Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Max głębokość
Autor Wiadomość
AD 

Wysłany: 29-06-2005, 16:41   Max głębokość

Na jaką maksymalna głebokosc moze zejsc czlowiek ?
Prosze o fachowa odpowiedz, z gory dzieki!

Ogrood 

Stopień: CMAS*
Wysłany: 29-06-2005, 16:49   

Pytanie powinno brzmiec: z jakiej moze wyjsc :?: :22:
pozdro :cool:

Grześ 

Stopień: DM+kilka innych
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2005, 17:26   

Coś planujesz?

Aniołek 

Stopień: Mamka pełną parą:)
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2005, 17:28   

Cytat:
Na jaką maksymalna głebokosc moze zejsc czlowiek ?

Wydaje mi się, że to tak na prawdę nie jest dokładnie określone.
I chyba nigdy się tego nie dowiemy. Wraz z upływem lat technika idzie do przodu... Nigdy nie wiadomo co człowiek wymyśli...np. za 50 lat. :mrgreen:

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2005, 18:45   

Czlowiek byl na dnie Rowu Marianskiego. Gdzie chcesz, zeby schodzil ? :)

P.
I

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 29-06-2005, 19:44   

powiedzialbym, ze duzo zalezy od pojemnosci butli,
jak pokazuja niedawne wypadki

AD 

Wysłany: 29-06-2005, 22:17   

nic nie planuje, po prostu jestem bardzo ciekaw :) Wy sie na tym dobrze znacie, wiec moze mi pomozecie. Jestem ciekaw na jakiej glebokosci cisnienie bedzie niebezpieczne dla czlowieka?

gogolek 

Stopień: umiem pływać
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2005, 22:53   

jak narazie to człowiek zszedł poniżej 700m i wykonywał prace podwodne dane marynarki wojennej USA ( ale to było jak m się wydaje na przełomie lat 80-90 )było to nurkowanie saturowane i niewiele miało wspulnego z nurkowaniem jakie znamy :) hihihiih pozdrawiam
a ps według nowych wytycznych na powietrzu można nurać do 40 m :) to odpowiedzi na ptanie

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 29-06-2005, 23:10   

gogolek napisał/a:
według nowych wytycznych na powietrzu można nurać do 40 m

Nie masz najnowszych wytycznych. W.g. nich, powietrze nadaje sie jedynie do dmuchania opon, ale tylko w rowerach. W samochodach stosuje sie czysty azot.

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2005, 00:11   

Cytat:
na jakiej glebokosci cisnienie bedzie niebezpieczne dla czlowieka?
Na kazdej
Cytat:
powietrze nadaje sie jedynie do dmuchania opon, ale tylko w rowerach. W samochodach stosuje sie czysty azot.
Nie ma to jak F1-DIR

wrobelsl 

Stopień: Instr. M1 LOK/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2005, 10:16   

Cytat:
według nowych wytycznych na powietrzu można nurać do 40 m to odpowiedzi na ptanie

Mój rekord życiowy jest 45 ale wiem że da się więcej. I zamierzam to sprawdzić.

Cytat:
powietrze nadaje sie jedynie do dmuchania opon, ale tylko w rowerach. W samochodach stosuje sie czysty azot

Jasne :) a samochodem bez ABS, wspomagania kierownicy i poduszek powietrznych nie da się jeździć.

Marcin_alien 

Stopień: IANTD Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2005, 10:24   

a DIR - owcy dmuchaja opony trimixem, jak sadze :lol:

AD 

Wysłany: 30-06-2005, 12:29   

No Dzieki. ale te 40 metrow to wydaje mi sie ze to 'duze' minimum. Podejrzewam ze Wasze rekordy sa wieksze :) (na podstawie tego co piszecie) .... ale moze sie myle, poprawiajcie mnie!

Sandii 

Stopień: DM - PADI, Tech Dive
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2005, 14:47   

Cytat:
Wasze rekordy sa wieksze

żyjemy, czyli nie są zbyt duże :(
mój rekord to 5 minut zabawy na 5m z jednym szczupakiem
i 15 minut podglądania ławicy okoni na 10m
a i wk*** Amfipriona na płytkim długim deco w blue holu ;)
Sandii

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 30-06-2005, 19:14   

Andrzej Kosko napisał/a:
Nie ma to jak F1-DIR

Albo trampki w paski :) Ale kazdy to co lubi.... Albo to co jest akurat dostepne :)

Marcin_alien napisał/a:
a DIR - owcy dmuchaja opony trimixem, jak sadze

Bez sensu. Hel -> male atomy -> dyfuzja -> sflaczale opony.

Te_Pe 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2005, 19:43   

martin napisał/a:
Andrzej Kosko napisał/a:
Nie ma to jak F1-DIR

Albo trampki w paski :) Ale kazdy to co lubi.... Albo to co jest akurat dostepne :)

Marcin_alien napisał/a:
a DIR - owcy dmuchaja opony trimixem, jak sadze

Bez sensu. Hel -> male atomy -> dyfuzja -> sflaczale opony.

ale za to :auto; lżejsze, a azot (w formie podtlenku) do gaźnika.... i jest bryka

DIR, pump my ride!

Father 

Stopień: DM,P2,WM,SS1,PL,EFR
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2005, 23:18   

Wszystko zależy od organizmu. Dawniej armia schodziła na powietrzu do 70 m, ale nie wszyscy wracali.... Nurkowanie stało się turystyką i normy są dostosowane do coraz niższych wymagań zdrowotnych. Stąd ograniczenia do 30 i 40 m. Generalnie azot może dać popalić poniżej 20 m. A po co to bicie rekordów? Proponuję sprawdzenie siebie w komorze w Gdyni, ale to nie jest wiarygodne. Są dni gorsze i lepsze...

miś-magnum 

Stopień: paraDIVER
Kraj:
Somalia

Wysłany: 03-07-2005, 00:15   

kiedyś słyszałem, że jeden nurek z polski zrobił 91m na powietrzu. Jak na mój gust ciśnienie parcjalne tlenu nie powinno dać mu wyjść na powieżchnię i opowiadać takie historie. Więc chyba ściemnia :) . aha, schodził z partnerem, który to zaczoł chyba omdlewać, czy coś tam złego zaczeło się z nim dziać(dokładnie nie pamiętam) na 60m, więc nasz bohater go zostawił (debil, przecież coś mogło się koledze stać) i schodził w głębię dalej. A może partner nie przeżył, tylko wyszedł ten co był na 91m? dokładnie nie pamiętam. Co myślicie na temat możliwości zrobienia 91m na sprężonym powietrzu? może też słyszeliście tą opowieść?

jasiek_s 

Stopień: P1
Wysłany: 03-07-2005, 10:42   

miś-magnum napisał/a:
kiedyś słyszałem, że jeden nurek z polski zrobił 91m na powietrzu. Jak na mój gust ciśnienie parcjalne tlenu nie powinno dać mu wyjść na powieżchnię i opowiadać takie historie. Więc chyba ściemnia :) . aha, schodził z partnerem, który to zaczoł chyba omdlewać, czy coś tam złego zaczeło się z nim dziać(dokładnie nie pamiętam) na 60m, więc nasz bohater go zostawił (debil, przecież coś mogło się koledze stać) i schodził w głębię dalej. A może partner nie przeżył, tylko wyszedł ten co był na 91m? dokładnie nie pamiętam. Co myślicie na temat możliwości zrobienia 91m na sprężonym powietrzu? może też słyszeliście tą opowieść?

Niekoniecznie. W Wyborczej trafiłem kiedyś artykuł o zadziwiających możliwościach ludzkiego organizmu. W tym artykule opisano przypadek włocha, który nurkował na powietrzu poniżej 100 m. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji.

Pozdrawiam

Janusz

miś-magnum 

Stopień: paraDIVER
Kraj:
Somalia

Wysłany: 03-07-2005, 23:16   

To prawda, z nurkowaniem jest podobnie jak z alkocholem, jeden upije się 1 piwem, a innego nie powalą 2 litry wódy. A i od jedneg, i od drógiego można się uzależnić :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu