Wysłany: 28-02-2011, 16:23 Kradzież zdjęcia
Dzisiaj na stronie:
http://www.frogdivers.pl/
znalazłem zdjęcie nurka rebreatherowego, które zostało użyte bez mojej zgody. To chyba kradzież. Mam nadzieję, że team frogdivers odezwie się do mnie w tej sprawie.
Wysłany: 01-03-2011, 02:21
Bardzo, bardzo dobrze!!!!! że ujawnia się na forum tego typu numery
Najwyższy czas….. Brawo!!!!To niestety syf w środowisku nurków tzw. kradzież cudzej własności intelektualnej..
Kradnie się nie tylko fotografie ale najczęściej muzykę !!!!! do filmów podwodnych!!!
To syf na potęgę. A ci wszyscy co twierdzą że robią filmy i wkładają tam muzykę bez pisemnej zgody właściciela praw to żadni filmowcy tylko zwykli złodzieje!!!!
Mogą sobie pisać że to ilustracja i wymieniać nazwisko autora… to głupota i zakłamanie w sensie prawnym. Nie masz zgody na piśmie jesteś ZŁODZIEJ
Taki pacan kupuje kamerę za kilka tysięcy, obudowę za drugie tyle, wydaje kupę szmalu na wyjazd daleko a potem żal mu 100 PLN by kupić muzykę do filmu np. w PARIS MUSIC.
Jeszcze taki się obnosi i wystawia film na Youtube lub Vimeo i się drań chwali!!!
Wy co macie się za filmowców kradnąc cudzą własność intelektualną jak byście się czuli gdyby ktoś użył waszych zdjęć bez waszej zgody????
Podobno niektórzy tacy udają znawców i wykłady z filmu prowadzą… szczyt bezczelności i chamstwa!!! Nie jesteście żadni filmowcy tylko ZŁODZIEJE kradnąc cudzą muzykę !!!!
Masz wykładowco szczęście że nie było mnie na takim pseudo filmowym wykładzie..
Jak ci przyjdzie do głowy prowadzić kolejny taki wykład zastanów się głeboko, mogę siedzieć na sali, zadawać pytania o ukradzioną muzykę...pomyśl nad tym... to bedzie ciekawy wykład dla ciebie ... wierz mi.
Takie złodziejskie praktyki trzeba tepić.. Dym się robi na tym forum gdy komuś ukradną latarkę a słuchacza… wtedy afera na sto fajerek.. Jeszcze nie widziałem by kogoś potępiono że ukradł muzykę. A taki utwór jest wiele więcej wart niż kawał suchacza…
Mam nadzieję że ich dorwą bo kontrole na youtube wzrastają i nowe przepisy prawa dają większe możliwości.Poczytajcie kodeksy i nowelizacje.
Jak taki filmowiec z koziej wólki zapłaci kilkadziesiąt tysięcy euro to mu się odechce.
APEL na koniec..
Jeśli chcesz mieć coś wspólnego z prawdziwym filmem i człowieku stać cię na zrobienie pięknych zdjęć, włożyłeś w to masę pracy, kasy, umiejętności i energii własnej.. rusz głową i kup muzykę legalną!!!! Jest tania!!!
Tylko proszę.
Nie kradnij… to przykazanie dotyczy też muzyki!!!
Materiał zdjęciowy z kradzioną muzyką nie jest żadnym profesjonalnym filmem.
Zrozum to nie jest!!!....a TY... JESTEŚ TYLKO ZŁODZIEJ !!!
I tyle.
Ostatnio zmieniony przez projektfilm Dawid 01-03-2011, 02:54, w całości zmieniany 7 razy
w takim razie w POLSKA jest w 99% zamieszkana przez złodziei
Może lepiej było by przestać nazwać obraźliwie ludzi innych narodowości niż zastanawiać się nad tym kto jest złodziejem a kto nie ???
Można tez powiedzieć ze każdy kto przekracza prędkość lub łamie jakieś przepisy jest przestępcą , a jak zrobił to kilka razy kryminalista ???? czasem warto się zastanowić nad sobą a później oskarżać innych
Fotka może zabrana celowo skoro się podobała może nie sprawa wyjaśniona tak było jest i będzie to jest wirtualny świat a najlepsza metoda na prywatność jest niezamieszczanie swojej prywatności na stronach internetu
Wysłany: 01-03-2011, 08:34
W 2004 roku uczestniczyłem w przygotowaniu zdjęć podwodnych do filmu Oficer. Miałem bardzo pracowity dzień w basenie w którym pływała nago piękna aktorka Magdalena Cielecka.
Każdy z Was marzyłby o takim nurkowaniu. Mój materiał z mojej kamery został użyty w serialu, ale autorem zdjęć podwodnych widniejącym w napisach była inna osoba. Po mojej interwencji nazwisko tej osoby zostało usunięte z napisów, moje nie zostało dodane. W internecie ta osoba dalej widnieje jako autor zdjęć podwodnych. To byli zawodowcy, którzy zajmują się produkcją filmową za duże pieniądze. Nikt tym się nie przejmuje.
Kradzież jest kradzieżą, ale myślę, że jak przygotujesz warsztaty dla nurków jak pozyskać legalnie muzykę do filmu to będzie duże zainteresowanie.
Pozdrawiam
Adam Wysoczanski
Instructor Trainer TDI/SDI
Wysłany: 01-03-2011, 11:24
waterman napisał/a:
Plotku jet kilka firm legalnie sprzedających muzykę.
zbigniewb napisał/a:
Plotek, a ja mogę? Jak mogę to tutaj
Tylko jak to działa, czy kupując jakiś utwór muszę zwracać uwagę na to z jaką licencją kupuję? Chcąc wkleić muzykę do filmu czasami trzeba ją np. przyciąć, czyli wprowadzić zmiany, czy to łamie jakieś prawa?
Jak to działa na ITunes?
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-03-2011, 12:07
ja kupuje muzyke w jednej warszawskiej firmie. Po prostu przegladam pliki mowie to mi sie podoba, dostaje fakture i juz. Z tym co dostaje robie co chce. Jesli mam specjalne zamowienie to poprostu ktos mi taka muze pisze. Kasa jest bardzo rozna, ale zaczyna sie od 19 EURO
Ostatnio zmieniony przez waterman 01-03-2011, 12:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 01-03-2011, 14:26
Firm z muzyką na sprzedaż w internecie jest bardzo wiele
Nie chce nikogo reklamować.. poszukajcie proszę sami
Ja na początku kupowałem muzykę w banku muzyki PARIS MUSIC potem poznałem Wiktora Wedlera który komponuje .Wcześniej w wątku o filmie Bluego odpowiadałem na pytania na jego temat .
Osoby nie mają świadomości biorąc cudzą muzykę do filmu że narażają nie tylko Siebie ale też emitenta i promotora danego materiału.
Sprytny prawnik potrafiłby się dobrać nawet do Forum Nuras jako emitenta i promotora filmów z muzyką nielegalną. Na zachodzie jest to nie do pomyślenia.. Takie procesy są tam na porządku dziennym. To problem który nareszcie trzeba rozwiązać.
Jeśli ktoś promuje swoje materiały wystawia je publicznie powinien choć napisać pod linkiem który wstawia na forum tak jak składa się oświadczenie na youtube że ma wszystkie prawa do tego materiału.
Kiedy rozmawiam z telewizjami często mówią że nurkowie robią genialne zdjęcia ale po co kradną muzykę do filmu. To tandeta ...
Tak naprawdę poprzez kradzioną muzę materiały nurkowe tracą całkowicie wartość .
Koszty muzyki nie są drogie i to żadna inwestycja w całości realizacji.
Twórcy oczekują poszanowania do swoich materiałów filmowych ale kradnąc muzykę nie szanują praw innych twórców. To zwykłe złodziejstwo i dziadostwo.
Dlaczego w takim razie mam ich szanować ?
Wysłany: 01-03-2011, 15:40
waterman napisał/a:
ja kupuje muzyke w jednej warszawskiej firmie. Po prostu przegladam pliki mowie to mi sie podoba, dostaje fakture i juz. Z tym co dostaje robie co chce. Jesli mam specjalne zamowienie to poprostu ktos mi taka muze pisze.
Jarek ale jak to działa? Na fakturze dostajesz jakieś specjalne prawo do powielania, zmiany i wykorzystania tych materiałów? Kupując płytę z muzyką nie nabywasz przecież prawa do jego wykorzystania w filmie (przynajmniej z tego co się orientuję). Więc domyślam się, że firmy takie jak Paris Music sprzedają utwory z uwzględnieniem specyficznych praw użytecznych dla twórców filmów.
Tylko jak to działa w przypadku filmowców amatorów. Nie będę przecież podpisywał umowy "licencyjnej ryczałtowej" ani "umowy od projektu" jak chcę wrzucić na YouTube filmik 4 minutowy dwa razy do roku?
Wysłany: 01-03-2011, 15:57
Witajcie.
Odnośnie muzyki to znalazłem coś takiego gdzie ze względu na warunki publikowania i tym samym udostępniania swojej twórczości użytkownicy mają możliwość dobrowolnie dotować wykonawców lub bezpłatnie pobierać i wykorzystywać zamieszczone tam utwory - ba nawet całe albumy. Tak mi się wydaje.
Na stronie Paris Music masz zakładkę ...O NAS.
A tam ... KONTAKT
Oddział w Warszawie / Warsaw Office:
ul. Dąbrowskiego 75 a/23
02-503 Warszawa, Poland
tel/fax (22) 646.88.62 / 646.88.80
e-mail: parismusicW@parismusic.com.pl
Zadzwoń, napisz ... wszystko Ci powiedzą.
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 01-03-2011, 17:07, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 01-03-2011, 19:08
projektfilm Dawid napisał/a:
Materiał zdjęciowy z kradzioną muzyką nie jest żadnym profesjonalnym filmem.
Zakladam ze uzywasz legalnych podkladow muzycznych oraz zdjec i z twoich wypowiedzi wynika ze jestes profesjonalista ja jednak nie zauwazylem ani odrobiny profesjonalizmu w twoich dzielach.
Zaden legalny material nie gwarantuje profesjonalizmu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko