ile zamierzasz nurkować?
Bo jeśli kilka razy w roku, to szkoda czasu na pierdoły. Zestaw automatów można kupić taniej z używek na polskich aukcjach. Flaszkę i jacket można wypożyczyć, jeśli chcesz nurać w miejscach z bazą. A za rok jak cię wciągnie, to i tak musisz zacząć odkładać na nowe hobby, bo 3 tyś zł to dopiero początek...
Od paru lat ciągnę na pożyczonych sprzętach . Tam gdzie nuram nie ma baz nurkowych . Ogólnie nie pociąga mnie głębia ,suchary itd .. Potrzebuję tylko tych 3 rzeczy by nie być na losie znajomych . Mamy dwa ulubione jeziorka ze swoimi zabawkami i porostu chcę mieć swój sprzęt do owej rekreacji . Co do używek jedynie butla wchodzi w grę a jacket chce mieś w końcu w swoim rozmiarze i ten z deca cenowo wydaje się ok .Na używce dużo bym nie zaoszczędził a automat oddechowy wole nowy do kwoty 1400 . W wodzie pluskam się tylko w okresie letnim ale często .
Co do automatow, to wiem, ze kazdy chcialby nowe i w ogole, sam tak chcialem. Juz teraz wiem, ze mozna spokojnie kupic dobre uzywki. Dla mojej zony w zeszlym roku kupilem zestaw rekreacyjny apeks atx40 po przegladzie za 700 zlotych. Dziala bez zarzutu. Kupowalem tez wiele innych osobnych elementow do automatow na stage i tez jakos to dziala.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 04-09-2015, 19:24 Re: Zestaw do rekreacji
Tao napisał/a:
Witam i mam zapytanie i porady . Czy taki zestaw do rekreacji - krótkie nurki do 10 metrów na zabawkach był by ok ? Kwota maks ograniczona do 3000 zł .
By obniżyć koszta rozmyślam nad używką butla 12-15 l .
Kolego, by było uczciwie.
Wybierz butlę 10l - wystarczy Ci w zupełności na lekkie i płytkie nurki. odpuść zupełnie 15l. Jest za ciężka a wystarczy na 3x takie nurki często. Jak nie stalowa, to wybierz jakąś alu S080. pojemność zbliżona, a na pewno przyda się w przyszłości lub łatwiej odsprzedaż
Jacket może być, chociaż nic nie piszesz o piance. Poleciłbym wówczas zakup 3-5mm skafandra a zamiast jacketu noszak do butli lub właśnie prostszy jacket jeśli słabiej pływasz.
Automat ICE masz w bardzo dobrej cenie. Jeśli wybierasz piankę - zdecydowanie długi rękaw i nogawki
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 04-09-2015, 19:31, w całości zmieniany 1 raz
makalu [Usunięty]
Wysłany: 04-09-2015, 19:56
Ten jacket taki sobie,lepsze są takie ,co mają pęcherz na plecach.Butle i automat kup używki.Za ten tysiąc złotych to kupisz i butle 10 i używany Ds4 (Dołożysz najwyżej dwie stówki) , i masz butle i automat.Nie rób tego co my wszyscy na początku.Sam wydałem kiedyś koło 10 tyś w nówki a dwa sezony potem sprzedawałem za 1/3 ceny.Dziś i twina i automaty Tek3 i kompa mam używki, i gra i buczy.To nie jest tak, jak z autami z Reichu.Używki w nurkowym sprzecie to sprzęt naprawdę pełnowartościowy i bezpieczny.
Może od początku . Na stanie mam 3 pianki 3 mm , 5 mm , 7 mm . Do tego maski , balasty komputer idt .Częściej nuram na bezdechu jak też z rurką w trzcinach . Obecnie zwiekszyło sie grono znajomych z butlami i głupio mi cały czas pożyczać brakujący sprzęt. Nurkowałem zawsze w jacket różnych firm i zbytnio nie odczuwałem wielkich różnic po za rozmiarem . Co do butli też większej różnicy nie odczuwałem czy to 12 ka czy 15 . Z noszakiem do butli nigdy się nie spotkałem i bym wolał nie eksperymentować . Ogólnie jestem zmarzlakiem i w użyciu 7 mm obecnie pianka i jest ok na letnie i nie głębokie nury . Butla też by była w użyciu do ładowania kartusza w PCP ( wiatrówka ) i raczej bym już jej nie odsprzedawał nawet jak bym już do wody nie wchodził . Nabijanie butli bym maił na miejscu za grosze . Jedynie po prostu potrzebuję jacket i automat ,co do butli to zdecyduję się na używaną . I tu zapytanie czy warto dokładać do tego automatu ;
APEKS ATX40 / DS4 + Octopus ATX40 + Manometr , czy wystarczający i tańszy około 400 zł będzie ten ; SCUBATECH R2 Ice + Octopus + Manometr .
Rozważył bym używkę automatu ale bym musiał mieć pewność źródła . Na allegro raczej nie zaryzykuję . To tak w skrócie .
W sumie jak tylko automat potrzebujesz a nie do końca się orientujesz w niuansach, to bierz nowy ds4. Chociaż na komisie jest parę fajnych propozycji używek. Zawsze, ale to zawsze go sprzedasz, tego r2 już niekoniecznie.
Na jacketach się nie znam.
makalu [Usunięty]
Wysłany: 04-09-2015, 20:21
Tak właśnie .Bierz Apeksa ale używkę,parę stów w kieszeni. Jacket jak najmniej rozbudowany,bez bajerów całkiem niepotrzebnych.
Na Komisie na fejsie jest lekki jacket Scubapro LiteHawk z pęcherzem na plecach typu travel.Dla Ciebie w sam raz (nie wiem jak rozmiar.Dokładasz dwie stówy ale zaoszczędzisz przecież na używanym automacie
Ostatnio zmieniony przez makalu 04-09-2015, 20:51, w całości zmieniany 1 raz
Ok , na spokojnie będę się rozglądał . Jutro ( chyba ) ostatni nur na zakończenie lata z pożyczonym sprzętem a na wiosnę już te trzy elementy brakujące dokupię z Waszą pomocą .
Dzięki za info i jesteśmy w kontakcie .
Wysłany: 05-09-2015, 13:22 Re: Zestaw do rekreacji
[quote="Nuroslaw"][quote="Tao"]
Wybierz butlę 10l - wystarczy Ci w zupełności na lekkie i płytkie nurki. odpuść zupełnie 15l. Jest za ciężka a wystarczy na 3x takie nurki często. Jak nie stalowa, to wybierz jakąś alu S080. pojemność zbliżona, a na pewno przyda się w przyszłości lub łatwiej odsprzedaż
....... albo całkiem odwrotnie czyli bierz zdecydowanie 15 x 230 bar, spokojnie wystarczy na 2 płytsze nurki a do nurków koło 40 m też super. jeśli twoi partnurzy pływają w s80 albo 12 to będziesz zawsze miał więcej gazu i nie będziesz się stresował że się kończy, ot luksus świętego spokoju.
dodatkowo vs S80 zabierasz mniej balastu więc mniej dźwigania na pasie
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 05-09-2015, 13:49
Piotrze, kiedy nurkowałeś w lekkim sprzęcie?
Ja bardzo często pozbywam się właśnie na płytkie nurki "uniwersalnego" zestawu ciężkiego nurka głębokowodnego i zakładam pianeczkę 3mm, 10l butlę z noszakiem. Do tego zestawu wystarcza max 3kg ołowiu i śmigam lekko i przyjemnie. (pełnotwarzówka potrzebuje 1kg więcej balastu niestety)
Tak, przez lata nagromadziło się mi sprzętu i pewnego dnia wróciłem do początków nurkowania - tego co dawało prawdziwą frajdę - pływania na lekko w ciepłej, prześwietlonej wodzie pełnej roślinności i ryb.
jak będzie chciał iść na 40m, to ani pianka 5mm, ani 15l flaszka nie będą wystarczające, chyba że szybka winda tam i z powrotem...
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 05-09-2015, 13:51, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 06-09-2015, 09:23
Nurosław masz rację, przypuszczam jednak, ża masz twina, jakieś s80 i butlę mniejszą, wybierasz więc sprzęt w zależności od planowanego nurkowania i ewentualnego kaprysu.
Jeśli miałbyś posiadać 1 butlę i ograniczony budżet to musiałbyś iść trochę na kompromis i wybrać najmniej przeszkadzający zestaw wad.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 06-09-2015, 15:43
Jeśli kolega planuje płytkie, rekreacyjne nurki do 10 m, to myślę, że nie ma potrzeby go uszczęśliwiać zbędnymi kilogramami na jego plecach - to zabija przyjemność z nurkowania.
Wciska Cię to w głąb, gdzie nic nie ma śródlądziu za wyjątkiem cyferek na komputerze. Z treści posta wydaje się świadomym nurkiem.
Co prawda automat Apex, nawet 40 jest dużo lepszym wyborem, sprawdzającym się w każdych warunkach.
Osobiście skupiłbym się nie na wadach a zaletach lekkiego sprzętu - by było więcej frajdy z nurkowania.
Przez wiele lat uskuteczniałem cudowne nurki z butlą 8l. Niczego mi nie brakowało, gdy chodziłem powyżej termokliny, nawet powietrza było dość. A mniejsza butla daje sporą swobodę. Jak we free, tylko możesz dłużeeeeeej siedzieć pod powierzchnią.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 06-09-2015, 15:50, w całości zmieniany 2 razy
U mnie jest tego typu problem ,że jak nawet woda ma 22 stopnie na powierzchni to komfort czuje dopiero w piance 7 mm . I do wyważenia samej tej pianki muszę dźwigać 7- 8 kg na nury na bezdechu . Więc nici z lekkim tańcem pod wodą . Na pewno zaletą jest mniejsze obciążenie ale już w 3 mm nie dał bym rady . Chyba że w wodzie 26 stopni . Więc jestem zmuszony na kg . Skupię się na tym najtańszym jackecie z kieszeniami na balast z deka a resztę będę polować na okazje warte uwagi .Czyli Apeks 40 i flasza 12 l .Coś w ten deseń . Wczoraj zrobiłem ostatniego nura na zakończenie sezonu letniego z butlą 12 l i spacerowo na zabawkach ze znajomymi 35 minutek bez stresu i wielkiego wysiłku . Takie nurki najlepiej lubię, co by coś oglądać a nie ciemnicę i zimno . No i oczywiście roślinki i rybki. Tylko szkoda że jest ich coraz mniej .
[ Dodano: 13-11-2015, 17:05 ]
Powoli już do przodu z kompletem . Posłuchałem waszych rad i nabyłem najprostszy Jacket poseidon biscaya L w rewelacyjnym stanie za 300 zł . Na początek dodałem zapięcia na wysokości klatki piersiowej by ustabilizować bardziej ten plecak . I butelka Luxfer S080
Foto ;
Pozostało mi jeszcze upolować automaty . I mam zapytanie co do wyboru . Zastanawiam się nad zestawami ;
REC. Apeks DS4 + ATX 40 + ATX 40 + manometr
ATX100 I+IIst, Scubapro R190+konsola Cressi
Coś w ten deseń .
[ Dodano: 26-11-2015, 13:15 ]
Mam zapytanie do Was , jaka jest różnica miedzy automatami ATX 100 a ATX 40 - 1 i drugi stopień ? Z tego co zauważyłem nie ma już w sprzedaży ATX 100 w sklepach nurkowych a ds4 jak i ATX 40 są jak najbardziej dostępne na rynku . ??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko