Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zestaw do rekreacji
Autor Wiadomość
Tao 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2015, 17:02   Zestaw do rekreacji

Witam i mam zapytanie i porady . Czy taki zestaw do rekreacji - krótkie nurki do 10 metrów na zabawkach był by ok ? Kwota maks ograniczona do 3000 zł .
http://www.decathlon.pl/j...id_8334039.html
http://divezone.pl/scubat...etr-p-1889.html
http://divezone.pl/butla-...ber-p-1245.html
By obniżyć koszta rozmyślam nad używką butla 12-15 l .

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2015, 17:58   

ile zamierzasz nurkować?
Bo jeśli kilka razy w roku, to szkoda czasu na pierdoły. Zestaw automatów można kupić taniej z używek na polskich aukcjach. Flaszkę i jacket można wypożyczyć, jeśli chcesz nurać w miejscach z bazą. A za rok jak cię wciągnie, to i tak musisz zacząć odkładać na nowe hobby, bo 3 tyś zł to dopiero początek...

Tao 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2015, 18:21   

Od paru lat ciągnę na pożyczonych sprzętach :) . Tam gdzie nuram nie ma baz nurkowych . Ogólnie nie pociąga mnie głębia ,suchary itd .. Potrzebuję tylko tych 3 rzeczy by nie być na losie znajomych . Mamy dwa ulubione jeziorka ze swoimi zabawkami i porostu chcę mieć swój sprzęt do owej rekreacji . Co do używek jedynie butla wchodzi w grę a jacket chce mieś w końcu w swoim rozmiarze :) i ten z deca cenowo wydaje się ok .Na używce dużo bym nie zaoszczędził a automat oddechowy wole nowy do kwoty 1400 . W wodzie pluskam się tylko w okresie letnim ale często .

Jagmin 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2015, 18:23   

Jacket, piankę (lepiej półsuchy, jest b. fajny), płetwy, maskę możesz kupić nowe w D.
Resztę kup używane, z forum lub komisu nurkowego na facebooku.

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2015, 18:36   

Butlę masz nową właśnie na komisie nurkowym za 800 i to z podwójnym zaworem.
https://www.facebook.com/...urkowy/?fref=nf
Ostatnio zmieniony przez Turlogh 04-09-2015, 18:40, w całości zmieniany 2 razy  

Karollo 

Stopień: Adv TMX
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 04-09-2015, 19:02   

Wrazenia o jackecie z D. opisal tutaj kolega blogowiec. http://nurkolog.pl/?p=935 Ogolnie dobre :)

Co do automatow, to wiem, ze kazdy chcialby nowe i w ogole, sam tak chcialem. Juz teraz wiem, ze mozna spokojnie kupic dobre uzywki. Dla mojej zony w zeszlym roku kupilem zestaw rekreacyjny apeks atx40 po przegladzie za 700 zlotych. Dziala bez zarzutu. Kupowalem tez wiele innych osobnych elementow do automatow na stage i tez jakos to dziala.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2015, 19:24   Re: Zestaw do rekreacji

Tao napisał/a:
Witam i mam zapytanie i porady . Czy taki zestaw do rekreacji - krótkie nurki do 10 metrów na zabawkach był by ok ? Kwota maks ograniczona do 3000 zł .
By obniżyć koszta rozmyślam nad używką butla 12-15 l .

Kolego, by było uczciwie.

Wybierz butlę 10l - wystarczy Ci w zupełności na lekkie i płytkie nurki. odpuść zupełnie 15l. Jest za ciężka a wystarczy na 3x takie nurki często. Jak nie stalowa, to wybierz jakąś alu S080. pojemność zbliżona, a na pewno przyda się w przyszłości lub łatwiej odsprzedaż

Jacket może być, chociaż nic nie piszesz o piance. Poleciłbym wówczas zakup 3-5mm skafandra a zamiast jacketu noszak do butli lub właśnie prostszy jacket jeśli słabiej pływasz.

Automat ICE masz w bardzo dobrej cenie. Jeśli wybierasz piankę - zdecydowanie długi rękaw i nogawki
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 04-09-2015, 19:31, w całości zmieniany 1 raz  

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2015, 19:56   

Ten jacket taki sobie,lepsze są takie ,co mają pęcherz na plecach.Butle i automat kup używki.Za ten tysiąc złotych to kupisz i butle 10 i używany Ds4 (Dołożysz najwyżej dwie stówki) , i masz butle i automat.Nie rób tego co my wszyscy na początku.Sam wydałem kiedyś koło 10 tyś w nówki a dwa sezony potem sprzedawałem za 1/3 ceny.Dziś i twina i automaty Tek3 i kompa mam używki, i gra i buczy.To nie jest tak, jak z autami z Reichu.Używki w nurkowym sprzecie to sprzęt naprawdę pełnowartościowy i bezpieczny.

Tao 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2015, 20:04   

Może od początku . Na stanie mam 3 pianki 3 mm , 5 mm , 7 mm . Do tego maski , balasty komputer idt .Częściej nuram na bezdechu jak też z rurką w trzcinach . Obecnie zwiekszyło sie grono znajomych z butlami i głupio mi cały czas pożyczać brakujący sprzęt. Nurkowałem zawsze w jacket różnych firm i zbytnio nie odczuwałem wielkich różnic po za rozmiarem :) . Co do butli też większej różnicy nie odczuwałem czy to 12 ka czy 15 . Z noszakiem do butli nigdy się nie spotkałem i bym wolał nie eksperymentować . Ogólnie jestem zmarzlakiem i w użyciu 7 mm obecnie pianka i jest ok na letnie i nie głębokie nury . Butla też by była w użyciu do ładowania kartusza w PCP ( wiatrówka ) i raczej bym już jej nie odsprzedawał nawet jak bym już do wody nie wchodził . Nabijanie butli bym maił na miejscu za grosze . Jedynie po prostu potrzebuję jacket i automat ,co do butli to zdecyduję się na używaną . I tu zapytanie czy warto dokładać do tego automatu ;
APEKS ATX40 / DS4 + Octopus ATX40 + Manometr , czy wystarczający i tańszy około 400 zł będzie ten ; SCUBATECH R2 Ice + Octopus + Manometr .
Rozważył bym używkę automatu ale bym musiał mieć pewność źródła . Na allegro raczej nie zaryzykuję . To tak w skrócie .

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2015, 20:12   

W sumie jak tylko automat potrzebujesz a nie do końca się orientujesz w niuansach, to bierz nowy ds4. Chociaż na komisie jest parę fajnych propozycji używek. Zawsze, ale to zawsze go sprzedasz, tego r2 już niekoniecznie.
Na jacketach się nie znam.

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2015, 20:21   

Tak właśnie .Bierz Apeksa ale używkę,parę stów w kieszeni. Jacket jak najmniej rozbudowany,bez bajerów całkiem niepotrzebnych.

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2015, 20:44   

http://allegro.pl/skrzydl...5644564078.html

:ok2:

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2015, 20:46   

Na Komisie na fejsie jest lekki jacket Scubapro LiteHawk z pęcherzem na plecach typu travel.Dla Ciebie w sam raz (nie wiem jak rozmiar.Dokładasz dwie stówy ale zaoszczędzisz przecież na używanym automacie ;-)
Ostatnio zmieniony przez makalu 04-09-2015, 20:51, w całości zmieniany 1 raz  

Tao 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2015, 21:06   

Ok , na spokojnie będę się rozglądał . Jutro ( chyba ) ostatni nur na zakończenie lata z pożyczonym sprzętem a na wiosnę już te trzy elementy brakujące dokupię z Waszą pomocą .
Dzięki za info i jesteśmy w kontakcie .

Piotr Stańczuk 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2015, 13:22   Re: Zestaw do rekreacji

[quote="Nuroslaw"][quote="Tao"]

Wybierz butlę 10l - wystarczy Ci w zupełności na lekkie i płytkie nurki. odpuść zupełnie 15l. Jest za ciężka a wystarczy na 3x takie nurki często. Jak nie stalowa, to wybierz jakąś alu S080. pojemność zbliżona, a na pewno przyda się w przyszłości lub łatwiej odsprzedaż

....... albo całkiem odwrotnie czyli bierz zdecydowanie 15 x 230 bar, spokojnie wystarczy na 2 płytsze nurki a do nurków koło 40 m też super. jeśli twoi partnurzy pływają w s80 albo 12 to będziesz zawsze miał więcej gazu i nie będziesz się stresował że się kończy, ot luksus świętego spokoju.
dodatkowo vs S80 zabierasz mniej balastu więc mniej dźwigania na pasie

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2015, 13:49   

Piotrze, kiedy nurkowałeś w lekkim sprzęcie?

Ja bardzo często pozbywam się właśnie na płytkie nurki "uniwersalnego" zestawu ciężkiego nurka głębokowodnego i zakładam pianeczkę 3mm, 10l butlę z noszakiem. Do tego zestawu wystarcza max 3kg ołowiu i śmigam lekko i przyjemnie. (pełnotwarzówka potrzebuje 1kg więcej balastu niestety)

Tak, przez lata nagromadziło się mi sprzętu i pewnego dnia wróciłem do początków nurkowania - tego co dawało prawdziwą frajdę - pływania na lekko w ciepłej, prześwietlonej wodzie pełnej roślinności i ryb.
jak będzie chciał iść na 40m, to ani pianka 5mm, ani 15l flaszka nie będą wystarczające, chyba że szybka winda tam i z powrotem...
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 05-09-2015, 13:51, w całości zmieniany 1 raz  

Piotr Stańczuk 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2015, 09:23   

Nurosław masz rację, przypuszczam jednak, ża masz twina, jakieś s80 i butlę mniejszą, wybierasz więc sprzęt w zależności od planowanego nurkowania i ewentualnego kaprysu.

Jeśli miałbyś posiadać 1 butlę i ograniczony budżet to musiałbyś iść trochę na kompromis i wybrać najmniej przeszkadzający zestaw wad.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2015, 15:43   

Jeśli kolega planuje płytkie, rekreacyjne nurki do 10 m, to myślę, że nie ma potrzeby go uszczęśliwiać zbędnymi kilogramami na jego plecach - to zabija przyjemność z nurkowania.

Wciska Cię to w głąb, gdzie nic nie ma śródlądziu za wyjątkiem cyferek na komputerze. Z treści posta wydaje się świadomym nurkiem.

Co prawda automat Apex, nawet 40 jest dużo lepszym wyborem, sprawdzającym się w każdych warunkach.

Osobiście skupiłbym się nie na wadach a zaletach lekkiego sprzętu - by było więcej frajdy z nurkowania.

Przez wiele lat uskuteczniałem cudowne nurki z butlą 8l. Niczego mi nie brakowało, gdy chodziłem powyżej termokliny, nawet powietrza było dość. A mniejsza butla daje sporą swobodę. Jak we free, tylko możesz dłużeeeeeej siedzieć pod powierzchnią.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 06-09-2015, 15:50, w całości zmieniany 2 razy  

Tao 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2015, 17:51   

U mnie jest tego typu problem ,że jak nawet woda ma 22 stopnie na powierzchni to komfort czuje dopiero w piance 7 mm :( . I do wyważenia samej tej pianki muszę dźwigać 7- 8 kg na nury na bezdechu . Więc nici z lekkim tańcem pod wodą :) . Na pewno zaletą jest mniejsze obciążenie ale już w 3 mm nie dał bym rady . Chyba że w wodzie 26 stopni :) . Więc jestem zmuszony na kg . Skupię się na tym najtańszym jackecie z kieszeniami na balast z deka a resztę będę polować na okazje warte uwagi .Czyli Apeks 40 i flasza 12 l .Coś w ten deseń . Wczoraj zrobiłem ostatniego nura na zakończenie sezonu letniego z butlą 12 l i spacerowo na zabawkach ze znajomymi 35 minutek bez stresu i wielkiego wysiłku . Takie nurki najlepiej lubię, co by coś oglądać a nie ciemnicę i zimno :( . No i oczywiście roślinki i rybki. Tylko szkoda że jest ich coraz mniej :( .

[ Dodano: 13-11-2015, 17:05 ]
Powoli już do przodu z kompletem . Posłuchałem waszych rad i nabyłem najprostszy Jacket poseidon biscaya L w rewelacyjnym stanie za 300 zł . Na początek dodałem zapięcia na wysokości klatki piersiowej by ustabilizować bardziej ten plecak :) . I butelka Luxfer S080
Foto ;

Pozostało mi jeszcze upolować automaty . I mam zapytanie co do wyboru . Zastanawiam się nad zestawami ;
REC. Apeks DS4 + ATX 40 + ATX 40 + manometr
ATX100 I+IIst, Scubapro R190+konsola Cressi
Coś w ten deseń .

[ Dodano: 26-11-2015, 13:15 ]
Mam zapytanie do Was , jaka jest różnica miedzy automatami ATX 100 a ATX 40 - 1 i drugi stopień ? Z tego co zauważyłem nie ma już w sprzedaży ATX 100 w sklepach nurkowych a ds4 jak i ATX 40 są jak najbardziej dostępne na rynku . ??

Nadnaturalista 

Stopień: P3.PSS.PNA.PNO.PE
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-01-2016, 20:56   

Jaki polecacie automat na początek? Nurkuje w suchym,butla 15 litrów,skrzydło xdeep Zeos. Co polecacie? Może jakiś Apex?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu