Wiek: 62 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 27-03-2016, 10:06 A propos kryz
Mam w suchym Bare kryzę neoprenową od nowości.
Początkowo planowałem przyciąć kryzę po kilku nurkowaniach, w trakcie których zobaczę, na ile trzeba ją przyciąć. Zrobiłem w tym skafandrem z nieprzyciętą kryzą około 100 nurkowań i nie mam już zamiaru nic przycinać. Jest po prostu dobrze, podwinięcie ciut bardziej czy mniej nie robi różnicy. Przez kryzę zalało mnie raz, jak nurkowałem w samej bieliźnie bez żadnego ocieplacza - miałem tak dużą swobodę ruchów, że wreszcie podwinąłem kryzę "idealnie" - tak mi się przynajmniej przed zanurzeniem wydawało . Okazało się, że zrobiłem to aż za dobrze .
Kilka razy miałem okazję nurkować w pożyczanych suchaczach z kryzami latexowym. Może to kwestia konieczności ich lepszego dopasowania do osobnika - co najmniej raz miałem kryzę za ciasną i za bardzo mnie uciskała, ale w innych przypadkach też mi jakoś nie podpasowały.
Dla mnie neopren vs. lateks = 3:0 dla neoprenu.
1 - łatwiej zakładać neoprenową (może to kwestia przyzwyczajenia)
2 - łatwiej dopasować, bo nie musi być tak idealnie dopasowana
3- wg. mnie mniej podatna na rozdarcie
Żeby nie było - manszety mam lateksowe.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 27-03-2016, 10:36 Re: A propos kryz
Jacek Wo napisał/a:
Okazało się, że zrobiłem to aż za dobrze .
No jak sam widzisz, ta puści wodę, tamta znów ciśnie za bardzo.
Która lepsza to tylko kwestia osobistych upodobań.
Rozumiem, że wyznajesz zasadę że wszystkie kryzy to kryzy DUI, albo wszystkie inne kryzy mają ten sam rozmiar co DUI. Dopytaj się zanim zaczniesz udzielać rad. Ogólnie Twoja wiedza jest dość mocno okrojona, przynajmniej na temat skafandrów, jako instruktor kompromitujesz się pewnymi tezami a sposób Twoich wypowiedzi jest daleki od brania z Ciebie przykładu.
[ Dodano: 27-03-2016, 12:38 ]
Nuroslaw napisał/a:
Oczywiście, że tak ! ale żeby wyrobić sobie takie upodobania trzeba popływać i to nie jeden raz... najlepiej od wymiany do wymiany, wtedy coś będziemy mogli powiedzieć praktyka praktyka i jeszcze raz praktyka... bo jak będziemy opierać się tylko na teorii to będzie jak w przypadku Scanera... wrzuci zdjęcie ściągnięte z neta skafandra z zamontowanymi Zipseals-ami i stwierdzi, że...co ty pierdzielisz
CF 200 ma zip seale latex/silikon po co się uruchamiasz jak na oczy nie widziałeś CF 200?... Scaner poprzeglądaj więcej zdjęć a okaże się, że .... ta daaa! DUI robi i montuje kryzy NEOPRENOWE!!! Jeszcze mała ciekawostka, ale taka już na boku DUI też robi i montuje manszety neoprenowe.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 27-03-2016, 13:29
shell napisał/a:
Nuroslaw napisał/a:
Oczywiście, że tak ! ale żeby wyrobić sobie takie upodobania trzeba popływać i to nie jeden raz... najlepiej od wymiany do wymiany, wtedy coś będziemy mogli powiedzieć .
Mówisz, że trzeba pływać, bo to jedyny sposób? A może czasem warto zawierzyć bardziej doświadczonym, że nie ma istotnej różnicy? Imho, dla mnie akurat rodzaj kryzy w skafandrze nie stanowi kryterium wyboru. Nie mam w tym względzie szczególnych wymagań.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 27-03-2016, 13:30, w całości zmieniany 1 raz
Ogólnie Twoja wiedza jest dość mocno okrojona, przynajmniej na temat skafandrów, jako instruktor kompromitujesz się pewnymi tezami a sposób Twoich wypowiedzi jest daleki od brania z Ciebie przykładu.
.
Ogólnie to miałem lub mam każdy element szpeju o którym się wypowiadam i żeby nie było nie miałem na testach ale swoj własny prywatny.
Druga sprawa faktycznie nie bierz ze mnie przykładu bo to nie pozwala maksymalizować zysków i to jest zasadnicza różnica ja mowię co jest dobre a co do bani a ty piszesz ze właściwie wszystko sprzedasz jak się trafi głupi co kupi.
Ja wiem co piszę a ty piszesz bo szukasz klienta
Ostatnio zmieniony przez Scaner 27-03-2016, 13:30, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 27-03-2016, 15:07
Nuroslaw napisał/a:
A może czasem warto zawierzyć bardziej doświadczonym
Zapytaj Lenego, któremu bardziej doświadczonemu zawierza przy wyborze kryzy? Wybór jest pomiędzy lateks, silikon, neopren... każdy tu piszący jest bardziej doświadczony od niego, w tym konkretnym przypadku chodzi o indywidualny komfort bo, każdą kryzę czy manszety trzeba kiedyś wymienić, każda zużywa się i starzeje... jedna troszkę szybciej druga wolniej, ceny nie różnią się kosmiczne, to jest tylko i wyłącznie komfort użytkowania a każdy odczuwa to inaczej. To co wadą jest dla jednego, dla drugiego będzie zaletą. Zawierzyć komuś bardziej doświadczonemu można np przy wyborze samego skafandra gdzie jest mnóstwo niuansów. Ale... komu tu zawierzyć? Hmm... instruktorowi? niby wiedzę powinien mieć, ale jak w przypadku Scanera nie sugerowałbym się nią bardzo, nie twierdzę, że nie zna się na nauczaniu, ale na temat skafandrów po tym co pisał, wiedzę ma niewielką a sposób jego wypowiedzi jest rażący ( delikatnie pisząc ) Tak więc sumując, można sugerować się czyimś zdaniem, ale ostatecznego wyboru należy dokonywać samemu i poprzez tylko wypływanie stwierdzimy czy wybraliśmy odpowiednio.
Scaner napisał/a:
Ogólnie to miałem lub mam każdy element szpeju o którym się wypowiadam i żeby nie było nie miałem na testach ale swoj własny prywatny.
Ogólnie to nie rozumiem do czego zmierzasz, jeżeli już się wypowiadasz to pisz, że dana informacja dotyczy danego sprzętu który posiadasz, bądź byłeś w jego posiadaniu, ale nie pisz bzdur takich jak z neoprenowymi uszczelkami w DUI! Gdybyś miał odrobinę godności przeprosiłbyś za brak swojej wiedzy i przyznałbyś mi rację.
Scaner napisał/a:
Druga sprawa faktycznie nie bierz ze mnie przykładu bo to nie pozwala maksymalizować zysków
Nie muszę, nie chcę, nie mam takiej potrzeby... nie martw się o moje zyski są wystarczające dla mnie a dla innych wręcz kosmiczne od ponad pięciu lat pracuję jako nurek, o ile cały sprzęt nurkowy używam około 3-4 godziny dziennie to skafander mam na sobie osiem godzin dziennie, przez co pewnie jak mało kto na tym forum mogę coś powiedzieć na temat skafandrów. Do tego serwisowanie około 30 skafandrów (praktycznie każdy inny) kolegów którzy robią dokładnie to co ja, mam okazję wyrobić sobie pewną opinię. Bardzo ostrożnie się wypowiadam na te tematy, nie jestem żadnym autorytetem, mimo to od dłuższego czasu dostaję pewne rzeczy do przetestowania od producentów/dilerów
Scaner napisał/a:
ty piszesz bo szukasz klienta
Znowu jesteś w błędzie od dłuższego czasu to mnie szukają i wcale nie jest tak łatwo u mnie coś kupić czy zrobić wiesz dlaczego? bo ja jestem nurkiem! nie prowadzę jako takiego sklepu czy serwisu.
[ Dodano: 27-03-2016, 15:21 ]
Scaner napisał/a:
Ja wiem co piszę
...Co nie dziwne, pomysł neoprenowej kryzy może zrodzić się tylko w oparach polskiej wódy.
...co ty pierdzielisz CF 200 ma zip seale latex/silikon po co się uruchamiasz jak na oczy nie widziałeś CF 200?
Dalej upierasz się przy tym co napisałeś?
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-03-2016, 12:32
Jacek Wo napisał/a:
Początkowo planowałem przyciąć kryzę po kilku nurkowaniach, w trakcie których zobaczę, na ile trzeba ją przyciąć. Zrobiłem w tym skafandrem z nieprzyciętą kryzą około 100 nurkowań i nie mam już zamiaru nic przycinać. Jest po prostu dobrze,
czyli jak pisałem......
Jacek Wo napisał/a:
Przez kryzę zalało mnie raz, jak nurkowałem w samej bieliźnie bez żadnego ocieplacza
no właśnie bo to właściwy ocieplacz jest podstawą... jak się nie ma ocieplacza to ..... cieknie.....
Jacek Wo napisał/a:
że wreszcie podwinąłem kryzę "idealnie" - tak mi się przynajmniej przed zanurzeniem wydawało . Okazało się, że zrobiłem to aż za dobrze
czyli robimy jakiś taniec św Wita....
Sorki że akurat na podstawie JackaWo z tak z grubsza z Torunia lecz to co napisał to kwintesencja działania kryzy neoprenowej
Ostatnio zmieniony przez waterman 30-03-2016, 12:32, w całości zmieniany 1 raz
Zamek z przodu, kryza i manszety lateksowe, dwie kieszenie cargo to tylko niektóre zalety Tego nie drogiego dobrze wykonanego skafandra.
Nie wiem jak tym razem sprawdzą się flexy, mam nadzieję, że nie będę biegał po kamieniach Kolejnym pozytywem są zawory firmy Apeks, nie ma lipy.
[ Dodano: 12-04-2016, 13:41 ]
Niemalże w drugą miesięcznicę powyższego tematu zakończyłem testy skafandra suchego TYPHOON.
Zrobiłem w Nim pięć nurowań. Dwa basenowe na żwirowisku, trzy w zajebis.tych wodach Jeziora Łesk.
Niestety nie mam za dużo zdjęć, za co bardzo Przepraszam TYPHOON Polska, ale pierwszego dnia testów spadła mi z głowy kamera i straciłem możliwość dokumentowania.
Wtrącając, po 3 flaszkach, jeszcze jej nie znalazłem, ale się nie poddaję w poszukiwaniach.
Pierwsze wrażenie, było niesamowite, bardzo ciekawy produkt.
Nie dość, że pracuje już kilka sezonów to wygląda prawie jak nowy.
Bardzo komfortowy, choć ze względu na nieidealny rozmiar 4me było ciężko łapkę przecisnąć.
We wodzie pierwszy zonk, ..zawór dodawczy po prawej stronie.. nie radziłem sobie z Tym problemem początkowo, jednakże po bliżej nieokreślonej chwili pracowałem już tylko prawą ręką i .. było zajebiście!
Wyczochrałem w sumie Ten skafander na max. Ile mi Viper zalogował nurkowań to się nie przyznam. Gdzie byłem, tam dno na klacie czułem!
Chciałem tu nadmienić, że skafanderek posiada niskoprofilowy zawór zdawczy firmy Apeks. Rewelacyjne urządzenie!
Przed zdaniem, umyłem skafanderek mokrą szmatką i znów był sterylny!
Bardzo polecam produkt.
Reasumując, zaczyna mnie to wkurzać, kolejny skafander którego nie mogę wyrzucić z listy
[ Dodano: 14-04-2016, 19:24 ]
Persona non grata?
[ Dodano: 19-04-2016, 06:58 ]
Jako, że temat jeszcze nie zamknięty, a skafandra docelowego brak, nadal testuję i opisuję..
Dzięki uprzejmości ECN - Systemy Nurkowe
otrzymałem w chwilowe posiadanie skafander suchy BARE X-Mission. Testy przeprowadzone na południu, na dwóch nurowiskach.
Kryza i manszety w rzeczonym skafandrze są lateksowe.
Szczerze rzecz ujmując, to już nie wiem, lateks czy silikon co jest lepszym rozwiązaniem.. W powyższym przypadku lateks był idealny.
Będę kombinował dalej. Neopren spada z pudła, chyba już na zawsze.
Rzeczowy skafander jest po prostu rewelacyjny. Ustawiłem zawór i niemalże zapomniałem, że mam suchara.. choć nie wiem czy to dowód in plus
Obawiam się tylko za delikatnego materiału w powyższym, jak Bare to minimum stopień wyżej, bardziej pancerny. Powiedzonko się sprawdza, Bare to Bare.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko