Wiek: 54 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 883 Skąd: Wawa-Łady
Wysłany: 19-02-2009, 21:37
Jeśli Poseidon to jedyny słuszny = Cyklon 5000 - pamiętaj jednak że są to jedne z najlepszych automatów za to są również najtrudniejsze w serwisie i byle gdzie nie radzę serwisować - serwis jest trudny i rzadko gdzie można zrobić dobry. Wiem bo używam od początku i jest z tym problem.
Ostatnio zmieniony przez duch 19-02-2009, 21:37, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 19-02-2009, 21:38
osobiście polecam C5000 - tylko dobra rada znajdź dobrego serwisanta. bardzo dobrego. bo bez tego ani rusz z serwisem poseidonów - mało kto umie je porządnie zrobić.
cyklon 5000 od chyba 60 lat sie nie zmienila konstrukcja, wiec chyba wiedza co robia
sam osobicie zaliczam sie do poseidonomaniaków i dla mnie inneautomaty nie istnieja .(zwlaszcza puszkowce ktore podaja wode jak do gory nogami plywasz albo jak ci ktos zle oktopusa poda )-w poseidonach nie masz takiego problemu -jak podasz tak on prawidlowo poda powietrze. nie ma zadnych pokretel ani nic co sie moze zepsuc jest prosty jak budowa cepa i uwazam ze automat taki ma byc
Ostatnio zmieniony przez lkulos 22-02-2009, 15:59, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 22-02-2009, 20:33
Przed zakupem ponurkuj w jednym i drugim automacie i zobacz który Tobie bardziej pasuje
Ja osobiście od kilku lat używam Posejdonów w tym cyklona jeta i x-sa i wcale wybór nie jest taki oczywisty przynajmniej dla mnie
Jako głównego automatu używam X-sa
Xstream --- daje znacznie większy komfort oddechowy jest prawie pozbawiony "posejdonowskich" oporów oddechowych mając pozostałe ich zalety więc jeśli nie lubisz ssać powietrza to zastanów się nad x-sem
Cyklon ok , ale Jetstream tez nie od macochy..... no i ma serwo. O innych modelach sie nie wypowiadam bo ich nie znam, ale Cyklona i Jetstreama smialo moge polecic ( chba nawet bardziej Jeta)
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 02-03-2009, 09:49
Crowley napisał/a:
osobiście polecam C5000 - tylko dobra rada znajdź dobrego serwisanta. bardzo dobrego. bo bez tego ani rusz z serwisem poseidonów - mało kto umie je porządnie zrobić.
to dziwne. Z jednej strony prosty jak budowa cepa, i nie ma co się popsuć, a z drugiej super serwisant ? - to sięprzecież gryzie ze sobą.
A skoro te automaty tak długo pracują bezawaryjnie, to oznacza, że nawet byle jaki serwis jest w stanie go naprawić, przejrzeć i zrobić to dobrze.
W przeciwnym wypadku ludzie by narzekali na te automaty. No bo ilu mamy naprawdę dobrych serwisantów ?
I co oznacza dobry serwisant ? taki który ma normalnie wyposażony warsztat we wszystko co mu potrzebne i właściwe części.
a zły to taki co tylko młotkiem i śrubokrętem, a uszczelki i inne wycina nożyczkami z starej dętki ?
A może jesteś w stanie wskazać takiego przykladowego serwisanta ?
Wysłany: 02-03-2009, 20:14 Re: ktory z poseidonow wybrac
grek napisał/a:
witam mam pytanko dla zorientowanych jesli chodzi o automaty poseidona mam dylemat xstream duration90 czy cyklon 5000
rozumiem ze szukasz automatu na deco
w takim razie cyklon wystarczy tylko musisz zrobic mu czystosc tlenowa bo w serii cyklona nie ma modelu do czystego tlenu jak w przypadku duration o ktory pytasz
[ Dodano: 02-03-2009, 21:18 ]
Nuroslaw napisał/a:
A może jesteś w stanie wskazać takiego przykladowego serwisanta ?
Andrzej Łukaszewicz, firma Oceansub, najlepszy serwisant poseidona w polsce
cyklon 5000 - mój najnowszy nabytek smiesznie to to podaje smiesznie wyglada,
1szy stopien jest bardzo ladny (jako kolekcjoner automatow)
drugi stopien paskudny ale w gebie dobrze lezy
jak to z posejdonem albo go kochasz albo nienawidzisz
jest sposob w IRL bylo nikogo kto je dobrze serwisowal wiec moj kolo z klubu nie serwisowal swojego z 20 lat (nie polecam)
ale moj znajomy na juz z górki i pojecie bezpieczenstwa dla niego nie istnieje
zreszta ma 70lat i octopusow,bcd, manometrow, przystankow bezpieczenstwa nie uznaje hehehe - niesamowity swir, ale musi byc dobry skoro nurkuje od 50 lat i zyje
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 16-06-2011, 07:21
adriano210 napisał/a:
zreszta ma 70lat i octopusow,bcd, manometrow, przystankow bezpieczenstwa nie uznaje hehehe - niesamowity swir, ale musi byc dobry skoro nurkuje od 50 lat i zyje
Przepraszam za OT ale dla mnie On nie jest dobry. Jest niebezpieczny dla siebie ale także a właściwie przede wszystkim, dla partnerów. To typowy przykład nurka "starej szkoły" w złym tego słowa znaczeniu. Dyskutowaliśmy o tym ostatnio w innym wątku.
[ Dodano: 16-06-2011, 07:23 ]
adriano210 napisał/a:
Przepraszam za OT ale dla mnie On nie jest dobry. Jest niebezpieczny dla siebie ale także a właściwie przede wszystkim, dla partnerów. To typowy przykład nurka "starej szkoły" w złym tego słowa znaczeniu. Dyskutowaliśmy o tym ostatnio w innym wątku.
Wysłany: 16-06-2011, 08:16
Wiem dlaczego Posejdony są nie Dirowe Hubert .Ostatnio mój partner utopiłby mnie 2 razy podając przy symulowanym OOG
Jak to się stało - postaram się wyjaśnić. Otóż podając mi swój automat trzymając go nie za wąż i nie za puszkę tylko za tę rurkę z ustnikiem , jednocześnie zasłaniając ustnik . Brałem powietrze pół na pół z wodą , za pierwszym razem a za drugim razem już tylko samej wody byłem w stanie popić .Gdyby nie mój sprawny automat i to że to tylko ćwiczenia to byłbym UTOPIONY.
ostatnio jak dostał zjeby że nie ma manometra to powiedział że zapomniał przykręcić
-
są jeszcze tacy, co nurkują z automatami, które nie potrzebują manometrów - konstrukcja ok 30 letnia, ale elegancka, prosta, cała metalowa, i bez zbędnych przewodów.
no i bezpieczna, bo ostrzega jak ciśnienie spadnie do strefy 55 - 45 barów (ustawialne na dowolny zakres przed nurem)
właściwie to każdy ostrzega jeżeli jest podłączony do butli z zaworem j
(zawór z rezerwą ) czyli jak podłączysz obojętnie jaki automat do butli z zaworem rezerwy to to cudo ostrzega ze się powietrze kończy a ilość rezerwy można ustawić podczas serwisu zaworu
ja tez nuram na kajmanie bez manoemtra:) ale mam bc , ale robie tylko płytkie nurki
tak do 5m
Ostatnio zmieniony przez adriano210 16-06-2011, 16:28, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko