Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
26-04-2010, 22:07
Instruktorzy - opinie dla rozpoczynających przygodę
Autor Wiadomość
jacekzolw 

Stopień: leszcz
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2010, 20:54   Instruktorzy - opinie dla rozpoczynających przygodę

Dajmy szansę tym, którzy zaczynają lub myślą o tym, żeby zacząć przygodę z wodą pod wodą.
Wysilmy się i dajmy swoje opinie o instruktorach, rzetelne lub subiektywne.
Piszcie o swoich instruktorach, ich zaletach i wadach (związanych ze szkoleniem).

Niech sami instruktorzy powstrzymają się od auto-reklamy i anty-reklamy. Możecie skorzystać z postów dla samodoskonalenia lub samozadowolenia.

pozdrawiam
Jacek

szczemar 

Stopień: res-iq padee+more
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2010, 20:57   

Ale to już bylo....

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2010, 11:49   

i nie wróci więcej....... wieje trollem

Aston 

Stopień: SSI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 20-03-2010, 23:28   

No nie skasujcie temat...

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-03-2010, 18:27   

hatorihanza napisał/a:
i nie wróci więcej....... wieje trollem

A dlaczego nie? Dlaczego opinie na temat kursów, pracy instruktorów to temat tabu?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2010, 18:51   

Bo pisać źle nie wypada a dobre samo się roznosi.

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-03-2010, 19:00   

jacekplacek napisał/a:
Bo pisać źle nie wypada a dobre samo się roznosi.

Kurcze, gdzieś taką retorykę słyszałem. W każdym razie skutki jej stosowania były dramatyczne.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-03-2010, 20:30   

zbigniewb napisał/a:
dlaczego nie? Dlaczego opinie na temat kursów, pracy instruktorów to temat tabu?

Znakomita większość kursantów robi dany kurs tylko u jednego instruktora i trudno im porównywać. Mało kto postanawia powtórzyć kurs u innego instruktora, gdyż u poprzedniego za mało się nauczyli.

~BitPump

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-03-2010, 21:38   

BitPump napisał/a:
zbigniewb napisał/a:
dlaczego nie? Dlaczego opinie na temat kursów, pracy instruktorów to temat tabu?
Mało kto postanawia powtórzyć kurs u innego instruktora, gdyż u poprzedniego za mało się nauczyli.BitPump

Zgoda, to prawda. Douczą się na następnym ( albo nie ), o stopień wyższym kursie.
Ale to nie jest powód do zaniechania wyrażania opinii na temat kursu.

BitPump 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-03-2010, 21:43   

zbigniewb napisał/a:
Ale to nie jest powód do zaniechania wyrażania opinii na temat kursu.

Wyobrażasz sobie ludzi piszących "jestem frajerem, bo zapłaciłem xxxx zł na kurs, który mnie niczego nie nauczył. Czyli kupiłem plastik i nadal nic nie umiem.". Z tego co obserwuję fora internetowe, to większość wpisów jest "mój instruktor był super, wymagał więcej niż inni, itp.". Natomiast mało który kursant w ogóle wie co powinno być zrobione (wymagania zaliczeniowe) na danym kursie.

Z drugiej strony - czy jeśli instruktor na kursie Nitrox wprowadza pływanie żabką do tyłu to jest to dobry instruktor czy zły?

~BitPump

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-03-2010, 22:26   

BitPump napisał/a:
Wyobrażasz sobie ludzi piszących "jestem frajerem, bo zapłaciłem xxxx zł na kurs, który mnie niczego nie nauczył. Czyli kupiłem plastik i nadal nic nie umiem.".
Natomiast mało który kursant w ogóle wie co powinno być zrobione (wymagania zaliczeniowe) na danym kursie.BitPump

Ad1. Tak, wyobrażam sobie.
Ad.2 A dlaczego kursant tego nie wie ?

A wyobrażasz sobie kurs na którym po głowie kursantki pływa łódz motorowa? Albo kurs OWD na którym instruktor pod wodą gubi kursanta?

Wiem,że to drażliwy temat. Bez wiary na sensowną dyskusję znikam z tego tematu.
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 25-03-2010, 22:36, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2010, 06:01   

BitPump napisał/a:
Wyobrażasz sobie ludzi piszących "jestem frajerem, bo zapłaciłem xxxx zł na kurs, który mnie niczego nie nauczył. Czyli kupiłem plastik i nadal nic nie umiem."

Nie miałem z tym problemów. Tak samo jak z NIE zapłaceniem za taki kurs. Tyle, że nie napiszę publicznie z nazwiska, bo o ile wali mnie co sobie ten konkretny gość pomyśli i czy się do mnie odezwie czy nie, o tyle presja środowiska jest na tyle silna, że można stać się lekkim outsiderem. Z resztą, czy muszę szukać daleko?
zbigniewb napisał/a:
A wyobrażasz sobie kurs na którym po głowie kursantki pływa łódz motorowa? Albo kurs OWD na którym instruktor pod wodą gubi kursanta?

A wyobrażasz sobie federację proszącą uczestników takiego zdarzenia o relację, żeby wyciągnąć wnioski i ew. konsekwencje? Bo ja nie.

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-03-2010, 09:35   

jacekplacek napisał/a:
A wyobrażasz sobie federację proszącą uczestników takiego zdarzenia o relację, żeby wyciągnąć wnioski i ew. konsekwencje? Bo ja nie.

To jest problem komunikacji organizacji, że swoimi klientami.
Kręgosłupem tej struktury jest instruktor. A zwykły kursant ma płacic i nie dyskutować.

Wyobrażasz sobie, że CD jakiejś organizacji zawiesza licencje instruktora bo:
- nie zrealizował wszystkich elementów programu kursu
- prowadzi zajęcia kursowe z pominięciem zasad bezpieczeństwa
i publicznie informuje o tym fakcie?

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-03-2010, 11:05   

zbigniewb napisał/a:
- prowadzi zajęcia kursowe z pominięciem zasad bezpieczeństwa
(...)
i publicznie informuje o tym fakcie?

To się może zdarzyć tylko w sytuacji, gdyby na skutek tego doszło do wypadku. Niestety... Wtedy każdy CD odetnie się od takiej "czarnej owcy".

[ Dodano: 26-03-2010, 11:24 ]
zbigniewb napisał/a:

Nie tylko potrafię sobie to wyobrazić, ale nawet taką sytuację widziałem: Ścianka nad domkiem na Zakrzówku. Zabełtane tak, jak zwykle w tym miejscu w sobotnie popołudnia. Opływając chmurę zauważamy kilka metrów pod nami samotnego kolesia, który bełta niemiłosiernie i kręci się w kółko. Po jakichś 30-40 sekundach z góry opada instruktor.

Inna ciekawa sytuacja: podpływamy do platformy, a tam klęczy sobie samotnie jakaś dziewczyna. Ok? Ok. Wizura z 8m, ale nikogo w pobliżu nie widać, więc czekamy razem z nią, aż ktoś się pojawi. Po kilkudziesięciu sekundach "zguba" się znajduje. Pływała z drugim kursantem na kompas :O

Najgłupsze w tym wszystkim jest to, że taki kursant OWD pozostawiony na platformie, nawet nie pomyśli o tym, że to coś nieprawidłowego.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 26-03-2010, 11:07, w całości zmieniany 1 raz  

Padre-Kris 

Stopień: P1- ale się rozwijam
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-03-2010, 13:37   

jacekplacek napisał/a:
A wyobrażasz

A wyobrażasz sobie kurs na którym instruktor bierze 10 kursantów pod wodę,
6 czeka klęcząc na dnie, jeden wisi w toni a dwóch ma kłopoty z zejściem pod wodę?? Nie mówiąc już o tym że nikt ich nie uczy co to jest poprawne wyważenie??

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2010, 14:36   

A co z dziesiątym? :D
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 26-03-2010, 14:36, w całości zmieniany 1 raz  

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-03-2010, 14:44   

Padre-Kris napisał/a:
A wyobrażasz sobie kurs na którym instruktor bierze 10 kursantów pod wodę, 6 czeka klęcząc na dnie, jeden wisi w toni a dwóch ma kłopoty z zejściem pod wodę?? Nie mówiąc już o tym że nikt ich nie uczy co to jest poprawne wyważenie??

No to chyba rekordzista. Egipt?

Ja widać po kilku postach, ciekawych opisów kretyństw instruktorów nie brakuje.

Dopóki nie będzie się chłostać batem publicznej opinii, po nazwisku, po organizacji, opisując konkretne przypadki, wszystko będzie bezwartościową beletrystyką.

Warto też pisać o instruktorach którzy robią coś ponadprzeciętnego, dla których nurkowanie to pasja, a edukacja innych to profesjonalizm i mistrzostwo , a nie ględzenie o "federacyjnych standardach".
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 26-03-2010, 14:45, w całości zmieniany 1 raz  

BitPump 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-03-2010, 15:13   

zbigniewb napisał/a:
Wyobrażasz sobie, że CD jakiejś organizacji zawiesza licencje instruktora bo:

W jakiej to organizacji CD/IT ma uprawnienia aby komukolwiek cokolwiek zawieszać?
CD/IT ma wyszkolić instruktora. Po certyfikacji instruktor podlega kontroli jakości organizacji, a nie CD/IT.

Przecież to byłby kabaret gdyby CD/IT mogli samodzielnie blokować pracę innym instruktorom.

~BitPump

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-03-2010, 15:30   

BitPump napisał/a:
W jakiej to organizacji CD/IT ma uprawnienia aby komukolwiek cokolwiek zawieszać?CD/IT ma wyszkolić instruktora. Po certyfikacji instruktor podlega kontroli jakości organizacji, a nie CD/IT.BitPump

Nie jestem instruktorem. Nie mam dokładnej wiedzy jak te "maszyny" działają.
A z ciekawości jak działa dział kontroli jakości? Jak zbiera informacje, w jaki sposób przebiega proces kontroli? Skoro personalnie nie kontroluje jakości pracy instruktora ani CD lub IT to kto? To chyba nie tajemnica?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2010, 16:14   

zbigniewb napisał/a:
Warto też pisać o instruktorach którzy robią coś ponadprzeciętnego, dla których nurkowanie to pasja, a edukacja innych to profesjonalizm i mistrzostwo , a nie ględzenie o "federacyjnych standardach".

Co by się nie gadało, że "szkoli instruktor, nie federacja", instruktor ma obowiązek materiał federacji zrealizować. Czy do niego coś dołoży, czy nie, to już inna sprawa. Zastanów się tez nad inną kwestią: jaka jest świadomość, czego powinno się od szkolenia oczekiwać. Znam całe kluby kiepskich nurków(aczkolwiek odważnych, z pasją, wielkim sercem i radością) przekonanych o swoim wysokim poziomie, chwalących "super instruktora" z drwiną postrzegających przysłowiowego padika. Dopiero po wyjściu ze swego, mocno ograniczonego towarzysko i doświadczeniem światka otwierają się zdziwione oczy: przecież ja nic nie umiem... Może się zdziwisz, ale twierdzenie że nitroks zabija, akcelerowana dekompresja jest nieefektywna, wraki poręczuje wyłącznie pływającą linką, bojkę strzela wpietą w dringi itd... itp... nie są wcale taką rzadkością a nurek tzw. średniego stopnia może nie mieć zielonego pojęcia o trymie. Toczone tu boje, czy skrzydło z gumkami są śmieszne w przyłożeniu do tych realiów. Czarno więc widzę możliwość powstania białej listy instruktorów(czarnej z resztą też, bo jest to niemile widziane) Zauważ, że co jakiś czas pada pytanie: kogo polecacie na konkretne szkolenie. I tu sprawa jest dość krystaliczna, tyle, że skupia się na zrealizowaniu oczekiwań odpowiadających. Z mojego doświadczenia: na dzień dobry odrzuciłem kilku bardzo dobrych szkoleniowców, bo JA oczekiwałem nauczenia np. deko w locie, konkretnego realizowania zasad partnerstwa, planowania, konfiguracji i pod tym kątem szukałem. Jeżeli polecę Ci takiego instruktora, możesz być rozczarowany, że nie umiesz np. runtajmu i kilku innych spraw...
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 26-03-2010, 16:18, w całości zmieniany 2 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu