Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jacket,czy komputer?Jaki?
Autor Wiadomość
Filip Róg 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2015, 17:09   Jacket,czy komputer?Jaki?

Witam po baardzo długiej nieobecności! :)
Być może,że temat już był,ale zadam go jeszcze raz.Mam do Was pytanie,takie jak w temacie.Mam dylemat,co kupić,aby skompletować swój sprzęt w całości?Jacket/skrzydło,czy może komputer?
Osobiście uważam,że i to i to jest przydatne,ale co moglibyście zaproponować "świeżakowi"(nie nurkuje za często,ale mam nadzieje,że to się zmieni w najbliższym czasie).
W co warto zainwestować?A jak już rozstrzygnie się,co kupić,to jaki model?
Zastanawiałem się nad czymś takim,jak komputer Suunto Zoop lub Vyper(dwójka troche za drogi :( ).Czy to dobry wybór?a jesli tak,to który wybrać?Cenowo jest to w miarę rozsądne,stąd moje zainteresowanie tymi modelami,lub myślałem nad Cressi Leonardo,bo cena też jest w miarę rozsądna.Wpadł mi w oko również Xdeep Black,bo nie jest wiele droższy,a już oledowy wyświetlacz i w ogóle,ale niestety spotkałem się ze złą opinią na jego temat(broń Boże nie robie tu antyreklamy :)) ,więc nie wiem,co o tym myśleć?Nie prowadzę jako tako LogBooka,więc taki komputer myślę,że byłby fajnym rozwiązaniem nie tylko dlatego,by kontrolować czas,głębokość i wszystkie inne sprawy związane z nurkowaniem,ale również byłaby możliwość posiadania zalogowanych nurkowań,posiadania profilu(czego samemu nie byłbym w stanie rozrysować) i w ogóle.
Co możecie w związku z tym polecić i co o tym sądzicie?
Z drugiej strony są również argumenty przemawiające za jacketem/skrzydłem,gdyż na dobrą sprawę,bez tego ani rusz...:D a mogę kupić używany i tez będzie się sprawować.Chyba,że macie jakieś fajne modele,które mogą być dobre,a nowe i nie z kosmiczną ceną...
Brakuje mi jeszcze automatów,ale automaty,to koszt nieco wyższy niż wspomnianych komputerów(nie chce używanych),więc automaty będą kolejnym zakupem :)
Z góry dzięki za podpowiedzi,odpowiem jak coś na dodatkowe pytania :)
Pozdrawiam

Ventr 

Stopień: AOWD + Deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-07-2015, 12:14   

Jeśli chodzi o sprzęt to bym brał komputer. To się zawsze przyda. Tymbardziej jak nie nurasz za często. Z autopsji wiem, że to lepsze na początek niż jacket / skrzydło.

Jacket lub skrzydło kupisz jak już się dowiesz jak się nura w jednym, a jak w drugim.
Komputer zaś przyda się zawsze - pozwala na zoptymalizowanie czasu pod wodą. Wiadomo - tabele są mega-zachowawcze i sporo się traci przez zaokrąglenia. A komp liczy na bieżąco - pozatym ułatwia to prowadzenie logbooka.

Co do samego modelu - mam vypera i nie narzekam. Podstawowe funkcje ma, air + nitrox + gauge.

Co do kompletowania sprzętu - najlepiej wypozyczyć i sprawdzić jak się w tym pływa.
Z samych jacketów masz klasyczne i hybrydy. Jak jacket - to proponuję ze zintegrowanym systemem balastowym i trymujacym. Odpada pas balastowy do ubierania.
Ostatnio zmieniony przez Ventr 24-07-2015, 12:18, w całości zmieniany 1 raz  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-07-2015, 14:25   

Przy takim dylemacie też bym wybrał komputer.
Alternatywą do Suunto Zoop jest chyba Mares Puck Pro cena podsobna a ma dodatkowo możliwość zmiany gazów.
Jak ma myć tanio to można pomyśleć o używanych. Używany nitrksowy komputer to cena około 300-500zł.

Filip Róg 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-07-2015, 14:38   

Tez myślałem o tym by kupic komputer,ale wolałem się upewnić:) nie chce kupować używanego..jak juz kupic sprzęt elektroniczny,to nowy,z gwarancja;)dlatego mam dylemat,czy kupic zoopa,czy któryś z pozostałych wymienionych?:) jestem w stanie kupic wszystkie z nich,bo dolozyc pare zlotych to nie problem.pytanie,czy warto przeplacac?:)czy taki zoop czy ten mares mi nie wystarczy?:)chyba ze tego xdeepa?bo nie wiem juz co o nim myśleć...wydaje się być świetny jak za ta cenę,rozbudowa o kolejne gazy mi póki co niepotrzebna bo nie nuram na nitroxie i jeszcze chwile zejdzie zanim sie to zmieni:d wiec dolozyc 200zl i miec oledowy wyświetlacz i w ogóle to brzmi zachęcająco...co doradzacie?:)pozdrawiam i dzieki za pomoc:)

froniu82 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-07-2015, 15:39   

Xdeep jest o tyle fajniejszy, ze jest możliwość rozbudowy o nowe funkcje, które w przyszłości mogą Ci się przydać.
Gdybym ja miał taki dylemat rozwiązałbym go kupując xdeepa.
Pozdro

Filip Róg 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-07-2015, 16:35   

Poniekąd masz rację,ale przeraża mnie czas oczekiwania na niego...Do tego,jak wspomniałem wyżej,martwią mnie opinie o nim,bo jedni mówią,że fajny inni,że musieli po miesiącu oddać na serwis i dlatego nie wiem...straszny dylemat :D Może jeszcze jakieś sugestie?najlepiej osób,które korzystają z ww komputerów(szczególnie xdeep),gdyż o pozostałych wiem dość sporo,bo już kiedyś zagłębiałem się w ten temat,natomiast o xdeepie wiem niewiele.pozdrawiam

KowiKowi1979 

Stopień: IANTD+DSAT+NAUI+PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-07-2015, 18:00   

Jeśli nie nurkujesz jeszcze na mieszankach, to może kup póki co komputer air/nitrox. Skoro zależy Ci na gwarancji, kup docelowy sprzęt, gdy już zaczniesz go używać ;-)
A poza tym istnieje jeszcze nieśmiertelny digital, dzięki któremu będziesz też zmuszony do myślenia ;-P

Karollo 

Stopień: Adv TMX
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 24-07-2015, 18:15   

Panowie, niestety jezeli chodzi o xdeepa, to z tego co wiem, nie powinno byc juz w sprzedazy wersji BT. Wycofanie sie z tej wersji potwierdzil sam producent. Dlatego od razu zaczynacie od opcji nitroxowej, ktora oferuje o wiele wiecej niz poczatkujacy nurek moze wykorzystac. Warto sie zastanowic czy to w ogole ma sens, bo roznica cenowa wzgledem innych marek staje sie wyrazna.

Wielu nurkow zakupilo na poczatku swojej kariery komputery dosc klasycznej konstrukcji jak wlasnie vyper czy zoop, zeby miec dostep do parametrow nurkowan rekreacyjnych, ale tez zeby moc go potem ewentualnie wykorzystywac jako komputer zapasowy bottom timer w nurkowaniach technicznych.

Nigdy nie wiadomo dokad zaprowadzi nas kariera nurkowa, ale wlasnie komputer serii vyper uwazam za bardzo dobry wybor. Moze wydawac sie juz, ze to konstrukcja starzejaca sie, ale jest przynajmniej przetestowany przez rzesze nurkow na calym swiecie i dostarcza wielu informacji do swiadomego nurkowania.

Osobiscie uzywam wspomnianego tutaj komputera cressi, ale serii giotto. Malo znany, ale w zasadzie bedacy modyfikacja vypera. Dodatkowo pozwala na programowanie 2 gazow do 100% tlenu z przelaczaniem pod woda (co nie jest takie oczywiste). Dla mnie stanowi ciekawe polaczenie swiata rekreacyjnego i tego juz lekko technicznego. A w razie potrzeby mozna go przelaczyc na tryb gauge i stanowi dobry backup.

Poza tym posiadam wlasnie xdeepa nitroxowego i sobie go ogolnie chwale do nurkowan glebokich jeszcze na granicy mozliwosci stosowania powietrza w gazie dennym i dwoch dodatkowych gazow. Mimo wszystko nurkujac technicznie wole miec jeszcze ze soba stary dobry runtime na tabliczce. Wiem, ze to moze wybiega dla Was w przyszlosc, ale warto miec rozeznanie jak perspektywiczny jest sprzet, ktory nabywacie.

Niestety poza dobrym funkcjonowaniem xdeep potrafil mi splatac figla w postaci blokady jednego z przyciskow, co zablokowalo mozliwosc zmiany gazow pod woda. Jak dla mnie powazna sprawa i wielu nurkow zdyskwalifikowaloby taki komputer. Do tego widzialem, kiedy inny egzemplarz mial klopoty z ladowaniem oraz jak sie zacial na 0.5m glebokosci przy zakladaniu pletwy i nie chcial sie wylaczyc przez 100 minut stale naliczajac nurkowanie. Potem dzialal juz znow ok do dnia dzisiejszego.

Nie wystawiam ogolnej oceny, niech kazdy przemysli sobie sam, co i do czego mu jest potrzebne, ale jak zawsze uwazam, ze warto zachowac jakis umiar i nie inwestowac przesadnie w sprzet, ktorego nie bedziemy umieli wykorzystac.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 25-07-2015, 21:21   

kup komputer. Ale nie szalej z nowościami. Taki Zoop czy Vyper (lub inny z trybem gauge), na długo wypełni potrzeby. Schodziłem z Gekko na 60m on AIR i się da (ewentualnych komentatorów uprasza się o skupianie się na sprzęcie :bee; ).

W drugiej kolejności brałbym automaty. Ale decyzja dobre skrzydło czy automat podjąłbym dopiero po określeniu co mamy w wypozyczalni. Nie szalałbym z drogimi automatami, jeśli tak to boli finansowo. XTX50 też doskonale się sprawdzi.

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2015, 11:54   

Zoop i Gekko nie mają trybu gauge. Ja pierwszy komputer kupiłem używany i służył 6 lat. I mniejsza strata przy odsprzedaży.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 26-07-2015, 12:13   

Gekko nie posiada, ale ZOOP miał go mieć, to miał być taki Vyper ale z fluorescencyjną tarczą a nie podświetlaną. Czy pomyliłem z innym modelem?
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 26-07-2015, 12:14, w całości zmieniany 1 raz  

Filip Róg 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2015, 17:41   

Ohoho :) nie było mnie chwilę,bo nie było czasu wejść na forum,a tu temat wre :)
Bardzo dziękuję wszystkim za wypowiedzi.Miałem dylemat nad modelem i tym,co wybrać,ale chyba już wybrałem - będzie to komputer i albo Zoop albo Vyper.Co do Blacka potwiedziło się to,co o nim słyszałem,więc odpada,a szkoda,bo wydawał się być dość ciekawą opcją.Tamte dwa w zupełności spełnią moje oczekiwania i wystarczą na moje umiejętności,a u cenową nie są "masakrą".Póki co nie myślę o rozwijaniu się w stronę Deep'a,czy też nurkowań technicznych,czy cokolwiek.Pierw muszę się rozpływać na "normalnych" głębokościach,a później,gdy już będę mógł sobie na to pozwolić finansowo(nie pracuję,student :P ) to będę myślał nad szybszym i dalszym rozwojem :) Jeszcze skonsultuję swoją decyzję z zaprzyjaźnionym Centrum,co oni o tym sądzą i w ogóle i podejmę decyję kupna komputera :)
Także bardzo wszystkim dziękuję za pomoc i wszelkie rady :) pozdrawiam i do zobaczenia gdzieś nad wodą :D

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2015, 19:18   

Nuroslaw napisał/a:
ZOOP miał go mieć, to miał być taki Vyper

ZOOP dostał od Vypera oficjalną możliwość ściągania profili do PC, trybu gauge nie zaposiada....
Filip Róg napisał/a:
Co do Blacka potwiedziło się to,co o nim słyszałem

Co się potwierdziło?
Mam Blacka i sobie chwalę, a OLED jest nie do pobicia. Śledzę też trochę dyskusje i zdecydowana większość uwag wynika z niewiedzy/niezrozumienia. Jedyna rzecz, która mi się nie podoba, to konieczność wynurzenia na powierzchnię po zakończeniu dekompresji, aby można było rozpocząć kolejne nurkowanie. Ale to nie błąd a decyzja producenta.

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2015, 20:37   

grol napisał/a:
. Jedyna rzecz, która mi się nie podoba, to konieczność wynurzenia na powierzchnię po zakończeniu dekompresji, aby można było rozpocząć kolejne nurkowanie. Ale to nie błąd a decyzja producenta.

Mnie też to denerwuje. Pływałem trochę z pożyczonym blackiem i denerwuje mnie to na tyle, że podjąłem decyzję o zakupie HelO2 zamiast blacka. Mimo że nie oledowy.

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2015, 08:35   

Turlogh napisał/a:
Mnie też to denerwuje. Pływałem trochę z pożyczonym blackiem i denerwuje mnie to na tyle, że podjąłem decyzję o zakupie HelO2 zamiast blacka.

Mnie jakoś nie denerwuje choć dobrze, że czytając forum się o tym dowiedziałem, bo byłbym mocno zaskoczony gdyby mi się to przydarzyło z zaskoczenia :-)
Trochę bardziej dla mnie jest niezrozumiałe że sufit jest pokazywany do osiągnięcia ostatniego przystanku a później już nie aż do końca deko i komunikatu "powierzchnia".
Kolejna przypadłość to brak trybu symulacji - nie możesz zobaczyć jak się komputer zachowa w trakcie nurkowania. To rozwiązało by poprzednie problemy. Pooglądał bym sobie przyjął do wiadomości, zmienił ustawiania lub plan i byłoby OK.

Jednak jak dla mnie zalety są większe niż wady...

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 27-07-2015, 10:26   

mi_g napisał/a:

A jakie są zalety? Pytam bo o wadach już było więc chętnie dowiedziałbym się czegoś nowego

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2015, 12:25   

Scaner napisał/a:
mi_g napisał/a:

A jakie są zalety? Pytam bo o wadach już było więc chętnie dowiedziałbym się czegoś nowego

Jest oledowy w niezłej cenie. Więcej chyba nie ma. Ale też chętnie posłucham.

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 27-07-2015, 12:49   

Turlogh napisał/a:

Jest oledowy w niezłej cenie. Więcej chyba nie ma. Ale też chętnie posłucham.

Fakt jest oledowy i w niezłej cenie ale to widać w reklamie :ping: Chętnie posłuchałbym o zaletach tej konkretnej konstrukcji.

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 27-07-2015, 13:52   

Wypisz sobie wady z lewej, a to co zostanie po prawej to będą zalety. Tylko nie mów ,że po prawej nic nie zostało :-) Zadziwia mnie ta polska krytyka .Na Petrela nikt złego słowa nie powie. Dlaczego? Proste. Bo w Polsce używa go zaledwie kilkadziesiąt osób(cena jest zaporowa). W statystykach aut zawsze najbardziej niezawodne jest Porsche 911 ,bo najrzadziej ląduje u mechaników. Częściej naprawiany jest np. opel, dacia itp. Tylko ich jeździ dziesiątki tysięcy po Niemczech a Porszaków kilkaset sztuk. Na ile więc są w Polsce wiarygodne statystyki wad i zalet x-deepa kontra konkurencja, przy znikomej obecności tej konkurencji?
Dla mnie akurat liczenie dekompresji w x-deepie jest logiczne. Po co mi robienie deko na 3 metrach bez wynurzenia? Jeśli ktoś już jest na tych 3 metrach ,to chyba nie planuje robić kolejnego nurkowania na 40metrów bez wychodzenia na brzeg-pokład. No chyba ,że w jaskini.
Ostatnio zmieniony przez makalu 27-07-2015, 13:53, w całości zmieniany 1 raz  

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2015, 14:07   

Hmm. Gdzie napisałem że mi "nie leży " ten komputer, bo jest polski? Nie leży mi z konkretnego powodu o którym napisałem wyżej. Poza oledem dla mnie niczym szczególnym się nie wyróżnia. Jeżeli to się poprawi będę pierwszym który go kupi.
Pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu