nie mam pojęcia na temat nurkowania jaskiniowego- ale z tego co pamietam na kursie podlodowym to
- jestem na linie obsługiwanej przez partnera na powierzchni
- na lodzie (sniegu) są linie po których moge wrócic do przerębla
- mam srube lodwą + kołowrotek (szpulke) a z przerębla do dna wisi marker
a wiec powinieniem dać rade
[ Dodano: 11-10-2011, 21:15 ]
nie doczytałem w twoim poscie tych 500m- no z tym to moze byc problem
Jasne, tylko że skoro nurkujesz jaskiniowo to nie masz asekuracji z powierzchni tylko idziesz po zastanych poręczówkach (jak kładziesz swoją to nie ma problemu).
Tu macie przykład nurkowania pod lodem poręczówka tu jest używana i są wykorzystywane techniki jaskiniowe http://vimeo.com/8748260 jak widać na linie nie jest a tu są osoby bardzo doświadczone Krzysztof Starnawski i Sławek Paćko . Różnica taka że większa przestrzeń wokoło a pod głowa lód nie kamień i jest jaśniej ale tylko za dnia.A to już całkiem wymiata http://vimeo.com/8779582. Układanie poręczówki na 30 m w jeziorze polskim nie jest zbytnio dobrym pomysłem .A co będzie jak w dużej komnacie w jaskini w której jest ogromna przestrzeń wywali cie do góry gubisz poręczówke a ty jesteś 500 m od wejścia tutaj też może być problem.Czyli co ryzyko trzeba podjąć.Poręczówkę owszem można zastosować pod lodem ale płytko.Zreszta jak mnie wywali do gory a mam ze soba kolowrotek i byla od niego linka zeczepiona przy wyjsciu przerebla to jasne ze zwiajajac poreczowke w koncu doplyne do przerebla.Watpie czy lina asekuracyjna pod lodem zadziala jak bedziesz 500 metrow od przerebla to kolega ciebie przyciagnie ale raczej martwego człowiek nieprzytomny w wodzie sie szybko udusi na wieki.Albo w najlepszym wypadku bedziesz roslina.
Ostatnio zmieniony przez hazi 12-10-2011, 00:30, w całości zmieniany 15 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko