Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy to mozliwe, że...
Autor Wiadomość
ROBAL
[Usunięty]

Wysłany: 08-12-2004, 12:56   Czy to mozliwe, że...

... zawór dodawczy suchego skafandra może w trakcie nurkowania zamarznąc w pozycji otwarty???

-=Saint=- 

Stopień: AOWD Padi, ** Cmas
Wysłany: 08-12-2004, 15:29   

Z tegoi co wiem może, powodując stały napływ do skafandra. Należy wtedy wypiąć szybkozłączkę.

jtrembowelski 

Stopień: IANTD Trimix Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2004, 00:51   

-=Saint=- napisał/a:
Należy wtedy wypiąć szybkozłączkę.

Heja

Polecam lekturę wątku jaka konfiguracja w dziale technika, końcówka strony 4 i cała 5, bo jak zawsze są różne szkoły...

Dodam tylko, że wężyk standardowy "gruby" od suchego skafandra ma większy przepływ niż wężyk od jacketu "cienki".

Pozdrawiam

morholt
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2005, 10:09   

Heja!
Jasne że może. Jeżeli nie masz jeszcze SS1 to polecam a nurkowanie w suchym bez przeszkolenia nie jest najlepszym pomysłem ponieważ można nabrać złych nawyków. A instruktor pewnie będzie cię uczył aż się nauczysz a nie kiedy odbędziesz przewidziane 2 nury. W moim wypadku były 2 +jeden dla ułomnych... :-D I jak mówił Saint trzeba wtedy wypiąć szybkozłączkę.
miłego pluskania

gogolek 

Stopień: umiem pływać
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2005, 10:34   

po stopniu widze że takie żeczy to powinieneś wiedzieć,a co do pływaniaw sucharku jak wyżej forumowicze mówią lepiej zrób kurs zanim zrobisz sobie krzywdę. pozdrowionka w nowym cudownym nowym sezonie nurkowym :)

sardyna 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2005, 23:35   

ja mialem tez taki problem
bylem na kursie na suchego na hanczy ok miesiac temu i robilismy 2 nura. nagle na 20m zaczelo mnie wyzucac do gory i instruktor przytomnie odlaczyl mi szybkozlaczke
jak juz napisalem to bylo 2 nurkowanie tego dnia a hancza miala ok 4stopni - pewnie dlatego

ROBAL
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2005, 13:20   

Po przetestowaniu nowego skafandra okazało się, że po wciśnięciu zaworu dodawczego, powietrze płyneło bez przerwy do skafandra. Oczywiście wypięcie szybkozłączki jest skuteczne(jeżeli nie nastąpi zamarźnięcie I-go stopnia). Po wymianie na nowy zawór okazało się to samo zawór nie odbija i skafander cały czas się napełnia.

Czy przyczyną może być zbyt duże ciśnienie w komorze średniego ciśnienia???

Ps. stopień SS1 zrobiłem w '99 a w sucharze nurkuje od '97

morholt
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2005, 14:26   

Mam pytanie do Sardyny: czy robiłeś kurs w bazie w błaskowiżnie u irka Słuckiego i przypadkiem nurkowałeś w takim czarnym gumowym skafandrze?

[ Dodano: 08-01-2005, 14:34 ]
I pytanie do robala: jakim cudem wypięcie szybkozłączki nie jest skuteczne nawet jeżeli zamarznie I stopień? przecież wtedy nie ma siły aby było ono transportowane do skafandra (teleportacja z tego co wiem nie zdarza się). A swoją drogą to szybkozłączki nie zamykają dopływu powietrza same?

sardyna 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2005, 01:11   

tak nurkowalem u irka sluckiego w blaskowiznie. wiesz to byl suchy jego syna adama byl czarny - oczywiscie suchy nie adam a czemu pytasz ?

morholt
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2005, 10:25   

Ponieważ też tam robiłem niedawno kurs i nurkowałem. I też miałem przeboje z tym skafandrem ale nie były one tak drastyczne. Polegały na tym że naciskałem zawór i powietrze często przestawało lecieć po ok.7sek. ale leciało powoli. :-D

ROBAL
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2005, 15:22   

Wcale wypięcie szybkozłączki nie jest najlepszym rozwiązaniem. Co mi to daje???
Napewno to, że do skafandra nie leci już gaz.
I co dalej?
Zakładam, że to wypadek nurkowy i kończe nurkowanie? tak??
Czyli teoretycznie wynurzam się i niepotrzebuje więcej gazu do skafandra, bo się rozpręża i wypuszczam jego nadmiar ze skafandra? tak??
(nie moge dalej się zanużać, bo nie moge napełniać skafandra, wpięcie ponowne na 30-40 metrach w grubych rękawicach jest bardzo trudne i czasochłonne)

Czy nie lepiej zatrzymać dopływ powietrza do skafandra? Nie wypinając szybkozłączki i poczekać, aż się ogrzeje(odmarźnie) i dalej kożystać z możliwości inflacj?I można kontynuować nurkowanie???

sardyna 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-01-2005, 20:25   

czyli rozumiem ze znasz adama sluckiego? a robisdz u irka kurs podlodoweggo?

-=Saint=- 

Stopień: AOWD Padi, ** Cmas
Wysłany: 10-01-2005, 21:17   

ROBAL napisał/a:
Wcale wypięcie szybkozłączki nie jest najlepszym rozwiązaniem. Co mi to daje???
Napewno to, że do skafandra nie leci już gaz.
I co dalej?
Zakładam, że to wypadek nurkowy i kończe nurkowanie? tak??
Czyli teoretycznie wynurzam się i niepotrzebuje więcej gazu do skafandra, bo się rozpręża i wypuszczam jego nadmiar ze skafandra? tak??
(nie moge dalej się zanużać, bo nie moge napełniać skafandra, wpięcie ponowne na 30-40 metrach w grubych rękawicach jest bardzo trudne i czasochłonne)

Czy nie lepiej zatrzymać dopływ powietrza do skafandra? Nie wypinając szybkozłączki i poczekać, aż się ogrzeje(odmarźnie) i dalej kożystać z możliwości inflacj?I można kontynuować nurkowanie???

Cóż, masz jeszcze jacket i sytuacji stricte awaryjnej nie ma. Tylko jak cię ściśnie to troszku zmarzniesz :sad: . co do zatrzymania dopływu może to być trudne. Zawory przesuwne w wypadku zablokowania da się teoretycznie cofnąć, przycisków nie bardzo. Innych metod nie znam, więc chyba pozostaje szybkozłączka.

stachu 

Stopień: INSTRUCTOR
Wysłany: 10-01-2005, 21:31   

robal szybkie wypiecie weza napewno jest dobrym pomyslem ale te elementy dobrze przecwiczyc na basenie pod okiem instructora uwierzwidzialem jak ludzie strzelaja obys tego nie trenowal na wodach otwartych pozdrawiam

Jamko$ 

Stopień: TMX CMAS etc.
Kraj:
Afghanistan

Wysłany: 11-01-2005, 13:44   

ROBAL napisał/a:
Wcale wypięcie szybkozłączki nie jest najlepszym rozwiązaniem. Co mi to daje??? Napewno to, że do skafandra nie leci już gaz.

Ale to jest wlasnie najwazniejsze :-) Chodzi przeciez o to, zeby Cie w niekontrolowany sposob twoj wlasny skafander nie wystrzelil na powierzchnie, co jest zawsze niebezpieczne, a w przypadku nurkowan dekompresyjnych oznacza podroz do komory lub na tamten swiat.

ROBAL napisał/a:
I co dalej?

Stabilizujesz plywalnosc, pokazujesz partnerowi, ze jest cos nie tak i patrzysz co sie stalo. Jesli doszlo do awarii skafandra (czyli np. guzika dodawczego), to ja bym osobiscie pewnie udal sie w strone opustowki i do domu. Jesli "tylko" zamarzl, poczekalbym chwile i sprobowal znowu wpiac wezyk od argonowki. Jakby nie pomoglo, wpialbym jeszcze drugi wezyk, ktory mam zawsze pociagniety od butli na plecach. Jakby i to nie pomoglo - do domu.

ROBAL napisał/a:
wpięcie ponowne na 30-40 metrach w grubych rękawicach jest bardzo trudne i czasochłonne)

Nie tak bardzo. Pocwicz. Ja mam suche rekawice PCV z polarowym ociepleniem i daje rade. Kwestia wprawy. Po kilku probach bedziesz to robil "na macanego" nie patrzac na weze.

ROBAL napisał/a:

Jak lecisz do gory, bo ci sie skafander zaczyna pompowac, to musisz dzialac jak najszybciej. Najszybsze jest wypiecie szybkozlaczki. Chyba, ze zalozysz sobie jeszcze jakis dodatkowy zaworek, restryktor albo kranik z Castoramy :-) na wezu, ale to mi sie wydaje niepotrzebnym komplikowaniem konfiguracji.

Pozdrawiam,

Marcin Jamkowski

ROBAL
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2005, 15:44   

Jak mi zamarza zawór skafandra to zamiast wypięcia szybkozłączki najpierw zaginam wąż blokując przepływ gazu w sposób szybki i prosty. Po odczekaniu chwili jeżeli nie odpuści to faktycznie wypinam szybkozłączke. Lecz zagięcie węża przeważnie jest skuteczne. Według mnie jest to najlepszy sposób jaki znam.

Art 

Wysłany: 11-01-2005, 16:06   

a węża nie rozsadzi???

orzech 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 11-01-2005, 16:45   

nie, bo zamarzł zawór, a nie automat.
ale czy takie zginanie węża nie skończy się jego nadwyrężeniem?
(skończy się na pewno, ale po ilu próbach)
o.
Ostatnio zmieniony przez orzech 11-01-2005, 17:18, w całości zmieniany 1 raz  

snoop 

Stopień: jesce lackuję
Wysłany: 11-01-2005, 16:55   

orzech napisał/a:
ale czy takie zginanie węża nie skończy się jego nadwyrężeniem?

No tak ale teraz zastanów się co jest dla Ciebie ważniejsze. Zniszczony wężyk czy Twoje życie ? Odpowiedź chyba prosta.

ROBAL napisał/a:
Jak mi zamarza zawór skafandra to zamiast wypięcia szybkozłączki najpierw zaginam wąż blokując przepływ gazu w sposób szybki i prosty

Powiedz mi czy to oby na pewno działa ? Bo jak mi kiedysik wziął i zamarzł II st AO to za żadne skarby nie pomogło zgięcie węża co polecał mi kiedyś instruktor. Wręcz po prostu to nie działało. Bo nie sądzę, żebym w przypływie adrenaliny miał za mało siły żeby zgiąć wężyk.

Pozdravki

conan 

Stopień: nTM Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2005, 17:02   

ja tylko jako obserwator tej dyskusji ale...

chcialem zapytac snoopa dlaczego nie pomoglo (osobiscie nie mialem okazji sprawdzac tego patentu ze zginaniem weza przy zamrozeniu 2 stopnia) ale moj instruktor tez poleca to rozwiazanie i wydaje mi sie ze jesli odpowiednio mocno zacisniesz waz to wydatek powietrza powinien zostac zatrzymany

wiec dlaczego nie pomoglo??

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu