Wysłany: 24-08-2010, 13:17 Wiza egipska na Synaj - tak czy nie ?
Byłem kilka razy ale wize zawsze kupywałem. Kiedys tu na forum wyczytałem że tak jest lepiej bo mniej zgrzytów itd.itp i ma sie świety spokój a że lubie go miec tak więc czynie i wykladam każdorazowo te 15 $ .
Ale w tym roku jade z kims kto wyczytał gdzies tam że wizy nie musi miec bo on jedzie "only synaj" i że jak nie odpuszczą będzie walka.
Zaczynam miec obawy i dlatego pytam
Ktoś z was uparł sie nie kupywać wizy i jak było na odprawach ?
Dzieki za info.
Wysłany: 24-08-2010, 13:30
Jeśli będziesz przebywał i nurkował w obrębie półwyspu synaj to wiza jest Ci zbędna. Wtedy w punkcie wizowym na lotnisku mówisz "synai only" i po sprawie.
Jeżeli natomiast planujesz wycieczkę w miejsce, które leży poza półwyspem synaj, wiza jest konieczna.
Możesz śmiało nie kupować wizy , ja w tamtym roku byłam w Dahab i nie kupowałam tej wizy , bo sie nigdzie nie ruszałam , a część grupy kupowało i nikt się niczego nie czepiał .Moi organizatorzy wyjazdu często jezdżą i często tak robią i nie ma problemu
Dzieki. Znalazłem ale czym innym sa przepisy a czym innym ich stosowanie.
Byłem 2 razy w Egipcie - tylko na Synaju - ale wizę kupowałem na lotnisku, mimo że oficjalnie nie trzeba. Myślę, że warto brać poprawkę na mentalność egipskich policjantów, urzędników itp. Brak wizy w paszporcie mogą uznać za świetną okazję do wyciśnięcia bakszyszu poprzez uniemożliwienie/opóźnienie przejazdu. W trakcie jazdy na nurkowanie z Sharm do Dahab busik 3 razy był zatrzymywany na posterunkach i sprawdzano nam paszporty. Za każdym razem trwał to kilkanaście minut bo Egipcjanie przeglądali paszporty jakby spodziewali się tam nie wiadomo jakie cuda znaleźć. Dlatego też uważam, że lepiej zapłacić 15 $ niż użerać się z egipskim policjantem, który mówi tylko po arabsku i ma w nosie, że wg przepisów wiza na Synaju nie jest konieczna, bo on akurat uważa że wiza musi być, a jak jej nie ma to "speszjal prajs for ju maj frend"
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 24-08-2010, 16:00
Bercik napisał/a:
Brak wizy w paszporcie mogą uznać za świetną okazję do wyciśnięcia bakszyszu poprzez uniemożliwienie/opóźnienie przejazdu.
To bzdura. W rzeczywistości masz w paszporcie wbite owo "Sinai only" i dopóki nie znajdziesz sie poza tym obszarem nikt od ciebie niczego chcieć nie będzie.
Do Dahab wiza za 15$ nie jest potrzebna. Ale do nurkowania z SSH jest.
Wysłany: 24-08-2010, 16:18
Bercik napisał/a:
W trakcie jazdy na nurkowanie z Sharm do Dahab busik 3 razy był zatrzymywany na posterunkach i sprawdzano nam paszporty. Za każdym razem trwał to kilkanaście minut bo Egipcjanie przeglądali paszporty jakby spodziewali się tam nie wiadomo jakie cuda znaleźć.
Trochę to dziwne dla mnie, ja byłem już kilka razy w różnych miejscach w Egipcie, mój paszport zawsze od początku do końca leżał w hotelowej recepcji, nigdy nawet nie próbowałem się z nim ruszać na miasto, na posterunkach oczywiście policja zaglądała do samochodu ale widzieli, że turyści, więc kazali jechać dalej, sprawdzali tylko tamtejszych.
Dzieki wam. Wyglada na to ,że ja obede sie bez konieczności łykania nervosan-u a w Friend'sach za zaoszczędzone $ wynajdziemy w kuchni cos lepszego do spałaszowania któregos tam wieczorka .
pozdrowionka
Wysłany: 25-08-2010, 07:32
Poruszałem się w czerwcu po całym Synaju (Dahab, Nuweiba, Taba) i nigdzie nie wymagano wizy. Nurałem również w Sharmie dwukrotnie na Ras Mohammed i nikt nie żądał paszportu na łodzi i w porcie a tym bardziej wizy do okazania. Na Ras Mohammed wiza jest na pewno potrzebna gdy odbywa się tam wycieczkę lądową. I na pewno jest potrzebna gdybyś płynął na Thistlegorma.
Czepiali się za to o wizy znajomych, którzy pojechali na wycieczkę do kolorowego kanionu pomimo, że leży on na Synaju.
Do Dahab pełna wiza nie jest Ci potrzebna, w zupełności wystarcza Sinai Only, natomiast jesli chodzi o nury z SSH, to wizę sprawdzają przy okazji wypadu na Thistlegorma i tutaj trzeba mieć tę "pełną". Przy wypływaniu z Travco, także na Ras Mohammad nie wymagają wizy (tylko jakbyś jechał lądowo, bo wjazd do parku jest już za checkpointem wylotowym z SSH na Kair).
Nurkowałem w sierpniu na Tiranie w Ras Mohamed i na Thistelgormie. Łódki wypływały z Travko Marina i z Sharks Bay. Przez cały pobyt paszport leżał w hotelowym sejfie. Oczywiście bez wizy :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko