Witam serdecznie!
Mam odłożone trochę grosza i przymierzam sie do kupna zestawu tzn. pianka maska płetwy paskowe( najlepiej z regulowaną twardością) butla 12/15l automat I i II stopień jacket buty. Ponieważ moje doświadczenie jest niewielkie proszę was o kilka propozycji zestawu za ok. 5000zł. Sprzęt ten będzie używany w celach rekreacyjnych jednak dość często ponieważ tak mnie to pochłonęło że nie ma tygodnia bez nura!!!
Z góry wielkie dzięki.
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 19-07-2009, 14:15 Re: zestaw za ok 5000 zł
patryk110693 napisał/a:
Sprzęt ten będzie używany w celach rekreacyjnych jednak dość często ponieważ tak mnie to pochłonęło że nie ma tygodnia bez nura!!!
Z góry wielkie dzięki.
Proponuje, zebys od razu zainwestowal w suchy skafander. Pletwy z regulowana twardoscia ? Zapomnij - kup paskowe i wymien paski na sprezyny. Automaty kup od razu dwa, przeznaczone na zimna wode. Pozostalem elementy sprzetu mozesz na razie wypozyczyc, oplywac i przetestowac zanim podejmiesz decyzje (np wybor jacektu lub skrzydla, komputer itd). Zamiast komputera mozesz kupic Digitala - na pewno bedzie dobry na poczatek. Jesli faktycznie nie ma tygodnia bez nura, naprawde zainwestuj w suchy - docenisz go ponizej termokliny i w zimie. Pozniej docenisz tez dodatkowy wypor.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 19-07-2009, 16:39
gorcio napisał/a:
Proponuje, zebys od razu zainwestowal w suchy skafander. Pletwy z regulowana twardoscia ? Zapomnij - kup paskowe i wymien paski na sprezyny. Automaty kup od razu dwa, przeznaczone na zimna wode.
Zgadzam się w 100%.
martin napisał/a:
Uzywany suchar w dobrym stanie kupisz za 1200..1500 PLN.
Niech nawet 2000, za 2500 można znaleść nowy. Doradzam powłokowy. Kup płetwy jety ze sprężynami zmieścisz się w 500 zł, zamiast jacketu płytę, uprząż i skrzydło - cenowo wyjdzie podobnie lub niewiele więcej (worek np. Dive Rite Rec Wing kupisz poniżej 1000, płyta 150-250 taśma do uprzęży + D-ringi stopery, klamry ok. 200). Kup Apeksa ds4+XTX50, jak możesz wyskrobać trochę więcej kasy to najlepiej x 2. Z flaszką daj sobie spokój - kupiłem wbrew radom mądrzejszych od siebie, miesiąc później kupiłem twina. Od tego czasu moja dwuzaworowa 15-ka była w wodzie dwa razy, tydzień temu, jak pożyczyłem ją koleżance z forum.
jest pewien problem ponieważ kolega od którego pożyczałem sprzęt wyjeżdża do hiszpani do pracy a w okolicy nie ma żadnej wypożyczalni więc muszę kupić komplet. Na obecną chwilę mogę obejść się bez kompa ale reszta muszę mieć
Zamiast jacketu kup skrzydło do singla-jest wygodniejsze.Na allegro dostaniesz tanią płytę z adapterem,lub jeszcze lepiej płytę Combo.Zamiast pianki rozglądnij się za używanym sucharem(prawdopodobnie byłaby to pierwsza rzecz ,którą chciałbyś wymienić).W sklepach internetowych trafiają się butle w niezłych cenach,do tego pojedynczy zawór z możliwością rozbudowy.O płetwach z regulacją zapomnij-niepotrzebny bajer.Automat sugerowałbym nowy,lub używkę z pewnego źródła -apeks lub aqualung,do tego jakiś komp.Popatrz na zagraniczne sklepy internetowe,na tym forum jest kilka polecanych.Może 5000 nie starczy,ale będzie potrzebne niewiele więcej.
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 19-07-2009, 20:24
piotr_c napisał/a:
I zmieści się w 5000zł. Skończy się na tym, że kupi suchego a na całej reszcie będzie oszczędzał a potem wymieniał.
Widocznie kupujesz skafandry w butikach.
Kupujac nowy za 3500 zostaje kasy na akcesoria. Kupujac uzywany za 1500-2000 da rade jeszcze kupic wypor, pletwy i maske. Butli i kompa nie musi od razu kupowac.
W przypadku nurkowan w Polsce uznalbym suchego za podstawowy element sprzetu. I na tym bym nie oszczedzal.
piotr_c napisał/a:
Różnica pomiedzy digitalem a komputerem to, jak się dobrze poszuka, 200zł.
Oczywiscie. Ale to juz extra 200 zl wydane na cos, co nie jest konieczne. Digital zapewnia niezbedna funkcjonalnosc i bedzie w przyszlosci niezlym backupem.
piotr_c napisał/a:
Butle bym sobie odpuścił. Zwraca się po dośc sporej ilości nurkowań - po ilu dokładnie zalezy od tego gdzie nurkujesz, więc kupiłbym ją na końcu.
Majac wybor komp a butla - butla. Bez butli sie ciezko nurkuje, bez kompa spokojnie sie da.
Krotko mowiac , za piatke masz szanse kupic :
uzywany suchy
uzywane skrzydlo lub jacket (da sie i nowe znalezc do 1000 zl)
maske
pletwy
digitala
dwa automaty (XTX40 + XTX50)
Jak chcesz nowe rzeczy, to kupisz
suchego za 3k
XTX 40 + octo za ~1k
nowy jacket np ScubaTech Sunny.
Zostanie na maske, moze i na pletwy.
I jestem przekonany, ze jesli kupi wszystko w jednym sklepie, to dostanie rabat 5-10%, co mu pokryje koszt pletw i/lub digitala.
Ostatnio zmieniony przez gorcio 19-07-2009, 20:30, w całości zmieniany 2 razy
Przyzwoity skafander to wydatek około 3000-3200zł+docieplacz to kolejne kilkaset złotych. Do tego 180zł za suche rękawice i robi się 4000zł. Doda do tego chocby najprostszy automat, np, XTX40+octo+manometr i przekraczasz limit 5000zł.
Potrzeba jeszcze jacketu/skrzydła - kolejny minimum 1000zł za coś przeciętnego. Digital to minimum 400zł.
A gdzie drobnica? Absolutne minimum: bojka ze szpulą, kompas, coś do cięcia, tabliczka, kilka karabinków i mamy kolejne >500zł.
Mnie wyszło 7000zł.
Chyba że, tak jak piszesz, kupi używany suchy z byle jakim ocieplaczem za łącznie około 2000zł. Wszystko fajnie, tylko co to za suchy, w którym i tak będzie marzł?
[ Dodano: 19-07-2009, 21:03 ]
gorcio napisał/a:
W przypadku nurkowan w Polsce uznalbym suchego za podstawowy element sprzetu. I na tym bym nie oszczedzal.
Oczywiście. Ale chyba nie trzeba Ci tłumaczyc, że to prawda tylko wtedy, gdy pod skafandrem będzie w miarę przyzwoity docieplacz. A przy tak ograniczonym budżecie to pierwsza rzecz, na której się oszczędza.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 19-07-2009, 21:06, w całości zmieniany 1 raz
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 19-07-2009, 22:21
piotr_c napisał/a:
Oczywiście. Ale chyba nie trzeba Ci tłumaczyc, że to prawda tylko wtedy, gdy pod skafandrem będzie w miarę przyzwoity docieplacz. A przy tak ograniczonym budżecie to pierwsza rzecz, na której się oszczędza.
Wiec jednak kupujesz w butikach. Ja dostalem swoj ocieplacz za free kupujac kombinezon. Taki mily gest od Bare. Koszt calkowity 820 EUR za kombinezon, ocieplacz, oraz wyposazenie kombinezonu (kieszenie cargo,szelki, wklejone pierscienie). Da sie tez w przypadku braku kasy, zamiast ocieplacza uzyc innego ubrania, a za jakis czas dokupic porzadny ocieplacz.
Rozumiem, ze wedlug Ciebie lepiej pianke ? Twoja sprawa ...
Co do suchych rekawic - mozna zaczac bez nich i nurkowac na poczatek z mokrymi. Prosze, nie mow, ze koniecznie trzeba suche, bo dojdziemy do helmu nurkowego lub co najmniej pelnotwarzowki.
Przedstawilem wyliczenie oparte o ceny z pewnego polskiego sklepu - da sie kupic porzadny sprzet, maja 5000 zl. Nie bedzie on od razu kompletny - ale wedlug mnie lepiej kupic kilka porzadnych rzeczy, niz wszystkie na raz, ale gowniane.
Jak rowniez zareczam Ci, ze mimo ze 5k nie powala kwota, to znjada sie kupcy ktorzy udziela 10% rabatu. Zwlaszcza, ze ten rabat zaraz do nich wroci.
piotr_c napisał/a:
Chyba że, tak jak piszesz, kupi używany suchy z byle jakim ocieplaczem za łącznie około 2000zł. Wszystko fajnie, tylko co to za suchy, w którym i tak będzie marzł?
Jak kupi uzywany suchy w dobrym stanie, to z dobrym ocieplaczem wyjdzie mu 2500. Pozostaje 2500 na reszte - nie malo na poczatek.
Ale kazdy inaczej planuje wydatki - ja wole kupic mniej, ale wyzszej jakosci, niz kupic duzo, ale badziewia.
Dla Twojej informacji, kupujac same nowki :
Scuba Tech Sunny 0877
Eques Try Tech 2990
XTX 40 + octo + mano 1269
Scuba Tech Jet + spr 0289
Co daje nam ok 5500 zl czyli zmiesci sie w 5k z rabatem 10%.
A przeciez mozna kupic jacket/skrzydlo uzywane ... itd...
To tyle ode mnie w tym temacie
Ostatnio zmieniony przez gorcio 19-07-2009, 22:34, w całości zmieniany 1 raz
Ja dostalem swoj ocieplacz za free kupujac kombinezon. Taki mily gest od Bare.
To zadzwoń do ECN'u i zapytaj czy Ci taki sprezentują
gorcio napisał/a:
Rozumiem, ze wedlug Ciebie lepiej pianke ? Twoja sprawa ...
Pewnie że nie!
Ale mówimy o bardzo ograniczonym budżecie. Ale jak tego nie potrafisz zrozubieć - Twoja sprawa.
Jakaś tania pianka 5+7 to zdecydowanie cieplejsze rozwiązanie, niż powłokowy suchy z bawełnianym dresem pod spód i mokrymi rękawicami - wiem, bo to przerabiałem. Taką piankę można kupić za 500zł a potem spokojnie kupić sensownego suchego. W ciepłe wody i tak taka pianka się przydaje.
No chyba że ktoś rzeczywiście trafi na sensowną używkę. Sam kilka miesięcy temu sprzedałem niemal nowy XCD2 Tech Dry z suchymi rękawicami za 2100zł. Tyle że by dobrać ok wymiar, trzeba mieć trochę szczęścia.
[ Dodano: 19-07-2009, 23:27 ]
gorcio napisał/a:
To tyle ode mnie w tym temacie
To weź ten sprzęt, który wymieniłeś, ubierz się w niego, stań nad wodą i zastanów się, czy możesz nurkować. A potem dolicz tę całą resztę, którą pominąłeś by na siłę udowodnić swoje racje.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 19-07-2009, 23:24, w całości zmieniany 3 razy
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 20-07-2009, 09:23
piotr_c napisał/a:
A potem dolicz tę całą resztę, którą pominąłeś by na siłę udowodnić swoje racje.
Cos Ci sie kolego pomylilo. Ja nie musze nic udowadniac, zwlaszcza Tobie. I nie ma jednej, slusznej racji, kiedy dyskutuje sie na tak obszerny temat. Zamiast bic piane, wez no zaproponuj koledze cos sensownego w granicach jego budzetu,czego nie bedzie musial zaraz sie pozbywac. W koncu on o to pyta i nie interesuje go dyskusja miedzy Toba a mna.
Przy okazji - bawelniany dres pod suchy to naprawde glupi pomysl, nie dziwie sie, ze bylo Ci zimno.
I nie ma jednej, slusznej racji, kiedy dyskutuje sie na tak obszerny temat.
Oczywiście że nie, ale proponujesz zakup suchara, którego jak by nie liczyć (nawet jak będzie używany), ciężko upchać w takim budżecie, chyba że pominiemy parę drobnych, ale istotnych elementów. Zakup suchara używanego jest dobrym pomysłem, ale znalezienie dobrze pasującej używki to nie jest prosta sprawa. Trzeba mieć albo bardzo standardowe wymiary, albo sporo szczęścia.
Zaproponowałem zakup pianki, bo można ją nabyć za 1/3 ceny używanego suchara - czyli za około 1/10 budżetu. Na jakiś czas wystarczy, szczególnie początkującemu. Pozwoli to potem na wybór lepszej jakości i lepiej dopasowanego suchego.
A czy pianka po zakupie suchego będzie do wyrzucenia? Pierwszy wyjazd w wody cieplejsze niż egiptowe zweryfikuje ten pogląd a i do Egiptu suchy ma sens tylko przez część roku.
gorcio napisał/a:
Przy okazji - bawelniany dres pod suchy to naprawde glupi pomysl, nie dziwie sie, ze bylo Ci zimno.
Akurat używałem polarowego, ale to też był głupi pomysł. Za to bawełniane parę razy w użyciu widziałem.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 20-07-2009, 09:51, w całości zmieniany 1 raz
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 20-07-2009, 10:41
piotr_c napisał/a:
Proponowałbym jednak bez osobistych wycieczek.
?? Nie zrobilem zadnej osobistej wycieczki, co wiecej pisze Tobie z duzej litery. Krolewna na ziarnku grochu ?
piotr_c napisał/a:
Oczywiście że nie, ale proponujesz zakup suchara, którego jak by nie liczyć (nawet jak będzie używany), ciężko upchać w takim budżecie, chyba że pominiemy parę drobnych, ale istotnych elementów. Zakup suchara używanego jest dobrym pomysłem, ale znalezienie dobrze pasującej używki to nie jest prosta sprawa. Trzeba mieć albo bardzo standardowe wymiary, albo sporo szczęścia.
To czy trzeba miec szczescie, czy nie, nie ma znaczenia. Pytal o sprzet,budzet 5k. Uzasadnilem moj punkt widzenia. Powtorze - lepiej teraz zainwestowac w mniej, lecz bardziej przydatnych komponentow.
Pianka, mowisz, i cieple wody. Skoro napisal, ze nie ma tygodnia bez nura, to zakladam, ze jednak znacznie czesciej bedzie w zimnej, polskiej wodzie. Stad suchar. Jednak, jest to tylko moj punkt widzenia - nie musisz z nim polemizowac,przedstaw Twoj, calosciowy. Budzet znasz. Nie mi pomagasz, tylko koledze, ktory pytal.
Dodam jeszcze jedno - cala drobnice, kolowrotki, szpulki, bojki itd, latwiej kupic z biezacych oszczednosci, ze wzgledu na niska cene, niz wywalic kase na suchara czy skrzydlo. Dlatego, skoro chce nurkowac, zaproponowalem kupno niezbednych komponentow. Pozostale skompletuje pozniej, na poczatek i tak nie bedzie jechal solo, tylko zapewne z nieco bardziej doswiadczonym partnerem.
A na czym opieram swój punkt widzenia? Miałem podobny dylemat trzy lata temu bo kupowałem sprzęt x2. Dla siebie kupiłem wtedy piankę, a dla mojej kobiety suchego. Jej się udało, bo suchy kosztował 1700zł i był praktycznie nowy. Po kilku miesiącach kupiłem dla siebie pierwszego suchego - wtopa, bo mimo że wizualnie idealny, to podciekał. Drugi okazyjny zakup - niby na początku idealny, ale po zakupie grubszego ocieplacza zaczął cisnąć. Dopiero trzeci udało się dopasować, ale też nie było idealnie. W między czasie mierzyłem chyba ze 20 suchych.
Uważam więc, że trzeba jednak mieć nieco szczęścia.
Można polować na używany przez kilka miesięcy i nie nurkować, albo na spokojnie szukać okazji.
[ Dodano: 20-07-2009, 11:01 ]
gorcio napisał/a:
przedstaw Twoj, calosciowy
Różni się od Twojego tylko tym, że zamiast suchara najtańsza pianka. Ot tyle.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 20-07-2009, 11:01, w całości zmieniany 2 razy
Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 395 Skąd: Września/Poznań
Wysłany: 20-07-2009, 11:25
Też bym chyba doradził piankę ale tylko i wyłącznie przez ograniczony budżet.
Pianka musi być tania bo jeśli tak dużo nurkujesz to jak będziesz miał przypływ gotówki to i tak kupisz suchara, porządnego, nowego i szytego na miarę + jakiś sensowny ocieplacz, można już taki dostać za 432 zł (ocieplacz oczywiście). Pianka zostanie na wypady do ciepłych krajów
gorcio napisał/a:
To po co wywalać 2000 zł na tak ważny element sprzętu, który jeśli będzie używany to i tak będzie trzeba wymienić chyba, że kupi od swojego klona albo brata bliźniaka. A ocieplacz używany dodany do tego skafandra szybko pójdzie na szmatki. Sam napisałeś, że byś nie oszczędzał.
Podsumowując
XTX 40 + octo + mano 1269
Scuba Tech Jet + spr 0289
Jak najbardziej OK ale Scuba Tech Sunny będzie następny w kolejce do wymiany. Ja bym kupił piane (bez drogich wodotrysków) a zaoszczędzone fundusze przeznaczył na docelowy jacket (Dive Rite Rec Wing?- jest raz droższy) i komputer w ten sposób w przyszłości pozostanie tylko kupno suchara i ocieplacza a nie wymiana jacketu, suchara i kupno pianki przed pierwszym wypadem zagranicznym. Ale to jest Twój tron
na razie nurkuje z kumplem który ma stopień "płetwonurek I klasy"
on ma suchara twina oraz pęłnotwarzówke Neptun ale mnie nie stać na takie cacka
pragnę ponowić swoją prośbę o racjonalny zestaw nie kombinujcie z sucharami bo jak do tej pory nurkowałem w piance 7+7 i twierdzę że mi to wystarczy na początek nie muszę posiadać kompa
A więc propozycja z mojej strony (ceny z pierwszego lepszego sklepu internetowego lub z pamięci):
XTX40 + DS4 + duży czytelny manometr - około 1500zł;
Płetwy - Scubatech Jetfin - 220zł lub jakieś tańsze zwykłe płetwy;
Maska - tu już musisz dobrać, chyba że już masz - 100-200zł;
Worek na pojedynczą flaszkę + płyta z allegro + D-Ringi i taśma+kieszenie balastowe - 1500zł (Agir Blackbird);
Komputer Mares Puck - 670zł (Decathlon);
Pianka 5+7 - 500zł (Decathlon);
Buty - 80-100zł;
Rękawice - 80-100zł;
Karabinki tłokowe 2-3 sztuki - 50zł;
Balast - 100-200zł - zależy gdzie kupujesz.
Razem około 5000zł.
Resztę przeznaczyłbym kolejno na: bojkę+szpulę, kompas, narzędzie do cięcia.
Uwagi:
1. XTX50 nie kupowałbym na razie, bo droższy a różnicy nie wykorzystasz. Jak będziesz się przesiadał na zdublowaną konfigurację to i tak pewnie dokupisz coś lepszego niż XTX50.
2. Czy kupować komputer? Moim zdaniem tak. Ten komp ma tryb gauge, więc w razie czego zastąpi digitala a na wyjazdy do egiptu i tak będziesz musiał mieć komputer.
3. Pianki z Decathlona nie kupowałem, ale oglądałem i za taką cenę były ok.
4. Kompas, jeśli kolega ma to kupiłbym na końcu.
5. Jak kupisz wszystko w jednym sklepie to może być taniej, ale niekoniecznie. Upust 15% od normalnej ceny sklepowej to przy takich zakupach standard, ale może okazać się że niektóre elementy znajdziesz zdecydowanie taniej w innym miejscu).
6. Wypożyczenie balastu kosztuje z reguły więcej niż butli, więc warto już na początku w niego zainwestować. Na allegro standardowa cena to 12zł/kg ale możesz też kupić śrut po 8zł za kg i dorobić sobie worki z cordury.
7. Konkretnych modeli butów, maski, rękawic nie podaję, bo to i tak musisz mierzyć. Po prostu idź do 2-3 sklepów, zobacz co mają i wybierz te, które Ci najbardziej pasują. Maskę poleciłbym Maresa Demon - jeśli Ci będzie pasować, bo jest bardzo wygodna i jest jedną z najbardziej popularnych.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 20-07-2009, 13:59, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko