Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup komputera- który wybrać?
Autor Wiadomość
Pysio 

Stopień: Kapral
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2013, 20:19   Zakup komputera- który wybrać?

Witajcie. Niedawno zacząłem nurkować, jak widać mam tylko albo aż OWD. Przymierzam się do zakupu komputera. Najprawdopodobniej będzie to używany model, gdyż te są w lepszych cenach. A mnie nie zależy na nówce.

Co możecie mi polecić? Czego unikać? Na co zwracać uwagę przy zakupie?
Nie jestem w stanie określić się ile mam pieniędzy. Mam na razie jakąś sumę ale zawsze mogę dołożyć z tych na czarną godzinę jeśli sprzęt okaże się tego wart.
Nigdy wcześniej nie nurkowałem z komputerem (no może raz na DD w Zakrzówku). Kompletnie nie mam bladego pojęcia na co mam zwracać uwagę. Pomóżcie :)

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 31-05-2013, 20:23   

Jeżeli chodzi o komputer i nurkowanie to najlepszy będzie MacBook Pro przy logowaniu na Forum Nuras zaznaczasz opcję "loguj automatycznie.

Popek1982 

Stopień: INSTRUKTOR
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2013, 20:31   

Weź na poczatek digitala a na lepsze zabawki przyjdzie czas w miarę rozwoju

kdyle 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2013, 20:50   

Popek1982 napisał/a:

prawdę rzecze - kup używany - sprzedając nic nie stracisz

uzyt 

Stopień: PADI IDC Staff
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2013, 21:01   

kdyle napisał/a:
Popek1982 napisał/a:

prawdę rzecze - kup używany - sprzedając nic nie stracisz

To samo mówiłem na DD :)

Pysio 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2013, 21:19   

Scaner napisał/a:
Jeżeli chodzi o komputer i nurkowanie to najlepszy będzie MacBook Pro przy logowaniu na Forum Nuras zaznaczasz opcję "loguj automatycznie.

Buaha ha... Tośmy się pośmiali :)

Ale uważaj, bo ostatnio nuras5 ostrzegł mnie, bo na forum nie można być złośliwym i dowcipnym. Więc lepiej uważaj, bo dostaniesz ostrzeżenie :prez:

Odnośnie digitala, to rozumiem, że jest to firma :?; a jaki model (jeśli dobrze piszę). Na allegro nic nie znalazłem prób obudowy :) Macie jakieś namiary gdzie mogę odkupić?

uzyt 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2013, 21:25   

TU Masz uzywanego nemo wild (jak pamietasz na DD taki jak moj) w sumie za mniej wiecej 50%nowego

a TU Digital o ktorym mowa. I racja na allegro trudno znalesć w ogole trudno znaleść używke co pokazuje że mało kto chce sie z nim rozstać :)

(za chwile zaczna pisać ze to nie komputer bo nie liczy dekompresji ale na poczatek wystarcza a potem jako zapas :)

DawidP 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2013, 21:26   

Pysio napisał/a:

Odnośnie digitala, to rozumiem, że jest to firma :?;

Nie, digital to nie firma, to nawet nie jest komp tylko elektroniczny głębokościomierz (w dużym uproszczeniu) a tu dowiesz się więcej
http://www.youtube.com/watch?v=P6gxyYKKa9M

Pysio 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2013, 21:30   

Uzyt, właśnie przed chwilą trafiłem na divezone'a. Chętnie jednak kupiłbym używanego :) Nie mniej jednak nie widzę nigdzie.

Zaraz obczaję jakie są różnice między tym twoim a Digitalem i zobaczę czy warto jednak zainwestować więcej w używkę.

EDIT: Uzyt, chyba nie jest mi potrzebny aż tak dobry komputer na początek. Chyba skuszę się na tego digitala, ale poszukam jeszcze trochę, może trafi mi się jeszcze lepsza cena :)

EDIT2:
Chwila poszukiwań i już znalazłem lepsze ceny. Nawet się nie spodziewałem, że tak blisko je znajdę:
http://www.decathlon.pl/g...id_5921579.html

I Twój Wild:
http://www.decathlon.pl/k...id_8030872.html
Ostatnio zmieniony przez Pysio 31-05-2013, 21:50, w całości zmieniany 2 razy  

uzyt 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2013, 21:50   

HAHA :D

sam powoli poluje na używkę Digitala w dobrej cenie ;p
już ze 4mc. raz była tutaj na forum ale nim zdążyłem napisać było po ;p
Ostatnio zmieniony przez uzyt 31-05-2013, 21:51, w całości zmieniany 1 raz  

Popek1982 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2013, 21:55   

no digital nie liczy deko, ale do rec to nie potrzebne z natury rec, jak się rozwiniesz to albo zainwestujesz w fajnego compa (np. h&w ostc 2 lub 3) albo kupisz drugiego digitale i będziesz jechał według runtime lub deco on the fly. Z drugiej strony możesz kupić za około 1000 zoopa, vypera czy coś w tym stylu to i tak w pózniejszym okresie edukacji nurkowej bedziesz uzywać ich tylko w gaugu bo umówmy się deco to one liczą ale tylko "recreational deco":)-myśle że część z was wie o co mi chodzi:)

a i jeszcze jedno Pysio poszukaj w necie najkorzystniejszej ceny, idz do lokalnego centrum nurkowego przedstaw temat może Ci jeszcze troche spuszczą a przynajmniej za przesyłkę nie zapłacisz. Za używke i tak wydasz 300-350 to może warto dodać 100 i wziąść nówkę, jak kolego wcześniej pisał mało jest ich na rynku wtórnym bo nikt tego nie sprzedaje, nawet jak kiedyś dorobisz się kompa z prawdziwego zdarzenia to i tak digitala zostawisz se jako backup
Ostatnio zmieniony przez Popek1982 31-05-2013, 22:14, w całości zmieniany 2 razy  

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2013, 22:49   

Popek1982 napisał/a:
/.../możesz kupić za około 1000 zoopa, /.../bedziesz uzywać ich tylko w gaugu /.../

zoop jest nawet tańszy, ale nie ma gauge.

Popek1982 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2013, 23:04   

Że tańszy zoop wiem, gauge myślałem że ma. Ogólnie w poscie chodziło mi o wskazanie tematu (nie o konkretne ceny czy mozliowości) że najniższa pólka kompów nie jest przydatna do nurkowań deco, są to typowe zabawki rekreacyjne, które cos tam liczą, co do końca nie wiem ale na pewno ich algorytmy nie są oparte o RBGM (a tak się reklamują)

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 31-05-2013, 23:50   

Pysio napisał/a:
Więc lepiej uważaj, bo dostaniesz ostrzeżenie :prez:

Po ostrzeżeniach ich poznacie rzecze Pan Moderator :pigs:

[ Dodano: 01-06-2013, 00:06 ]
Popek1982 napisał/a:
no digital nie liczy deko,

I to jest jego zaleta, co daje liczenie deko pod wodą skoro i tak pod wodą nie możesz nabić flaszek gazem? Deko razem z zapotrzebowaniem na gaz liczysz na powierzchni a to zdecydowanie wygodniej policzyć dekoplanerem.

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2013, 10:17   

Popek1982 napisał/a:
są to typowe zabawki rekreacyjne, które cos tam liczą, co do końca nie wiem ale na pewno ich algorytmy nie są oparte o RBGM (a tak się reklamują)

Jeżeli chodzi o Suunto, to algorytm w Zoop i w Vytec jest ten sam - RGBM by Suunto (mam oba). W dużym skrócie Vytec umożliwia zmianę gazów pod wodą.
Popek1982 napisał/a:
najniższa pólka kompów nie jest przydatna do nurkowań deco

Tu byłbym ostrożny - ja nie ryzykuję nurkowań z obowiązkową dekompresją w oparciu o Vyteca.
Ostatnio zmieniony przez grol 01-06-2013, 10:17, w całości zmieniany 1 raz  

Popek1982 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2013, 11:00   

RBGM jest dosyć skomplikowanym algorytmem i z tego co się orientuje w kompach go nie ma. Co do RBGM by Sunto to jakiś okrojony model matematyczny prawdopodobnie albo któraś wersja VPM, ale to tylko moja opinia
Ostatnio zmieniony przez Popek1982 01-06-2013, 11:01, w całości zmieniany 1 raz  

miras 

Stopień: P3
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2013, 13:05   

Popek1982 napisał/a:
RBGM jest dosyć skomplikowanym algorytmem i z tego co się orientuje w kompach go nie ma. Co do RBGM by Sunto to jakiś okrojony model matematyczny prawdopodobnie albo któraś wersja VPM, ale to tylko moja opinia

Tak w kwestii formalnej. Popek1982 powtarzasz błąd w nazwie algorytmu. Algorytm nosi nazwę RGBM
Sunto RGBM
To tak dla młodszych kolegów co by nie powtarzali błędu. ;)

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2013, 13:08   

Popek1982 napisał/a:
RBGM jest dosyć skomplikowanym algorytmem i z tego co się orientuje w kompach go nie ma.

Jego twórca prof. Wienke i firma Suunto mówi, że jest...
Popek1982 napisał/a:
Co do RBGM by Sunto to jakiś okrojony model matematyczny prawdopodobnie albo któraś wersja VPM

Co to dokładnie jest RGBM, to nie wiadomo, bo twórca tego nie opublikował. Z jego opisów wynika, że bazuje modelu pęcherzykowym (Reduced Gradient Bubble Model) czyli to jakaś odmiana VPM, chyba uproszczona, aby komputery Suunto czy Maresa dały radę to liczyć.

To kolejny wątek pod tytułem "Tani komputer - no któren?", warto użyć szukajki...
Jak dla mnie wniosek na dziś to 2 opcje:
1. Kupić Aladina bo w trybie gauge podaje średnią głębokość
2. Poczekać na ofertę xDeep

Pysio 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2013, 14:33   

Byłem dzisiaj w centrum nurkowym. Jako, że polecacie Zoop'a a mieli fajną ofertę (po 2ch nurkowaniach za 650zł) to postanowiłem taki sobie sprawić.
Odradzali mi jednak kupno Digitala gdyż nie pokazuje on prędkości wynurzania i generalnie nie ostrzega o niebezpieczeństwach tak jak Zoop - z tego co mi powiedzieli.
Pieniądze wydaje mi się, że są fajne jak na praktycznie nowy z 2 letnią gwarancją od momentu zakupu.

Widziałem, że nowy kosztuje najmniej 870 zł (może trochę mniej). Myślicie, że to dobry wybór?

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 01-06-2013, 15:14   

Pysio napisał/a:
Odradzali mi jednak kupno Digitala gdyż nie pokazuje on prędkości wynurzania /.../

Mylą się.
Zerknij do instrukcji digitala (np. tutaj), strona 26.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu