Wysłany: 22-08-2008, 17:22 Wielka rafa koralowa
Hej,
Wybieram się niedługo do Australii i chciałbym ponurkować.
Czy ktoś z Was na jakieś doświadczenia / wiedzę / kontakty dotyczące rekreacyjnego nurkowania w Australii na GBR ? Wybieram się tam we wrześniu i w trakcie chciałbym wybrać się na jakieś sympatyczne nurkowanie.
Może ktoś ma jakieś opinie o organizatorach nurkowań ?
jeżeli GBR to z Cairns, ja osobiście byłem na safari z bazy TAKA , chciałem safari z Mike Ball ale nie było miejsc, wogóle jest tylko 5 firm które maja koncesję na safari po GBR, więc dobrze jest wcześniej zarezerwować sobie miejsce, bo nurkowania z rekinami na otwartym oceanie nie zrobisz na jednodniowym wypadzie. Są też organizowane wypady jednodniowe ale duża ilość osób ( polecam wypad z Quiksilver) .
Wysłany: 24-08-2008, 18:48
Potwierdzam co napisał Paweł.
Cairns i najlepiej kilkudniowa wyprawa na rafę zewnętrzną. Żywego ducha i niezapomniane wrażenia. Też byłem z TAKA i polecam. Co prawda szefu w czasie przygotowań mówił taką australijczyzną, że Angole patrzyli na siebie z zakłopotaniem (o nas nie wspomnę), ale załoga ogólnie pełna profeska. Doskonały kucharz na łodzi!!!
Jednodniówki lepsze niż nic, ale tłum jak w Egiptowie.
I jeszcze jedna refleksja. W czasie naszej wyprawy na łodzi nie było ani jednego OWD. Wyłącznie bardziej doświadczeni nurkowie. Wszystko szło sprawnie i szybko (do czterech nurów dziennie) i raczej nie znalazłbyś tam chętnych do partnurowania z limitem 18 metrów. Pomyśl o tym.
Ja nurkowałam w czerwcu z Rum Runner, też z Cairs (http://rumrunnercairns.com.au/). Można spróbować poszukać czegoś w Port Douglas, ale tak i tak lotnisko jest w Cairns więc poco tracić czas. Łódź którą sobie wybrałam była bardzo kameralna, tylko dla 12 nurków + obsługa. Jedzenie - palce lizać, szczególnie ryby złowione na tejże wyprawie.
Na tej łodzi, w przeciwieństwie do przedmówcy, dominowali AOWD, reszta OWD. Robiliśmy dziennie 3 nurkowania. Płyneliśmy tam, gdzie chciała większość. Z tego co się orientowałam jest to jedna z nielicznych łodzi która nie pobiera dodatkowej kasy za wypożyczenie sprzętu.
Pozdrawiam,
Karibia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko