Wiek: 45 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 129 Skąd: Sochaczew
Wysłany: 08-02-2008, 10:47
Andrzej Minorczyk napisał/a:
KacperPe napisał/a:
...a właściwa droga i tak jest jedna...
Andrzej to było napisane ironicznie, sądziłem, że to zauważysz.
Wykaz sie odrobina zdrowego rozsadku i jesli nie masz nic do przekazania to najzwyczajniej w swiecie nic nie pisz.
Zatem porozmawiajmy po raz miliardowy czy wybrać płetwy Volo Power czy Quattro Excel, bo jak na moje oko to niczym się one nie różnią. I mają aż 8 patentów
We wszystkich bazach nurkowych standardem są pojedyncze 12 lub 15.
Poza tymi "zboczeńcami" technicznymi, pozostali nurkują relatywnie płytko, w cienkich piankach i w minimalnej konfiguracji.
Jeśli na kurcie "doświadczony instruktor" przekona ich , że tylko suchy, skrzydło itp to jak się poczują na wakacjach.
Idą do bazy a tam dają im piankę, jacket i pojedynkę. Do tego zwykły manometr zamiast VR3
Potem wieczory i wyjaśnianie, że tak też można, że jest fajnie, że nikt ich nie traktuje jak pierwszoklasistów, itp. Czasem ciężko to wyjaśnić bez podrywania autorytetu instruktora.
Bowiem nie chodzi o to, by pokazać, że ja jestem mądry a on nie. !!
Chodzi o zachowanie w nich autorytetu instruktora i wiary z tym związanej. W końcu to naprawdę niebezpieczny sport i nurek powinien ufać swojemu instruktorowi.
Ostatnio zmieniony przez WW 08-02-2008, 11:16, w całości zmieniany 1 raz
WW zgadzam się z Tobą tylko jeżeli kurs odbywa się w twinie to nie widze problemu by jedno z ostatnich nurkowań odbyć z pojedyncza butlą by pokazać ,że tak też można.
Uważam, że jeżeli rozwijają się techniki nurkowań i wele aspektów z nurkowania technicznego jest adoptowane do nurkowań rekreacyjnych to należy z nich korzystać. Użyje pewnego porównania: jeżeli chcę się nauczyć strzelać z karabinu to wcale nie musze rozpoczynać nauki od strzelania z łuku chociaż zasada jest ta sama- pocisk musi osiągnąć cel
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 08-02-2008, 11:48
WW napisał/a:
Z drugiej strony trudno wymagać od jednorocznych DM zrozumienia istoty nurkowania i umiejętności przekazania ich kolejnym entuzjastom tego pięknego sportu. W efekcie wielu „świeżo po kursie” odczuwa brak wiedzy i szuka jej gdzie indziej, np.tu
Własnie , " pięknego sportu" a widzę i czytam że " gadżeciarstwo" przesłania wszystko. Mniej ważne stają się wrażenia z nurkowań, ciekawe miejsca, sytuacje pod wodą, a nurkowanie skupia sie do tematu - w czym nurkujemy, czyli co mamy na sobie. I kto jest bardziej "techniczny " i "trendy".
Trochę to smutne, ale cieszy fakt , że są osoby które myślą inaczej. Szkoda tylko ,że to trochę ta "starsza generacja"( do której też zaliczam już i siebie)
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 08-02-2008, 11:57, w całości zmieniany 1 raz
Proponuje jeśli ktoś nie czyta magazynu nurkowanie zakupić styczniowy numer i przeczytać artykuł egipskiego doktora co sądzi o nurkach techniczny i to w dodatku polskich , wiele to rozjasnia i daje do myslenia czy jesteśmy techniczni czy tylko stwarzamy pozory techniczne , wynikajace ze sprzetu którego używamy.
a tez sprzet sam w sobie nie robi z nas nurków technicznych , to tylko moje zdanie
zapraszam do artykułu ...
pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez PawelW 08-02-2008, 12:32, w całości zmieniany 1 raz
KacperPe napisał/a:
...a właściwa droga i tak jest jedna...
Andrzej to było napisane ironicznie, sądziłem, że to zauważysz.
Wykaz sie odrobina zdrowego rozsadku i jesli nie masz nic do przekazania to najzwyczajniej w swiecie nic nie pisz.
Zatem porozmawiajmy po raz miliardowy czy wybrać płetwy Volo Power czy Quattro Excel, bo jak na moje oko to niczym się one nie różnią. I mają aż 8 patentów
W temacie wątku:
Kilkakrotnie zasugerowałem się zdaniem "bardziej doświadczonych kolegów" podczas zakupów różnego rodzaju sprzętu (czy to nurkowego, czy to wspinaczkowego). I w więcej niż 80% przypadków mogłem wybrać lepiej.
Teraz zupełnie nie interesuje mnie zdanie instruktora/kolegi/przypadkowego nurasa jeśli chodzi o WYBÓR KONKRETNEGO rozwiązania. Po prostu pożyczam dany element i sprawdzam jak mi leży. Tym sposobem, po sprawdzeniu niemal 20'tu różnych jacketów/skrzydeł, wybrałem takie, jakie pasuje mi idealnie.
Co ciekawe - podczas rozglądania się za rzeczoną KRW, każdy sprzedawca dawał sobie głowę uciąć, że to JEGO rozwiązanie jest najlepsze: "Bo ja taki używam i jest idealne".
Zupełnie inaczej wygląda sprawa w np.dopasowaniu już zakupionego elementu - tu doświadczenie i pomoc już używających podobnej konfiguracji jest dla mnie bardzo ważne.
Natomiast jeśli chodzi o same pytania na forum "czy volo czy quattro" i tym podobnych, to czytając odpowiedzi czasami odnoszę wrażenie, że tego typu pytania, szczególnie jeśli dotyczą mniej popularnego sprzętu są w rzeczywistości pytaniami, na które mało kto zna odpowiedź.
I zaryzykuję tezę, że często sami odpowiadający na tak, zdałoby się banalne i pospolite pytania, nie mają bladego pojęcia bo nigdy nie porównywali tychże dwóch produktów w warunkach "labolatoryjnych" - a na koniec i tak polecą zapewne to, czego sami używają, czyli w tym wypadku fin'y
Ostatnio zmieniony przez Czorny 09-02-2008, 15:40, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko