Bardzo miła baza, właściciel Thomas. Cały dzień nurkowy kosztuje 4 euro.
10 m od brzegu na 4 metrach platforma i od niej opustówka na 56 m. Istnieje możliwość noclegu po uprzednim uzgodnieniu, bicie butli powietrzem i nitroxem.
yogi [Usunięty]
Wysłany: 20-03-2005, 06:10
czesc Gosiu, super zainteresowałas mnie tym miejscem
czy mogłabys opisac twoje osobiste wrazenia i czy wybieracie sie tam jeszcze raz chetnie zmontuje ekipe z Poznania czekam niecierpliwie aby sie dowiedziec cos wiecej od osób które tam były a nie tylko z strony www
yogi
Witaj,
prawdopodobnie do Sproitz pojedziemy ekipą w lany poniedziałek, ale nie jest to pewne, bo wchodzą jeszcze Svobodne Hermanice w grę. A kamieniołom? Jest nieczynny od lat 30tych, kiedy pompy zawiodły i szybciorem woda wszystko zalała, łącznie z majstrem, który zgnął w trakcie ewakuowania pracowników, a którego symboliczny grób znajduje się na brzegu. Woda, jak zwykle w kamieniołomach, zależy od opadów i mieszania się, ale widoczność bywa zacna i 15 m. oprócz opustówki, o której pisałam są jeszcze poręczówki do ciekawszych miejsc. W 2/3 kamieniolomu jest garb na głębokości ok.12m, gdzie jest zatopiony stary samochód, resztki szyn po wózkach, domek strzałowego, małpa dużych rozmiarów z akcesoriami podwodnymi. Polecam bazę, bo jak już pisałam panuje tam bardzo miła atmosfera.
pozdrawiam wszystkich zainteresowanych! darz nur!
Witaj Woodnik
W załączeniu przesyłam ci link do strony gdzie są wszystkie 33 kamieniołomy Saksonii czyli kamieniołomy w okolicach Drezna. Strona jest po niemiecku ale nawet bez zbytniej znajomości języka wiadomo o co chodzi.
Jeżeli chodzi o Sproitz to niezły kamieniołom, (duże szczupaki) poza sezonem dobrze jest zadzwonić do Thomasa i uprzedzić go o przyjeździe.
Szczupaki i owszem, ale wszystkim zainteresowanym zwracam uwagę, że są one atrakcją TURYSTYCZNĄ, a nie kulinarną , dotyczy to również okoni. Zainteresowanym przyjazdem do Sproitz podam komórkę do Thomasa, kontakt jedynie w języku niemieckim.
nie mam szklanej kuli, by wiedziec skad chcesz jechac[/quote]
Witam i dzięki za odpowiedz:)) a pro po szklanej kuli:)) gdybym ją miał nie prosiłbym o informację:)))
[ Dodano: Nie 20 Mar, 2005 ]
Chciałbym podziękować, za wszyskie otrzymane od was informacje na moją prośbę. Są cenne i dają mi możliwość już na wstępnym etapie zaplanowania konkretnego celu do nura.
Ponieważ wracając z Francji zamierzaliśmy wraz z partnerem nurkowym zaliczyć któryś z przygranicznych oczek:)) wodnych. Jeżeli będziecie nurkować w okolicach j. Powidzkiego, Budzisławskiego, Mikorzyńskiego, Ślesinskiego, służę pomocą i towarzystwem pod i nad wodą. Czy informacjami o nich i innych miejscach gdzie się moczyłem:))
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko