Wysłany: 20-06-2012, 12:34 Hranicka Propast - dalsza eksploracja na -200
Wróciliśmy z Meksyku, w kraju wiosna, w szkoleniach chwilowa przerwa wiec czas wrócić do eksploracji tej wyjątkowej jaskini leżącej tuż pod nosem, niedaleko Olomunca w Czechach.
W styczniu 2012 roku udało się dotrzeć do dna studni i na głębokości 196m znaleźć zacisk prowadzący do kolejnej studni. Woda wtedy była nienajlepsza a kamerka niestety nie nagrała obrazu więc za wiele na temat rozmiaru i długości tego zacisku nie wiemy. Natomiast wiemy ze wypływa z niego cieplejsza woda a to daje nadzieje na dotarcie w głębsze partie jaskini.
Dwa ostatnie dni ( poniedziałek i wtorek ) przeznaczyliśmy na trening zespołu, roznurkowanie się i kontrola przeróbek w moim dualrebreatherze. Obejrzałem też stan poręczówki założonej zimą na 170m głębokości prowadzącej do naszego zacisku.
By nie tracić czasu na dojazdy nockę spędziliśmy pod gołym niebem na pobliskiej łące.
Z naszego zespołu była Irena Stangierska, która przy okazji porobiła trochę fotek oraz Czesi: Miroslaw Lukas, David Cani i Honza Musil.
Dzisiaj przedpołudniem przerwa na naładowanie alkumulatorów a wieczorem już rozpoczynamy transport sprzętu na jutrzejsze nurkowanie. Postaram się ten zacisk przejść a przynajmniej go sfilmować tak by moc wymyśleć na przyszłość metodę na jego pokonanie.
Hranicka Propast ma szanse być najgłębszą zalaną jaskinia na świecie więc jest o co walczyć !!!
Poniżej parę fotek autorstwa Ireny z naszych przygotowań a jak zwykle więcej na stronie www.dualrebreather.com w galerii numer 24
Krzysiek Starnawski
Ostatnio zmieniony przez Starnaś 20-06-2012, 12:40, w całości zmieniany 1 raz
no i popijamy piwo juz na dole w knajpce nad rzeką w Hranicach :)
Udało się pokonać to ciasne mijesce i zobaczyc co jest dalej. I nawet nakrecilismy zdjęcia w tych nowych partich.
Wiecej info jutro jak troche dychniemy ale jedno jest juz pewne - jaskinia kontynuuje sie w dól i .... niestty trzeba bedzie wrócic i działać dalej
Krzysiek Starnawski
ps Irena zrobiła super relacje zdjeciowa i pewnie za pare dni udostępnie
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 21-06-2012, 18:04
Starnaś napisał/a:
jaskinia kontynuuje sie w dól i .... niestty trzeba bedzie wrócic i działać dalej
Całe życie pod górkę... znaczy się w tym przypadku - z górki Powodzenia i dużo kręć, bo to jedyna możliwość, żebyśmy zobaczyli to co Ty - chociaż przez szybkę
no to zdruuufffko, Krzyśku, popijam Wasze zdrowie winkiem z dzikiej róży hand made by myself, więc musi się Wam udać dotrzeć do dna i z powrotem. trzymam kciukasy i czekam na dalszą relację:) i obiecuję, ze jak już się uda, to cały tegoroczny nastaw przeznaczę dla forumowej braci:)
Hranicka Propast, kolejny krok w głąb jaskini – 217m
No i jaskinia ma obecnie głębokość 217m, a spokojnie będzie miała kolejne 20m, bo na tyle tylko sięgało moje światło w dół. Patrząc jak poszerza się coraz bardziej nowa odkryta studnia i znając geologie tego terenu jaskinia ma ogromne szanse stać się najgłębsza zalaną jaskinią na świecie i pewnie przekroczy 400m głębokości!!!!! Uzyskanie takiej głębokości to już tylko kwestia czasu bo przejście w głąb jaskini jest już sprawdzone i oporęczowane. Zacisk, który odkryłem w styczniu okazał się nie taki ciasny i tak jak się spodziewałem i prowadził do kolejnej, głębszej części jaskini. Jedyny kłopot w pokonywaniu tego przejścia jest duża ilość zwalonych drzew poprzeplatana kamieniami. Czego się nie dotknąłem to się ruszało i spadało w dół. Na szczęście nurek używając CCRów nie generuje za dużo bąbli gazowych, które mogą rozstabilizować to zawalisko.
Nurkowanie zajęło mi 7,5 godziny w temperaturze wody 15 stopni Celcjusza więc nawet za bardzo nie zmarzłem. Moje nurkowania zabezpieczali nurkowie z Czech: David Cani na 130m, a pozostali (Libor Čech, Petr Vaverka, Mirek Lukáš) od 80 do 9 m. Ze względu na skład chemiczny wody wszyscy, którzy nurkowali głębiej używali CCRów by nie mącić wody na kolejne wyprawy (powietrze z bąbli wchodzi w reakcje z tą woda i powoduje jej zmętnienie na dłuższy czas).
Największą niedogodnością w tak długich nurkowaniach jest „żrąca” woda (H2CO3), która powoduje mocne podrażnienia skóry. Mi głównie puchły wargi i wyglądałem jak kobitka po nieudanym podaniu botoksu.
Już szykujemy kolejną wyprawę mającą na celu zbadanie i pomierzenie nowo odkrytej studni. Na razie jesteśmy gotowi do zanurzenia się do 280m i do tej głębokości będziemy badać jaskinie.
Na powierzchni koordynacją grupy nurków i transportem zajmowali się Honza Musil i Irena Stangierska, a pomoc w transporcie zapewniali czescy grotołazi oraz Vladan Mickerts i Jarda Suchoň
Wszystkim którzy pomogli w tej wyprawie składam serdeczne podziękowania.
Jedyny kłopot w pokonywaniu tego przejścia jest duża ilość zwalonych drzew poprzeplatana kamieniami.
Gratulacje!
Jedno nie daje mi spokoju - skąd na takiej głębokości drzewa??
Ile mogą mieć lat? Jaki był mechanizm powstania jaskini skoro na takiej głębokości pojawiły się zalane drzewa?
Jedyny kłopot w pokonywaniu tego przejścia jest duża ilość zwalonych drzew poprzeplatana kamieniami.
Gratulacje!
Jedno nie daje mi spokoju - skąd na takiej głębokości drzewa??
Ile mogą mieć lat? Jaki był mechanizm powstania jaskini skoro na takiej głębokości pojawiły się zalane drzewa?
Jaskinia powstawała od dołu. Ciepła i mocno zmineralizowana woda rozpuszczała skałę od dołu czyli od głębokości ponad 600m (tyle ma warstwa wapienia w tym rejonie). W pewnym momencie jaskinia podeszła tak blisko powierzchni, że strop się zawalił a wraz z nim spadły drzewa i do dnia dzisiejszego spadają. Ta jaskinia to ewenement w skali światowej ze względu na swoja genezę.
Podoba mi się ta mapa. Oznacza ona, że jak mocno potrenuję to mam kiedyś szansę zobaczyć w Hranickiej tą suchą komorę po lewej stronie, bijąc rekord niejakiego Pogody z 1963 roku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko