Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
20-04-2014, 17:04
Latarka LED czy HID ?
Autor Wiadomość
raff 

Stopień: AOWD TOURIST DIVER
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2015, 16:49   

Cale zycie sie czlowiek uczy! Inna sprawa ze to przerazajace, ze wchodzac glebiej w takie tematy jak nurkowanie trzeba sie doktoryzowac w 75 innych dziedzinach ;) Peace!

Tomasz Lusawa 

Stopień: Tec Deep Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-10-2015, 18:03   

Mieciu,

Mieciu napisał/a:

Czekam jeszcze na spooro większy i głębszy reflektor, to może się uda już naprawdę zbliżyć do igiełki z HID'a

Możesz podać namiary na reflektor, skąd go sprowadzasz. Z góry dzięki.

Pzdr,
Tomek

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-10-2015, 20:43   

Tomasz Lusawa napisał/a:

Możesz podać namiary na reflektor, skąd go sprowadzasz. Z góry dzięki.
Pzdr,
Tomek

Minimum od którego możesz zaczunać to to:
http://www.dx.com/p/sst-9...-diameter-47996
Musisz tylko uważać, żeby nie zewrzeć nim diody (ma dziwną płaską konstrukcję na dole)

Ja będe adoptował gotowca podobnych rozmiarów (rozbierał, dotaczał nowe elementy głowicy, wymieniał szybkę na grubszą, wymieniał całą elektronikę)
Narazie nie zdradzę co to jest bo nie wiem czy się uda i czy w ogole dojdzie do mnie z Chin :-)

Ideałem byłoby coś takiego:
http://budgetlightforum.c...#comment-597344
można też pokusić się o zaadaptowanie mniejszych braci typu X6 lub X7

[ Dodano: 22-10-2015, 14:01 ]
Pojedynczy emiter + duuuży reflektor:

Odległość od oświetlonej budowli/silosu 250m, tutaj moc ok 17-18W ale idealnie skupiona.
Obecnie najnowsze diody dają jeszcze więcej światła niż w przykładzie ze zdjęcia.
Szkoda tylko, że z ich dostępnością krucho.
Nie ma jeszcze nigdzie do kupienia najjaśniejszych 'binów' katalogowych, te słabsze pojawiły się dopiero tylko w kilku sklepach za oceanem.

bell23 

Stopień: AOWD, EAN, Full Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-11-2015, 18:41   

witam
tak z ciekawości: jest jakiś postęp? :)

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-06-2016, 23:58   

bell23 napisał/a:
witam
tak z ciekawości: jest jakiś postęp? :)

Rodzina się powiększyła jakiś czas temu więc nie było czasu...
Dopiero dzisiaj coś wydłubałem

Pojedyncza dioda o najnowszym aktualnie 'binie' którego nawet w nocie katalogowej nie ma :D
Zalutowana na bezpośrednim padzie termalnym firmy maxtoch.
Do tego moc ok 30W i reflektor 71mm(przerobiony delikatnie na tokarce w celu lepszego skupienia)
Wyszło ok 150tyś luxów z 1m.
Spot 1,5x mniejszy niż moja poprzednia latarka 3XM-L2 na głębokim reflektorze (która dawała ok 60tyś luxów w spocie i dużo większą poświatę przy mocy 35W)
Zostało jeszcze sporo toczenia i prób podwodnych, ale szykuje się dobra konkurencja dla hidów.
Da się zrobić dobrze skupione ~2500lm światełko na pojedynczym emiterze.

Na tym filmie można zobaczyć jak coś podobnego świeci na drzewa oddalone o ok 320m.
https://youtu.be/SQHCxedxlQ8?t=549
Ostatnio zmieniony przez Mieciu 07-06-2016, 00:36, w całości zmieniany 5 razy  

bell23 

Stopień: AOWD, EAN, Full Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2016, 06:52   

na powierzchni nieźle.. :)
jak będziesz miał coś z spod wody to dawaj....

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2016, 07:52   

Masz przed sobą 2 problemy.

Dawno dawno temu, na olimpiadzie fizycznej było zadanie, obliczyć jasność w obrazie źródła światła punktowego, umieszczonego w reflektorze parabolicznym w dużej odległości.
Nie da się osiągnąć zbyt wiele.

Drugie źródło strat światła to to światło które nie trafia na lustro. układ z soczewką o odpowiedniej ogniskowej i średnicy może to tracone na poświatę światło skierować do wiązki. Obliczenie parametrów jest proste.

pozdrawiam rc

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2016, 08:26   

anarchista napisał/a:
Masz przed sobą 2 problemy.

Dawno dawno temu, na olimpiadzie fizycznej było zadanie, obliczyć jasność w obrazie źródła światła punktowego, umieszczonego w reflektorze parabolicznym w dużej odległości.
Nie da się osiągnąć zbyt wiele.

Drugie źródło strat światła to to światło które nie trafia na lustro. układ z soczewką o odpowiedniej ogniskowej i średnicy może to tracone na poświatę światło skierować do wiązki. Obliczenie parametrów jest proste.

pozdrawiam rc

Anarchisto

Na pojedynczym emiterze i dostatecznie szerokim i głębokim reflektorze da się zrobić 'laser' z leda.
Przykład tutaj: https://youtu.be/3YMgEmDNyUI?t=404

Niedawno kolega z forum swiatelka.pl dodał do podobnego reflektora soczewkę optyczną +0,5 65mm, które wg niego jeszcze bardziej poprawiło skupienie.

Sama soczewka o odpowiedniej ogniskowej też nie załatwia sprawy. Pomiary luxmiarką na latarkach nie pokazywały szczególnej przewagi tych soczewkowych.
Poza tym nie podoba mi się tak zrobione światło. Mamy jeden mocny punkt i zupełny brak poświaty.
W reflektorze mamy jedno i drugie.

No dobra, da się zrobić super hiper mega laser, ale to wyglądałoby mniej więcej tak :bee;
http://budgetlightforum.c...#comment-475030

Ostatnio zmieniony przez Mieciu 07-06-2016, 08:29, w całości zmieniany 2 razy  

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2016, 09:39   

Mieciu napisał/a:
dodał do podobnego reflektora soczewkę optyczną +0,5 65mm, które wg niego jeszcze bardziej poprawiło skupienie.
Jak się użyje nie właściwej optyki to wynik też wychodzi słaby. Mam na biurku soczewkę od układów oświetlenowych. Średnica 74 mm, ogniskowa mierzona od płaskiej powierzchni tylnej 35 mm od płaszczyzny głównej okło 42 mm. Co daje moc optyczną 23,8 dioptrii. Wybacz to zupełnie inna bajka niż 0,5. Jasność mojej soczewki to 42/74=0,56. Dzięki takiemu szkiełku zagarniam najsilniejszą strefę przyosiową w której jest największa jasność. Wgniatam to w stożek o kącie wierzchołkowym = średnica źródła światła podzielona przez ogniskową.
Mieciu napisał/a:
da się zrobić 'laser' z leda.
Nie da się, zawsze pozostaje rozsył. Minimalną wielkość da się osiągnąć dla konkretnej odległości. Laser to inna półka problemów i zalet. Tam łatwo osiągnąć (prawie)równoległą wiązkę. Przy czym i ona będzie się dyfrakcyjne rozsypywała.

pozdrawiam rc

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2016, 09:59   

anarchista napisał/a:

Średnica 74 mm, ogniskowa mierzona od płaskiej powierzchni tylnej 35 mm od płaszczyzny głównej okło 42 mm. Co daje moc optyczną 23,8 dioptrii.

Masz może jakieś namiary gdzie to kupić - zazwyczaj ogniskowe takich szkiełek wychodziły dużo dalej nż 35mm.
74mm to by mi nawet podpasowała pod inną latarkę, która czeka na nowe podwodne życie.
Przy takiej średnicy i ogniskowej faktycznie zgarnie sporo światła i nie będzie wyglądać monstrualnie. Chętnie bym porównał wyniki na lux-miarce
anarchista napisał/a:

Wybacz to zupełnie inna bajka niż 0,5

Zgadza się, ale lustrzany reflektor + taka soczewka dają dobre rezultaty :P

PS. nie wypowiedziałeś się nic o filmie z mojego poprzedniego postu - źle to świeci?
Pytanie nr 2 - jak ochronisz swoją ulubioną wypukłą soczewkę w latarce nurkowej przed zbiciem/odpryskami, które mogą wydarzyć sie podczas normalnego użytkowania ?
Ostatnio zmieniony przez Mieciu 07-06-2016, 10:06, w całości zmieniany 2 razy  

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2016, 10:06   

Mieciu napisał/a:
+ taka soczewka dają dobre rezultaty
Właśnie o tym pisałem w swoim wpisie.

Kiedyś kolega wypożyczył do testów, powinny być w tym dziale. Skorzystał z reflektorów soczewkowych, które dostał w samochodowym warsztacie. Albo sam znajdziesz albo skrobnę do niego, z forum zrezygnował z powodu działań pewnego moderatora, dlatego nie mogę wprost odszukać po jego postach, są rozsypane. Jarek Andrzejewski się nazywa.
Mieciu napisał/a:
Pytanie nr 2 - jak ochronisz swoją ulubioną wypukłą soczewkę w latarce nurkowej przed zbiciem/odpryskami, które mogą wydarzyć sie podczas normalnego użytkowania ?
Nie chronię i nie używam jej w układach oświeltenoiwych. Natomiast Bartek Grynda połączył taką soczewkę z płaską szybą, na której było wykonane uszczelnienie. Dzięki temu że światło pada na granicę powietrze iluminator, iluminator woda pod kątem prostym (bardzo zbliżonym do prostego) to nie ulega załamaniu. Latarka ma taki sam kąt świecenia w wodzie jak i w powietrzu.

pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez anarchista 07-06-2016, 10:12, w całości zmieniany 1 raz  

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2016, 11:12   

:-) znalazłem idealne rozwiązanie: wiadro i fresnel:
https://youtu.be/x4GrHVwXR2A?t=64

Przy okazji soczewek:
Wszystkie soczewki srednicy 72-74mm jakie znalazłem w necie miały punkt skupienia w odległości minimim 48mm. Trochę ciężko mi uwierzyć w te 35mm...
Przy 48mm jednak sporo światła stracimy na bokach i tu moze reflektor ratowałby trochę sprawę.

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2016, 11:36   

²
Mieciu napisał/a:
Trochę ciężko mi uwierzyć w te 35mm...
Grubość mojej soczewki to 27,5 mm soczewka jest asferyczna. Od płaskiej powierzchni tylnej do ogniska jest tyle ile napisałem, zmierzyłem po raz kolejny.
Mieciu napisał/a:
Przy 48mm jednak sporo światła stracimy na bokach i tu moze reflektor ratowałby trochę sprawę.
Ile światła emituje LED w funkcji kąta od normalnej czy to Io(cos²x) gdzie x kąt od normalnej, Io wartość natężenia w stałej odległości od Led w osi optycznej. Albo zgarniamy to co przy osi albo na skraju gdzie kąt bryłowy jest dużo większy, lecz cos²x dla kątów bliskich 90 st równa się zero.
Dlatego połączenie obu układów da dużo światła w wiązce i mało rozproszonego, cco jak wiadomo zbyt dobre nie jest.
Soczewka Fresnela zastępuje grube soczewki, takie jak ta moja, dlatego często są wykorzystywane w układach oświetleniowych. Ładna cylindryczna jest np na Helu, w Latarni Morskiej. Przy okazji można zobaczyć że znakowania Hitlerowskich Niemiec, są naniesione na szkło. Przetrwały Komunę i są w wolnej Polsce.

pozdrawiam rc

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2016, 22:53   

Ja wolę praktykę od teoretycznych domysłów.
Ryszardzie popatrz na poniższy film i powiedz czy to nie jest dobre skupienie :-)
Takie coś udało się ulepić w domowym zaciszu.

Kamerka trochę głupieje na bloku po prawej (ok 50m dalej) i prześwietla rzeczywisty rozmiar spot'a.
Dużo lepiej widać efekt igiełki na tle ciemnego nieba.
Spot w tym wypadku ma dwa obszary: lekka jasna otoczka i dopiero w środku super skupione kolejne kółko.
Dobrze ilustruje to foto w obniżonej ekspozycji:

Śmiało mogę tym konkurować z 35-45W hidami :bee; zostało teraz mozolne toczenie na wersję podwodną.

Dla porównania stary film z 3XM-L2 z którą pływam od prawie 2 lat.
Widać jak dużo światła idzie na boki, a jak niewiele w centralny punkt.

:pa:
Ostatnio zmieniony przez Mieciu 07-06-2016, 23:28, w całości zmieniany 2 razy  

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2016, 06:46   

Mieciu napisał/a:
Ja wolę praktykę od teoretycznych domysłów.
Wole pomysł dopracowany i pomiar efektu. Po co toczyć jak można narysować i szybciej taniej wiedzieć co wykonać.
Mieciu napisał/a:
Widać jak dużo światła idzie na boki, a jak niewiele w centralny punkt.
Dzięki temu że idzie światło na boki oświetlenie drugiego nurka odbywa się tą poświatą widzimy osobę a nie rąbiemy główną wiązką po oczach. W układach soczewkowych dołożenie stożka wokół Led, daje poświatę.

pozdrawiam rc

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-06-2016, 08:11   

anarchista napisał/a:
[Dzięki temu że idzie światło na boki oświetlenie drugiego nurka odbywa się tą poświatą widzimy osobę a nie rąbiemy główną wiązką po oczach.
pozdrawiam rc

Być może oczy masz juz nie te ;-) ale na filmie widać poświatę. Nie tak mocną jak poprzednio, ale wystarczającą do oświetlenia nurka obok.
Tu masz fotkę ze ściany z rozkładem światła:

Z odległości 50m centralny najjaśnieszy punkt ma ok 1,4m(wysokość okna w bloku obok)
Całość modyfikacji tej popularnej taniej latarki powierzchniowej zajęła mi 4 godziny, 3 przy tokarce i 1 przy lutownicy.
Na zachodnim forum latarkowym jest przynajmniej 15 tematów jak zrobić z niej 'throwera'.
Skoro wyniki wyszły zadowalające to można teraz nauczyć ją nurkować :P

Ryszardzie - może zrobisz swoją wersję zamiast usilnie próbować przekonywać mnie do Twojego jedynego słusznego podejścia?
:pa:

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2016, 10:06   

Mieciu napisał/a:
Ryszardzie - może zrobisz swoją wersję zamiast usilnie próbować przekonywać mnie do Twojego jedynego słusznego podejścia?
Jedynie słuszne podejście to zmierzenie ilości światła, czyli prądu zwarcia fotoogniwa pomiarowego.
Latarki mam.

pozdrawiam rc

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-06-2016, 10:22   

ilość światła: ok 2500lm wyprodukowane z 28W
natężenie w centralnym punkcie, mierzone jeszcze raz wczoraj:
- 150tys luxów z 1m(niedokładny pomiar)
- 20tyś luxów z 4 metrów (bardziej wiarygodny)

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2016, 10:44   

Mieciu napisał/a:
natężenie w centralnym punkcie, mierzone jeszcze raz wczoraj:
Dobra co w polu, poza główną plamą. Za dużo źle, za mało też. Fotografia cyfrowa znosi rozpiętość 2^5-8 przyjmijmy 1:128. Czyli poza plamą główną dla 4-5m czy masz 200 lx ?

pozdrawiam rc

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2016, 09:54   

anarchista napisał/a:
Czyli poza plamą główną dla 4-5m czy masz 200 lx ?

100lx na obrzeżach otoczki i ok 120-130lx bliżej centralnego punktu (z 4m).
W nocy ta poświata dostatecznie oświetlała otoczenie 2-3m ode mnie.

Wracając do pytania z tematu tego wątku:
Znalazłem prawie identyczny film jakiegoś kolesia świecącego z balkonu :D
Gralmarine 45W HID

i porównanie do mojego prototypu 28W LED

Technologia LED idzie do przodu z każdym rokiem :tak:

[ Dodano: 02-12-2016, 23:36 ]
Coraz częściej znajduję czas na dłubanie hid-killera.
Powstał zaprogramowany własnoręcznie sterownik PWM 32kHz
- z trybami: 0W(domyślny), 32W, 16W, 4W
- z ochroną pakietu zasilającego
- ochroną termiczną (w trakcie implementacji)
- włącznik piezoelektryczny
- brak migotania/buczenia na niższych trybach

Pisze się też kod włączający ukryty tryb bez żadnych ograniczeń np wyładowanego aku czy temperatury w razie jakby trzeba było koniecznie zaświecić (kombinacja długich impulsów z piezo)

[ Dodano: 27-11-2018, 11:54 ]
Minęło trochę czasu i ledy ciągle się rozwijają :tak:
Już w coraz mniejszych reflektorach(ok Θ40mm) da się uzyskać efekt lasera oraz okolice 900-1000lm :D

Ostatnio zmieniony przez Mieciu 09-06-2016, 09:55, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu