Wysłany: 03-02-2011, 23:54 Ciężar sprzętu kontra balast
Mam dylemat.Nie mam suchacza ,ale z zimowego nukowania nie chcę rezygnować.Nurkuję też pod lodem w piance .Mam butlę z pojedynczym zaworem.Aby zapewnic sobie większe bezpieczeństwo chce dołączyć mniejszą butlę pony .I tu mam zagwozdkę.
Normalnie do jednej butli mam 8kg balastu.Teraz chcę dorzucić małą butlę z powietrzem i kompletem automatów.Jego waga także wynosi około 8kg.Aby nie być przeważonym wychodzi mi na to, że muszę odrzucić cały balast.Czy ja źle myślę?A jeśli tak to wychodzi,to czy brak jakiegokolwiek balastu nie jest niebezpieczne?Nurkuje w zwykłym jakecie (nie skrzydło).
A jeśli tak to wychodzi,to czy brak jakiegokolwiek balastu nie jest niebezpieczne?
jest zdecydowanie bezpieczniejszy niz wziecie balastu "na wszelki wypadek" . to tak jak bys poszedl na spacer z odwaznikami w kieszeni, jak sie zmeczysz to wyrzucisz obciazenie i bedzie ci sie lzej wracalo .
zrzucalny balast ma sens tylko jesli jego zrzucalnosc nie jest okupiona przewazeniem.
tak powazniej:
butla 4l bedzie wazyc ok. 5.5kg pusta i 6.5kg pelna. automat jakies 1.5 kg. razem 7 lub 8 kg w zal. od napelnienia. jak wiadomo wywazac nalezy sie z "prawie pustymi" butlami. czyli bierzemy 7kg. do tego butla bedzie wypierac ok. 5l wody. zgodnie z prawem archimedesa taki klamot da ci jakies 2kg ujemnej plywalnosci. w przyblizeniu tyle olowiu powinienes sie pozbyc, aby wywazenie pozostalo na podobnym poziomie (w praktyce ciut wiecej, poniewaz jak odejmiesz 2 kg olowiu to stracisz troche mniej niz 2kg plywalnosci bo olow tez troche wody wypiera, powinienes dorzucic do tych 2 kg jakies 9%, czyli ok. 2,2 kg olowiu powinienes sie pozbyc).
ciezar butli i automatu przyjelem metoda "sufit-biurko", wiec wyliczenia moga byc i pewnie sa niedokladne. trzeba to sprawdzic w praktyce, ale blad/niepewnosc nie powinna byc wieksza niz +/- 1kg.
czyli powinienes sie pozbyc od 1 do 3 kg balastu.
zmniejszenie o 3 kg zrzucalnego 8-kilogramowego balastu nie powinno w moim odczuciu bardzo zmniejszyc bezpieczenstwa w stosunku do konf. wyjsciowej (zakladajac nurkowania do 20m). ba, powiedzialbym, ze zmniejszajac zrzucalny balast o 3kg i jednoczesnie zapewniajac sobie dodatkowe zrodlo powietrza poziom bezpieczenstwa wyraznie wzrosnie .
to czy nurkujesz w jackecie czy w skrzydle nie ma tu akurat znaczenia.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 04-02-2011, 07:11
Mój imiennik bardzo dobrze Ci to wyliczył. Zwrócę tylko na jedno uwagę - nie napisałeś o pojemności butli. Pamiętaj, że musisz mieć w niej wystarczająco dużo gazu na dokończenie nurkowania (powrót do przerębla i bezpieczne wynurzenie) w sytuacji awaryjnej. To na ogół oznacza nawet dwukrotnie większe zużycie gazu. Myślę, że standardowo masz zużycie "powierzchniowe" (tzw. SAC lub SCR) na poziomie 20-25 l/min. Oznacza to, że na głębokości 10 m, w sytuacji silnego stresu (awaria) musisz liczyć zużycie co najmniej 80 litrów na minutę. W butli 4 litry nabitej do 200 bar masz 800 litrów gazu. Czyli na 10 minut, zgodnie z tymi założeniami. Myślę, że 4 litry to absolutne minimum, jeśli chodzi o wielkość. Oczywiście to wszystko aktualne WYŁĄCZNIE do tzw. podlodowych nurkowań rekreacyjnych czyli, jak nazywane są popularnie "na smyczy".
Ostatnio zmieniony przez hubert68 04-02-2011, 07:20, w całości zmieniany 1 raz
Makalu-jeśli chcesz dowiedzieć się coś więcej to napisz coś o tej butli (z czego jest , ile waży i jaką ma pojemność).
Generalnie jednak nie ma olbrzymich zmian potrzebnego balastu dla tego typu sprzętu ( jak już zauważył to HAW).
Pozdr Adalbert
makalu [Usunięty]
Wysłany: 04-02-2011, 12:55
Wiedziałem ,że o czymś zapomniałem.okazało się ,że o panu Archimedesie. Pała z fizyki :-)
Waga butli to około 5kg .Jest stara niemiecka(ale z atestem)Może ktoś ma podobną ,bo byłem pewien że kupuję 4litrową,ale teraz to nie wiem bo oznaczenia na niej są bez jednostek.Wypiszę co na niej jest ,może ktoś takie butle zna.Najbardziej interesują mnie liczby z kropkami i przecinkami abym mógł ustalić jej fabryczną wagę i pojemność.Resztę oznaczeń kojarzę.
Ma 50cm wysokości i 36cm obwodu;DRUCKLUFT-AG 200BAR 6,75 4.8 , a po drugiej stronie: szyjki 880 V 4 300 4,30 0I D2 75 IWKA 0 455 N 8399.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko