Witam.
Czytałem trochę o rodzajach masek, szukałem również na forum, niestety nie znalazłem tego co mnie interesuje.
Nie chcę kupić bubla, albo przepłacić w sklepie.
Mam nadzieję że wasze doświadczenie pomoże mi w znalezieniu odpowiedniej maski.
Interesuje mnie maska która:
- szybę ma dzieloną
- szybki są pod kątem, aby zwiększyć widoczność.
- jest w wersji czarnej (brak refleksów świetlnych)
Dobrze jeśli nie będzie ramki.
Budżet: 200zł
Czekam na wasze propozycje.
P.S nie zamierzam kupować maski online, jednak idąc do sklepu chce mieć listę masek które będą spełniać moje wymagania, aby dobrać z tej listy tą właściwie przylegającą do twarzy.
B.dobre pole widzenia, mała objętość(szyba przy samych oczach), ale fartuch silikonowy nie każdemu pasuje do pyska
Aha... no i kolejna zaleta to łatwość złapania za nos w celu wyrównania ciśnienia.
Ostatnio zmieniony przez Mieciu 01-08-2015, 15:09, w całości zmieniany 2 razy
Przez lata w tym nurkowałem aż do czerwca kiedy to nieopatrznie utopiłem ją wyskakując z Riba (trzymanie maski przy skoku nie jest przereklamowanym chwytem fajnie wyglądającym na filmach). Właśnie kupiłem następny egzemplarz. W międzyczasie używałem pożyczonej, niby w kształcie taka sama ale ... jakaś inna guma, gorsze wykończenie i w związku z tym nie leżała tak jak potrzeba na twarzy.
Jakbyś koniecznie jednak upierał się przy dwóch szybach to najlepiej spasowała mi ta
http://www.sklep-nurkowy.pl/hollis-m1-p-10799.html
Ma jakieś tam super kosmiczne szkła choć ja nie widzę w nich żadnej różnicy, ale największą jej zaletą jest świetny fartuch i materiał układa się nawet do najbardziej niewyjściowej japy.
A tak w ogole to przy obecnych materialach i technice wykonania chyba nie ma sensu upierac sie odgornie przy jednej/dwoch szybach? Dwuszybowa wcale nie musi miec mniejszej objetosci niz odpowiednio dobrana jednoszybowa. Jakies inne ewentualne zalety? Ja mam mega prosta czarna jednoszybowa maske IST kupiona 3 lata temu za niecale 150 zeta i w moim przypadku jest absolutnie idealna, duzo lepiej mi lezy niz przymierzane gornopolkowce. Chyba kwestia dopasowania? Teraz jedyne czego zaluje to ze nie kupilem 2...
Planuję zakup swojej pierwszej maski do nurkowania: OWD + rekreacyjnie. Od kilku dni szukam i porównuje różne maski w internecie, ostatecznego wyboru dokonam w sklepie przymierzając maski ale mam prośbę o opinię dotycząca masek Tusa. Interesują mnie te dwa modele:
- TUSA Visio Tri Ex
- TUSA Imprex 3D Dry
Kto z Was używa TUSA Imprex 3D Dry z tym zaworem jednokierunkowym w komorze nosowej? Widziałem na YT, że aby zastosować technikę Valsalvy w tej masce trzeba ścisnąć maskę poniżej nosa, czy to nie stanowi problemu pod wodą i faktycznie pozwala "przedmuchać" uszy?
Dokładnie tak. Im prościej, tym lepiej. Praktycznie każda "marketingowa" komplikacja (boczne szybki, super-mega-hiper wygodne obrotowe mocowania paska, zaworki do wpuszczania/wypuszczania czegokolwiek, wyświetlacz poziomu wypełnienia pęcherza moczowego z autopilotem itp.) to jeden wielki shit - gdybym miał za coś dopłacić, to raczej za to, żeby czegoś takiego NIE mieć w swojej masce niż odwrotnie, żeby było...
Jeżeli nie szukasz stylu retro (np. maska z wycieraczką) ani nie zamierzasz w tym pracować zawodowo (np. maska pełnotwarzowa), to prostota rządzi - im mniej, tym lepiej. Tą samą zasadę możesz zresztą zastosować przy kolejnych zakupach (płetwy z super-mega-hiper mocowaniami pasków, jackety z pierdylionem sznurków/spłuczek/D-ringów, latarki z pięcioma stopniami świecenia plus strob plus sygnał S.O.S, wszystko-mające komputery w których i tak nie korzystasz z prawie żadnej opcji itd.)
kup czarną, jednoszybową: nava, scubapro, tecline, cena do 150 pln
Poprzymierzałem kilka masek. Zgadzam się, że im prostsza tym lepsza, więc wersję z zaworem sobie daruję. Natomiast nie ukrywam, że po przymiarce bardziej odpowiadają mi maski typu panorama z bocznymi szybkami, wykonane z jasnego silikonu. Po prostu wpada do nich dużo więcej światła. Aqualung LOOK też miałem na nosie, bardzo fajna, mała maska, klasyczny nurkowy wzór, jednak po założeniu pole widzenia jest dosyć małe. Ponieważ i tak trzeba mieć drugą maskę na zmianę, więc pewnie wezmę Tusę Visio Tri Ex i Aqualung LOOK.
Wysłany: 15-06-2016, 10:29
Koniecznie przymierz i upewnij się, że przy zakładaniu przylega na całym obwodzie. Z niewiadomych przyczyn producenci tych maleństw (albo dystrybutorzy) uważają, że freediverzy mają twarze dzieci (np. Cressi, Beuchat, Salvimar).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko