Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nocne nurkowanie- czyli jak się do tego zabrać?
Autor Wiadomość
AgnieszkaP 

Stopień: p1
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 17:51   Nocne nurkowanie- czyli jak się do tego zabrać?

Panowie i Panie,

Wybieramy się wraz ze znajomymi na nocne nurkowanie.

Proszę podpowiedzcie - jak się do niego przygotować, aby później nie było niespodzianek.
Interesuje mnie również głębokość na jaką powinno się schodzić podczas nocnego.

Akwen jest nam dobrze znany. Wszyscy mamy P1. Nurkujemy od ok półtora roku (i jeszcze nie byliśmy na nocnym...no wiem..wstyd:)

Z góry dzięki za porady

Pozdrawiam,

nurkowacz 

Stopień: OC/CCR Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 17:56   

Nauczyc sie znaków stosowanych latarkami, kilku zasad oraz nie brać ze soba nowego sprzetu, na ktorym sie jeszcze nie pływało oprócz latarek oczywiście :-)

Miłych nurów.

Radek

Zorpen 

Stopień: P2 i pare innych
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 17:57   

Jesli nie wiesz jak sie zabrac do nurkowania nocnego, to kto Ci dal stopien P1? Conajmniej jedno nurkowanie nocne jest wymagane aby ten stopien otrzymac ;)

nurkowacz napisał/a:
Nauczyc sie znaków stosowanych latarkami

No i nie zapomniec tych latarek zabrac pod wode :P

Jesli to jakis wiekszy wypad, to fajnie jest sobie oswietlic wejscie do wody, mniejsze prawdopodobienstwo ze sie potkniesz i stracisz zeby :P

Jesli o glebokosc chodzi to nie wiem czy jest jakies ograniczenie, nurki nocne na kursie robi sie na ok 5m
Ostatnio zmieniony przez Zorpen 17-09-2009, 17:59, w całości zmieniany 1 raz  

kn_dlugi 

Stopień: M2+nTMX i inne
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 17:58   

P1 i nie miałyście nocnego?? To jak zrobiłyście stopień który w programie szkolenia ma nurkowanie nocne??
Kiedy chcecie jechać i gdzie? Mam zamiar ze znajomymi na nocne nurki się wybrać, więc może by połączyć 2 drużyny? ;)

nurkowacz 

Stopień: OC/CCR Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 18:04   

kn_dlugi napisał/a:
1 i nie miałyście nocnego?? To jak zrobiłyście stopień który w programie szkolenia ma nurkowanie nocne??
Kiedy chcecie jechać i gdzie? Mam zamiar ze znajomymi na nocne nurki się wybrać, więc może by połączyć 2 drużyny?

:-)

AgnieszkaP 

Stopień: p1
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 18:09   

kn_dlugi napisał/a:
P1 i nie miałyście nocnego?? To jak zrobiłyście stopień który w programie szkolenia ma nurkowanie nocne??
Kiedy chcecie jechać i gdzie? Mam zamiar ze znajomymi na nocne nurki się wybrać, więc może by połączyć 2 drużyny? ;)

No właśnie nie miałam nocnego na kursie. Teraz już wiem, że powinno być.. :) ale pozostawię to bez komentarza..

Jeśli chcecie zanurkować, zapraszam jutro o 20.00 na Ińsku od str przedszkola.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 17-09-2009, 18:35   

AgnieszkaP napisał/a:
jak się do niego przygotować,

Kanapki, termos z ciepla herbatka, latarki do nurkowania, latarki na powierzchnie - do klarowania sprzetu fajnie sprawdzaja sie czolowki.

Omowic i pocwiczyc znaki latarka - w zasadzie masz do dyspozycji tylko kolko na "OK" oraz machanie zeby zwrocic na siebie uwage. Inne znaki pokazujesz reka, swiecac na nia. Unikac swiecenia w oczy partnurowi.

AgnieszkaP napisał/a:
Interesuje mnie również głębokość na jaką powinno się schodzić podczas nocnego.

Nocne sa nurkowaniami nastawionymi typowo na ogladanie ryb i innych bydlad - glebokosc operacyjna to granica roslinnosci.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 20:38   

Można też poprosić jakiegoś nie nurkującego aby został na brzegu i wskazał Wam miejsce wyjścia z wody jak się zgubicie.

Adam 

Stopień: CMAS**
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 21:16   

Moja główna zasada przy nocnym nurkowaniu to sprawne światło - dobrze naładowana główna latarka i obowiązkowo zapasowe światełko - kilkakrotnie się przydało.

llopezor 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2009, 22:42   

Ostatnio b. często wybieram się na nocne i mimo b. dobrej znajomości zbiornika nad i pod wodą wybieram się nad jezioro w godzinach kiedy się dopiero ściemnia aby samo przygotowanie sprzętu wykonać jak jeszcze coś widać. Nie mniej poprzednicy słusznie zauważyli, aby nie brać niepotrzebnego i nie znanego (nowego lub pożyczonego) sprzętu. Przypomnijcie sobie sygnalizację ze światłem. Przed zanurzeniem zapamiętajcie ile się da szczegółów waszej plaży (jak się wynurzycie to dobrze jest trafić na swoją plażę :ping: )
Po zakończonym nurku zanim zaczniecie przeżywać dobrze jest skupić się co się gdzie odkłada bo łatwo o straty w ciemnościach. My zabieramy zawsze jakieś jedno lub dwa dodatkowe światełka którymi sobie oświetlamy miejsce, w którym zrzucamy klamoty a później je pakujemy. O ile w dzień pozwoliłbym sobie na pływanie bez kompasu tak w nocy zawsze go zabieram. Trzymajcie się planu.
Życzę udanego nura :pa:

miś-magnum 

Stopień: paraDIVER
Kraj:
Somalia

Wysłany: 18-09-2009, 00:28   

Zorpen napisał/a:
Jesli nie wiesz jak sie zabrac do nurkowania nocnego, to kto Ci dal stopien P1?

kn_dlugi napisał/a:
P1 i nie miałyście nocnego?? To jak zrobiłyście stopień

Nie najeżdzajcie tak na nie doświadczonych nurasów, bo zaraz dojdzie do tego że ludzie będą się bali pytać i zaczną się wypadki.
Jeśli ktoś czegoś nie wie lub nie jest pewien czy to wstyd zapytać bardziej doświadczonego kolegi?

Może lepiej było poprostu napisać:
nurkowacz napisał/a:
Nauczyc sie znaków stosowanych latarkami, kilku zasad oraz nie brać ze soba nowego sprzetu, na ktorym sie jeszcze nie pływało oprócz latarek oczywiście

Adam napisał/a:
Moja główna zasada przy nocnym nurkowaniu to sprawne światło

Plotek napisał/a:
Można też poprosić jakiegoś nie nurkującego aby został na brzegu i wskazał Wam miejsce wyjścia z wody jak się zgubicie.

martin napisał/a:
Kanapki, termos z ciepla herbatka, latarki do nurkowania, latarki na powierzchnie - do klarowania sprzetu fajnie sprawdzaja sie czolowki.

Omowic i pocwiczyc znaki latarka - w zasadzie masz do dyspozycji tylko kolko na "OK" oraz machanie zeby zwrocic na siebie uwage. Inne znaki pokazujesz reka, swiecac na nia. Unikac swiecenia w oczy partnurowi.

POPROSTU UDZIELIĆ RADY BEZ WYWYŻSZANIA SIĘ.

A podejżewam że jak by wdać się w rozmowę z niejednym cfaniakiem, to też u niego wyszły by braki z P1 czy OWD ! I raz miałem nawet okazję zgasić takiego człowieka, apropos nurkowania nocnego: Pytam się gościa, a co zrobisz jeśli znajdziesz się w toni, nie będziesz widział ani dna, ani powierzchni, obrucisz się parę razy, zakręcisz, zrobisz fikołka, jak rozpoznasz gdzie jest góra a gdzie dół, którędy trafisz na powierzchnię?
Cfaniak zrobił karpia i zamilkł ;-) A wydawało by się że pytanie jest trywialne i wręcz idiotyczne ;-) A ja zadałem je tak tylko dla żartu, myślałem że będzie retoryczne ;-)

POZDAWIAM

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 18-09-2009, 07:22   

Cytat:
Nie najeżdzajcie tak na nie doświadczonych nurasów, bo zaraz dojdzie do tego że ludzie będą się bali pytać i zaczną się wypadki.
Jeśli ktoś czegoś nie wie lub nie jest pewien czy to wstyd zapytać bardziej doświadczonego kolegi?

100% racji -tym bardziej,że zadano pytanie w dziale celowo stworzonym do tego typu pytań.
W tym dziale wszelkie komentarze o wyszkoleniu itd. są NIEMILE widziane. :stop;
Ostatnio zmieniony przez nuras5 18-09-2009, 07:23, w całości zmieniany 1 raz  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-09-2009, 10:35   

nuras5 napisał/a:
W tym dziale wszelkie komentarze o wyszkoleniu itd. są NIEMILE widziane.

To jakaś nowa zasada?

Jak instruktor robi szkolenie niezgodnie z programem, to chyba lepiej uświadomić wyszkolonych przez niego ludzi, że mają jakieś braki, bo w końcu mają prawo do reklamacji za źle wykonaną usługę.

Co innego naigrywanie się z początkujących i naiwności ich pytań, ale w tym przypadku nabieranie wody w usta to akceptacja partackich szkoleń.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 18-09-2009, 10:39, w całości zmieniany 1 raz  

tom_wie 

Stopień: P2
Kraj:
Peru

Wysłany: 18-09-2009, 11:06   

Ja się podpisuję pod wszystkimi radami poprzedników i dodam tylko, że warto zabrać na nocne coś na czym położymy sprzęt po wyjściu z wody, ja do tego używam ceratę. :bee;
To dla tego, że nigdy na żadnym nurku tak nie uwalę sprzętu np. piaskiem jak na nocnym, a potem to wszystko przenosi się do auta.

jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-09-2009, 14:52   

Plotek napisał/a:

Jesli brak "pomocnika", mozna zostawic wlaczone swiatla "postojowe" w aucie na brzegu.
Jak brak mozliwosci zostawienia auta - mozna pomoc sobie swiatelkami chemicznymi (takie paleczki ci sie lamie i swieca).

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-09-2009, 16:22   

jcsjacekj napisał/a:
paleczki ci sie lamie

Nie dam sobie nic złamać - rezygnuję .... :bee;

Diverfrompoland 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-09-2009, 19:38   

Z mojego ostatniego nurkowania nocnego ( Czarnogłowy ) wydaję mi się że warto zostawić kogoś przy samochodzie, na brzegu podczas nurowania. Ze względów bezpieczeństwa, no i żeby nie stało się nic samochodzikowi którym napewno przyjedziecie nad jeziorko.
Chociaż nie słyszałem o jakiś incydentach z wandalizmem pojazdów na Ińsku.
Ps.
Tyle razy nurowałem na Czarnogłowach w nocy i też nic nie było .......... do czasu :snajp:

Marcin R 

Stopień: P2 + PN1 + SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-09-2009, 22:01   

No właśnie, dobrze zostawić włączone światła w samochodzie na brzegu. Ważne jest też pozostawienie jakiegoś "zabezpieczenia powierzchniowego" tj osoby/ osób które będą w stanie zadziałać "w razie jakby co" a nie będą piły browar podczas naszego nura. Kiedyś zdażył mi się nur, gdzie punktem orientacyjnym na brzegu było duże ognisko. Hmmm, całkiem romantycznie było :ping:

pozdr

kn_dlugi 

Stopień: M2+nTMX i inne
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-09-2009, 03:27   

miś-magnum napisał/a:

POPROSTU UDZIELIĆ RADY BEZ WYWYŻSZANIA SIĘ.

A kto tu się wywyższa?
Cytat:
Jak instruktor robi szkolenie niezgodnie z programem, to chyba lepiej uświadomić wyszkolonych przez niego ludzi, że mają jakieś braki, bo w końcu mają prawo do reklamacji za źle wykonaną usługę

To właśnie miałem na celu. Skoro w sąsiednim mieście jest instruktor z tej samej co ja organizacji, co olewa program szkolenia, to chciałbym wiedzieć który to i już. Tym bardziej że palców na obu rękach spokojnie wystarczy do ich policzenia.

Czemu szuka się w wypowiedziach jakiegoś naśmiewania? Jak już to naśmiewałbym się z tego "instruktora", że pozwolił sobię na wydanie uprawnień bez prawidłowego przeszkolenia. To on powinien się wstydzić.

A wracając do nocnego... Jak było ? :)

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 20-09-2009, 08:06   

Cytat:
To właśnie miałem na celu. Skoro w sąsiednim mieście jest instruktor z tej samej co ja organizacji, co olewa program szkolenia, to chciałbym wiedzieć który to i już.

To lepiej zadać pytanie wprost: np. U kogo robiłeś kurs, bo facet pominął istotny element szkolenia.
Nie będzie nieporozumień.

Cytat:
To jakaś nowa zasada?

Nie zasada jest stara - w tym dziale nie ma powtarzających się pytań, głupich, banalnych itd - wg "starych wyjadaczy" i instruktorów.
Ostatnio zmieniony przez nuras5 20-09-2009, 08:08, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu