Wysłany: 12-07-2009, 21:22 Strzelanie bojki - pytanie do nieDIRowców
Będzie w "Jestem Początkujący" bo pytanie dośc mało skomplikowane, a żadne inne forum mi nie pasowało.
Używam bojki "otwartej" z dołu, bo taka wydaje mi się nie do zniszczenia. Znam jej wady i potrafię z nimi życ, więc nie ma sensu przekonywac mnie do kaczych dziobów i zamkniętych wynalazków z zaworkami, pipkami i innymi pierdułkami.
Bojkę strzelam dmuchając ją wydechem bez wyjmowania automatu z ust. Teraz mam pytanie, ile tego powietrza powinno byc. Uczyli mnie, że jak strzelam z 5'ciu metrów, to potrzebne będą trzy dmuchnięcia, z kilkunastu i głębiej, wystarczy jedno. Trzy wydechy to jakieś 8L powietrza, co przy mojej bojce daje około 1m ponad powierzchnię.
Strzelenie bojki trzema dmuchnięciami przy odrobinie wprawy nie stanowi problemu, ale zalazłem ciekawą dyskusję sprzed dwóch lat, gdzie TomM napisał:
"Oralnie wykonujesz przeciętny wydech (powiedzmy 1,5 l ) i to wystarcza - po rozprężeniu (np. przy strzeleniu z 6 czy 9 metrów) na powierzchni mamy na bojce 2,5 - 3 kg pływalności, wystaje ok. 15-20 cm nad powierzchnię.
Przy nadmuchaniu bojki np. z automatu aby uzyskać dobry wzwód i sterczącą na powierzchni parówę trzeba ją mocno obciążyć, np. "powiesić się" na bojce, bo inaczej leży oklapnieta na powierzchni "
Wysłany: 12-07-2009, 22:21 Re: Strzelanie bojki - pytanie do nieDIRowców
piotr_c napisał/a:
Używam bojki "otwartej" z dołu, bo taka wydaje mi się nie do zniszczenia.
Otwarta czy zamknieta - nie ma znaczenia. Kwestia materialu. Mialem bojke zrobiona z czegos a la PCV - ponoc niezniszczalna,nie gnijaca ... Pieknie sie rozerwala na zgrzewie, mimo, ze nadmiar powietrza powinien byl uciec dolem. Ale nie uciekl i bojke szlag trafil.
Co do dmuchania - nie wiem, bo dmucham z automatu - ile ? Do momentu kiedy poczuje, ze juz juz i zacznie mnie ciagnac.
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 12-07-2009, 22:53 Re: Strzelanie bojki - pytanie do nieDIRowców
piotr_c napisał/a:
Czy takie "15-20cm" można uznac za wystarczające?
To zależy do czego. Czy boja ma być widoczna na powierzchni (marker) czy chodzi o to, aby zapewnić sobie punkt odniesienia w toni. W kwestii sugnału powierzchniowego to nie wystarczy. Natomiast 3 kg wyporu wystarczy do wynurzenia.
Wysłany: 12-07-2009, 23:07
Z wężyka od suchacza. Po wielu próbach i poszukowaniu metody doszedłem do wniosku, że ta jest najszybsza i najpewniejsza. Bojka z króćcem inflatorowym metalowym. Wyciągam bojke, zdejmuję gumkę z bojki, odpinam karabinek ze szpulki, wypinam wężyk, dmucham bojkę, rozwijam, zapisam karabinek, wpinam wężyk od suchacza, wieszam sie na bojce. Jak boja jest mocno nadmuchana, nie będzie stała w pionie jak sie jej nie obciąży po lince, będzie po prostu leżeć na wodzie. Około -1 kg zapewnia, że stoi w pionie. Może mało DIRowe, ale nie zależy od stopnia zmarznięcia ust, jest szybkie i efektywne. Staram sie, aby strzel;enie bojki nie trwało dłużej niz 15 sekund, ale wymaga to stałego treningu.
Zastanawia mnie, jak byłoby w przypadku strzelania w ten sposób bez maski.
Niedawno ktoś pokazał mi metodę, w której naciskał równocześnie oba przyciski inflatora. Nawet to działało, ale nie wiem czy na wszystkich inflatorach całe powietrze wyleci, zamiast iśc w skrzydło.
Wysłany: 13-07-2009, 00:01
piotr_c napisał/a:
Zastanawia mnie, jak byłoby w przypadku strzelania w ten sposób bez maski.
Tak samo. Przecież nie robisz tego pod kontrolą wzroku. O ile w ogóle strzelanie boi bez maski ma sens poza ćwiczeniami. Może prościej najpierw rozwiązać problem maski?
piotr_c napisał/a:
nie wiem czy na wszystkich inflatorach całe powietrze wyleci, zamiast iśc w skrzydło.
Na wszystkich zwisających z ramienia w dół. Chyba, że ustawisz sie głową w dół...
Ostatnio zmieniony przez TomM 13-07-2009, 00:02, w całości zmieniany 1 raz
Niedawno ktoś pokazał mi metodę, w której naciskał równocześnie oba przyciski inflatora. Nawet to działało, ale nie wiem czy na wszystkich inflatorach całe powietrze wyleci, zamiast iśc w skrzydło.
Wysłany: 17-07-2009, 10:51
Przetestowałem wiele bojek i metod pompowania, bez dwóch zdań moim zdaniem ta jest najlepsza. Nie ważne czy z 30m czy z 3m zawsze stoi w pełni nadmuchana. Po za tym znam osoby którym bardzoo pomogła ta bojka w sytuacji bez wyjścia. Butla 0.1litra jest bardzo mała na zdjęciu jest 0.2l.
http://photos01.allegroim...97/06/678970657
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-07-2009, 10:59
MichuH napisał/a:
Przetestowałem wiele bojek i metod pompowania, bez dwóch zdań moim zdaniem ta jest najlepsza. Nie ważne czy z 30m czy z 3m zawsze stoi w pełni nadmuchana. Po za tym znam osoby którym bardzoo pomogła ta bojka w sytuacji bez wyjścia. Butla 0.1litra jest bardzo mała na zdjęciu jest 0.2l.
http://photos01.allegroim...97/06/678970657
Pozdrawiam
Michu
jest tylko jedna drobna wada tego rozwiązania - "niechciane" nadmuchanie w najmniej oczekiwanym momencie.
Wysłany: 17-07-2009, 15:21
Jak dla mnie sposobem idealnym jest bojka zamknieta z zaworkiem dmuchana ustami, w sytuacji ekstremalnej jak z plytka chcemy ja na maksa nadmuchac wezykiem od suchara...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko