Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ból głowy po nurkowaniu
Autor Wiadomość
Endrju64 

Stopień: AOWD/DM
Kraj:
Netherlands

Wysłany: 24-08-2022, 15:51   ból głowy po nurkowaniu

Witam,
Coś nowego zauważyłem po ostatnich nurkach. Wcześniej nigdy takich objawów nie miałem ale po paru ostatnich nurkowaniach wychodziłem z wody z bólem głowy albo już w domu czułem dyskomfort i troche mnie głowa pobolewała (podczas jednego już nawet w połowie nurkowania się zaczęło). Nigdy czegoś takiego nie miałem i nie zdarza się to za każdym razem ale jednak czasem się pojawia. Nurki nie były ani specjalnie długie ani głębokie (max 20m).
Musze jednak szczerze się przyznać że ostatnio eksperymentuje troche żeby lepiej zarządzać powietrzem. Mój SAC rate jest w granicach 16 ale chciałbym zredukować (tak, wiem, czytałem żeby z tym nie walczyć ale chciałbym troche wydłużyć czas nurkowania).
Pierwszy taki ucisk pojawił się jak eksperymentowałem z bardzo wolnym wydechem (przy krótkim i szybkim wdechu). Czytałem że taki objaw może pojawić się kiedy CO2 nie jest wystarczająco szybko wydalane z organizmu i to może by się zgadzało ale przy następnych nurach już bardziej zbalansowałem wdech i wydech a jednak czasem wychodziłem z bólem głowy.
Jakby ktoś miał ochotę podzielić się co o tym myśli byłoby fajnie.
pozdrawiam

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2022, 00:17   

"sztachnij się" po nurkowaniu kilka minut tlenem, jeżeli to pomoże to faktycznie masz problem z CO2

Endrju64 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 25-08-2022, 07:07   

nie specjalnie mam gdzie się tym tlenem "sztachnąć" niestety...

gienas 

Stopień: deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2022, 20:59   

Skoro nie masz tlenu, to na pięciu metrach posiedź dłużej niż trzy minuty i głęboko oddychaj.
Ewentualnie zacznij nurkować na nitroksie.
Ewentualnie zacznij brać na wynurzanie stage z nitroksem.

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2022, 22:36   

Endrju64 napisał/a:
Mój SAC rate jest w granicach 16 ale chciałbym zredukować (tak, wiem, czytałem żeby z tym nie walczyć ale chciałbym troche wydłużyć czas nurkowania).

16 to normalny SAC, sam sobie odpowiedziałeś dlaczego boli głowa, a jak chcesz wydłużyć kup większe butle.

raptor_xxl 

Stopień: nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2022, 09:13   

lub nurkuj z większą liczbą butli

Endrju64 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 26-08-2022, 09:56   

Nitrox to był mój pierwszy wybór ale ja w okresie letnim chcę jak najwięcej trenowac i jestem pod wodą 2 razy w tygodniu. Nie wiem jak w Polsce ale tutaj to nie jest za darmo (a powietrze mam z kompresora klubowego).
Wiecej/większa ilość butli nie wchodzi w grę. To że chcę nabrać jak najwięcej dooświadczenia w zimnych wodach jest tylko po to by bez stresu można było nurkować w tropikach a tam raczej nie dadzą mi D12 (no i nie chcę bo to ciężkie jak...). Ewentualnie D7 ale to już inny zestaw.
Tragedii nie ma ale jednak na niektórych rifach (jak w maju na Yolanda reef w Egipcie) to 45/50 min to jednak trochę mało.

raptor_xxl 

Stopień: nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2022, 08:15   

Cytat:
Wiecej/większa ilość butli nie wchodzi w grę

Jesteś pewien? Myślę, że jest to jednak twój wybór a nie brak możliwości. W ciepłych wodach w Egipcie możesz nurkować w SiedMount-cie z 2 butlami, lub w BackMount-cie ze stagem. Ja w ciepłych wodach zdecydowanie wolę konfigurację SM ze względu na korzyści, np. łatwa możliwość wzięcia 2 lub więcej butli

[ Dodano: 27-08-2022, 08:16 ]
W SM też można nurkować z 1 butlą i większość nurkowań w SM tak zrobiłem

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 31-08-2022, 11:16   

Endrju64 napisał/a:
powietrze mam z kompresora klubowego

Tutaj moze tez tkwic powod twojego problemu - sprawdz kiedy ostatnio kompresor byl serwisowany oraz czy nie zaciaga jakiegos syfu z zewnatrz.

Endrju64 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 31-08-2022, 12:46   

martin napisał/a:
sprawdz kiedy ostatnio kompresor byl serwisowany oraz czy nie zaciaga jakiegos syfu z zewnatrz

Raczej nie, jest okresowo serwisowany no i ze 20-tu ludzi tam butle nabija to jakby coś z kompresorem było to inni też by się skarżyli.
Jak już mówiłem, nie mam tego za każdym nurkowaniem, czasami tylko i to dopiero ostatnio się pojawiło. Najprawdopodobniej związane z moimi eksperymentami żeby jak najbardziej efektywnie/oszczędnie zużywać powietrze. W ostatnia niedziele np wszystko było ok. Super się czułem w czasie i po nurkowaniu. SAC co prawda 17 ale trudno.
Pewnie w sumie nic takiego ale chciałem usłyszeć opinie ekspertów.

nowy 

Stopień: P3,ADV.NX,DM HSA
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2022, 07:42   

Jedna rzecz jeszcze, trochę w temacie, który poruszył Gienias

Cytat:
Skoro nie masz tlenu, to na pięciu metrach posiedź dłużej niż trzy minuty i głęboko oddychaj.

Prędkość wynurzania - czy skoro chcesz ograniczyć SAC i po nurku mieć "jak najmniej" zużytych L. ;) to nie wyskakiwałeś po przystanku (a jeszcze jak był robiony wyłącznie na sztywno na 6 m.) szybciutko na powierzchnię?

Z mojej praktyki, nawet po płytkich nurkach, to z 3 m do 0 m. staram się wynurzać min. 2 min. (no chyba, że wyjścia nie ma).

Powodzonka!

Endrju64 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 01-09-2022, 15:10   

nowy napisał/a:
nie wyskakiwałeś po przystanku (a jeszcze jak był robiony wyłącznie na sztywno na 6 m.) szybciutko na powierzchnię?

Nie, mniej powietrza próbuje zużywać w trakcie nurkowania a nie na samym końcu. A przystanki to raczej robię aktywne a nie na sztywno. Tak wyliczam żeby ostatnie 3 minuty dokończyć na ok. 5-ciu metrach ale już dopływając do wyjścia. Mój komputer nie ma z tym problemu, odlicza te 3 minuty byleby głębokość nie skakała.

[ Dodano: 01-09-2022, 15:14 ]
no i żeby była jasność, potem jeszcze jakiś czas stopniowo do powierzchni, czy to 2 min to nie wiem ale nie daje prosto do góry

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-09-2022, 23:08   

Tu tlen/nitrox nie pomoże, bo ból głowy nie wynika z braku tlenu, raczej z nadmiaru CO2 we krwi w trakcie nurkowania z powodu wymuszonej mniejszej liczby oddechów. Co więcej jest to niebezpieczne jeżeli zwiększymy głębokość w takim stanie, bo wzrośnie ciśnienie parcjalne CO2 i w skrajnym przypadku można z tego nie wyjść. Próba zmniejszania SAC przez wymuszanie mniejszej liczby oddechów jest bardzo złym pomysłem. Nie lepiej robić tak jak uczą instruktorzy?

Endrju64 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 06-09-2022, 08:35   

grol napisał/a:
Nie lepiej robić tak jak uczą instruktorzy?

No to ciekawe bo z mojego doświadczenia wiem że nie ma jakiegoś złotego środka i z kim się rozmawia to inna technika i ta (jej/jego) jest oczywiście najlepsza. Wolno, głęboko, szybko, wolno, jak na fotelu przed telewizorem (też słyszałem), liczenie wdechów i wydechów i przedłużanie tych cykli i oczywiście wszelkie kombinacje powyższych. Rozmawiałem z mnóstwem instruktorów i doświadczonych nurków i nie ma jednego sposobu. Wystarczy odpalić YT i poszukać o technikach oddychania i można spędzić na tym pół dnia bez jakiś konkretów.
Ja po prostu metodą prób i błędów próbuję znaleźć sposób jak najbardziej ekonomicznie zarządzać powietrzem pod wodą.
Wiem że SAC na poziomie 16/17 l/min to nie tragedia ale mój cel to skończyć nurka z ok 50 barami po godzinie z 12l butlą (przy średniej głębokości ok 12/15m, a to już SAC na poziomie12/13 l/min).

gienas 

Stopień: deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2022, 16:35   

Endrju64 napisał/a:
mój cel to skończyć nurka z ok 50 barami po godzinie z 12l butlą
To się da zrobić, ale:
Z własnego doświadczenia - wtedy zaczniesz marznąć. I zaczynasz kombinować jak się rozgrzać" :
mniej się ruszasz = mniej powietrza zużywasz i zaczynasz marznąć;
aby się rozgrzać więcej się ruszasz i zużycie rośnie - takie błędne koło ;)
Sam mam duży SAC i dlatego przeszedłem na twina.

Nie zapominaj też że ćwiczenia na powierzchni to ćwiczenia przy normalnym ciśnieniu. Głębiej jest wyższe ciśnienie i retencja co2 jest tym czego organizm "nie rozumie" ale Ty powinieneś.

xaltuton 

Stopień: Hańcza Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2022, 10:45   

Endrju64 napisał/a:

Wiem że SAC na poziomie 16/17 l/min to nie tragedia ale mój cel to skończyć nurka z ok 50 barami po godzinie z 12l butlą (przy średniej głębokości ok 12/15m, a to już SAC na poziomie12/13 l/min).

Wg mnie co starasz sie zrobic jest troche bez sensu. Ryzykujesz zdrowiem sztucznie probujac ograniczac oddychanie, zeby zrobic pare czy tam parenascie minut dluzszego nurka? Jak juz tak bardzo chcesz siedziec dluzej pod woda, to zamiast 12 wez flaszke 15 l. i tyle. To flaszka jest dla Ciebi,e a nie Ty dla flaszki. Zamiast kombinowania z oddechem lepiej dobrze sie oplywaj, nabierz doswiadczenia, przede wszystkim wyluzuj pod woda, a SAC Ci wtedy zjedzie naturalnie do poziomu, ktory jest wlasciwy dla Twojego organizmu. Bez jakis karkolomnych sztuczek.

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-09-2022, 22:13   

Endrju64 napisał/a:
Wystarczy odpalić YT

Rób co uważasz - to Twoje zdrowie i życie.
SAC nie należy zmniejszać przez wymuszanie wolniejszego oddechu - odczuwasz tego skutki w postaci bólu głowy i chcesz ten objaw wyeliminować zamiast usunięcia przyczyny...
Bezpiecznych nurków!

Endrju64 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 12-09-2022, 09:27   

wielkie dzięki wszystkim którzy podzielili się swoimi przemyśleniami o tym co u siebie zauważyłem
Nie chcę robić nic kosztem zdrowia tylko po prostu próbuję skorzystać z rady ludzi którzy wiedzą o wiele więcej ode mnie na ten temat.
Zeszliśmy trochę z tematu ale nie szkodzi bo ten ból głowy zdarzył mi się może 2-3 razy i potem już nie to chyba zrobiłem trochę burze w szklance wody :-)
Ważniejsze jest że dowiedziałem się trochę co myślicie o różnych technikach oddychania pod wodą (chociaż chciałbym jeszcze rozwinąć ten temat bo chyba się zgodzimy że oddychanie pod wodą to troche inna sprawa niż w domu przed telewizorem ale pewnie było to już wałkowane tu setki razy).
pozdrawiam

Jacek Wo 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2022, 21:33   

Endrju64 napisał/a:

Nie, to nie jest "nie tragedia", to jest bardzo przyzwoity SAC moim zdaniem.
Oprócz wszystkich mądrych rad na zmniejszanie, zastanów się, czy w Twoim przypadku jest (na ile jest) możliwe jego obniżenie - weź pod uwagę swoje parametry - wzrost, wagę, wytrenowanie itp.
Nie jest chyba pozbawione podstaw stwierdzenie, że nie da się zejść do poziomu 8 l/min jak się jest chłopem 1,95 cm / 130 kg i to jeszcze dobrze umięśnionym i wysportowanym - bo mięśnie potrzebują więcej tlenu niż sadło ;-)

A pewnie zupełnie inaczej będzie u drobnej dziewczyny, 160 cm i 48 kg na przykład ...

Także zamiast ćwiczyć oszczędzanie gazu, ja bym proponował skupić się na prawidłowym wyważeniu, trymie, technice pracy płetwami, spokojnym przemieszczaniem się pod wodą itp
a SAC sam się zmniejszy, jak już xaltuton napisał - do właściwego dla danego osobnika poziomu.

Endrju64 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 15-09-2022, 11:12   

Jacek Wo napisał/a:
jak się jest chłopem 1,95 cm / 130 kg i to jeszcze dobrze umięśnionym i wysportowanym

no bez przesady... :-) ale do ułomków też nie należę, 186/90 średnio umięśniony i z lekkim sadełkiem (ale pracuję nad tym :-) )

[ Dodano: 15-09-2022, 12:53 ]
Jacek Wo napisał/a:
A pewnie zupełnie inaczej będzie u drobnej dziewczyny, 160 cm i 48 kg na przykład ...

A to by się zgadzało. Kiedyś w Egipcie nurkowałem z Australijką (instruktorka) i była takich mniej więcej rozmiarów. Potrafiła zrobić na jednej flaszce 2 nurki a i tak zostawało jej więcej na końcu niż nam po jednym ... Niezły ubaw był :-)
Ale to też nie reguła bo w tym roku nurkowałem z gościem mojego pokroju (może nawet większy był) i on potrafił ze 2 godziny też zrobić na jednej butli. I nie brał ani kila ołowiu pod wodę!
No ale ci ludzie dla których to jest codzienne zajęcie to więcej pod woda niż na lądzie przebywają ;-)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu