Szukam suchych rękawic a w zasadzie pierścieni firmy rollock nie mogę nigdzie znaleźć na żadnej aukcji w necie wie ktoś gdzie je znajdę i ile mogą orientacyjnie kosztować???
. Za namową scanera kupiłem je jakieś dwa lata temu. i nic mi nie zamarzło przy podlodówkach. Najważniejszy dobry serwis. wytrzeć oring i przesmarować. Pozdrawiam.
Wysłany: 12-01-2009, 21:19
Ja tez uzywam Sitechy ze wzgledu na cene
ale znam conajmniej 3 osoby w moim najblizszym otoczeniu uzywajace Rolokow mialem okazje plywac w skafandrze z tym systemem i rowneiz uwazam ze to jeden z lepszych systemow
poza oczywiscie cena
dlatego zamierzam sie przesiasc w najblizszym czasie
System jest drogi to nie podlega wątpliwości, ale uważam, że jest jednym z lepszych na rynku.
Ale żeby nie było tak różowo to opiszę swoje przejścia z Rolock system.
Przesiadka nastąpiła z Si-Tech wklejonych do trylaminatu Ocean Pro, z którymi nie miałem problemów.
Rolock założony na trylaminat Bare ATR początkowo nie stwarzał żadnych problemów, ale po czasie
zaczęła się jazda na 10 nurkowań 9 z nich któraś rękawica pociekła.
Działo się to zaraz przy zanurzeniu, więc wystarczyło się wynurzyć odkręcić i zakręcić jeszcze raz, dalej nie przeciekało, ale w rękę było zimno.
Nie było na to rady i nic nie pomagało smarowanie, układanie rękawiczek docieplajacych nie można było przewidzieć, która rękawica dzisiaj pocieknie.
Powtarzało się to tak często, że koledzy nazwali ten system "Ciek_locki"
Zmieniłem skafander na Santi założyłem pierścienie i zapomniałem, co to podciekanie, do dzisiaj nie ustaliłem, dlaczego tak się działo.
Oczywiście kluczem do sprawnego działania jest okresowe smarowanie oringu uszczelniającego.
Nie mogę zgodzić się, z opinią @scuba1
Ponieważ tam nie ma gdzie zebrać się dostateczna ilość wody, która zamarznie i uniemożliwi nam odkręcenie rękawicy.
Ze swojej strony polecam ten system pierścieni.
nurek102 [Usunięty]
Wysłany: 13-01-2009, 09:25
Damass napisał/a:
System jest drogi to nie podlega wątpliwości, ale uważam, że jest jednym z lepszych na rynku.
Przesiadka nastąpiła z Si-Tech wklejonych do trylaminatu Ocean Pro, z którymi nie miałem problemów.
Rolock założony na trylaminat Bare ATR początkowo nie stwarzał żadnych problemów, ale po czasie zaczęła się jazda na 10 nurkowań 9 z nich któraś rękawica pociekła.
.... co to podciekanie, do dzisiaj nie ustaliłem, dlaczego tak się działo.
Nie rozumiem tej wypowiedzi. Miales pierscienie z ktorymi nie bylo zadnych problemow i drugie z ktorymi cos sie dzialo. Nie wiesz co powodowalo przeciekanie, ale staly sie szczelne, nie masz pewnosci ze znowu nie zaczna przeciekac. A jednak te drugie uwazasz za lepsze.
Wywalenie 2x wiecej kasy na pierscienie, ktore aby nie ciekly wymagaja kupna nowego skafandra to sredni pomysl
być moze kolega trafił na bład w produkcie,przecież moze się zdarzyć,lub po prostu wykonał zły montaż.Kumpel nura w rolach dobrych kilka lat przez cały rok,nigdy nie było najkmniejszych problemów.
Nie rozumiem tej wypowiedzi. Miales pierscienie z ktorymi nie bylo zadnych problemow i drugie z ktorymi cos sie dzialo. Nie wiesz co powodowalo przeciekanie, ale staly sie szczelne, nie masz pewnosci ze znowu nie zaczna przeciekac. A jednak te drugie uwazasz za lepsze.
Wywalenie 2x wiecej kasy na pierscienie, ktore aby nie ciekly wymagaja kupna nowego skafandra to sredni pomysl
Si-Tech były wklejone w suchacza Ocean Pro, którego sprzedałem razem z rękawicami.
Kupując Bare stanąłem przed wyborem nowych pierścieni i postanowiłem, że będzie to, Rolock.
Sprzedałem Bare kupiłem Santi te same pierścienie Rolock, które podciekały w Bare nie podciekają w Santi.
Jeśli chodzi o podciekanie Rolock w Bare mam pewne podejrzenia, co mogło być powodem, ale nie mam, co do tego pewności.
Tak, więc zasadne było to, co napisałem wyżej "do dzisiaj nie ustaliłem, dlaczego tak się działo"
Żeby cię uspokoić dodam, że zmiana suchacza nie byłą spowodowana podciekaniem rękawic.
Wysłany: 15-01-2009, 10:19
Damass napisał/a:
Sprzedałem Bare kupiłem Santi te same pierścienie Rolock, które podciekały w Bare nie podciekają w Santi.
W moim starym Trilam ATR Light Rolocki dzialaly bez problemu
Natomiast u kolegi w Santi nie ciekly, ale czasem spadal pierscien. Powodem bylo zle zainstalowanie na manszecie. Po poprawieniu jest super.
Uzywam rolockow od prawie 3 lat, nigdy nie mialem problemow z otwarciem.
Oringi smaruje raz na 6-10 nurkowan leciutko silikonem.
Rok temu kupiłem używane Rolocki od Damass-a, używa ich regularnie moja żona, nie ma najmniejszych problemów, nie ciekną, nie spadają, nie przeszkadzają.
Niestety przy zakupie nowych odstrasza cena.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko