Strona Główna FORUM-NURAS
Forum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Black OLED Xdeep komputer- testy, sugestie, hacking :-P
Autor Wiadomość
beroduar 



Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wiek: 46
Dołączył: 13 Mar 2010
Posty: 1192
Skąd: UK, Notts
Wysłany: 23-02-2014, 12:43   Black OLED Xdeep komputer- testy, sugestie, hacking :-P

Hej wszystkim
widzę , że część użytkowników zaczęła mieć swoje pierwsze wrażenia z użytkowania OLEDa i pojawiły się pierwsze sugestie, dotyczące modyfikacji (software i konstrukcja).
Proponuję więc wpisywać w tym temacie Wasze przemyślenia ( proszę bez hejtingu i bez truizmów typu - o w moim komputerze tak fajowo świecą cyferki w ciemności !)
Moje 3 grosze (na razie na sucho):

- siła naciśnięcia przycisku - zmierzona wagą kuchenną dochodzi do 500g
Wydaje się stosunkowo rozsądna. Ja zamierzam używać komputer na rękawicy, wiec nie obawiam się przypadkowego wciśnięcia. Wydaje się, że można samodzielnie wsadzić tam mocniejsze sprężyny - może Piotr zaoferuje zestaw moderski STRONG

- plastikowo obudowa - tutaj mam pewne wątpliwości - podejrzewam bowiem złośliwość przedmiotów martwych i obawiam się nadkruszenia któregoś z rogów montażowych na bungee
(może to tylko moje lęki)

- kalibracja kompasu - instrukcja w sposób prosty tłumaczy, jak to zrobić... tyle, że BLACK nie jest równomierną bryłą - u góry i u dołu są mocowania paska, a po bokach - przyciski.
W związku z tym najlepiej kalibrację przeprowadzać na krawędzi stołu , przód komputera orientując w kierunku blatu.

- rotacja kompasu - maksymalna wartość to 45 stopni ... ale ja chcę mieć komputer na rękawicy z ręką stale skierowaną do przodu - wnoszę o możliwość rozszerzenia rotacji do 90 stopni !

- przelotka interfejsu/ładowania - oj to będzie się gubić... następna petycja - proszę o możliwość nabycia tejże jako osobnego elementu !

- pytanie do użytkowników/Piotra - czy można pod wodą przełączyć gaz deko na gaz plecowy ?
(o ile się orientuję mój SEIKO- Archimedes na takie fiki-miki nie pozwala...)

Tyle tytułem wstępu - czekam na wpisy innych użytkowników. (może ktoś otworzy i pokaże wnętrze BLACK-a? :-P )
Ostatnio zmieniony przez beroduar 23-02-2014, 12:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
bell23 



Stopień: AOWD, EAN, Full Cave
Kraj:
Poland

Wiek: 56
Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 258
Skąd: Szczecin
Wysłany: 24-02-2014, 09:40   Re: Black OLED Xdeep komputer- testy, sugestie, hacking :-P

beroduar napisał/a:

(może ktoś otworzy i pokaże wnętrze BLACK-a? :-P )

witam
może Piotr zamieści zdjęcia wnętrza?
 
 
piotr_c 



Kraj:
Poland

Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 3070
Skąd: Neverland
Wysłany: 27-02-2014, 22:40   

Przez kilka dni byłem nieobecny, więc przepraszam że dopiero teraz odpowiadam.

beroduar napisał/a:

- siła naciśnięcia przycisku (...) Wydaje się, że można samodzielnie wsadzić tam mocniejsze sprężyny - może Piotr zaoferuje zestaw moderski STRONG


Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem i może w przyszłości coś takiego zaproponujemy.

beroduar napisał/a:
plastikowo obudowa


Gdybyś rozebrał kilka komputerów nurkowych to zobaczyłbyś, jak delikatne obudowy mają :ping: BLACK ma obudowę z delrinu :)

beroduar napisał/a:

- rotacja kompasu - (..) wnoszę o możliwość rozszerzenia rotacji do 90 stopni !


Wpisałem to do roadmap'y.

beroduar napisał/a:

- przelotka interfejsu/ładowania (...) proszę o możliwość nabycia tejże jako osobnego elementu !


Jest on dostępny. Niedługo będzie też cały kabel USB zakończony taką wtyczką.


beroduar napisał/a:
pytanie do użytkowników/Piotra - czy można pod wodą przełączyć gaz deko na gaz plecowy ?


Tak. Możesz nie tylko zmieniać gazy jak Ci się żywnie podoba, ale również dokonywać pełnej ich edycji pod wodą.


bell23 napisał/a:
może Piotr zamieści zdjęcia wnętrza?


Voila!

Ostatnio zmieniony przez piotr_c 27-02-2014, 23:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
dziubek72 



Stopień: snurek :)
Kraj:
Switzerland

Wiek: 46
Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 389
Skąd: Zürich/W-wa
Wysłany: 28-02-2014, 01:11   

beroduar napisał/a:
- przelotka interfejsu/ładowania - oj to będzie się gubić... następna petycja - proszę o możliwość nabycia tejże jako osobnego elementu !


ja sie pytalem Piotra o mozliwosc zakupu dodatkowej wtyczki,
powiedzial ze mam napisac do biura --- i cisza :(
 
 
piotrkw 



Kraj:
Poland

Wiek: 56
Dołączył: 13 Sie 2007
Posty: 2477
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 28-02-2014, 07:24   

dziubek72 napisał/a:
powiedzial ze mam napisac do biura --- i cisza


Zawsze lepiej pisać do ludzi , wtedy jest szansa, że odpiszą , do biura .... równie dobrze możesz napisać do ..... biurka ;-) :ping:

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 28-02-2014, 07:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Sebiriusz 



Kraj:
Poland

Wiek: 38
Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 684
Skąd: Płock
Wysłany: 28-02-2014, 09:20   

piotr_c napisał/a:

(...) BLACK ma obudowę z delrinu :)



derlin - nic mi to nie mówiło, poczytałem i okazało się że chemicy - jego twórcy początkowo nazwali go syntetycznym kamieniem ;) ...taka nazwa zobowiązuje :hihi-:
 
 
 
piotr_c 



Kraj:
Poland

Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 3070
Skąd: Neverland
Wysłany: 28-02-2014, 10:13   

dziubek72 napisał/a:
ja sie pytalem Piotra o mozliwosc zakupu dodatkowej wtyczki,
powiedzial ze mam napisac do biura --- i cisza


Kiedy wysłałeś tego maila i z jakiego adresu?
 
 
dziubek72 



Stopień: snurek :)
Kraj:
Switzerland

Wiek: 46
Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 389
Skąd: Zürich/W-wa
Wysłany: 02-03-2014, 03:47   

piotr_c napisał/a:
Kiedy wysłałeś tego maila i z jakiego adresu?


Po naszej rozmowie na priv, wyslalem email 12.12.2013 00:46
z adresu mariusz.dziubkowski@gmail.com

temat: przejściówka

na konto: biuro@xdeep.pl
 
 
grol 



Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wiek: 50
Dołączył: 05 Kwi 2009
Posty: 1010
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 02-03-2014, 10:24   

Witam

Pytanie do użytkowników Diving Log, wersja dla Windows.
W wersji BT w katalogu Logbook po eksporcie UDDF pojawiały się pliki o rozszerzeniu .XML, import bez problemów. Po upgrade do EANx pojawiają się pliki .UDDF. Próba importu do Diving Log kończy się komunikatem: 'Zaimportowano 0 z 1 plików'.
Ktoś ma podobne doświadczenia? Any idea?
 
 
Te_Pe 



Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wiek: 57
Dołączył: 27 Sie 2004
Posty: 571
Skąd: Kraków
Wysłany: 02-03-2014, 10:59   

umieszczenie w katalogu SYSTEM pliku splash.bmp 160x128pixeli 24bit powoduje wyświetlanie się (wolne) obrazka w chwili włączenia komputera


___
/omasz

[ Dodano: 02-03-2014, 11:04 ]
grol napisał/a:
Po upgrade do EANx pojawiają się pliki .UDDF. Próba importu do Diving Log kończy się komunikatem



DivingLog - import UDDF ( plikow *.uddf) - bez problemu. co prawda wersja Xdeep TMx

aaa - wersja 5.0.10 tutaj ktoś pisał o podobnym problemie jak u Ciebie


___
/omasz
Ostatnio zmieniony przez Te_Pe 02-03-2014, 11:09, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
grol 



Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wiek: 50
Dołączył: 05 Kwi 2009
Posty: 1010
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 02-03-2014, 14:09   

Te_Pe napisał/a:
aaa - wersja 5.0.10

Dokładnie.
Czyli trzeba atakować Svena...
 
 
piotr_c 



Kraj:
Poland

Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 3070
Skąd: Neverland
Wysłany: 02-03-2014, 15:33   

Testowaliśmy to ze Svenem na jednej z poprzednich wersji i działało ok. Pogadam z nim żeby sprawdził w czym problem. Grol - możesz wysłać mi na maila plik, który Ci się nie zaimportował?

dziubek72 napisał/a:
Po naszej rozmowie na priv, wyslalem email 12.12.2013 00:46
z adresu mariusz.dziubkowski@gmail.com


Hmmm... Dostaliśmy od Ciebie dwa miale: 11'go i 17'go grudnia. Na pierwszy odpowiedź została wysłana 12'go a na drugi 19'go grudnia.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 02-03-2014, 15:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
DawidS 

Stopień: PSAI TMX
Kraj:
Poland

Dołączył: 03 Wrz 2011
Posty: 34
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 02-03-2014, 16:36   

grol napisał/a:
W wersji BT w katalogu Logbook po eksporcie UDDF pojawiały się pliki o rozszerzeniu .XML, import bez problemów. Po upgrade do EANx pojawiają się pliki .UDDF. Próba importu do Diving Log kończy się komunikatem: 'Zaimportowano 0 z 1 plików'.


U mnie niestety występuje ten sam problem. Przed upgrade to EANx wszytko było w porządku teraz nie chce importować pliku. Używam Diving Log 5.0.12
 
 
Te_Pe 



Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wiek: 57
Dołączył: 27 Sie 2004
Posty: 571
Skąd: Kraków
Wysłany: 02-03-2014, 18:12   

DawidS napisał/a:
Używam Diving Log 5.0.12


Dawid podesłał mi plik - odczytałem go bez problemu starszą wersją 5.0.10

PS. przy okazji widzę, że w logu rejestrowane są czasy nodeco, OTU i kierunek płynięcia.... :bee;

<waypoint>
<depth>16.00</depth>
<divetime>1716.0</divetime>
<temperature>278.00</temperature>
<heading>88.0</heading>
</waypoint>

<waypoint>
<depth>19.80</depth>
<divetime>901.0</divetime>
<otu>11.0</otu>
</waypoint>

<waypoint>
<depth>15.90</depth>
<divetime>1725.0</divetime>
<nodecotime>1020.0</nodecotime>
</waypoint>

___
/omasz
Ostatnio zmieniony przez Te_Pe 02-03-2014, 18:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
grol 



Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wiek: 50
Dołączył: 05 Kwi 2009
Posty: 1010
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 02-03-2014, 18:31   

piotr_c napisał/a:
Grol - możesz wysłać mi na maila plik, który Ci się nie zaimportował?

Wysłany

BTW: a co z funkcją 'Powrót' kompasu w wersji EANx?
Ostatnio zmieniony przez grol 02-03-2014, 18:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
piotr_c 



Kraj:
Poland

Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 3070
Skąd: Neverland
Wysłany: 03-03-2014, 22:56   

grol napisał/a:
BTW: a co z funkcją 'Powrót' kompasu w wersji EANx?


A co ma być?
 
 
PawelW 



Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wiek: 46
Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 1343
Skąd: Pniewy
Wysłany: 03-03-2014, 23:03   

piotr_c,

CCR ?
 
 
grol 



Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wiek: 50
Dołączył: 05 Kwi 2009
Posty: 1010
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 03-03-2014, 23:16   

piotr_c napisał/a:
A co ma być?

No.. nie ma.
W sobotę ustawiłem namiar przed nurkowaniem i pod wodą funkcji nie było w menu kompasu.

Jakieś dobre wieści w sprawie importu do Diving Log?

[ Dodano: 04-03-2014, 07:13 ]
Piotr

Czy moje maile dotarły?

[ Dodano: 06-03-2014, 22:43 ]
???

[ Dodano: 08-03-2014, 13:41 ]
Po dzisiejszym nurku na Zakrzówku:
Po ustawieniu namiaru kompasu na powierzchni funkcja 'Powrót' działa stochastycznie:
- Czasem jest w menu kompasu, czasem nie
- Gdy była - uruchomiłem ją. W efekcie namiar został 'skasowany', po prostu znikł (nie było znacznika, namiaru w stopniach, strzałek nakierowujących na kurs....) Po kilku minutach nurkowania z ekranem głównym i przełączeniu na kompas namiar powrotny się pojawił z prawidłową wartością.

Ktoś miał coś podobnego podobnie?
Ostatnio zmieniony przez grol 03-03-2014, 23:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Dario_W 


Stopień: AOWD, NITROX
Kraj:
Poland

Wiek: 43
Dołączył: 29 Sty 2014
Posty: 11
Skąd: Gdynia
Wysłany: 16-03-2014, 18:58   

piotr_c, Piotr, a jak z dostępnością? Uda się do lipca, czy kolejka jest dłuższa?
 
 
piotr_c 



Kraj:
Poland

Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 3070
Skąd: Neverland
Wysłany: 18-03-2014, 21:59   

Problem leżał po stronie Divinglog'a. W innych programach plik był importowany prawidłowo. Sprawdziliśmy ze Svenem gdzie jest przyczyna i chodziło o różnice w interpretacji zapisów związanych z OTU itp. Mam już od Svena wersję DivingLog z poprawką i czekam na informację, kiedy ją wypuści.

[ Dodano: 18-03-2014, 22:02 ]
Dario_W napisał/a:
piotr_c, Piotr, a jak z dostępnością? Uda się do lipca, czy kolejka jest dłuższa?


Produkcję mamy już dużo większą i szybko realizujemy zaległości, ale też zamówień szybko przybywa. Warto po prostu zamówić i czekać.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi
umieszczanych przez użytkowników na Forum. Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24
godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.

Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki.
Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko
FORUM-NURAS topic RSS feed