Na jaką maksymalna głebokosc moze zejsc czlowiek ?
Wydaje mi się, że to tak na prawdę nie jest dokładnie określone.
I chyba nigdy się tego nie dowiemy. Wraz z upływem lat technika idzie do przodu... Nigdy nie wiadomo co człowiek wymyśli...np. za 50 lat.
nic nie planuje, po prostu jestem bardzo ciekaw Wy sie na tym dobrze znacie, wiec moze mi pomozecie. Jestem ciekaw na jakiej glebokosci cisnienie bedzie niebezpieczne dla czlowieka?
Wysłany: 29-06-2005, 22:53
jak narazie to człowiek zszedł poniżej 700m i wykonywał prace podwodne dane marynarki wojennej USA ( ale to było jak m się wydaje na przełomie lat 80-90 )było to nurkowanie saturowane i niewiele miało wspulnego z nurkowaniem jakie znamy hihihiih pozdrawiam
a ps według nowych wytycznych na powietrzu można nurać do 40 m to odpowiedzi na ptanie
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 29-06-2005, 23:10
gogolek napisał/a:
według nowych wytycznych na powietrzu można nurać do 40 m
Nie masz najnowszych wytycznych. W.g. nich, powietrze nadaje sie jedynie do dmuchania opon, ale tylko w rowerach. W samochodach stosuje sie czysty azot.
No Dzieki. ale te 40 metrow to wydaje mi sie ze to 'duze' minimum. Podejrzewam ze Wasze rekordy sa wieksze (na podstawie tego co piszecie) .... ale moze sie myle, poprawiajcie mnie!
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 30-06-2005, 14:47
Cytat:
Wasze rekordy sa wieksze
żyjemy, czyli nie są zbyt duże
mój rekord to 5 minut zabawy na 5m z jednym szczupakiem
i 15 minut podglądania ławicy okoni na 10m
a i wk*** Amfipriona na płytkim długim deco w blue holu
Sandii
Wszystko zależy od organizmu. Dawniej armia schodziła na powietrzu do 70 m, ale nie wszyscy wracali.... Nurkowanie stało się turystyką i normy są dostosowane do coraz niższych wymagań zdrowotnych. Stąd ograniczenia do 30 i 40 m. Generalnie azot może dać popalić poniżej 20 m. A po co to bicie rekordów? Proponuję sprawdzenie siebie w komorze w Gdyni, ale to nie jest wiarygodne. Są dni gorsze i lepsze...
kiedyś słyszałem, że jeden nurek z polski zrobił 91m na powietrzu. Jak na mój gust ciśnienie parcjalne tlenu nie powinno dać mu wyjść na powieżchnię i opowiadać takie historie. Więc chyba ściemnia . aha, schodził z partnerem, który to zaczoł chyba omdlewać, czy coś tam złego zaczeło się z nim dziać(dokładnie nie pamiętam) na 60m, więc nasz bohater go zostawił (debil, przecież coś mogło się koledze stać) i schodził w głębię dalej. A może partner nie przeżył, tylko wyszedł ten co był na 91m? dokładnie nie pamiętam. Co myślicie na temat możliwości zrobienia 91m na sprężonym powietrzu? może też słyszeliście tą opowieść?
kiedyś słyszałem, że jeden nurek z polski zrobił 91m na powietrzu. Jak na mój gust ciśnienie parcjalne tlenu nie powinno dać mu wyjść na powieżchnię i opowiadać takie historie. Więc chyba ściemnia . aha, schodził z partnerem, który to zaczoł chyba omdlewać, czy coś tam złego zaczeło się z nim dziać(dokładnie nie pamiętam) na 60m, więc nasz bohater go zostawił (debil, przecież coś mogło się koledze stać) i schodził w głębię dalej. A może partner nie przeżył, tylko wyszedł ten co był na 91m? dokładnie nie pamiętam. Co myślicie na temat możliwości zrobienia 91m na sprężonym powietrzu? może też słyszeliście tą opowieść?
Niekoniecznie. W Wyborczej trafiłem kiedyś artykuł o zadziwiających możliwościach ludzkiego organizmu. W tym artykule opisano przypadek włocha, który nurkował na powietrzu poniżej 100 m. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji.
To prawda, z nurkowaniem jest podobnie jak z alkocholem, jeden upije się 1 piwem, a innego nie powalą 2 litry wódy. A i od jedneg, i od drógiego można się uzależnić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko