Wysłany: 22-01-2010, 01:15
Spare Air używają piloci smigłowców ratowniczych, dowożących pracowników na platformy itp. w razie wpadki do morza.Na moje pytanie w ośrodku gdzie trenuje sie wypłynięcie z zanużonej kabiny śmigłowca, dlaczego pasażerowie nie sa wyposażani w te flaszki, usłyszalem odpowiedź że ....byłoby to zbyt niebezpieczne i wymagało treningu nurkowego.Wiec chyba bezpieczniej jest się utopić......
Osobiście nie widzę racjonalnego zastosowania tego gadżetu przez nurków.
Osobiście nie widzę racjonalnego zastosowania tego gadżetu przez nurków.
Poza tym SPARE AIR powinien być w butli na plecach
Na to czekałem.Nawet najlepszej jakośći AO podaje gaz z wyraźnym oporem przy prawie pustej butli,także po zauważeniu że coś nie tak mamy te pare oddechów.
Już naprawde w ekstremalnej sytuacji (brak gazu+zgubienie partnera!)zawsze do dyspozycji zostaje powietrze w jackecie
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 22-01-2010, 09:38
Wasyl napisał/a:
Co myślicie o butli ucieczkowej (SPARE AIR: http://www.spareair.pl/ )
Lepiej mieć coś takiego pod ręką czy może strata pieniędzy??
Najsensowniejsza SPARE AIR w jaką warto zainwestować jest np. tutaj W dodatku parę groszy w kieszeni zostanie
koziolek napisał/a:
Nawet najlepszej jakośći AO podaje gaz z wyraźnym oporem przy prawie pustej butli,także po zauważeniu że coś nie tak mamy te pare oddechów.
Już naprawde w ekstremalnej sytuacji (brak gazu+zgubienie partnera!)zawsze do dyspozycji zostaje powietrze w jackecie
Ale jaja...
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 22-01-2010, 09:42, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 395 Skąd: Września/Poznań
Wysłany: 22-01-2010, 09:41
koziolek napisał/a:
No znowu bez przesady, w ekstremalnej sytuacji to dajemy z buta na powierzchnię pamiętając robić wydech - jest takie ćwiczenie na P2. Jeśli jesteśmy w NDL to powinno być OK.
Oczywiście założyłem ż nurek stosujący spare air nie wie o Rock Bottom lub tej zasady nie stosuje(co świadczy o stosowaniu spare air)i oczywiście daje buta do góry i wtedy w przypływie paniki może skorzystać z gazu w jackecie(czego oczywiście nie zrobi)ale możliwość skorzystania jest.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 22-01-2010, 10:35
koziolek napisał/a:
Oczywiście założyłem ż nurek stosujący spare air nie wie o Rock Bottom lub tej zasady nie stosuje(co świadczy o stosowaniu spare air)i oczywiście daje buta do góry
A ja oczywiście założyłem, że na OWD uczą planowania nurkowań
planujesz, ze cos sie moze zdarzyc i co sie po takim zdarzeniu robi... czyli tak, planujesz awarie
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 22-01-2010, 15:51
live4u napisał/a:
awarie też planujesz?
Rozumiem, że masz na myśli utratę gazu na skutek awarii... Podałem juz raz w tym wątku link do planowania gazów, powtórzę specjalnie dla Ciebie: planowanie gazów Nie wyczerpuje to zagadnienia, ale mam nadzieję, że naświetli temat. Również na wypadek awarii.
[ Dodano: 22-01-2010, 15:56 ] "Jeśli właściwie rozplanowałeś swój świat, dodatkowy gaz znajdzie się w butli wiszącej u twojego boku albo u boku płynącego tuż obok partnera nurkowania. Powierzchnia wody? Nie ma takiej opcji" - Don Shirley.
Lepiej mieć coś takiego pod ręką czy może strata pieniędzy??
Może odpowiedzią na Twoje pytanie niech będzie inne pytanie , ilu widziałeś nurków stosujących takie rozwiązanie ? Ja muszę się przyznać, że nie pamiętam abym widział kogoś z taką "butelką" albo może jej nie zauważyłem (chyba ze względu na rozmiar )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko