Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
czy rurka jest w nurkowaniu potrzebna?
Autor Wiadomość
KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2013, 11:46   czy rurka jest w nurkowaniu potrzebna?

posty wydzielone z innego tematu
KasiaK

Torpeda napisał/a:

(basenowe - kaloszówki, bo i tak się przydadzą później),

do czego?
nie mam i nigdy nie miałam,
co więcej przenigdy nie były mi potrzebne

Torpeda napisał/a:

rurkę (też fajniej mieć swoją)

yyyy?
rurka jest po to, żeby móc ją wy*bać w krzaki, jak to Żaba mawiał ;)

jak z kaloszówkami,
nigdy rurki nie miałam, nie mam i nie zamierzam mieć,
nigdy nie była mi potrzebna,
i nadal nie jest

ale oczywiście zaczniemy zaraz potyczki klasy premium, dotyczące sprzętu i konfiguracji, więc....
howgh :)
Ostatnio zmieniony przez KasiaK 15-03-2013, 14:25, w całości zmieniany 2 razy  

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 15-03-2013, 12:10   

Ja nie wiem jak bez rurki asekurować z powierzchni kumpla co robi choćby niewielki dystans na bezdechu. Nie wiem jak ćwiczyć przebieranie płetwami bez butli, bez rurki, z ramionami wzdłuż ciała i na pełnym relaksie.

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2013, 12:21   

KasiaK napisał/a:

Czyżby ominęły Cię coroczne dyskusje na temat korzyści z posiadania rurki z perspektywy wykuwania dziury w lodzie? :)

[ Dodano: 15-03-2013, 12:22 ]
Voltek napisał/a:
Ja nie wiem jak bez rurki asekurować z powierzchni kumpla co robi choćby niewielki dystans na bezdechu.

Normalnie - zamiast rurki bierzesz ze sobą kawałek węża ogrodowego :)

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2013, 12:26   

Voltek napisał/a:
Ja nie wiem jak bez rurki asekurować z powierzchni kumpla co robi choćby niewielki dystans na bezdechu.

nie wiem, w życiu nie asekurowałam nikogo z powierzchni,
zawsze byłam obok, pod wodą

Voltek napisał/a:

Nie wiem jak ćwiczyć przebieranie płetwami bez butli, bez rurki, z ramionami wzdłuż ciała i na pełnym relaksie.

nie rozumiem? o freedivingu piszesz? i oglądaniu ryb z powierzchni?
no oczywiście bez rurki się nie da,
ale my tu o nurkowaniu rozmawiamy a nie opalaniu pleców w wodzie :)

Yavox napisał/a:
KasiaK napisał/a:

Czyżby ominęły Cię coroczne dyskusje na temat korzyści z posiadania rurki z perspektywy wykuwania dziury w lodzie? :)

heheheh, no tak,
faktycznie,
może dlatego o tym nie pomyślałam, bo nie cierpię nurać pod lodem brrrrrrr
tzn pod lodem jak pod lodem, nienawidzę potem wychodzić blah i jak mi suchar zamarza w pozycji złożonej.
grrrr
Ostatnio zmieniony przez KasiaK 15-03-2013, 12:29, w całości zmieniany 1 raz  

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 15-03-2013, 13:00   

KasiaK napisał/a:
ale my tu o nurkowaniu rozmawiamy a nie opalaniu pleców w wodzie

:beer3:
Ostatnio zmieniony przez TYMOTEUSZ 15-03-2013, 13:00, w całości zmieniany 1 raz  

AkademiaNurkowania 

Stopień: TDI/SDI Instruktorzy
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2013, 13:18   

Dyskusja czy rurka w czasie kursu być musi jest o tyle jałowa, że wymagają jej standardy: w IANTD, w SDI, w KDP CMAS, w PADI chyba też a opowiadał mi kolega, że kurs instruktorski w GUE musieli na chwilę przerwać by kandydaci zakupili sobie niezbędne na kursie... rurki :D W każdym razie, na OWD są obowiązkowe ćwiczenia z użyciem rurki - a o taki kurs kolega tutaj pyta. Czy i jaki sprzęt po kursie zakupi, to już Jego sprawa: kurs da mu na tyle wiedzy i obycia, że decyzja na pewno będzie świadoma :)

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 15-03-2013, 13:19   

KasiaK napisał/a:
ale my tu o nurkowaniu rozmawiamy a nie opalaniu pleców w wodzie :)
TYMOTEUSZ napisał/a:
KasiaK napisał/a:
ale my tu o nurkowaniu rozmawiamy a nie opalaniu pleców w wodzie

:beer3:

Ba! My tu o basenie, ćwiczeniach basenowych i o asekuracji, a nie pływaniu do towarzystwa, bo co to za asekuracja gdy obydwu osobom brakuje powietrza. Freediving czy diving, na basenie jedyna asekuracja przy ćwiczeniach na bezdechu to jeden ćwiczy a drugi dogląda oddychając i na przemian. Co Ci partner pomoże przy synkopie gdy sam ledwie zipie pod koniec ćwiczenia? Kto Ci podsunie bojkę czy deskę pod nos gdy się wynurzysz na środku basenu?

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2013, 13:19   

KasiaK napisał/a:
rurka jest po to, żeby móc ją wy*bać w krzaki, jak to Żaba mawiał

Można też używać do opędzania się od rekinów ;) .

PS. Niestety na większości szkoleń rekreacyjnych rurka jest wymagana, ja używam sporadycznie na basenie.

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2013, 13:33   

AkademiaNurkowania napisał/a:
Dyskusja czy rurka w czasie kursu być musi jest o tyle jałowa, że wymagają jej standardy: w IANTD, w SDI, w KDP CMAS, w PADI chyba też (...) W każdym razie, na OWD są obowiązkowe ćwiczenia z użyciem rurki

yyyy?
ops, to ja nie wiem jak ja swój kurs przeszłam byłam
i to tyle kursów, do stopnia który posiadam :)
no serio serio,
w życiu nie robiłam żadnych ćwiczeń z rurką, a przed zakupem sprzętu wszelakiego dostałam ZAKAZ kupienia rurki ;)
powaga.

[ Dodano: 15-03-2013, 13:37 ]
Voltek napisał/a:

Ba! My tu o basenie, ćwiczeniach basenowych i o asekuracji, a nie pływaniu do towarzystwa, bo co to za asekuracja gdy obydwu osobom brakuje powietrza. Freediving czy diving, na basenie jedyna asekuracja przy ćwiczeniach na bezdechu to jeden ćwiczy a drugi dogląda oddychając i na przemian.

dokładnie jak mówisz, asekuracja jest niezbędna,
zawsze wisiałam OBOK partnera pod wodą, albo gdzieś w jego okolicach.
gdy ćwiczyliśmy bezdechy byłam gotowa w każdej chwili PODAĆ swój automat, a nie....rurkę ;-)

Voltek napisał/a:

Co Ci partner pomoże przy synkopie gdy sam ledwie zipie pod koniec ćwiczenia?

jak wyżej

Voltek napisał/a:

Kto Ci podsunie bojkę czy deskę pod nos gdy się wynurzysz na środku basenu?

nic nie rozumiem,
jaką bojkę pod nos na środku basenu?
jaką deskę?
po co?
ja bardzo serio pytam, bo w ogóle nie kumam

tOmki 

Stopień: PADI, CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2013, 13:44   

Rurka jest nie oceniona na morzu przy większym falowaniu.

http://www.nurkomania.pl/...danie_fajka.htm

Ogólnie rzec biorąc koszt fajki i płetw kaloszowych to kropla w morzu, przy cenie kompletnego sprzętu. A fajnie jest posiadać swoje ABC - bo nigdy nie wiesz kiedy może ci się przydać.
Są pewnie ludzie, którzy w całej swojej karierze nurkowej nie mieli "fajki" w paszczy, ale pewnie znajdzie się też duża ilość osób, która nie wyobraża sobie zrobić nurka bez awaryjnej rurki w kieszeni.
Ostatnio zmieniony przez tOmki 15-03-2013, 14:22, w całości zmieniany 2 razy  

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2013, 13:49   

tOmki napisał/a:
Rurka jest nie oceniona na morzu przy większym falowaniu.

doprawdy? mam zalogowanych....dużo ;-) nurkowań na Bałtyku, przy mocnym falowaniu także, i nigdy w życiu nie korzystałam z rurki.
W razie potrzeby po prostu nie wypuszczałam AO z ust.
Ostatnio zmieniony przez KasiaK 15-03-2013, 14:28, w całości zmieniany 2 razy  

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2013, 14:21   czy rurka jest w nurkowaniu potrzebna?

zapraszam do dalszych rozważań, w nowym wątku :)
Ostatnio zmieniony przez KasiaK 15-03-2013, 14:26, w całości zmieniany 1 raz  

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2013, 14:39   

Nie ma sprawy:

- rurka jest genialnym narzędziem do zrywania sobie maski w czasie S-drilla
- rurka umożliwia napicie się wody (z nienacka) przy większym falowaniu
- rurka przeszkadza
- przypięta do maski generuje niepotrzebny opór

Tak jak pisałem wcześniej - sporadycznie stosuję na basenie :)

Pozdrawiam, Paweł
Ostatnio zmieniony przez Pawel_B 15-03-2013, 14:43, w całości zmieniany 1 raz  

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2013, 14:40   

Kasia, jako, ze rurka była moja zmorą takoż, to rozbieralam kwestię jej posiadania na kursach- na pewno na OWD w PADI musi być, wymogi standardów chyba, a i sa ćwiczenia z jej przedmuchiwaniem, wymianą AO na fajkę i jeszcze jakieś tam byly. Nie wiem, jak w innych organizacjach, ale nie wiem, czy to jednak nie jest ujednolicone- Jacek w tożsamości AN ;-) na pewno wymogi SDI zna.

Z tego, co na forum było mówione, to fajka tez jest wymagana na kursie DM- pewnie dlatego, że są prezentacje cwiczen z jej uzyciem.

Fakt, ze na swoich kolejnych kursach fajki nie mialaś, mnie akurat średnio dziwi, bo chyba na trimixowych faktycznie fajki sie nie uzywa ;-)

co do przydatności- o tym, jak to fajka pomaga z falami walczyc słyszalam. Nawet w okresie, gdy jeszcze maksimum wkurzenia tym sprzetem nie osiągnełam, a może nie osiągnelam jeszcze fazy, by tupnąc nogą i swojemu instruktorowi powiedzieć spadaj ;-) ( w tej kwestii ;-) )przy pierwszych nurkach bałtyckich ją miałam. Słowo, nie mam pojęcia, co moze ona ułatwiac w stosunku do zestawu bezrurkowego. Znacznie łatwiejsze IMHO jest płyniecie na plecach niż na brzuchu z zanurzoną twarzą. Na plecach- rurka moze utopić ;-)
Przy duzym falowaniu, gdy nas źródło wyporu nie wynosi dostatecznie -jak napisała Kasia. Oczywiscie ( no, może nie az tak oczywiście ;-) ) może się zdarzyć fuck up i bedziemy tkwić na falach i bez gazu już, ale...to juz jesteśmy w takiej d.., że wspomaganie sie fajką chyba nie pomoze ;-)

W sumie trochę mnie bawi fakt, ze zawsze słyszę o tej rurce kontra fale, a u zadnego rzeczywiscie ( w sensie nie okazjonalnie ) nurkującego na morzu nurka tego nie widziałam :-D

P.S. w powyzszych uwagach w ogole pomijam, dla mnie dośc oczywisty konflikt między rurką dopiętą do maski, a konfiguracją długowężową :)
Ostatnio zmieniony przez lozerka 15-03-2013, 14:44, w całości zmieniany 3 razy  

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2013, 14:52   

Rurka, poza tym, że jest wymagana (przynajmniej na kursie podstawowym), to jeszcze przydaje się do tego, żeby się w plecy podrapać, z ziemi coś podnieść bez schylania się ;)
I czasem na wakacjach do snorklowania.

Kaloszówki, poza tym, że na wakacje w cieplejszych klimatach (gdzie niekoniecznie chcemy zakładać buty do płetw paskowych), to też na basen.
Niby można zasuwać na basen z jetami z butami piankowymi, ale za wygodnie to jednak nie jest ;)

Większość nurków to nurkowie rekreacyjnie i wakacyjni (poza naszym forum oczywiście, tu ponad połowa to instruktorzy, jak wynikło kiedyś z ankiety ;)) - a im bardziej niż jety przydadzą się lekkie płetwy i rurka...

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 15-03-2013, 14:54   

Torpeda napisał/a:
Niby można zasuwać na basen z jetami z butami piankowymi, ale za wygodnie to jednak nie jest

masz kogoś konkretnego na myśli ? :????:
Ostatnio zmieniony przez TYMOTEUSZ 15-03-2013, 14:57, w całości zmieniany 1 raz  

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2013, 15:30   

Torpeda napisał/a:
przydaje się do tego, żeby się w plecy podrapać, z ziemi coś podnieść bez schylania się ;) I czasem na wakacjach do snorklowania

Słyszałem, że powyżej pewnego poziomu zaawansowania wraca się jednak do rurki. Używają jej na przykład nurkowie jaskiniowi na wypadek naprawdę poważnej awarii, wymuszającej wykorzystanie bąbli powietrza, które ostały się po poprzednich nurkach pod stropem - dzięki rurce można to zrobić z zachowaniem odpowiedniej pozycji i trymu.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 15-03-2013, 15:30, w całości zmieniany 1 raz  

Bul-kot
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2013, 15:45   

TYMOTEUSZ napisał/a:
Torpeda napisał/a:
Niby można zasuwać na basen z jetami z butami piankowymi, ale za wygodnie to jednak nie jest

masz kogoś konkretnego na myśli ? :????:

Mnie :aaa: .
Zimą zamiast podlodowo co jakiś czas basenowo z resztą klamotów na grzbiecie tak czynię ;) .

Co do rurki - między nurkami szuwarowymi można potaplać się powierzchniowo lub jak kto woli poopalać plecki ;)

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 15-03-2013, 16:11   

ja tak samo - a ostatnio byłem z Torpedą na basenie

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 15-03-2013, 16:22   

KasiaK napisał/a:
nic nie rozumiem,
jaką bojkę pod nos na środku basenu?
jaką deskę?
po co?
ja bardzo serio pytam, bo w ogóle nie kumam

Wiesz, nie zawsze ćwiczy się ze szpejem i trudno doglądać funfla i oddychać bez automatu i bez fajki. Podczas ćwiczeń na bezdechu samba czy black-out mogą dopaść nurkującego w każdej chwili, nawet podczas głupich 25 metrów w poziomie. "Apneista" nawet po niewielkim dystansie może wynurzyć się lekko "ogłuszony" i wtedy bardzo przydaje się coś poprawiającego pływalność. Pamiętaj, że dyskutujemy tu przypadek treningu bez szpeju i nie "podeprzesz się" kamizelką. Dobrze jest mieć wtedy deskę do pływania czy coś w ten gust. Pal licho jak jesteśmy na torze brzegowym, ale na środku basenu ... po co robić zamieszanie. Bierzesz fajkę, deskę i ubezpieczasz kumpla. Wypłynie, chwila przerwy i on ubezpiecza ciebie. Przerwy miedzy bezdechami zachowanie, ciałko w ruchu nie marznie i pewien poziom CO2 zachowany co zmniejsz ryzyko B-O czy Samby.
Ostatnio zmieniony przez Voltek 15-03-2013, 16:23, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu