Proszę o namiary na miejsce w którym można zrobić badania wykluczające lub stwierdzające posiadanie otworu owalnego.
Najlepiej okolice Wrocławia ale niekoniecznie. Zależy mi na sprawdzonym wiarygodnym specjaliście.
Wysłany: 25-06-2008, 11:54
ubytek przegrody międzyprzedsionkowej(czyli potocznie otwór owalny) jest wykrywany przez echo kardiogram(echo serca). nie jestem z Wrocławia więc nie podam namiarów, mogę jedynie podpowiedzieć, że jak masz jakąś klinikę kardiologii to powinni tam to zrobić porządnie. trzeba jednak pamiętać, że o ile ubytek przegrody miedzyprzedsionkowej typu ASD jest dość widoczny na echo kardiogramie, o tyle ubytek przegrody miedzyprzedsionkowej typu PFO może być niezauważony podczas badania.
nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ponieważ mam tylko wiedzę posiadaną przez ratowników medycznych oraz z własnych doświadczeń z tego typu badań, tak więc mogłem gdzieś w swojej wypowiedzi popełnić błąd(ale nie wydaje mi się )
Proszę o namiary na miejsce w którym można zrobić badania wykluczające lub stwierdzające posiadanie otworu owalnego
Wyspa Korczula w Chorwacji, trzeba zejść i wejść około pięciuset metrów ze sprzętem
po prawie pionowej skale, najlepiej w 40 st. upał lub pojechać na jedną z akcji
X divers w charakterze uczestnika.
Badania te są na 100 % miarodajne i koszty stosunkowo niewielkie, stwierdzenie tej przypadłości natychmiastowe.
A tak naprawdę to nie mam pojęcia.
We Wrocławiu możesz zrobić badanie USG-Doppler serducha w prywatnej przychodni SAWA MED na Słowiańskiej, numer 71 - 3212019. Full serwis (USG/EKG/Wywiad+osłuch). Jest jeden problem - żeby w 100% wykluczyć PFO, trzeba zapuścić sondę z głowicą do żołądka (taki sprzęt jest już raczej na oddziałach, nie mam konkretnego namiaru). Głowice zewnętrzne nie mają wystarczającego "zasięgu". To informacje od pani dr Sawy z SAWA MED. Do zobaczenia 5/6 lipca.
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 02-07-2008, 14:15
specjalista specjalistą, ważne też by samo urządzenie było nienajgorszej jakości.
można też zrobić echo wysiłkowe, wtedy conieco może się bardziej uwidocznić.
w warszawie nie mam pojęcia, ja w krakowie się wybieram..
Wysłany: 02-07-2008, 18:45
nurkot napisał/a:
specjalista specjalistą, ważne też by samo urządzenie było nienajgorszej jakości.
można też zrobić echo wysiłkowe, wtedy conieco może się bardziej uwidocznić.
w warszawie nie mam pojęcia, ja w krakowie się wybieram..
chodzi Ci chyba o kardiospirometrię - badanie robione u nurków zawodowych - na pewno w Instytucie Medycyny Morskiej i Tropikalnej przy KOMH w Gdyni. o echo serca wysiłkowym nie słyszałem - choć bardzo możliwe że coś takiego jest:)
Ostatnio zmieniony przez Crowley 02-07-2008, 18:47, w całości zmieniany 2 razy
Witam, to ja chyba natchnąłem Andrzeja Nurofena, do pytania o otwór owalny więc odpowiadam co się wywiedziałem. Miałem dzisiaj zrobione echo serca i pani doktor, która mnie badała powiedziała tak: badanie echo serca jest całkowicie wystarczające do sprawdzenia czy otwór jest czy go nie ma, pod pewnymi jednak warunkami.
Warunek pierwszy to lekarz, który robi badanie, musi być OK, a z tym różnie bywa (Pani doktor to wie, bo jest w komisji egzeminacyjnej wydającej certyfikat uprawniający lekarzy do wykonywania tego typu badania; bada również od strony kardiologicznej naszych olimpijczyków), warunek drugi i zdecydowanie trudniejszy do spełnienia od pierwszego, to dobrej jakości sprzęt. Tylko wysokiej jakości sprzęt daje pewność poprawności wykonania badania, więc mówi, że małe prywatne gabineciki odpadają. Albo oddziały kardiologii w dużych szpitalach, albo porządnie wyposażone szpitale-przychodnie prywatne. Jeśli chodzi o Wawę, to Pani doktor się nazywa Anczykowska i robi echo w Damianie za 115 zyli. Nie traktujcie tego proszę jako reklamy usług niniejszego lekarza, mnie jako laikowi Pani się wydała dość dobrze wiedzącą co robi (została mi z resztą polecona prze innego medyka), a co się dowiedziałem to przekazuję w całości.
Pozdrawiam
Wojtek STUDNIA Studzienny
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 02-07-2008, 21:20
studnia napisał/a:
certyfikat uprawniający lekarzy do wykonywania tego typu badania
Nie. Dokumentem uprawniającym do wykonywania tego typu badań (podobnie jak dowolnych innych czynności lekarskich) jest Prawo Wykonywania Zawodu lekarza. Czyli "może" każdy lekarz. Natomiast wspomniany certyfikat to co najwyżej potwierdzenie kwalifikacji przez towarzystwo naukowe, takie świadectwo kwalifikacji w tej dziedzinie, nie mające rangi jakichkolwiek "uprawnień". Tak gwoli ścisłości.
Ostatnio zmieniony przez TomM 02-07-2008, 21:21, w całości zmieniany 1 raz
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-07-2008, 03:18
Crowley napisał/a:
o echo serca wysiłkowym nie słyszałem - choć bardzo możliwe że coś takiego jest:)
jest 'coś takiego':)
jak wspominano powyżej i jak również pisałam ważny jest sprzęt na którym się badanie wykonuje oraz specjalista oceniający - mniej istotne są tu uprawnienia - bo jak rzecze TomM każdy lekarz może takowe wykonać i ocenić, ale im większe doświadczenie - tym większa szansa że wynik zostanie dobrze oceniony.
Andrzej - mam nadzieję że wszystko ok i bez cienia wątpliwości będziesz teraz nurać, przynajmniej jeśli chodzi o serducho..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko