Witam !
Rozmawiałem właśnie z okulistą który przyjmuje w gabinecie obok. Otóż prawdopodobnie będziesz miał inną korekcję ze względu na to że szkła przyklejone do maski znajdują się dalej w stosunku do gałki ocznej niż zwykłe szkła korekcyjne (ok 1,5 cm) W związku z powyższym po takiej zmianie załamane promienie swiatła będą się ogniskować za lub przed siatkówką (w zależności od rodzaju szkieł) a nie na niej. Nie bardzo rozumiem jakie masz szkła -cylindry ? sfery? Powtarzam ja sam nie jestem okulistą i jest to interpretacja kolegi z gabinetu obok. Proponuję dobierać szkła z udziałem optyka i okulisty.
pytam w imieniu kolegi bo nie ma dostępu do forum , w sklepie nurkowym szkla w plusie są w całości nie są wklejane tak jak minusy /do czytania / osobiście mam -2 i całkiem dobrze widać , właśnie w sklepie jeden z kolegów stwierdził że powinny być o jeden stopień mniej ze względu na powiększanie jak to w wodzie ca 30% niby ma rację ale jezeli ktoś ma wiedzę na ten temat to proszę o uwagi Michał
Wiek: 50 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 17-05-2005, 19:39
michałP napisał/a:
pytam w imieniu kolegi bo nie ma dostępu do forum , w sklepie nurkowym szkla w plusie są w całości nie są wklejane tak jak minusy /do czytania / osobiście mam -2 i całkiem dobrze widać , właśnie w sklepie jeden z kolegów stwierdził że powinny być o jeden stopień mniej ze względu na powiększanie jak to w wodzie ca 30% niby ma rację ale jezeli ktoś ma wiedzę na ten temat to proszę o uwagi Michał
Roznica miedzy szklami wklejanymi i "oryginalnymi" jest zasadnicza:
Szkla wklejane sa liczone na medium "powietrze", szkla do masek nurkowych sa liczone do medium "woda". Korekcja o ktorej piszesz jest juz uwzgledniona.
BTW: masz zepsuta klawiature, kropka i shift Ci nie dzialaja.
look ma oryginalne do +3 ale jest okulista w wa-wie co dorabia do + 5 załatwiałem kontakt dla kolegi jeżeli jeszcze potrzebujesz to postaram się go przesłać
nie jestem pewien ale popatrz na oferte masek oceanika i scubatecha mignęły mi tam przed oczami +4 sprawdź
Ja tam dobrze widzę bez szkiełek ale wiem, że na forum jest optyk - specjalista w tej dziedzinie, który ma obcykaną technikę doboru i wklejania szkieł w dowolną maskę.
Zwie się on Oldskuler i możesz do niego skrobnąć na priva.
Pzdr
KrzyHo
[ Dodano: 18-05-2005, 16:54 ]
Ja tam dobrze widzę bez szkiełek korekcyjnych ale wiem, że na forum jest optyk - specjalista w tej dziedzinie, który ma obcykaną technikę doboru i wklejania szkieł w dowolną maskę.
Zwie się on Oldskuler i możesz do niego skrobnąć na priva.
Chyba jednak nie - sam noszę okulary ( minusy co prawda ale zasada powinna być taka sama) .W Look'u mam włożone , nie przyklejone ,oryginalne szlifowane szkła korekcyjne. Sprawdzone - na powietrzu w masce widzę właściwie tak samo jak w okularach , pod wodą widzę równie dobrze -bez zaburzeń , nieostrości itp.
Tak że wniosek taki że należy wkładać do maski szkla o takiej samej "mocy" jak w okularach.
Zastanowiło mnie też to pisał Cezary .Zrobiłem pewne doświadczenie - oddalanie szkieł od oczu w granicach 1,5 -5 cm praktycznie nie ma specjalnego znaczenia - widzi się ostro "okularnicy" mogą sami to sprawdzić - zmienia się pozornie nieco wielkość przedmiotu.Poza tym kiedyś przykleiłem do starej "Mureny" szklane szkła i widać było bez specjalnych zaburzeń - ważniejsze jest raczej dobranie odległości międzyźrenicznej( ale wyglądasz jak Alien )
i jeszcze jedno - w szkłach "zerowych" maski następuje podwójne załamanie na granicach faz - woda - szkło i szkło - powietrze . W wyniku tego następuje korekcja skupienia się wiązki świetlnej z powrotem na siatkówce( oczywiście po zanurzeniu w wodzie) -dołożenie szkieł "leczniczych " nie zmienia tego faktu w stopniu znaczącym , powoduje jedynie korektę wady wzroku.
Wysłany: 19-05-2005, 00:36
Cytat:
Tyle ze szkla do masek oznakowne jako +2 na powietrzu nie maja +2. +2 maja dopiero gdy zamoczone sa w wodzie.
Zgadza się -dlatego zaznaczyłem, ze są oryginalne - czyli zapewne odpowiednio przeliczone.
Jest to zaleta w stosunku do dorabianych.
dr Marcin
Stopień: *CMAS, AOWD, lekarz
Wysłany: 19-07-2005, 22:55
Wklejane mają jedną przewagę nad wymienianymi - łatwiej jest w nich ustawić rozstaw źrenic. Jeżeli ktoś ma źrenice rozstawione szerzej lub węziej niż przeciętnie może mieć kłopot z wymienianymi (bóle głowy po nurkowaniu, czasem nieostre widzenie)
[Roznica miedzy szklami wklejanymi i "oryginalnymi" jest zasadnicza:
Szkla wklejane sa liczone na medium "powietrze", szkla do masek nurkowych sa liczone do medium "woda". Korekcja o ktorej piszesz jest juz uwzgledniona.
Hm, no nie zupelnie...
Mozna to oczywiscie przeliczyc, ale nie ma to zbytniego sensu. Kazdy z nas chcialby widziec dobrze nie tylko w wodzie, ale takze jesli wystawi glowe nad jej powierzchnie. Zwlaszcza jesli ma taka wade wzroku, ze po zdjeciu okularow/maski widzi slabo. Soczewki montuje sie wiec tak, aby mialy powierzchnie optycznie czynna w przestrzeni powietrznej, czyli wewnatrz maski. Umozliwia to widzenie rownie dobre w obu srodowiskach. Robi sie tak zarowno przy mocach dodatnich, ujemnych, jak i astygmatyzmie (cylindrach)
Druga sprawa to moc soczewek.
Przy mocach soczwek okularow w granicach +/- 5,00 Dptr nie trzeba uwzgledniac roznicy w odleglosci szkla od rogowki. Przy wiekszej mocy warto by bylo zmierzyc odleglosc w okularach (przyjmuje sie ze jest to ok 14mm), oraz wybranej masce, przeliczyc, i ewentualnie skorygowac moce soczewek w masce.
Nie nalezy tez zmieniac mocy soczewek w masce z powodu zjawiska powiekszenia obrazu na granicy powietrze/woda.
Wysłany: 17-08-2005, 22:18
Oldskuler napisał/a:
Soczewki montuje sie wiec tak, aby mialy powierzchnie optycznie czynna w przestrzeni powietrznej, czyli wewnatrz maski.
Wydaje mi sie, ze ty o jablkach, a ja o arbuzach
Osobiscie spotkalem sie z dwoma mozliwosciami korekcji masek:
1.) Wklejenie soczewki na szklo maski.
2.) Wymiana szyby maski na korekcyjna.
O ile w pierwszej zalezy od sposobu montowania, w ktorym miejscu bedzie swiatlo lamane, to w drugim masz przejscie woda-szklo-powietrze lub powietrze-szklo-powietrze. Nie ma mozliwosci wyprodukowania soczewki, ktora w wodzie i na powierzchni miala te same wlasciwosci optyczne.
Nie ma mozliwosci wyprodukowania soczewki, ktora w wodzie i na powierzchni miala te same wlasciwosci optyczne.
co nie przeszkadza że w masce ze szkłami korekcyjnymi nad wodą widzę identycznie jak w okularach ,z tego wniosek-> moc szkieł musi być identyczna w masce i w okularach , inaczej jest to po prostu natychmiast zauważalne, to tak jakbym włożył "nie swoje "okulary.
QED
Wysłany: 18-08-2005, 12:05
sharkey napisał/a:
co nie przeszkadza że w masce ze szkłami korekcyjnymi nad wodą widzę identycznie jak w okularach.... QED
Nie tak szybko z tym QED "miliony much zra.... itd"
Mowimy o roznicy w widzeniu pod i nad woda, ktora IRC wynosi az 0,5..1,0 dioptri. Nie jestem pewien, czy jest ona zauwazalna przy typowych widocznosciach.
Nie wiem jak i kto ci maske dobieral, jaki typ szkiel masz, jak sa osadzone, natomiast mam za soba pare semestrow fizyki, i wiem to co pisalem wyzej: ze wzgledu na roznice zalamania swiatla w przejsciu fazy woda-szklo oraz powietrze-szklo nie istnieje soczewka majaca identyczne parametry pod woda i nad woda. Nawet wklejajac soczewki z odstepem do szkla maski, nie wyeliminujesz powiekszenia poprzez zalamanie na szkle maski - o tym ucza na podstawowych kursach. Byc moze masz szkla tak dobrane, ze zarowno pod woda jak i nad woda nie masz 100% korrekcji wady wzroku a szkla leza gdzies pomiedzy tym co powinny miec na ladzie a tym co powinny miec w wodzie. Maska to nie okulary, jest uzywana tylko pare(-dziesiad) godzin w roku, nikt od niej nie wymaga 100% korekcji.
Z wlasnego doswiadczenia wiem ze czlowiek przyzwyczaja sie do bledu widzenia (w moim wypadku jakies 1,25 diopri) i lekka nieostrosc nie jest probleme, nawet wiecej, ja w zyciu codziennym nie zauwazam wyraznej roznicy miedzy okularami a bez.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko