Wysłany: 17-07-2012, 13:40
Nie dostarczyłem, tylko ułatwiłem znalezienie, bo można to znaleźć w chwilę, jak się wpisze tytuł w googlu A jeśli chce się sam uczyć nurkowania, to jego decyzja.
Wiek: 49 Dołączyła: 20 Sie 2009 Posty: 111 Skąd: Bugibba, Malta
Wysłany: 17-07-2012, 15:02
Gdulus, po pierwsze nikt Cie z butla do samolotu nie wpusci (wystarczy spojrzec na na liste przedmiotow zakazanych do wnoszenia na poklad, ktora wreczaja przy odprawie, sa nawet obrazki), po drugie nikt Cie z butlado wody nie pusci, jesli nie masz certyfikatu.
Jak faktycznie krucho u Ciebie z kasa to pozostan przy fajce. W Egipcie bedziesz zachwycony.
Jesli chcesz sprobowac nurkowania w sprzecie to najtaniej wyjdzie intro na miejscu.
Jesli jestes zdecydowany, ze chcesz zostac nurkiem to tez jest kilka opcji "ekonomicznych". W PADI mozesz zrobic to malymi krokami, nie koniecznie pelny kurs od razu i tez bedziesz mial kupe zabawy.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-07-2012, 15:33
wredna_ruda napisał/a:
nikt Cie z butla do samolotu nie wpusci
Z pełną nie. Pustą bez problemu. Trzeba podczas odprawy na chwile wykręcić zawór.
wredna_ruda napisał/a:
nikt Cie z butlado wody nie pusci
Nie ma ktosiów od wpuszczania. Mając partnera i własny sprzęt nie wzbudzi się nawet podejrzeń Problem jest gdzie indziej: jest znikoma szansa, że ktoś taką pustą butlę napełni a już na pewno bez pytania o certyfikat i przewodnika itd...
Ale jeśli Gdulusie będziesz próbował nurkować sam (z butlą) to wzbudzisz niepokój wielu osób i kontrola będzie A nie mając certyfikatu... nie znajdziesz partnera
Oczywiście każdy może umierać tak jak lubi ale śmierć nurka, która Ci grozi (barotrauma lub dcs) to ta bardzo bolesna wersja... Bezboleśnie możesz załatwić się hipoksją ale nie widzę realnych możliwości aby Ci się udało.
Masz także spore szanse na dolegliwości związane z zatruciem dwutlenkiem węgla.
Gdulus, po pierwsze nikt Cie z butla do samolotu nie wpusci (wystarczy spojrzec na na liste przedmiotow zakazanych do wnoszenia na poklad, ktora wreczaja przy odprawie, sa nawet obrazki),......
Odkrecasz zawor i wkladasz do torby jako bagaz glowny a nie podreczny i nie ma najmniejszego problemu.
wredna_ruda napisał/a:
...... po drugie nikt Cie z butlado wody nie pusci, jesli nie masz certyfikatu.
A kto go zatrzyma jak bedzie wchodzil z plazy ??? SCUBA POLICE ???
Największy problem jednak widzę, podobnie jak TomS, w napełnieniu butli .
Poza tym - spokojnie, najpierw tę butlę, automat, jacket, itp trzeba nabyć, a Gdulus chyba jeszcze nie był w sklepie
Ciągle mi się pląta po głowie, że to taki "specjalny" wątek wakacyjny, służący sprowokowaniu burzliwych dyskusji - no to się nie udało. Jakoś ostatnio wszyscy sie ze sobą zgadzają......
Ostatnio zmieniony przez arkac123 17-07-2012, 15:42, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 17-07-2012, 16:03
arkac123 napisał/a:
Ciągle mi się pląta po głowie, że to taki "specjalny" wątek wakacyjny, służący sprowokowaniu burzliwych dyskusji - no to się nie udało.
nie tylko Tobie Ale moim zdaniem na to jest zbyt mało prowokacyjny Gdyby autor napisał, że wie, że musi miec kurs, ale olewa, bo sam ogarnie..albo że kolega Go trochę poduczył i zamierza to sprawdzić..myśle, że gromów byłoby dużo.
A gdulus prezentuje taki poziom niewiedzy o nurkowaniu, ze trudno się nawet na Niego złościc, czy z Nim mocno polemizować . Wiec jak na prowokację- moim zdaniem zdecydowanie za mało w tym kontrowersyjnych wątków
arkac123 napisał/a:
Piotr Stańczuk napisał/a:
na początku proponuję by zrobił Archa na tlenie
No coś Ty, ma być ekonomicznie.
Archa można zrobić w samych kąpielówkach i masce, reszta jest niepotrzebna:
no to jest konkurencja- ma być ekonomicznie, czy od razu śmiertelnie w drugiej opcji wersja Piotra bezapelacyjnie wygrywa
Ostatnio zmieniony przez lozerka 17-07-2012, 16:07, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-07-2012, 16:23
Jest wyjście. Trzeba nadać na bagaż wielkogabarytowy ... sprężarkę. Ponieważ w hotelu by się złościli na elektryczną (hałas) to spalinową. Paliwo w Eg jest niezmiernie tanie i bez licencji
Można też pokombinować nad sprężarką ręczną. Po awf jak znalazł.
Zamiast butli można napompować fajkę na zapas; no i jak powszechnie wiadomo: "powietrze w maska jest na czarna godzina"...
Kiedys zawsze zabieralem ze soba sprezarke na wszystkie wyjazdy - teraz po zakupie Ether Fill 5000 laduje butle w hotelowym pokoju. Jedyny minus jest taki, ze trzeba wybrac hotel w ktorym masz podlaczenie do sieci ETHERNET w swoim pokoju.
Kiedys zawsze zabieralem ze soba sprezarke na wszystkie wyjazdy - teraz po zakupie Ether Fill 5000 laduje butle w hotelowym pokoju. Jedyny minus jest taki, ze trzeba wybrac hotel w ktorym masz podlaczenie do sieci ETHERNET w swoim pokoju.
Super rozwiazanie. Tez o tym myslalem ale czekam na model kompatybilny z WI-FI. Wtedy mozna ladowac butle nawet w hotelowej recepcji.
Nadal uważasz, że jesteś nieśmiertelny i niezniszczalny?
nigdzie tego nie powiedzialem kosci mi sie lamaly i skora pekala po upadkach z moturu ablo z drzewa jak u normalnych ludzi wiec jestem i zniszczalny i smiertelny jak by tak nie bylo to bym nie pytal na tym forum prosze bez takich bo szkoda czasu
Ivv napisał/a:
Przy takich postach zawsze się zastanawiam, czy to jest jakaś podpucha celem spowodowania jakiejś pyskówki na forum, czy ktoś naprawdę jest tak ograniczony, że nie jest w stanie odróżnić pływania czy snoorkowania z rurką a pływania w akwalungu.i.
,
odp
nie, nie jest ograniczony. Nawet geniusz by nie potrafil rozroznic jesli by o tym wczesniej nigdy nie slyszal
moge sie z kolezanka zalozyc ze 96% procent populacji nie wie co to jest o czym wspomialas powyze.
Bo niby skad ma wiedziec, nie mowia tego w wiadomosciach i nie ucza w szkole.
Ograniczona jest osoba ktora po kursie nurkowania nie potrafilaby odroznic owych terminow .
Zarowno ograniczona jest osoba ktora mysli ze jesli ona cos wie to kazdy ma to wiedziec bo jak nie to jest ograniczony , taka pycha i wywyzszanie sie, , ale jak widac po moim poscie wiele osob potrafi podzielic sie informacjami i dac juz dla mnie cennych rad ktore tez przydadza sie osobom ktore wlasnie zaczely sie interesowac nurkowaniem za co bardzo dziekuje
jesli jeszcze nie rozumiesz IVV to moze sprobuje ci to wytlumaczyc po chlopsku METODA PROSTEGO PRZYKLADU moze wtedy zrozumiesz ,
jesli bys zechciala pomalowac sobie sama zderzak w aucie i zapytala bys sie na forum lakienriczym jak to zrobic to postepujac wedlug twojego myslenia to na wiekszosc twoich pytan jak nie kazde jedno, moznaby bylo napisac ze jestes ograniczona osoba , jednak z tego powodu nie jestes ograniczona osoba , jestes osoba ktora nie ma o tym pojecia a chce zaczerpnac inforamcji i bedzie zadawac proste banalne pytania nawet gdy jej iq to 90%
jak juz rozumiesz to fajnie a jesli nie to prosze nie wypowiadaj sie w moim poscie bo go zasmiecasz
i marnujesz moj czas.
a wyjazd do egiptu coraz blizej
raptor_xxl napisał/a:
Tutaj jest Encyklopedia nurkowania rekreacyjnego PADI http://chmielowski.eu/POL...INGA/ERD_pl.pdf Jest w niej sporo więcej niż w podręczniku do kursu podstawowego - polecam przeczytać od deski, do deski. Jest tam napisane, jakie niebezpieczeństwa mogą spotkać nurka. Niemniej w Egipcie jednak łatwiej ci będzie, jeśli będziesz posiadał certyfikat nurkowy
super link biore sie za jego lektore juz teraz, pomysle jeszcze o kursie ale raczej nie uda mi sie go zrobic w tym roku
jesli chodzi o automat scub dive to bede chcial go kupc w uk na uzywanym rynku, koszt ponizej 1000zl ,
Ostatnio zmieniony przez gdulus 17-07-2012, 17:20, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 49 Dołączyła: 20 Sie 2009 Posty: 111 Skąd: Bugibba, Malta
Wysłany: 17-07-2012, 17:16
Cytat:
Alez oczywiscie! Przeciez na kazdej plazy jest szlaban, a przy nim stoja umundurowane "ktosie" i sprawdzja patenty.
A kto nie ma ten dostaje wegorzem elektrycznym po plerach![/quote]
nie, nie jest ograniczony. Nawet geniusz by nie potrafil rozroznic jesli by o tym wczesniej nigdy nie slyszal
moge sie z kolezanka zalozyc ze 96% procent populacji nie wie co to jest o czym wspomialas powyze.
Tutaj się z Tobą nie zgodzę.
Każdy z nas kiedyś zaczynał (niektórzy nawet całkiem niedawno), ale Twoja lekceważąca postawa ("kupię butlę i wejdę sobie do wody - co mi się może przecież stać?") razi.
Ja nurków zobaczyłam po raz pierwszy w Egipcie, podczas snurkowania. Pomyślałam sobie, że po pierwsze, to jest świetna zabawa, jednak po drugie, to jednak trzeba potrafić obsłużyć cały sprzęt . Po powrocie z Eg zaczęłam szukać bazy nurkowej, gdzie mogłabym zrobić kurs, a po roku wróciłam do Eg już z certyfikatem.
Przez myśl mi nie przeszło, żeby kupić butlę i samej zacząć nurkować, i myślę, że podobnie było z przeważającą większością tutaj piszących - stąd taka, a nie inna reakcja piszących.
Z Twoich postów wyłania się pewność siebie, brawura i lekceważenie wody - a to jest przyczyną sporej liczby wypadków nurkowych.
Swoją przygodę z nurkowaniem zacznij faktycznie od wspomnianych już "Wypadków nurkowych" Strugalskiego.
Ostatnio zmieniony przez arkac123 17-07-2012, 17:32, w całości zmieniany 2 razy
Napisałeś, że "woda to moj zywiol , mam za soba awf, specjalizacje z plywania , ratownika" więc chociażby z tego powodu powinieneś odróżniać nurkowanie ze sprzetem scuba od nurkowania swobodnego i od snorkowania chyba, że to przechwałki.
arkac123 napisał/a:
Twoich postów wyłania się pewność siebie, brawura i lekceważenie wody - a to jest przyczyną sporej liczby wypadków nurkowych.
Wysłany: 17-07-2012, 19:12
Gdulus, a tak na serio to nie kupuj nic poza abc(maska rurka płetwy) dokąd nie ukończysz kursu, bez kursu nie nurkuj dla własnego bezpieczeństwa(motocykla też byś zielonemu nie dał), na kursie nauczą cie niezbędnych podstaw, dostaniesz papiery i inaczej podejdziesz do tematu, jak lecisz do Egiptu na 2 tyg to możesz zrobić kurs na miejscu i jeszcze ponurkować dodatkowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko