witam
mam taki problem:
płynąc w masce mogę oddychać przez rurkę, aparat,
ale zdejmując maskę robiąc wdech ustami i od razu zasysam powietrze nosem
jak odciąć oddychanie nosem?
Sproboj wtedy potrzymac glowe w dol, tzn broda blizej klatki piersiowej. Na kursie jak pierwszy raz zdjalem maske pod woda, to tez sie przez nos zaciagnalem. Za drugim razem juz wiedzialem czego sie spodziewac i bardziej sie na tym skoncentrowalem, niewielkie ilosci wody jednak zaczely sie dostawac przez nos. Obnizenie glowy pomoglo.
Wysłany: 30-03-2009, 21:55
Wybierz się kiedyś na basen z maską i rurką. Pływaj trochę z maską, później spróbuj bez maski
Widziałem tez osoby, które używają zwykłych okularków pływackich (bez zatyczki na nos) i tak ćwiczą.
Widziałem tez osoby, które używają zwykłych okularków pływackich (bez zatyczki na nos) i tak ćwiczą.
raz na powierzni wody na P1 byłbym sie utopil na "rozplywce"
ale potem spokojnie na plytkim bierzesz tylko fajke i "spokojnie skupiasz sie na oddychaniu ustami.najpierw zatkaj sobie palcami nos a potem jak oddech sie uspokoji spokojnie puszczaj palce i nagle zobaczysz ze nie tylko tak da sie oddychac ale ba nawet plywac
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 31-03-2009, 08:47
Aero napisał/a:
Samo sie odcina - evolucja o to zadbala, w przeciwnym razie wszyscy potopilibysmy sie przed porodem. Nie jestes w stanie wciagnac wody do pluc przez nos - chyba ze sie bardzo uprzesz i zrobisz to kontrolowanie - w twoim wypadku to panika wskutek zamoczenia sluzuwki nosa.
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-04-2009, 10:44
Aero napisał/a:
ak odciąć oddychanie nosem
jaros4 napisał/a:
plywac,plywac,plywac! samo przyjdzie...
i przestac o tym myśleć.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 01-04-2009, 11:08
martin napisał/a:
mam taki problem:
płynąc w masce mogę oddychać przez rurkę, aparat,
ale zdejmując maskę robiąc wdech ustami i od razu zasysam powietrze nosem
Czyli to nie problem a norma u ludzi u których odruchy z okresu płodowego zostały zniszczone a nie nabyłaś nowych przydatnych w nurkowaniu.
W życiu płodowym miałaś zamkniętą nagłośnię a sterowniki tego mechanizmu znajdują się w nosie. Mechanizm ten u Ciebie najprawdopodobniej nie działa już. Bo nie możesz tego stwierdzić bo Cię zalewa i chcesz niemal umrzeć pod wodą
W nosogardzieli za to masz podniebienie miękkie które potrafi zamykać Ci nos przy otwartej paszy w której masz np AO.
Mięśnie te są słabe szybko się męczą a na dodatek nie bardzo umiemy nimi pracować bo jakoś same sobie pracują od zawsze gdy raz oddychamy nosem a raz ustami czy wciągamy drinka przez słomkę (taka bardziej dorosła zabawa) albo dmuchamy żabkę przez trawkę (taka szczenięca zabawa) a innym razem kichamy czy smarkamy. Zawsze te mięśnie biorą w tym udział.
Poćwicz na sucho aby zobaczyć które to mięśnie i jak się nimi robi. Da Ci to świadomość tego jak zamykać i otwierać nosogardziel. Potem spróbuj to samo w wodzie zaczynając od zanurzania koniuszka nosa i coraz głębiej za każdym wdechem. Nie obawiaj się zalania nosa bo to wyłącznie nie przyjemna sprawa do której da się przyzwyczaić
(nie znaczy że masz się do tego przyzwyczajać tylko to że nie jet to niczym szczególnie groźnym u wytrenowanego nurka U nie wytrenowanego może doprowadzić do zadziałania mechanizmu zamykania nagłośni i niemożności oddychania. To już jest groźna sytuacja - ale na szczęście bardzo rzadka )
Ćwiczenie mięśni podniebiennych
1. Ustaw się z głową uniesioną prosto - otwórz szeroko usta,
2. oddychaj ustami
3. oddychaj nosem
4. oddychaj na przemian ustami i nosem. W tym momencie powinnaś poczuć jak Twoje mięśnie podniebienne (to te co są odpowiedzialne za chrapanie) zamykają Ci nos lub go otwierają
Teraz jak już poczułaś to co dzieje się w Twojej nosogardzieli;
5. zrób naprzemiennie wdech ustami i wydech nosem potem wdech nosem i wydech ustami. Powinnaś poczuć jak pracują Ci Twoje mięśnie!
Trenuj to na sucho aż poczujesz że w pełni kontrolujesz to co dzieje się z Twoim podniebieniem miękkim. To podstawa do dalszych zabaw w wodzie.
Teraz czas na basen albo wannę lub nawet większą miskę z wodą - nie żartuję.
Refleksja ogólniejszej natury ze względu na to że z takimi pytaniami, jak na mój gust, spotykam się nazbyt często. Jak rozumiem masz te problemy bo rozpoczęłaś przygodę z nurkowaniem? Jeśli tak to miejscem na pozbycie się tego złego nawyku jest kompetentny kurs nurkowania a obowiązkiem instruktora jest wytłumaczenie Ci skąd bierze się to co Ci przeszkadza i jak z tym sobie możesz poradzić.
Uff widzę, że nie tylko ja mam taki problem z oddychaniem pod wodą bez maski. Już myślałam, że coś jest ze mną nie tak Skorzystam z podanych rad i mam nadzieję, że się nie zniechęcę.
Wysłany: 13-06-2009, 13:24
martuchagd napisał/a:
Uff widzę, że nie tylko ja mam taki problem z oddychaniem pod wodą bez maski. Już myślałam, że coś jest ze mną nie tak
Moja dziewczyna robiła ze mną kurs i miała taki problem. Dwie wizyty na basenie z okularkami pływackimi i rurką wystarczyły żeby opanować odruch zaciągania wody nosem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko