Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Oznaczenia automatów.
Autor Wiadomość
Kacper_Cz 

Stopień: OWSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2016, 10:39   Oznaczenia automatów.

Witam,
Jestem początkującym nurkiem, w związku z tym po użyciu opcji "szukaj" chciałem zapytać o oznaczenia używane często na forum.
Mianowicie chodzi mi o oznaczenia takie jak :
DST , atx40 , at20/ct20 , t20, tx40.
Są to oznaczenia automatów podstawowych czy też octopusów i jak rozróżnić te dwa typy ?
Dziękuje za odpowiedzi oraz za uwagi do mnie jeśli palnąłem jakąś głupotę.

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2016, 10:52   

to modele I i II stopni Apeksa

jeśli poprzedzisz je nazwą producenta to google ładnie ci obrazek pokaże

I stopnie Apeksa to m.in DS4 i DST itd.
II stopnie: atx(...), XTX(...),
T(...) to automaty na ciepłe wody,
TX(...) to starsza seria XTX

octopus różni się od podstawowego automatu tylko kolorem obudowy

... to tak w skrócie

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 22-06-2016, 10:53   

Różne modele automatów Apeksa, na zimne i ciepłe wody, na rynek niemiecki itd.
Podstawa to I stopień DS4, DST (obrotowa głowica) oraz II stopień ATX/XTX40, ATX/XTX50, ATX/XTX100, ATX/XTX200 i jeszcze kilka innych.
Seria 20 jest stara i nie widziałem w sklepach.
Konfiguracje automatów w sklepach są różne, np. DS4+ATX40+ATX40 lub DS4+XTX50+XTX40 itd.

Kacper_Cz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2016, 10:54   

Dziękuje wam bardzo za odpowiedź. Jesteście super. Teraz pytanie, czy dla początkującego możecie polecić któryś z tych automatów ?

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 22-06-2016, 11:40   

Do jakiej butli?

Kacper_Cz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2016, 11:43   

Butle będę pożyczał nie mam swojej.

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2016, 11:55   

kompromis cena/jakość to moim zdaniem Apeks, rozwojowy zestaw to DS4+2x XTX40 lub XTX50

taniej będzie DS4 + 2x ATX40

osobiście wole XTX50 bo lubię sobie pogmerać pokrętłami pod wodą, ATX z pierwszego zestawu właśnie "tego tańszego" robi u mnie za zapas w razie draki a drugi wylądował na tleniaku

to jest konfiguracja typowo rekreacyjna do pojedynczej butli, jeśli będziesz robił coś więcej kiedyś to wykorzystasz te automaty. Jeśli zrezygnujesz z nurania to łatwo je sprzedasz bo są popularne w naszym kraju.

wydaje mi się jednak, że ostatnio jakość Apeksa się pogorszyła, w 2 nowych 1 stopniach powłoka chromowana zlazła z gwintu w kilku miejscach, w 7 letnich ciągle używanych nic takiego się nie stało

Kacper_Cz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2016, 12:07   

Czyli np taki atx40 może być w porządku i wystarczający ?

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 22-06-2016, 12:23   

Kacper_Cz napisał/a:
Dziękuje wam bardzo za odpowiedź. Jesteście super. Teraz pytanie, czy dla początkującego możecie polecić któryś z tych automatów ?

Nie ma automatów dla początkujących i zaawansowanych nurków jedni i drudzy nie dają rady bez oddychania pod wodą :ping:

Automaty wybieraj kierując się warunkami w jakich będziesz nurkował te warunki możesz zamknąć dwoma kategoriami wód zimnych i wód ciepłych.
Skup się nad automatami na wody zimne i tu najlepiej sprawdzają się automaty membranowe pracujące w środowisku odizolowanym od wody. Wyjątkiem jest tylko jeden automat tłokowy.
Automat to element sprzętu który może wystarczyć na dziesięciolecia więc najlepiej przyjąć taktykę kupuję raz i na zawsze i dbam jak mogę bo lepszych i tak nie wymyślą więc zmiana za jakiś czas nie będzie miała sensu.

Wybór automatów jest banalnie prosty są dwie dominujące i uznane marki Apeks i Scubapro natomiast w ramach tych marek tylko parę modeli
Apeks do pojedynczej flaszki XTX 200 + octopus xtx 40
Scubapro do pojedynczej flaszki MK 25 Evo + S600 + octopus R195
Apeks do twina ( podwójne butle) Tec3+ xtx 50 x2
Scubapro do twina MK25 Evo+ S600 x2
Enjoy!

[ Dodano: 22-06-2016, 12:28 ]
Kacper_Cz napisał/a:
Czyli np taki atx40 może być w porządku i wystarczający ?

Może być.

automaty mają być właściwe a wystarczająco musi być gazu do oddychania w butli :bee;
Ostatnio zmieniony przez Scaner 22-06-2016, 12:25, w całości zmieniany 2 razy  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 22-06-2016, 12:36   

Scaner, nie przesadzaj. Jesli chodzi o apeksa, to ds4 + .tx50 sa wystarczajace. Wszystko wyzej to to samo, w innych obudowach.

Kacper_Cz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2016, 12:40   

Scaner, dzięki wielkie, swoją droga przyznam się bez bicia że nie pytam bez powodu. Widziałem w sekcji sprzedam na forum ogłoszenie @thoms. Ma na sprzedaż własnie atx40 za 250 zł i mocno zastanawiam się nad ta opcją :)

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 22-06-2016, 13:04   

martin napisał/a:
Scaner, nie przesadzaj. Jesli chodzi o apeksa, to ds4 + .tx50 sa wystarczajace. Wszystko wyzej to to samo, w innych obudowach.

I kolega ma tego szukać pewnie na tej stronie? http://www.discountdivers...gulators_1.html

Martin wbrew pozorom doświadczenie i staż nurkowania nie idzie w parze z użytecznością rad.

wejdź sobie na jakiegoś popularnego sklepu internetowego bo dziś ludzie nie kupują w stacjonarnych co najwyżej przymierzają. Sprawdź co jest dostępne bo możesz się zdziwić :aaa:

Nie dalej jak tydzień temu wrócił do mnie kursant z prośbą o weryfikację listy szpeju bo 3/4 jest już niedostępne.

W Scubapro zaproponowałem rozwiązanie tańsze w przypadku Apeksa lepsze bo zamiast FSR można wziąć xtx100 tylko po co skoro FSR jest mniejszy i ma wymienne gniazdo ?
Nie mniej DS4 +.. to dobra opcja choć ja do pojedynczej flaszki wybrałbym xtx200

a po co lans na oldskulowca xt to jest to samo co xtx i co z tego że tak samo działa jak jest brzydki stary z twardego rysującego się plastiku z resztą dlaczego xt a nie naprzykład coś z tych automatów?

[ Dodano: 22-06-2016, 13:17 ]
Kacper_Cz napisał/a:
Scaner, dzięki wielkie, swoją droga przyznam się bez bicia że nie pytam bez powodu. Widziałem w sekcji sprzedam na forum ogłoszenie @thoms. Ma na sprzedaż własnie atx40 za 250 zł i mocno zastanawiam się nad ta opcją :)

Upewnij się czy są papiery na serwis. Serwis robi się co 12 miesięcy/100 nurkowań w zależności co nastąpi pierwsze.
Może się zdarzyć że kupisz coś za 250 i od razu wydasz kolejne 200 na serwis. Dlatego porównując cenę używki z nowym odejmij sobie jakieś 400 pln od nowego sprzętu ( cena serwisu I+II stopień+ nowe kable powietrzne) dopiero na takiej bazie łapiesz balans porównawczy.

W praktyce najczęściej jest tak że używane automaty sprzedawane są w efekcie końcowym drożej niż nowe bo kupujący nie bierze pod uwagę serwisu i kabli.
Bywa że ktoś wrzuca na aledrogo automat bo musiałby zrobić serwisy i wymienić kable :aaa:
Ostatnio zmieniony przez Scaner 22-06-2016, 13:20, w całości zmieniany 2 razy  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 22-06-2016, 16:54   

Kolega ma szukac w sklepie nurkowym.

Kropka przed XT oznacza dowolna serie.

Crypturgus 

Stopień: LOK/CMAS* (P1)
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2016, 17:58   

Z P1 pamiętam jedno z pytań testowych:
jakiej klasy powinien być octopus:
a) takiej samej lub wyższej jak główny 2. stopień
b) niższej niż główny 2. stopień
c) --- nie pamiętam.

Ale w głowie mi utkwiło, że takiej samej lub lepszej. Skoro xtx 40 jest dobry na octopsus to i na główny 2. stopień.

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 22-06-2016, 19:04   

martin napisał/a:
Kolega ma szukac w sklepie nurkowym.

Kropka przed XT oznacza dowolna serie.

:beer3:
No to kropka zmienia obraz
Ds4 + .xt to dobra propozycja :pa:

dav4u 

Stopień: czy+
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2016, 20:31   

Scaner napisał/a:

No to kropka zmienia obraz
Ds4 + .xt to dobra propozycja :pa:

A DS4 + .TX to już całkiem załatwia sprawę :pa:

Kacper_Cz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2016, 20:36   

dav4u napisał/a:
A DS4 + .TX to już całkiem załatwia sprawę

Tylko który .TX ? :p

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 22-06-2016, 20:52   

Kiedy zrobiłeś owd?
Kiedyś umówimy się na Zakrzówku, to pogadamy i może zanurkujemy.
Jeżeli chodzi o Apeks, to kup ds4 + ATX40 lub xtx50.
Mam ATX40 ze śrubą, kręcę nią pod wodą (coś w stylu atx50).

Kacper_Cz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2016, 21:03   

Zrobiłem je ponad 3 lata temu. No powiedzmy że w 2010 roku. Ale ostatnim razem nurkowałem 2 lata temu. Dlatego tez chce wrócić i przypomnieć sobie to wszystko a że mam już Jacket, chce skompletować resztę sprzętu. Gwoli ścisłości (nie nurkowałem bo kumpel się wykruszył)....

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2016, 22:36   

juwisz napisał/a:
Kiedy zrobiłeś owd?
Kiedyś umówimy się na Zakrzówku, to pogadamy i może zanurkujemy.
Jeżeli chodzi o Apeks, to kup ds4 + ATX40 lub xtx50.
Mam ATX40 ze śrubą, kręcę nią pod wodą (coś w stylu atx50).

moje a/o wszystkie, to ds4 i ATX 40 (niektóre tuningowane, ze śrubą jak w atx ;-) )
czyli na twinie podstawowy i backupowy plus trzy stage'owe (tlen, nx 50 i dodatkowy zazwyczaj do stage'a dennego).
Wśród nich na twinie jeszcze ten, który kupiłam jako pierwszy na nurkowania rec.
Wymieniałam już mano prawie wszędzie, ale I stopień i II stopień - serwisowane i niezawodne :-)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu