Trochę nie było mnie na forum a tutaj taka dyskusja się wywiązała !
Cytat:
Domyślam się, że morek900 planuje swoją przygodę ze snurkowaniem wyłacznie na ciepłe wody... NIe chce wydawać zbyt wiele kasy bo z jednej strony zabawa zapewne 1-2 tygodnie w roku a z drugiej nie wiadomo czy co roku, więc nie dziwię się że szuka tanich rozwiązań..
Trafiłeś w dziesiątkę !.
Szkoda mi wydawać 300 czy 500zł na sprzęt zaawansowany, który przeleży 340 dni w szafie i nie będzie używany. Snurkowanie okazjonalne, dlatego wypowiedzi do płetw kaloszowych są OK.
Kupie płetwy kaloszowe, jak wejdę do wody to ewentualnie rzucę w dziewczynę butami aby położyła je gdzieś na brzegu
Tutaj pytanie, bo mam możliwośc kupna płetw TECHNISUBA (podobno super firma) z OLX :
Utargował bym cenę
[ Dodano: 09-04-2015, 20:44 ]
Płetw decathlonowych niestety ni ma
szukaj porządnie na OLX - ja za 50zł kupiłem kaloszowe MARES-y, maskę i fajkę TECHNISUB - wszystko używane ale w stanie 5-
zależało mi na masce i fajce - płetwy potraktowałem jako bonus
Morek900, jaką decyzję w kwestii sprzętu ostatecznie podjąłeś?
Jeśli chodzi o snurkowanie - rzeczywiście wybrałbym kaloszówki (mimo braku wygody podczas wchodzenia do wody i konieczności zdejmowania w niej butów). Czytam wasze wypowiedzi w tym wątku i nie zgodzę się z tym, że zawsze zastosowanie krótkich butów (o których pisałeś wcześniej - przeznaczonych do chodzenia po kamienistym dnie i plaży), do płetw paskowych powoduje dyskomfort i otarcia stóp. Osobiście nurkuje w płetwach paskowych (Aqualunga) i miewałem już sytuacje, w których zakładałem do nich tego typu buty, gdy chciałem snurkować, a neoprenowe zostawiłem akurat w bazie. Wierzcie mi, że obyło się bez otarć, czy niewygody. Oczywiście na dłuższą metę takie rozwiązanie odpada
Absolutnie zgadzam się ze wszystkimi opiniami na temat konieczności kupienia dobrej, odpowiednio dopasowanej maski - szkło i silikon + "przepalenie" jej po zakupie i oplucie przed każdym nurkowaniem - bez tego brak widoczności w wodzie murowany (bez względu na to, czy będziesz schodził na dwa, czy dwanaście metrów).
Fajka - mam Oceanica, ale nie czułem dużej różnicy, przy korzystaniu z prostej, taniej fajki, którą (w Decatlonie) kupił mój kolega (to pewnie dlatego, że raczej nurkuje, niż snurkuje i z fajki korzystam tylko sporadycznie).
Jestem jednak pewien, że jeśli zaczniesz snurkować (lub nurkować) bardziej intensywnie, to sam uznasz, że dobry sprzęt to podstawa, bo to on zapewni Ci bezpieczeństwo i satysfakcję podczas schodzenia pod wodę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko