Wykupiliśmy 2 tygodniowe wakacje w Tropitelu w terminie 02.08.11-16.08.11.
Myslelismy o Kenii w tym roku ale z powodu ze migracja rekinów wielorybich które chcielismy zobaczyc przypada na inny okres na razie odpuszczamy.
Jedziemy do Dahab pierwszy raz
W planie z moja druga polówka mamy min:
-Blue hole
-Lightouse
-Islands
-Fan Forest
-Nocne
-SS Thistlegorm
-Canion
Wybiera się moze jeszcze ktoś w tym terminie ??? Jakieś porady może ???
Zastanawiam się nad bazami:
-Lagona divers bo blisko hotelu
-Plante bo dobra Polska baza
-Irek Kontny instruktor też Polak
-2Deep robią też dobre wrażanie ale nie mialem jeszcze z ta federacja styczności
Ostatnio zmieniony przez kris_14_ss 11-05-2011, 08:51, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 11-05-2011, 12:09
Polecam Planet Divers.
Nurkowaliśmy z nimi w kwietniu i wszystko było OK.
Punktualnie przyjeżdżają, co do miejscówek i terminów są elastyczni, nitrox 32% w cenie.
Hotel też fajny, na uboczu (prawie przy Canyonie) z dobrym jedzeniem.
dużo kremów do opalania z porządnym filtrem o tej porze roku. Upał będzie kosmiczny.
Z tego co pamietam to hotel dość sporo oddalony od Dahaba. Kilka kilosów cos około.
Więc jesli wam nie bedzie brakowało swobodnego dostepu do promenady w Dahabie to miłego wypoczynku. Daj znać jak było.
Wysłany: 11-05-2011, 16:55
cześc Krisu,
widze, że plany podrózy do kenii nie wypaliły niestety... szkoda...
co do dahab i planet divers to byłem tam w styczniu ... masz mój numer więc dzwoń jesli coś szzcególnego Cię interesuje...
z tego co pamietam bedziesz musiał dopłacic do pakietu za transport z tego właśnie hotelu bo jest troche oddalony od centrum Dahab...
jedziemy tam w czerwcu do tego samego hotelu,
nurać będziemy w Planeta Divers rzecz jasna.
ktoś pisał, że kilka kilosów od bazy hotel -no problem, samochód po Was przyjedzie, a potem Was odwiezie.
co do polecenia Wam czegoś, chciałam zasugerować Archa albo Neptun Cave czy coś, ale zdaje się, że z P2 to się nie uda.
To co napisałeś wygląda fajnie. Najbardziej to "nocne" oby nie w basenie hotelowym
a jakies inne porady to nie wiem - na pewno bluzę z długim rękawem, bo po kilku dniach nurkowań będziecie wyziębieni mimo, że na zewnątrz upał.
acz w sierpniu może dacie radę...
termin faktycznie mocno upalny.
na sierpień to nie zapomnij też zabrać parasolki, jak się rozpada to może być problem z kupnem na miejscu.
być może nie zrozumiałam żartu, ale hmmm....w egiptowie byłam parę razy, w różnych miesiącach (fakt w sierpniu nie, ale we wrześniu już tak) i uwierz, że po ciągu nurkowań, wieczorem było nam wszystkim po prostu chłodno.
dużo kremów do opalania z porządnym filtrem o tej porze roku. Upał będzie kosmiczny.
Z tego co pamietam to hotel dość sporo oddalony od Dahaba. Kilka kilosów cos około.
Więc jesli wam nie bedzie brakowało swobodnego dostepu do promenady w Dahabie to miłego wypoczynku. Daj znać jak było.
W końcu słońce Tyle sie wymarzłem przez ta zime że z checią wygrzeje sie na plazy oczywistka między nurkowaniami
ktoś pisał, że kilka kilosów od bazy hotel -no problem, samochód po Was przyjedzie, a potem Was odwiezie.
to fakt - przyjadą, doradzą , załatwią (jak w reklamie)_. Ale jakby sie chciało wieczorkiem po kolacyji jakiej na jakąś muzę wyskoczyć na promenadkę to daleko zdziebko. (po drodze są chyba nawet punkty kontrolne wojskowe) A wieczorkiem Dahab będzie "kusił ,obiecywał,podpuszczał" jak znam życie.
to fakt - przyjadą, doradzą , załatwią (jak w reklamie)_. Ale jakby sie chciało wieczorkiem po kolacyji jakiej na jakąś muzę wyskoczyć na promenadkę to daleko zdziebko. (po drodze są chyba nawet punkty kontrolne wojskowe) A wieczorkiem Dahab będzie "kusił ,obiecywał,podpuszczał" jak znam życie.
Wysłany: 12-05-2011, 12:44
Henry napisał/a:
Ale jakby sie chciało wieczorkiem po kolacyji jakiej na jakąś muzę wyskoczyć na promenadkę to daleko zdziebko. (po drodze są chyba nawet punkty kontrolne wojskowe)
O 18.00 i 20.00 z hotelu jedzie darmowy bus na plac przy mostku i można nim również wrócić do hotelu 18.15 i 20.15.
Na punkcie po drodze w tej chwili nikt nikogo nie sprawdza, totalne rozluźnienie.
Za 20-30 funciaków można wrócić do hotelu "taryfą". Oficjalnych TAXI nie widzi się, ale przy drodze moment znajdziesz chętnych do podwiezienia.
My często po nurkach zostawialiśmy w Dahabie i wracali busem wieczorem do hotelu.
Wysłany: 12-05-2011, 17:06
Henry napisał/a:
magul napisał/a:
O 18.00 i 20.00 z hotelu jedzie darmowy bus na plac przy mostku i można nim również wrócić do hotelu 18.15 i 20.15.
Po 15 minutach już powrocik ??? . Jestem szybki ale nie az tak
Być może myślenie Ci się wyłączyło ale te godziny wskazywałem jako możliwość darmowego dojazdu tam lub z powrotem.
Objaśniam więc: możesz jechać czymkolwiek rano lub busem o 10.00 lub 12.00 i wrócić busem o 18.15 lub 20.15
Możesz jechać busem o 18.00 i wrócić o 20.15 (zdążysz na kolację)
Możesz jechać po kolacji o 20.00 i wrócić o której chcesz taryfą.
Henry napisał/a:
magul napisał/a:
Oficjalnych TAXI nie widzi się,
Chcesz powiedziec że nie ma beżowych co myslą że każdy biały ma na imię "taxi ???"
Tego też nie łapię. Wskazałem to dlatego ponieważ w porównaniu z Hurghadą czy Sharmem nie ma samochodów z kogutem TAXI, większość to półciężarówki lub jeepy, które chętnie za kaskę Cię podrzucą.
Co do hotelu Tropitel to był stanowczo dobry wybór.
Bus to strzał w 10.
W sierpniu temeratura wody przy powierzchni to 34st.C nurkowałem głównie w krótkiej piance 1,5mm. Raczej nie było opcji żeby zmarznąć. Ramadan troche przeszkadzał ale da się w tym okresie normalnie egzystować.
Co do nurkowania to moje załozenia zrealizowałem w 110%
-mialem mozliwośc obserwowania Projektu 335 i poznania wspaniałych ludzi.
-zaliczyłem te miejsca które chiałem i nawet te których nie chciałem
-zakładałem że zrobie 20 nurków a zrobiłem 24
-udalo się ponurkować na SS Thistlegorm
-nocne w Egipcie to odlot (całe mnustwo ryb ocieralo się o mnie nawet jedna miałem w kombinezonie)
-przetestowałem nową kamerke i skuter podwodny
Wszystkich spragnionych filmów nurkowych zapraszam na mój kanał filmowy you tube gdzie ostatnimi czasy dorzucam duużo nowego materiału z tego wyjazdu i nie tylko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko