Witam,
Jestem początkującym nurkiem, w związku z tym po użyciu opcji "szukaj" chciałem zapytać o oznaczenia używane często na forum.
Mianowicie chodzi mi o oznaczenia takie jak :
DST , atx40 , at20/ct20 , t20, tx40.
Są to oznaczenia automatów podstawowych czy też octopusów i jak rozróżnić te dwa typy ?
Dziękuje za odpowiedzi oraz za uwagi do mnie jeśli palnąłem jakąś głupotę.
Różne modele automatów Apeksa, na zimne i ciepłe wody, na rynek niemiecki itd.
Podstawa to I stopień DS4, DST (obrotowa głowica) oraz II stopień ATX/XTX40, ATX/XTX50, ATX/XTX100, ATX/XTX200 i jeszcze kilka innych.
Seria 20 jest stara i nie widziałem w sklepach.
Konfiguracje automatów w sklepach są różne, np. DS4+ATX40+ATX40 lub DS4+XTX50+XTX40 itd.
kompromis cena/jakość to moim zdaniem Apeks, rozwojowy zestaw to DS4+2x XTX40 lub XTX50
taniej będzie DS4 + 2x ATX40
osobiście wole XTX50 bo lubię sobie pogmerać pokrętłami pod wodą, ATX z pierwszego zestawu właśnie "tego tańszego" robi u mnie za zapas w razie draki a drugi wylądował na tleniaku
to jest konfiguracja typowo rekreacyjna do pojedynczej butli, jeśli będziesz robił coś więcej kiedyś to wykorzystasz te automaty. Jeśli zrezygnujesz z nurania to łatwo je sprzedasz bo są popularne w naszym kraju.
wydaje mi się jednak, że ostatnio jakość Apeksa się pogorszyła, w 2 nowych 1 stopniach powłoka chromowana zlazła z gwintu w kilku miejscach, w 7 letnich ciągle używanych nic takiego się nie stało
Dziękuje wam bardzo za odpowiedź. Jesteście super. Teraz pytanie, czy dla początkującego możecie polecić któryś z tych automatów ?
Nie ma automatów dla początkujących i zaawansowanych nurków jedni i drudzy nie dają rady bez oddychania pod wodą
Automaty wybieraj kierując się warunkami w jakich będziesz nurkował te warunki możesz zamknąć dwoma kategoriami wód zimnych i wód ciepłych.
Skup się nad automatami na wody zimne i tu najlepiej sprawdzają się automaty membranowe pracujące w środowisku odizolowanym od wody. Wyjątkiem jest tylko jeden automat tłokowy.
Automat to element sprzętu który może wystarczyć na dziesięciolecia więc najlepiej przyjąć taktykę kupuję raz i na zawsze i dbam jak mogę bo lepszych i tak nie wymyślą więc zmiana za jakiś czas nie będzie miała sensu.
Wybór automatów jest banalnie prosty są dwie dominujące i uznane marki Apeks i Scubapro natomiast w ramach tych marek tylko parę modeli
Apeks do pojedynczej flaszki XTX 200 + octopus xtx 40
Scubapro do pojedynczej flaszki MK 25 Evo + S600 + octopus R195
Apeks do twina ( podwójne butle) Tec3+ xtx 50 x2
Scubapro do twina MK25 Evo+ S600 x2
Enjoy!
[ Dodano: 22-06-2016, 12:28 ]
Kacper_Cz napisał/a:
Czyli np taki atx40 może być w porządku i wystarczający ?
Może być.
automaty mają być właściwe a wystarczająco musi być gazu do oddychania w butli
Ostatnio zmieniony przez Scaner 22-06-2016, 12:25, w całości zmieniany 2 razy
Scaner, dzięki wielkie, swoją droga przyznam się bez bicia że nie pytam bez powodu. Widziałem w sekcji sprzedam na forum ogłoszenie @thoms. Ma na sprzedaż własnie atx40 za 250 zł i mocno zastanawiam się nad ta opcją
Martin wbrew pozorom doświadczenie i staż nurkowania nie idzie w parze z użytecznością rad.
wejdź sobie na jakiegoś popularnego sklepu internetowego bo dziś ludzie nie kupują w stacjonarnych co najwyżej przymierzają. Sprawdź co jest dostępne bo możesz się zdziwić
Nie dalej jak tydzień temu wrócił do mnie kursant z prośbą o weryfikację listy szpeju bo 3/4 jest już niedostępne.
W Scubapro zaproponowałem rozwiązanie tańsze w przypadku Apeksa lepsze bo zamiast FSR można wziąć xtx100 tylko po co skoro FSR jest mniejszy i ma wymienne gniazdo ?
Nie mniej DS4 +.. to dobra opcja choć ja do pojedynczej flaszki wybrałbym xtx200
a po co lans na oldskulowca xt to jest to samo co xtx i co z tego że tak samo działa jak jest brzydki stary z twardego rysującego się plastiku z resztą dlaczego xt a nie naprzykład coś z tych automatów?
[ Dodano: 22-06-2016, 13:17 ]
Kacper_Cz napisał/a:
Scaner, dzięki wielkie, swoją droga przyznam się bez bicia że nie pytam bez powodu. Widziałem w sekcji sprzedam na forum ogłoszenie @thoms. Ma na sprzedaż własnie atx40 za 250 zł i mocno zastanawiam się nad ta opcją
Upewnij się czy są papiery na serwis. Serwis robi się co 12 miesięcy/100 nurkowań w zależności co nastąpi pierwsze.
Może się zdarzyć że kupisz coś za 250 i od razu wydasz kolejne 200 na serwis. Dlatego porównując cenę używki z nowym odejmij sobie jakieś 400 pln od nowego sprzętu ( cena serwisu I+II stopień+ nowe kable powietrzne) dopiero na takiej bazie łapiesz balans porównawczy.
W praktyce najczęściej jest tak że używane automaty sprzedawane są w efekcie końcowym drożej niż nowe bo kupujący nie bierze pod uwagę serwisu i kabli.
Bywa że ktoś wrzuca na aledrogo automat bo musiałby zrobić serwisy i wymienić kable
Ostatnio zmieniony przez Scaner 22-06-2016, 13:20, w całości zmieniany 2 razy
Z P1 pamiętam jedno z pytań testowych:
jakiej klasy powinien być octopus:
a) takiej samej lub wyższej jak główny 2. stopień
b) niższej niż główny 2. stopień
c) --- nie pamiętam.
Ale w głowie mi utkwiło, że takiej samej lub lepszej. Skoro xtx 40 jest dobry na octopsus to i na główny 2. stopień.
Kiedy zrobiłeś owd?
Kiedyś umówimy się na Zakrzówku, to pogadamy i może zanurkujemy.
Jeżeli chodzi o Apeks, to kup ds4 + ATX40 lub xtx50.
Mam ATX40 ze śrubą, kręcę nią pod wodą (coś w stylu atx50).
Zrobiłem je ponad 3 lata temu. No powiedzmy że w 2010 roku. Ale ostatnim razem nurkowałem 2 lata temu. Dlatego tez chce wrócić i przypomnieć sobie to wszystko a że mam już Jacket, chce skompletować resztę sprzętu. Gwoli ścisłości (nie nurkowałem bo kumpel się wykruszył)....
Wysłany: 22-06-2016, 22:36
juwisz napisał/a:
Kiedy zrobiłeś owd?
Kiedyś umówimy się na Zakrzówku, to pogadamy i może zanurkujemy.
Jeżeli chodzi o Apeks, to kup ds4 + ATX40 lub xtx50.
Mam ATX40 ze śrubą, kręcę nią pod wodą (coś w stylu atx50).
moje a/o wszystkie, to ds4 i ATX 40 (niektóre tuningowane, ze śrubą jak w atx )
czyli na twinie podstawowy i backupowy plus trzy stage'owe (tlen, nx 50 i dodatkowy zazwyczaj do stage'a dennego).
Wśród nich na twinie jeszcze ten, który kupiłam jako pierwszy na nurkowania rec.
Wymieniałam już mano prawie wszędzie, ale I stopień i II stopień - serwisowane i niezawodne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko