zaznacze od razu ze na suchara mnie nie stac,a uzywanego nie chce,
mam zamiar nyrkowac narazie w naszych wodach od poznej wiosny do jesieni zim nie planuje.
Wysłany: 15-01-2015, 12:33
Jak masz wybór to powiem Ci jedno - bierz Triborda. Na wody w okolicach 8 i więcej stopni jest świetny. Jak dobrze podwiniesz manszety to wychodzisz prawie suchy.
Testowałem dwa razy - ostatnio w styczniu w wodzie 4 stopnie. Zimno było niemiłosiernie, ale dwa nury po 30 minut zaliczyłem. Wyszedłem praktycznie suchy.
W listopadzie - nury nawet dłuższe, bez problemu z termiką.
W piance mokrej 7+7 na nurze na początku listopada zmarzłem. I byłem mokry. Głębokości notowane były w okolicach 3-5 metrów - nurkowanie w gliniankach pod Warszawą.
Wysłany: 15-01-2015, 12:36 Re: pianka mokra cz pol mokra
plamczak1979 napisał/a:
Zastanawiam sie nad zakupem pianki,ale nie wiem cze mokra i jakiej firmy, oraz na pianka tzw. polsucha
Nie ma pianek 'półsuchych' podobnie jak kobiet 'półciężarnych'
Podwójne manszety niby mają ograniczać przepływ wody pod neoprenem ale ważniejsze będzie dobre dopasowanie.
A do nurkowania w Polsce - jeżeli już koniecznie pianka - to dwuczęściowa (z ocieplaczem).
Wysłany: 15-01-2015, 14:17 Re: pianka mokra cz pol mokra
Konrad Dubiel napisał/a:
plamczak1979 napisał/a:
Zastanawiam sie nad zakupem pianki,ale nie wiem cze mokra i jakiej firmy, oraz na pianka tzw. polsucha
Podwójne manszety niby mają ograniczać przepływ wody pod neoprenem ale ważniejsze będzie dobre dopasowanie.
A do nurkowania w Polsce - jeżeli już koniecznie pianka - to dwuczęściowa (z ocieplaczem).
to fakt,ale chodzi mi o cyrkulacje wody.niby nie przepuszcza tak jak pianka
A nie jest to tak, że warstwa wody ,która w istocie początkowo powoduje ,że palce u nóg się rozczapierzają (szczególnie , kiedy nam wpływa po kręgosłupie) to zaś po ogrzaniu staje się po chwili dodatkowym izolatorem ?
Wiadomym jest ,że w warstwie neoprenu i tego "mokrego" i "półsuchego " mamy ileś tam gazu który jest głównym izolatorem . Jest go nie wiele a im głębiej tym mniej. Więc o ile nurkujemy płytko to "półsuchy" spełnia swoją rolę bo ciśnienie nie sprasowuje go do grubości kartki i zimno trzyma się zdala od naszej skóry a wpływanie zimnej pod ubranko wody nas nie wychładza . Jeśli zaś nurkujemy głębiej w zimnej wodzie to pozbywamy się grubej warstwy pianki razem z powietrzem w niej (rośnie ciśnienie) i w większym stopniu zbliża się nam zimno do ciałka ale ogrzana woda pod nim utrzymuje zimno trochę zdala a nawet niewielka ilość wody pod skafandrem w tych okolicznościach jest jak termofor.
Nie wiem czy to jest przekonywujące ale chyba powinno być.
Znam jeszcze jedną zaletę mokrej pianki. Jak już nas przypili , tak naprawdę mocno , i juz nie damy rady wytrzymać to sobie można........... bez tłumaczenia kolegom po wyjściu ,że półsuchy ale jednak mokry.
A nie jest to tak, że warstwa wody ,która w istocie początkowo powoduje ,że palce u nóg się rozczapierzają (szczególnie , kiedy nam wpływa po kręgosłupie) to zaś po ogrzaniu staje się po chwili dodatkowym izolatorem ?
Woda jako izolacja cieplna?
Chodzi wyłącznie o ograniczenie 'przeciągów' pod pianką - żeby w miejsce ogrzanej już wody nie lała się znowu zimna.
Stąd też zimowy patent z dawnych lat polegający na nalaniu w skafander ciepłej wody z termosu przed wejściem do wody.
Stąd też zimowy patent z dawnych lat polegający na nalaniu w skafander ciepłej wody z termosu przed wejściem do wody.
"Przeciągi" to jeszcze inna bajka. Czasem je robię świadomie i z przyjemnością.
martin napisał/a:
losc gazu nie ma znaczenia - izoluje neopren, nie gaz
a jak jest zbudowany neopren ? jego masa jest jednorodna czy wypełniona gazami ?
[ Dodano: 15-01-2015, 16:13 ]
Przyznaje ,że woda ma większe właściwości wychłodzenia ale wychładzanie to może być ograniczone i paradoksalnie ciecz ta może być w okresie naszego nurkowania izolatorem. W długim odstępie czasowym te wartości będę coraz mniejsze ale jednak i upieram się przy swoim.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 15-01-2015, 17:32
Henry napisał/a:
Przyznaje ,że woda ma większe właściwości wychłodzenia ale wychładzanie to może być ograniczone i paradoksalnie ciecz ta może być w okresie naszego nurkowania izolatorem.
Mozesz rozwinac?
Tabele sugeruja jednak zupelnie cos innego, przewodnosc cieplna:
Woda 0,5562 W/(m*K)
Powietrze ~0,0260 W/(m*K)
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 15-01-2015, 18:03 Re: pianka mokra cz pol mokra
Konrad Dubiel napisał/a:
plamczak1979 napisał/a:
Nurkowałeś w półmokrym jak mówisz, z Decathlonu? Są osoby które po nurku mają wilgotne koszulki w okolicach manszet, reszta ciała zupełnie sucha. Nie ma półsuchych są tylko półmokre, to takie klepanie zasłyszanego sloganu.. Suchych też nie ma, większość jest spocona albo im "podciekło" tu czy tam..
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 15-01-2015, 18:04, w całości zmieniany 1 raz
W obu przypadkach gdy musisz je zdjąć a jest zimno i wieje wiatr mocno cię wyziębi bo będziesz mokry.
Pod wodą nie ma specjalnej różnicy, w obu będzie ciepło. Skoro nie ma różnicy nad i pod wodą to po co przepłacać ?
Wysłany: 15-01-2015, 19:39
Jednak wyjście na wiatr z mokrej pianki jest mniej przyjemniejsze niż z pół-suchej. Nie mniej nie jest to na zimowe wypady. Ja osobiście uważam że wole półsuchą z Decathlonu niż mokrą 7+7.
Do półsuchej i tak trzeba wlać wodę żeby uniknąć ściśnięcia. Suchar to suchar nie ma nić lepszego na polskie wody. Dodam że mam suchara i pół-suchara z decathlonu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko