Wysłany: 25-09-2024, 23:37 Zamiana półsuchego na suchy skafander
Hej wszystkim. Obecnie robie AOWD i mysle zeby zamienic półsuchy na suchy . Mam w planach kupić suchara ale nie jestem zdecydowany który wybrac tzn neoprenowy czy z Trylaminatu. Dodam że nurkowanie rekreacyjne ,temp wody od 7°- 16°. Na co zwrócić uwagę przy zakupie itd ?z gory wielkie dzieki za pomoc
Wysłany: 26-09-2024, 11:30
Crashneoprene będzie cieplejszy niż trilaminat, ale w miarę głebokości się ścieśniał. Jest to wolniejszy proces niż w zwykłych piankach, jednak trzeba o tym pamiętać. Trilaminat jest zimy i trzeba się mocniej docieplac. W PL na 40m zazwyczaj jest 4st C to wiekszość stosuje, albo grube ocieplacze (BZ400, Sea Lion Plus, Kwark Navy i Seewolf ma też taki ciepły nowy. Takie widziałem i używałem), albo grzanie elektryczne. Także ten - nikt ci nie powie co jest lepsze dla ciebie. Kolega nura w crashneoprenie Bare, ja trilaminat + kwark navy + grzanie Smart-tex:). Strasznie indywidualna sprawa. W dużej mierze zależy ile siedzisz pod wodą - u mnie średnio od 1,5 do 3h. Potem wymiękam. Z doświadczenia jednak nie tyle ocieplacze robiły mi duże zmiany, co bielizna. Za namową kolegów kupiłem Devold Expedition (te najgrubsze z merino 400) koszulkę z długimi rękawami i kalesony + skarpety Heat Holders. That's all folks:)
Chyba jednak wybiore crashneoprne tylko zastanawiam sie nad firma northern diver i wyborem Divemaster Commercial Grade 5.5mm lub Scubapro Everdry 4. Zeby bylo cieplo i przyjemnie pod suchar myślę zeby zalozyc Thermicore Sub Zero V2 Undersuit o tog rating of 1.4. Obecnie uzywan półsuchy Scubapro Nova-Scotia 7.5mm i nic nie zaklad pod skafander. Najczęściej nurkuję w morzu irlandzkim lub ocean atlantycki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko