Dałem dzisiaj nura w Hermanicach. Było supre, gdy dojechaliśmy na miejsce to padał śnieg. Przejrzystość 5-7 metrów. Temp. 5 st.
PS. Gdy się przebieraliśmy to przyjechała policja czeska zobaczyć czy wszystko jest O.K.
Wiek: 45 Dołączył: 13 Mar 2002 Posty: 373 Skąd: Zabrze/Warszawa
Wysłany: 07-12-2002, 18:53
7.12.2002 r.
temp. powietrza -6 stopnni celsjusza
temp. wody 5,5 przejrzystość ok 10m.
Nurkowanie REWELACJA szczególnie w mokrej piance. Jak dojechaliśmy około 12:00 było już 11 samochodów chyba wszystko Czesi. Jak mnie zobaczyli to pytali czy jestem normalny, że będę dzisiaj nurkował w mokrym kombinezonie. Oprócz mnie widziałem tylko jednego jeszcze "bohatera" w okrym. Reszta to "cianiasy" w sucharach
Po wyjściu z wody było -7 i trzba było wszystko odkręcać szybko bo przymarzały automaty do butli a cała reszta do ziemi...
Mam nadzieję, że jutro będę się czuł dobrze, bo to ściąganie pianki na mrozie chyba nie bardzo zdrowe dla ciała i.....umysłu:-)
Jak to ktoś powiedział "takie nurkowania się dłuugo pamięta"
No i daliśmy nura 28.12.2002r., myślę że było to statnie nasze nurkowanie w Hermanicach w tym roku.
Warunki super: max głębokość 37m, temp. wody 2 stopnie, powietrza 3 stopnie, przejrzystość 9m. Ku naszemu zaskoczeniu nie było lodu To dobrze bo nie uśmiechało mi się wodzenie na linach.
Dojazd wyjątkowo łatwy, drogi czarne, jak przyjechaliśmmy były już 2 samochody czechów. Po wyjściu z wody było już 8 aut. Oznacza to nurasy wypełzły po świętach rozruszać kości. Prawidłowo.
Na pewno coś od siebie doda również Andrzej - on niestety nie miał tak przyjemnego nura (złośliwość rzeczy martwych) może załączy zdjęcia???
Dzisiaj daliśmy nura z Witkiem, Maćkiem, Bogdanem. Jakie było nasze zdziwienie gdy podjeżdżając nad wodę zobaczyliśmy, że cały akwen jest pokryty lodem. Przejżystość poniżej 15 metrów super około 7-8 metrów. Temperatura wody 2 stopnie
Dziś tj 01 02 03 dałem nura z Magdą Andrzejem Marianem i Krzyśkiem. Temp wody 2 C temp powietrza -6 C . Lód na całej powierzchni, po wyjściu z wody wszystko momentalnie zamarzło były kłopoty ze ściągnięciem sucharów. Przejrzystość dopiero dobra za kesonem, na brzegu było z 20 samochodów. Nur był super i takich życzę wszystkim. piły nie trzeba było używać. Po nuraniu jak zwykle obiadek i
Dziś dałem nura z Marianem i Andrzejem, nurkowanie było podlodowe, temp wody 3C powietrza -5 , przejrzystość wody 15m. Doszliśmy do pompy przy pomocy dwóch kołowrotków na moim suunto wyszło 13 min deco a na Mariana alladynie deco nie wyszło wogóle regrez ustawiony był ten sam. Co wy na to?
Dziś dałem nura z Andrzejem J. Widoczność niestety jak na ten akwen bardzo kiepska do kesonu około 1 metra a niżej od 2 do 4 metrów. Zeszliśmy do 30 metrów, czas nurkowania 45min. Największe zdziwienie spotkało nas jak zobaczyliśmy przy wjeździe przeciągnięta taśmę i dwóch Czechów, którzy powiedzieli, że od 25 maja wjazd na teren kamieniołomu jest płatny 100 koron od nurka. W dzierżawę wzioł to klub z Krnowa.
Może sobie odpuścili ale znając życie jak raz zaświtał komuś pomysł na zarobienie paru koron to sobie szybko nie odpuści. Jak nie wyjadę na wakacje to może się tam wybierzemy i sprawdzimy jaka jest sytuacja.
19.08.2003r.
Widoczność na płytkiej wodzie ok. 1,5 m. Dalej za kesonem zdecydowanie lepiej do ok. 5 m.
Temp. wody na górze 16'C , na dole minimalna jaką odnotowałem na 34 m to 6'C.
widoczność do 30m jakieś 6-8m
na 31m (przy dnie) czasami spdała do 1-2 m
na 36 m ponownie 6-8 m
temp wody ok 4 st.C.
Było mało ludzi - łącznie 3 samochoby tzn 8 osób nurkujących.
Opłat brak
Przy zejściu do wody jest jakaś pompa, która co jakiś czas wyrzuca wodę. Daje to niesamowite uczucie jak się czeka na deko i nagle słychać jakiś syk. Na szczęście to nie były moje butle ale właśnie ta pompa
Dziś t.j. 07.03.2004 temperatura wody w/g Suunto Favor Air 1-2 st C. Widoczność od pomostu do kesonu 3-4 m. Od kesonu w stronę pompy do 10 m. Lód od pomostu aż za keson, dalej woda wolna od pokrywy lodowej. Droga zasypana śniegiem. Wpakowaliśmy się do niewidocznej dziury. Nurkowanie z licznymi przygodami, ale wrażenia niesamowite.
Wysłany: 02-05-2004, 10:01
warunki na dzien 1.V.2004
widocznosc do glebokosci 10 metrow jakies 2 metry
ponizej okolo 5-6 metrow
temperatura na powierzchni 12 stopni
na dnie 5 stopni
glebokosc osiagnieta 31.7 metra
sporo ludzi bylo ale nurkowanie, mimo slabej widocznosci, udane
w sumie moje pierwsze na taka glebokosc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko