Wysłany: 03-01-2012, 17:39 Wysyłka USA -> Poland
Heja! Mam takie pytanie - jak to jest z wysyłką sprzętu (a dokładniej mówiąc z kupnem) z USA do Polski. Chciałbym sobie kupić wewnętrzną dętkę do skrzydła (z racji, że obecną mam już kilka razy klejoną, a przedstawiciele Polscy mają mnie gdzieś... - czekam na odp ponad 2-3 miesiące i cały czas nie mogę się doczekać). Ile może kosztować wysyłką takiego szpeju (dokładniej chodzi o dętkę do Dive Rite Rec EXP) oraz czy cło to wielka niewiadoma w tym przypadku czy raczej nie mam się czego obawiać w tej sprawie?
Z góry dzięki za odp!
Sama wysyłka pewnie grosze, jeżeli towar jest lekki. Cło - jeżeli wartość zadeklarowana jest zdaje się poniżej $40 to nie ma cła ani VATu, przynajmniej ja nigdy w takich sytuacjach nie płaciłem. Jak jest droższe, prosisz żeby Ci napisali $35 i zaznaczyli paczkę jako "gift" - i żeby nikt przypadkiem nie włożył do środka rachunku, na którym jest $1000 napisane - bo licho nie śpi (choć szansa na rozpakunek przez celników jest znikoma).
Wysłany: 03-01-2012, 18:24 Re: Wysyłka USA -> Poland
cuube napisał/a:
Heja! Mam takie pytanie - jak to jest z wysyłką sprzętu (a dokładniej mówiąc z kupnem) z USA do Polski. Chciałbym sobie kupić wewnętrzną dętkę do skrzydła (z racji, że obecną mam już kilka razy klejoną, a przedstawiciele Polscy mają mnie gdzieś... - czekam na odp ponad 2-3 miesiące i cały czas nie mogę się doczekać). Ile może kosztować wysyłką takiego szpeju (dokładniej chodzi o dętkę do Dive Rite Rec EXP) oraz czy cło to wielka niewiadoma w tym przypadku czy raczej nie mam się czego obawiać w tej sprawie?
Z góry dzięki za odp!
Najlepiej jak masz kogoś znajomego w Stanach i ten ktoś osobiście wyśle Ci paczkę polskim kurierem Polamer lub Doma Travel wpisując na dokumencie wysyłkowym ze są to prezenty, ciuchy lub słodycze o wartości mniejszej niż 100$.
Wtedy ominiesz cło i podatek
Pozdrawiam J
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 03-01-2012, 18:56
Do tego jeszcze lepiej, jak znajomy mieszka w innym stanie i sprzedający sam wysyła mu towar - nie płacisz wtedy podatku, doliczanego do każdej sprzedanej rzeczy (na Florydzie to nicałe 7% ale w Ilinois czyli np. w Chicago ponad 10 czy 11%). Znajomy może też zaznaczyć, że wysyła Ci coś co zostawiłeś w USA (ale pod warunkiem, że możesz wykazać, że tam byłeś) i wtedy w ogóle nie płacisz cła.
Wysłany: 03-01-2012, 19:13 Re: Wysyłka USA -> Poland
cuube napisał/a:
Heja! Mam takie pytanie - jak to jest z wysyłką sprzętu (a dokładniej mówiąc z kupnem) z USA do Polski.
Najtaniej wychodzi EMS. Wysyłka dwóch kompletnych skrzydeł z Polski do USA wychodzi około 180zł. EMS w Polsce obsługuje Pocztex. Czas przesyłki podobny jak w przypadku UPS/DHL/Fedex. Cło od takiego elementu to ledwie parę procent.
Mimo, że nie znoszę Poczty Polskiej to EMS mogę polecić.
A tak w ogóle, to najlepiej kupować polski sprzęt, bo przynajmniej wtedy nie masz problemów z serwisem
Yavox napisał/a:
(choć szansa na rozpakunek przez celników jest znikoma).
W tej chwili niestety dość spora. Z tego co wiem, zmieniły się przepisy i wszystkie paczki powyżej 40 eur podlegają odprawie. Ostatnio wszystkie próbki jakie dostaję przechodziły odprawę.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 03-01-2012, 19:16, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 03-01-2012, 19:53
Dzięki za informację - znajomego co prawda nie mam w Stanach, ale pogadam z DR i może wyślą tak, żeby był to niby "prezent". Zobaczymy. Koszt co prawda wychodzi powyżej 40 dolarów (nówka sztuka 110, ale jak z nimi rozmawiałem to potraktują mój problem jako mniejsza wada produktu i zedrą ze mnie "tylko" 60 dolców + wysyłka - ciekawe zresztą ile kosztuje wyprodukowanie takiego gumiaka, ale nie wnikam .
piotr_c napisał/a:
A tak w ogóle, to najlepiej kupować polski sprzęt, bo przynajmniej wtedy nie masz problemów z serwisem.
Hehe nie ma to jak autoreklama hehehe. Ale na poważnie - do Ciebie pewnie zgłoszę się w połowie roku jak będę szukał czegoś do twina (tzn worek i płyta raczej na pewno, a uprząż i kieszenie to nie wiem - kieszenie jakoś mnie nie przekonują, ale o tym Ci kiedyś już wspominałem jeśli pamiętasz hehe).
o jak jesteś taki sprytny to powiedz jeszcze, co się dzieje z tymi mniejszymi kieszeniami balastowymi, o które kiedyś pytałem?
Są dostępne w sprzedaży. Będziesz na targach? Jeśli tak, to będzie tam można je obejrzeć.
Przepraszam, ale wypadło mi z głowy że byłeś zainteresowany.
cuube napisał/a:
Ale na poważnie - do Ciebie pewnie zgłoszę się w połowie roku jak będę szukał czegoś do twina
Zapraszam. Materiał w pęcherzu wewnętrznym jest naprawdę bardzo mocny. I choć też pochodzi z USA, to cena pęcherza jako części zamiennej jest zdecydowanie niższa
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 03-01-2012, 22:57, w całości zmieniany 1 raz
Dać się da, ale niestety musiałyby mieścić po max. 1.5kg każda.
Jeśli nie muszą być dwuczęściowe, to bez problemu da się zaadaptować kieszonki, które zostały stworzone pod nowego sidemounta. Są naprawdę małe: 90x90x25mm.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 04-01-2012, 23:18, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 04-01-2012, 23:29
chcesz , Piotr powiedzieć, ze mam mieć 3 parę kieszeni xdeepa ?? bedziesz je miał na targach ? bo ja akurat 4 lutego wracam z Egiptu i myslałam, zeby wdepnąc...byłaby okazja obejrzeć ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko