Wysłany: 18-01-2016, 12:04 Podlaczenie pierwszego stopnia z drugim w twinie
Witam
Wkoncu zakupilem twina.
potrzebuje jeszcze jednego pierwszego stopnia.
posiadam aqualunga titana 1 i 2 stopien. zastanawiam sie nad zakupem apex ds 4 1 stopien.
teraz pytanie czy mozna mieszac marki stopni.czy podlaczenie drugiego stopnia aqua octopusa z ds4 nie bedzie przeszkadzac chodzi mi o srednie cisnienie.
oraz jak podlaczacie konfiguracje wezy w twinie, wystarczy tylko z prawej strony twina drugi stopien,a z lewej reszta,(nie mam suchara wic waz do suchara odpada).
Dzieki
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 18-01-2016, 13:02
plamczak1979 napisał/a:
czy mozna mieszac marki stopni
Tak na 99% wszystko będzie OK.
Akurat z Aqualungiem Titan nie eksperymentowałem więc nie dam 100% ale mieszając Maresy z Apeksami nigdy nie miałem problemu również II stopień Aqualung Calypso z DS4 działał poprawnie.
plamczak1979 napisał/a:
wystarczy tylko z prawej strony twina drugi stopien,a z lewej reszta,(nie mam suchara wic waz do suchara odpada).
Standardem jest:
- prawa strona: skrzydło, automat z długim wężem (ten który podajesz partnerowi w razie OOG)
- lewa strona: suchar, automat na szyi (ten którego użyjesz gdy oddasz "prawy", partnerowi)
czyli u ciebie prawa strona powinna być "standardowo" a z lewej tylko automat
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 18-01-2016, 13:42
mi_g napisał/a:
Tak na 99% wszystko będzie OK.
Prawnie nie do konca - skladajac pierwszy i drugi stopien roznach producentow, sam stajesz sie producentem. Albo inaczej - zestaw (przynajmniej teoretycznie) nie jest homologowany.
Prawnie nie do konca - skladajac pierwszy i drugi stopien roznach producentow, sam stajesz sie producentem. Albo inaczej - zestaw (przynajmniej teoretycznie) nie jest homologowany.
Pytanie czy w razie "W" ktos sie temu przyjzy.
Może się przyjrzeć ale pozostanie to bez znaczenia bo nie stanie się to przyczyną awarii
W praktyce trochę kłopotliwe moze byc serwisowanie np serwisant robi Apeksa ale nie robi Awualunga
Ostatnio zmieniony przez Scaner 18-01-2016, 15:13, w całości zmieniany 1 raz
Plamczak, jeśli masz na myśli pierwszy stopień Aqualung Titan LX, a nie jego starszą wersję, to bardzo dobrze nadaje się na twina. Jest niewielki, a układ wyjść pozwala prawidłowo poprowadzić węże w konfiguracji Hogarthian.
Nie raz pływałem z tymi automatami na twnie (zazwyczaj mam komplet DS4) i znajomi byli pod wrażeniem, jak zgrabnie przy Titanach układają się węże. Łączyłem też pierwsze stopnie Aqualunga z drugimi Apeksa i na odwrót- pracują w tym samym standardzie ciśnienia, więc taki zestaw działa bez najmniejszych problemów.
Może się przyjrzeć ale pozostanie to bez znaczenia bo nie stanie się to przyczyną awarii
Tego akurat nikt Ci nie zagwarantuje.
No tak. Bardziej zgrabnie byłoby napisać pod warunkiem ze nie spowoduje to awarii
Z drugiej strony nie obawiałbym się łączenia 1 i 2 stopni z wyjątkiem Poseidona
Ostatnio zmieniony przez Scaner 18-01-2016, 18:03, w całości zmieniany 1 raz
Plamczak, jeśli masz na myśli pierwszy stopień Aqualung Titan LX, a nie jego starszą wersję, to bardzo dobrze nadaje się na twina. Jest niewielki, a układ wyjść pozwala prawidłowo poprowadzić węże w konfiguracji Hogarthian.
Nie raz pływałem z tymi automatami na twnie (zazwyczaj mam komplet DS4) i znajomi byli pod wrażeniem, jak zgrabnie przy Titanach układają się węże. Łączyłem też pierwsze stopnie Aqualunga z drugimi Apeksa i na odwrót- pracują w tym samym standardzie ciśnienia, więc taki zestaw działa bez najmniejszych problemów.
Ostatnio zmieniony przez plamczak1979 18-01-2016, 21:07, w całości zmieniany 2 razy
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 19-01-2016, 10:14
Titan a apexem i DS4 z Aqualungiem Glacią "chodzi" bez problemów- sprawdzałem osobiście, bo takie zestawienie posiadam i stosuje.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 01-02-2016, 17:33
Najłatwiej to sprawdzić jakie ciśnienie pośrednie ma I stopień w oryginalnym zestawie.
Przeciętnie jest to ok 10 at - toteż mieszanie Ist i IIst. jest bez znaczenia. Znaczenia ma tolerowane ciśnienie pośrednie dla IIstopnia - bo to kwestia czy będzie popuszczać czy stawiać ciut większy opór podczas ssania powietrza. Ale to też można regulować.
Przeciętny I st. ma wydatek większy niż pobierany z IIstopnia więc nie spodziewałbym się zauważalnych różnic.
Nawet nazwa jest: automat o stopniach rozdzielonych - pracują niezależnie. Istotnym czynnikiem jest tylk ciśninie. nikt nie pyta czy ten I st. pasować będzie do butli 200 czy 220 at - bo to zdaje się być oczywiste.
W naszym przypadku będzie podobnie - jak dla II stopnia producent przewidział ciśnienie pośrednie 10 at, to każdy I stopień generujący takie ciśnienie będzie git.
Apeks, Aqualung, Scubapro, Seeman, Beuchat działają - sprawdzone.
Nawet Posejdon działa z DS4, choć czasem wpada w lekki rezonans. Trzeba po prostu dać wyższe ciśnienie pośrednie np. 9,5-10 at i szafa gra.
Scaner => no ze nie zdajecie sobie sprawy - to widze, to ze nie zdajecie sobie sprawy jak dziala swiat to tez widze. Musisz czasem wyjsc z wody i zapoznac sie z dzialaniami korporacji. Nawet nie masz pojecia jak wiele wspolnego maja Fiat i Ferrari ( i cala reszta samochodow z tej grupy) - albo co gorsza zdaje sobie tylko udajesz sprytnego inaczej.
Nuroslaw => Tak - ta sama grupa - ten sam wlasciciel => ta sama firma. Owszem inne fabryki itp. CO nie zmienia faktu, ze firma ta sama... :]
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 01-03-2016, 11:29
Privateer napisał/a:
CO nie zmienia faktu, ze firma ta sama
No i co z tego - tak odnosnie homologacji "na krzyz"?
Privateer napisał/a:
Nawet nie masz pojecia jak wiele wspolnego maja Fiat i Ferrari ( i cala reszta samochodow z tej grupy)
Opowiedz
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 01-03-2016, 12:15
Privateer napisał/a:
no ze nie zdajecie sobie sprawy - to widze,
My też, że nie widzisz belki u siebie w oku
Cytat:
Nuroslaw => Tak - ta sama grupa - ten sam wlasciciel => ta sama firma. Owszem inne fabryki itp. CO nie zmienia faktu, ze firma ta sama... :]
Nie kolego - nie masz pojęcia.. Firmy też różne. Jeden właściciel, ale firmy różne. Firma to pojęcie szersze niż zakład, niezależne od marki. (dla jednej marki mogą pracować różne firmy, różne grupy i mogą być robione w różnych zakładach).
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 01-03-2016, 12:15, w całości zmieniany 1 raz
Scaner => no ze nie zdajecie sobie sprawy - to widze, to ze nie zdajecie sobie sprawy jak dziala swiat to tez widze. Musisz czasem wyjsc z wody i zapoznac sie z dzialaniami korporacji.
To może być ciekawe, wyjaśnij nam jak działa świat? Zapoznaj nas z tym "jak działają korporacje" ? Nie daj się prosić
Privateer napisał/a:
Nawet nie masz pojecia jak wiele wspolnego maja Fiat i Ferrari ( i cala reszta samochodow z tej grupy) - albo co gorsza zdaje sobie tylko udajesz sprytnego inaczej.
Ferrari też ma 4 koła i kierownicę?
Privateer napisał/a:
Inne firmy inne fabryki inne zarządy inne KRS inne NIPy inne systemy podatkowo- prawno- gospodarcze wspólna tylko platforma dystrybucyjna.
To tak żeby trzymać się faktów.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 01-03-2016, 12:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko