Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer
Autor Wiadomość
pablo68 

Wysłany: 03-03-2006, 14:52   Komputer

Noszę się zamiarem kupienia komputera nurkowego Nitek Duo, zestawiając go z innymi komputerami wydaje się być produktem bardzo atrakcyjnym.
Proszę o Wasze opinie.
Pozdrawiam
Gumiś Pawulon :razz:

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2006, 15:22   

Przemysl ten zakup ja mam obecnie VR3 ale mysle nad zmiana na Maresa Nemo Mares Nemo wydaje się być idealnym wyborem sam poczytaj
Komputer nurkowy Nemo firmy Mares - wersja TYTANOWA.
Komputer nurkowy Nemo firmy Mares to dość prosty komputer nurkowy wyposażony w najważniejsze funkcje przydatne w nurkowaniach rekreacyjnych. Całość zamknięta jest w delikatnej z wyglądu, tytanowej obudowie w formie zegarka na rękę. Komputer Nemo firmy Mares może być również wykorzystywany do nurkowania z Nitroxem. MARES
TRADYCYJNE FUNKCJE KOMPUTERA NURKOWEGO NEMO:

* Aktualna głębokość / maksymalna osiągnięta głębokość (na zyczenie)
* Czas nurkowania
* Pozostały czas bezdekompresyjny na danej głębokości (no dec).
* Czasy przystanków dekompresyjnych.
* Głębokość pierwszego przystanku dekompresyjnego
* Czas pozostały do wyjścia na powierzchnię
* Temperatura wody
* Prędkość wynurzania w m/min (ft/min) - odczyt cyfrowy
* Prędkość wynurzania (jako procent maksymalnej, dopuszczonej prędkości wynurzania)
* Wartość CNS O2 LIMIT% (w przypadku nurkowań nitroxowych)
* Czas nurkowania w minutach i sekundach (w trybie bottom time)

Funkcje na powierzchni:

* Czas powierzchniowy
* Log Book z możliwością przechowywania w pamięci 50 nurkowań, w dwudziesto-sekundowych interwałach (max. 38 godzin )
* Wyświetlony czas desaturacji (desat)
* Czas pozostały do podróży lotniczej (no fly)
* Zegar z kalendarzem
* Temperatura powietrza
* Auto-diagnoza
* Wykaz czasów bez-przystanku do planowania nurkowań powtórzeniowych

Alarmy:

* Osiągnięcie limitu bezdekompresyjnego
* Zbyt szybkie wynurzanie
* Ominięcie przystanku dekompresyjnego
* Słaba bateria
* Maksymalna dopuszczona głębokość dla zaprogramowanej wartości PPO2 (nurkowania nitroxowe)
* Osiągnięcie głębokości "Deep Stop"

Funkcje specjalne:

* Ustawianie programów Air/Nitrox/Bottom Time
* Ustawianie zawartości procentowej O2 od 21% do 50% ze wzrostem co 1%
* Ustawianie maksymalnego PPO2 od 1.2 do 1.6 bar
* Czterostopniowy program wysokościowy
* Opcja bardziej konserwatywnych programów, aby zwiększyć margines bezpieczeństwa
* Historia wszystkich nurkowań, najgłębsze zapamiętane nurkowanie, najniższa temperatura zarejestrowana pod wodą oraz całkowity czas wszystkich nurkowań
* Czasowe podświetlenie
* Brak utraty pamięci podczas wymiany baterii
* Funkcja do kasowania pamięci o zalegającym azocie
* Funkcja wyłączająca alarmy dźwiękowe
* Woda słodka / woda słona (standardowo słodka)
* Temperatura: Celsiusz (C)/(9F)

Charakterystyka techniczna:

* Algorytm RGBM Mares-Wienke z funkcją Deep Stops (Głębokie Przystanki)
* Zasilanie trzy-woltową baterią litową CR 2430
* Kwarcowy zegarek z kalendarzem
* Maksymalna głębokość robocza: 150 m / 495 ft
* Temperatura pracy: od -10 do +50 stC ( 14-122 stF )
* Temperatura przechowywania: od -20 do +70 stC (-4/+158 stF )

KOMPUTER NURKOWY - NURKOWANIE SWOBODNE

* Podczas nurkowania:
* Aktualna głębokość
* Czas trwania nurkowania
* Temperatura wody
* Czas nurkowania w minutach i sekundach

Na powierzchni:

* Czas na powierzchni Temperatura wody
* Maksymalna głębokość osiągnięta w poprzednim nurkowaniu
* Całkowita liczba nurkowań
* Czas poprzedniego nurkowania w minutach i sekundach
* Zegarek (na życzenie)

Alarmy (mogą być odłączone przez uzytkownika):

* Maksymalna, ustawiona głębokość
* Maksymalny, ustawiony czas nurkowania
* Maksymalny czas przerwy na powierzchni
* Ustawione progi głębokość

* Główne funkcje specjalne:
* Historia wszystkich nurkowań, najgłębsze zapamiętane nurkowanie, najniższa temperatura zarejestrowana pod wodą oraz całkowity czas wszystkich nurkowań
* Czasowe podświetlenie
* Brak utraty pamięci podczas wymiany baterii
* Woda słodka / woda słona (default słodka)
* Pamięć Log Booka zapisuje 102 minuty nurkowania
* Dane konkretnego nurkowania
* Profile nurkowania w cztero-sekundowych interwałach (max. 102 minuty)

FUNKCJE ZEGARKA

* Kwarcowy zegarek z kalendarzem
* Ustawianie drugiego czasu
* Precyzyjny stoper z funkcją międzyczasów
* Temperatura powietrza
* Alarm
* Sygnał czasu (do zaprogramowania)
* Czasowe podświetlenie

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-03-2006, 16:22   

scaner napisał/a:
sam poczytaj

że też Ci się chce przepisywać ulotki.. Podziwiam poświęcenie.

RTW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-03-2006, 16:25   

Też mam ten duży ciężki z przyciskami- praktycznie to mnie przekonałeœ- trzeba go zmienić... ale tak się zastanawiam.

Mares, Mares... a może jak już zmieniać to tak na całoœć...

http://www.princetonwatch.../MA9040-52E.asp

że zacytuję:

Includes Personal Computer Interface for Microsoft Windows Ĺ˝ with the...

no miodzio :asthanos:

genghiskhan
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2006, 18:51   

Cytat:
Noszę się zamiarem kupienia komputera nurkowego Nitek Duo, zestawiając go z innymi komputerami wydaje się być produktem bardzo atrakcyjnym.

Z uwagi ze juz chyba 3 razy próbowałem poruszyc ten wątek, i ani razu nikt konkretnie niemógł jasno sprecyzowac uwag, spostrzeżeń, wad, defektów, ....

tak wiec jeszcze raz :)
1) ktoś wie gdzie w kraju da sie wymienic baterie i ile taka impreza kosztuje ??

2) Czy czasem oby owe przyciski z zczasem lekko nie przycinają :???:

3) Jak wyglada sprawa z Interfacem do tego kompa ?? Czy trzeba dokupic podstawke taka jak w Niteku Plus :!: Albo inaczej :) czy gdzieś na stronie www :) da sie znależc układzik do tego typu kompa :)

4) Jeżeli już mowa o Interface to czy da sie też da sie gdzieś z netu zassac program do zrzucania profili na PC :!: czy moze zależnoś ta przebiega na drodze Komputer+Klient +interface = Full servis

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2006, 19:02   

wiesiek01 napisał/a:
scaner napisał/a:
sam poczytaj

że też Ci się chce przepisywać ulotki.. Podziwiam poświęcenie.

Dla Maresa wszystko przyjacielu :22:

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-03-2006, 20:45   

pablo68 napisał/a:

Pablo68 czytałeś to :

1. http://forum-nuras.com/vi...light=nitek+duo
2. http://forum-nuras.com/vi...light=duo+nitek ?

Swist 

Stopień: TMX OC, CCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-03-2006, 21:19   

genghiskhan napisał/a:
Cytat:

Z uwagi ze juz chyba 3 razy próbowałem poruszyc ten wątek, i ani razu nikt konkretnie niemógł jasno sprecyzowac uwag, spostrzeżeń, wad, defektów, ....

tak wiec jeszcze raz :)
1) ktoś wie gdzie w kraju da sie wymienic baterie i ile taka impreza kosztuje ??

2) Czy czasem oby owe przyciski z zczasem lekko nie przycinają :???:

3) Jak wyglada sprawa z Interfacem do tego kompa ?? Czy trzeba dokupic podstawke taka jak w Niteku Plus :!: Albo inaczej :) czy gdzieś na stronie www :) da sie znależc układzik do tego typu kompa :)

4) Jeżeli już mowa o Interface to czy da sie też da sie gdzieś z netu zassac program do zrzucania profili na PC :!: czy moze zależnoś ta przebiega na drodze Komputer+Klient +interface = Full servis

Witam,
wykonalem na niteku 51 nurkowan.
zarowno powietrznych jak i z deko na nitroxie, oraz w rtrybie gauge.

Ogolnie bardzo mi odpowiada....ale:
glowna wada:
w trybie komputera, jesli wejdziemy w dekompresje to calkowity czas nurkowania jest na "drugim ekranie". jest to troche upierdliwe jesli wykonuje sie nurkowanie wg runtime'u.

Reszta jak dla mnie bardzo wygodnie.

ad1. baterie wymienia sie samodzielnie. kosztuje to tyle ile bateria do zegarka.... nascie pln. (ja moge wymienic w wawie za drobna oplata te bateria jak chcesz ;D)

ad2. ja narazie nie mialem problemow z przyciskami.

ad3. afaik tylko oryginalny interface. my w klubie sie zebralismy w 3 osoby i cena nie byla juz tak tragiczna. (nie znalazlem nigdzie ukladu)

ad4. program nazywa sie NitecLogic i starsze wersje da sie znalezc w sieci ;) .
oczywiscie oryginalny jest dodawany do oprogramowania.

ps. po dodatkowe info radze odezwac sie do Sebastiana z Scuba Service (www.scubaservice.com.pl)

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 04-03-2006, 20:42   

Cytat:

Witam,
wykonalem na niteku 51 nurkowan.
zarowno powietrznych jak i z deko na nitroxie, oraz w rtrybie gauge.

Ogolnie bardzo mi odpowiada....ale:
glowna wada:
w trybie komputera, jesli wejdziemy w dekompresje to calkowity czas nurkowania jest na "drugim ekranie". jest to troche upierdliwe jesli wykonuje sie nurkowanie wg runtime'u.

Reszta jak dla mnie bardzo wygodnie.

ad1. baterie wymienia sie samodzielnie. kosztuje to tyle ile bateria do zegarka.... nascie pln. (ja moge wymienic w wawie za drobna oplata te bateria jak chcesz ;D)

ad2. ja narazie nie mialem problemow z przyciskami.

ad3. afaik tylko oryginalny interface. my w klubie sie zebralismy w 3 osoby i cena nie byla juz tak tragiczna. (nie znalazlem nigdzie ukladu)

ad4. program nazywa sie NitecLogic i starsze wersje da sie znalezc w sieci .
oczywiscie oryginalny jest dodawany do oprogramowania.

ps. po dodatkowe info radze odezwac sie do Sebastiana z Scuba Service (www.scubaservice.com.pl)

Zgadza sie mam identyczne zdanie nitek duo ponadto pokazuje obrazowo nasycenie azotem i ppo2 a jak skonczysz nurkowac czas po jakim mozesz poleciec samolotem z egiptu do polski np. ;) Polecam , chyba ze chcesz nurkowac na trymixsie lub helioxie takich mieszanek nie obsługuje. Ale ile kompow tyle opinii.Jak nie masz wogole to kazy bedzie ci odpowiadal.A jak wybierzesz vypera to mam namiar na goscia ktory opycha nowe za 1000 moj koles konczy transakcje w srode 8.03.2006 to bede mogl cos powiedziec.

MisiekK 

Stopień: NITROX RULEZ
Wysłany: 05-03-2006, 12:35   Re: Komputer

pablo68 napisał/a:
Proszę o Wasze opinie.
Pozdrawiam
Gumiś Pawulon :razz:

Odpuść sobie - Vyper czy M1 czytelniejszy, funkcje te same, przełączania gazów nie wykorzystasz, interface za drogi - do Vypera zrobisz sam.

yavor
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2006, 13:00   

Ja mam Niteka Duo. Ma go także kilku moich znajomych. Myślę, ze do poziomu advanced nitrox spokojnie wystarczy a kiedyś przejdzie na backup... W relacji cena/jakość jest to najlepsza pozycja na rynku! Ja płaciłem 1300zł plus 30zł za szybke ochronną. Główną różnicą między nim a komputerami innych firm za podobną cenę jest to, że w Niteku można przełączać zaprogramowane mieszanki pod wodą (np. w Suunto tylko w wyższych/droższych modelach). Dodatkowo kompika cechuje prostota i niezawodność.

qdlaty 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-03-2006, 17:54   

Nurofen napisał/a:
...A jak wybierzesz vypera to mam namiar na goscia ktory opycha nowe za 1000 moj koles konczy transakcje w srode 8.03.2006 to bede mogl cos powiedziec.

To ten z Pragi?
Tez z Nim rozmawialem.
Ale nadal nie wiem jak kwestia gwarancji. Co do dobioru nie ma problemu, bo kumpel mieszka w Pradze.

Qdlaty

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 06-03-2006, 20:14   

Ten koles z pragi wysyla swojemu kumplowi do wrocka wieksza partie i moj z kolei kolega odbierze osobiscie.To prawda jedyna kwestia do zastanowiena to gwarancja ale zobaczymy.Jak transakcja dojdzie do skutku opisze jak przebiegla.

qdlaty 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2006, 18:56   

Nurofen,
cos nowego z tymi kompami?

Qdlaty

calgon 

Stopień: navi niuniek
Wysłany: 18-03-2006, 22:35   

wyglada na to ze ok jak cos to dzwoncie na 608-08-80-27 nie rozpisuje sie bo raczke na snowboardzie w dwóch miejscach złamałem i czekam na wodna rehabilitacje.
koles Nurofena

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu