Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Maska i fajka z zaworkiem.
Autor Wiadomość
JGNZM 

Stopień: Brak
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-08-2013, 16:20   Maska i fajka z zaworkiem.

Witam!
Mam dylemat. Poszukuję maski i fajki z zaworkiem, może pomożecie mi znaleźć jedną. Nigdy nie nurkowałem głębiej niż 1,5 metra, mam 12 lat.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 08-08-2013, 16:59   

Maska - Pasujaca. Przez internet nikt ci nie doradzi. Moj faworyta Cressi Occhio Plus. Rurka najprostsza, bez zaworkow, falochronow i innych gadzetow.

JGNZM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-08-2013, 17:08   

A możesz mi powiedzieć czy fajka z zaworem jest lepsza i jakie ma zalety?

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2013, 17:13   

Fajkę z dolnym zaworem łatwiej się opróżnia, ale... uczy złych nawyków (np. zanurzania z ustnikiem w paszczy).
Górny zawór - jeśli jest kiepskiej konstrukcji potrafi mocno ograniczyć przepływ powietrza.

Ja używałem obu rodzajów i wolę prostą (w sensie konstrukcji, bo lekkie wygięcie wokół głowy jest przydatne), bez zaworków.

JGNZM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-08-2013, 17:18   

Nie jestem wtajemniczony ale dokładniej jak mam się zanurzyć z fajką, żeby woda nie wpłynęła do fajki?
(nie nurkowałem nigdy z fajką, więc...)

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-08-2013, 17:21   

Normalnie się zanurzasz. Woda wpływa do fajki. Robiąc wydech wypychasz wodę. Wszystko.

JGNZM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-08-2013, 17:23   

Mam rozumieć, że jak nurkuję bez fajki, w wodzie wypuszczam powietrze, to z fajką robię tak samo, tylko powietrze wydmuchuję do fajki?

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2013, 17:26   

Yavox napisał/a:
Normalnie się zanurzasz. Woda wpływa do fajki. Robiąc wydech wypychasz wodę. Wszystko.

ja robię tak: przy zanurzeniu fajka wylatuje z paszczy (wyjaśnienie, dlaczego), a po wynurzeniu oddychając "paszczowo" przechylam ją, wylewam wodę i zaczynam oddychać. Wydmuchiwać nie lubię, bo to pewien wysiłek, nie zawsze jeden oddech wystarczy no i ryby straszy.
Ostatnio zmieniony przez ptja 08-08-2013, 17:26, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 08-08-2013, 17:41   

mikiburda napisał/a:
A możesz mi powiedzieć czy fajka z zaworem jest lepsza i jakie ma zalety?

Ma same wady - wbrew sugestia sprzedajacych trudniej ja oproznic. Karbowania falochrony etc, jeszcze bardziej to utrudniaja.

mikiburda napisał/a:
to z fajką robię tak samo, tylko powietrze wydmuchuję do fajki?

Nie. Po wynurzeniu dajesz jeden "strzal" do fajki. Konkretny - bez problemu ja oprozniasz, jeden wdech wystarcza na parokrotne oproznienie fajki.

ptja napisał/a:
nie zawsze jeden oddech wystarcz

Trzeba pocwiczyc technike ;)

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-08-2013, 17:52   

mikiburda napisał/a:
Mam rozumieć, że jak nurkuję bez fajki, w wodzie wypuszczam powietrze, to z fajką robię tak samo, tylko powietrze wydmuchuję do fajki?

Jak nurkujesz bez fajki, nie wypuszczasz powietrza. Robisz wdech, nurkujesz, kończysz nurkować, robisz wydech. Nie ma żadnego powodu abyś miał wypuszczać powietrze w trakcie nurkowania - w ten sposób pozbywasz się tlenu, który masz w płucach oraz - zmniejszając objętość płuc, tracisz pływalność wraz z wydychanym powietrzem.

To jest jedna z podstawowych różnic między nurkowaniem free a sprzętowym - nurkując bez sprzętu zatrzymujesz wdech, nie pozbywasz się powietrza stopniowo w czasie, kiedy jesteś pod wodą.

Jeżeli chcesz robić kolejny wdech przez fajkę (czyli w ogóle nie wystawiać głowy nad wodę między kolejnymi zanurzeniami, tylko dopływać do powierzchni z twarzą skierowaną w dół), to w końcowej fazie wynurzania się wkładasz fajkę do ust i robisz wydech tak, aby wypchnąć znajdującą się tam wodę. Jeżeli zrobisz to dobrze, woda wyleci a nowa się nie naleje, bo góra fajki będzie już nad powierzchnią, gotowa do kolejnego wdechu. Jeżeli zrobisz źle (za wcześnie, zła dynamika) to się opijesz wody - bo albo część wody nie wyleci (zbyt słaby wydech, za wolno) albo do fajki nabierze się woda po jej opróżnieniu (bo wypchnięcie wody nastąpi zbyt szybko i do fajki naleje się nowa woda kiedy fajka będzie jeszcze pod wodą).

Weź sobie zwykłą fajkę, ponurkuj z nią przez godzinę na basenie i będzie ok.

JGNZM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-08-2013, 18:57   

Czyli temat zakończony, w niedzielę jadę nad Bałtyk, wątpię abym kupił sprzęt do wyjazdu. Najwyżej wezmę zwykłe okulary do pływania, w nich też nurkuję. Dzięki wszystkim za chęć opowiadania do tego tematu. Ale zadam jeszcze jedno pytanie. Jaki typ maski wybrać? Szerokie, z dobrym polem widoczności itp.?

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-08-2013, 19:19   

Do takiego nurkowania bez sprzętu? Weź coś, co Ci polecą freediverzy - np. Aqualung Micromask albo Sporasub Mystic.

Małe, bardzo wygodne maski, szyby bardzo blisko oczu dają duże pole widzenia. Mała objętość umożliwia łatwe dodmuchanie nieco powietrza z płuc do maski na kilku metrach, żeby wyrównać ciśnienie.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 08-08-2013, 19:21, w całości zmieniany 2 razy  

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2013, 20:09   

martin napisał/a:
Po wynurzeniu dajesz jeden "strzal" do fajki. Konkretny - bez problemu ja oprozniasz, jeden wdech wystarcza na parokrotne oproznienie fajki.

ptja napisał/a:
nie zawsze jeden oddech wystarcz

Trzeba pocwiczyc technike ;)

Wydmuchiwanie fajki, szczególnie "konkretnym" strzałem po wynurzeniu to prosta droga do blackoutu.

[ Dodano: 08-08-2013, 20:12 ]
mikiburda napisał/a:
Najwyżej wezmę zwykłe okulary do pływania, w nich też nurkuję.

kiepski pomysł. Wskazówka: barotrauma oczu.

JGNZM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-08-2013, 17:16   

Witam ponownie, złapałem Wi-Fi, piszę z telefonu. Narazie kupiłem maskę na przejście, nad morzem sprawdziłem jej szczelność. Jak za pieniądze za które kupiłem maskę, czyli 15 złotlych . Teraz poszukuje fajki, także na przejście. Jeszcze jedno do maski. Nad morzem radzę uważać na chińskie byle jakie maski, bez regulacji, cienki silicon i tzw. małe noski, jak ją tak mówię.
Pozdrawiam znad Bałtyku.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 14-08-2013, 22:39   

ptja napisał/a:
Wydmuchiwanie fajki, szczególnie "konkretnym" strzałem po wynurzeniu to prosta droga do blackoutu.

Wytlumaczysz fizyke/medycyne ktora stoi za tym twierdzeniem?

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2013, 22:48   

martin napisał/a:
Po wynurzeniu dajesz jeden "strzal" do fajki. Konkretny /.../

martin napisał/a:
ptja napisał/a:

Wytlumaczysz fizyke/medycyne ktora stoi za tym twierdzeniem?

Z przyjemnością.
Jeśli Ci to nie przeszkodzi, to posłużę się cytatem z artykułu Tomka "Nitasa" Nitki, instruktora freedivingu dwóch organizacji i sędziego międzynarodowego AIDA:
"- nigdy nie nurkuj z fajką w ustach. Wysiłek związany z opróżnianiem fajki przed wzięciem pierwszego oddechu może doprowadzić do blackoutu. To oczywiście może zdarzyć się tylko w sytuacji, gdy z jakiegoś powodu nurek znalazł się na granicy swoich możliwości. Nikt w nurkowaniach rekreacyjnych świadomie nie planuje takich skrajnych sytuacji, ale czasem dochodzi do nich zupełnie nieoczekiwanie."

Pewnie wiesz, czym jest i do czego służy przepona, i o tym, że przy "konkretnym strzale" pracuje sporo mięśni?

Mam nadzieję, że pomogłem :)

Dopisek:

Jeszcze 2 cytaty z "Podręcznika freedivingu" Umberto Pelizzariego i Stefano Tovaglieriego (rozdział "Bezpieczeństwo"):

"Najczęstszym błędem jest mocny i głęboki wydech przez usta natychmiast po wynurzeniu; jeszcze gorsze jest rozpoczęcie wydechu podczas wynurzania się na powierzchnię. Powoduje to nagły spadek ciśnienia cząstkowego tlenu we krwi, a konsekwencji "sambę" albo całkowite omdlenie."

"Unikaj mocnego wydechu po wynurzeniu!" (pogrubienie i wykrzyknik oryginalnie)
Ostatnio zmieniony przez ptja 14-08-2013, 22:54, w całości zmieniany 2 razy  

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-08-2013, 23:19   

Mysle ze nawet nie trzeba się zanurzać pod wodę żeby poznać podobne zjawisko na lądzie.
Próbowaliście ustami nadmuchać szybko 2 osobowy materac do spania tak żeby był twardy?
Fajnie się w głowie kręciło?

Przy rekreacyjnym snoorkowaniu z rurkami z dolnym zaworkiem wysiłek jest mniejszy - dlatego wszyscy się do tej 'wygody' przyzwyczaili i tak pływają.
Ostatnio zmieniony przez Mieciu 14-08-2013, 23:22, w całości zmieniany 1 raz  

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2013, 23:51   

Mieciu napisał/a:
Próbowaliście ustami nadmuchać szybko 2 osobowy materac do spania tak żeby był twardy?
Fajnie się w głowie kręciło?

w tym przypadku co innego robimy: hiperwentylację, czyli "przewentylowanie" płuc. Pozbywamy się dwutlenku węgla, a dostarczamy więcej tlenu, niż przy normalnym oddechu.
Też bardzo niebezpieczne działanie przed zanurzeniem się, bo obniżenie poziomu CO2 powoduje, że później odczuwamy potrzebę wzięcia oddechu, i - jak to powiedział Kramer - "a powietrza coraz mniej" (w naszym przypadku: tlenu) :)

W materiałach US Navy są nawet fajne wykresy, powtórzone w tym artykule na wikipedii.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 15-08-2013, 08:44   

ptja napisał/a:
Mam nadzieję, że pomogłem

Nie bardzo. Ja pytam o jazde po miescie, a ty cytujesz z manualu kierowcy F1.

Przecietny zjadacz chleba (a o takim mowimy w tym watku) posika sie dwa razy zanim doprowadzi do samby. Mozesz sam wyprobowac.

JGNZM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2013, 10:22   

Czyli co? Jak mam nurkować z fajką w ustach czy bez? Jak mam założyć fajkę pod wodą? Jak ją wyproznic z wody?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu