Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
nurkowanie w NORWEGII
Autor Wiadomość
karolina25 

Wysłany: 12-01-2006, 23:07   nurkowanie w NORWEGII

Witam,
razem z grupą znajomych zamierzamy wybrać się na nurkowania do Norwegii (fiordy + MOrze Północne). Ponieważ będzie to nasza pierwsza wyprawa w tym kierunku, chciałam zapytać, czy ktoś z Was mógłby posłużyć własnym doświadczeniem i wskazać mi kontakt do osób lub firm zajmujących się wynajmowaniem łodzi w pn-zach. części Norwegii. Może być link do stronki lub telefon.
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczna.
Karolina.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2006, 08:37   

Zapytaj w : http://divemaster.pl/divemaster/norwey.html
Byli jesienią 2005 więc może coś podpowiedzą.

Aniołek 

Stopień: Mamka pełną parą:)
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2006, 10:32   

Hej...
My byliśmy w Norwegii dwa razy. Raz w maju i raz we wrześniu. W tym roku też się wybieramy. Chętnie służę pomocą, ale proszę Cię podaj dokładne miejsce. Norwegia jest na prawdę spora, a my bazę nurkową znależliśmy nawet na małej wyspie...
A może nie macie konkretnego miejsca? I jesteście w trakcie szukania? Mogę pomóc.
Pozdrawiam...

Szatan 

Stopień: Brak
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2006, 17:58   

...i ja też. Parę fotek z naszych wyjazdów na stronie nautilus.slupsk.pl.

stefan-stefan 

Stopień: brodzÄ�cy
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2006, 18:13   

karolina25 napisał/a:
ktoś z Was mógłby posłużyć własnym doświadczeniem i wskazać mi kontakt do osób lub firm zajmujących się wynajmowaniem łodzi w pn-zach. części Norwegii

Akurat tam wszyscy maja łódki pod domem (myślę o wybrzeżu), to taki ichniejszy rower. Większość ma 9,9km gdyż w Norwegii do 10km nie potrzebujesz uprawnień (nawet karty rowerowej), więc jak będziesz wynajmować domek zapytaj czy dostępna jest 1na czy może więcej łódek. Chyba, że interesuje cię inny rodzaj łodzi, ale to nie zostało sprecyzowane.
Proszę bardzo.. To coś więcej niż łodzie :-D .Olej polskich pośredników. Jak interesuje cię coś więcej, wal na priva.
Pozdrawiam.

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2006, 18:22   

stefan-stefan napisał/a:
Większość ma 9,9km gdyż w Norwegii do 10km nie potrzebujesz uprawnień (nawet karty rowerowej)
Jesli piszesz o długości łodzi to chyba w metrach.

J8000 

Wysłany: 13-01-2006, 18:32   

Chyba raczej myśli o mocy (kuń mechaniczny :) )

stefan-stefan 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2006, 18:33   

Równie dobrze o Komunikacji Miejskiej, ale raczej to miałem na myśli.

RZ 

Stopień: Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2006, 13:02   

Witaj,
Od lat organizujemy wyprawy na wyspy Lofoty w Norwegii za kołem podbiegunowym. Rownież w tym roku. Zatem zapraszam.

pozdrawiam
Robert
http://www.underwater.pl

stefan-stefan 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2006, 13:29   

RZ napisał/a:
Rownież w tym roku. Zatem zapraszam.

KRYPCIOCHA
Jest taki dział ZAPROSZENIA, chcesz zapraszać to tam pisz.
stefan-stefan napisał/a:
Olej polskich pośredników

Nic dodać nic ująć.

Arturro 

Stopień: Trener :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2006, 15:25   

Witaj Karolino,
W przeciwieństwie do Stefana Stefana nie uważam że pomysł zabrania się z RZ-em jest nietrafiony. Jedno nurkowanie z bazy w Norwegii to koszt rzędu 200 pln!
Opłaca się mieć własną sprężarkę i miejsce gdzie można ją włączyć :lol:

Byłem dwa lata temu na Lofotach z Millennium i wiem że organizując wyjazd samodzielnie wydałbym znacznie więcej i nie zobaczyłbym aż tylu ciekawych miejsc.
Mam nadzieję że nie zostanę oskarżony o kryptoreklamę :-D
Pozdrawiam,
Arturro

stefan-stefan 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2006, 16:01   

Arturro
Mam pytanie, czy nurkowałeś z LOFOTDYKK? Jeśli tak to ile razy? Jaki koszt? Jak się miał/y te nurkowania do pozostałych które wykonałeś?
Pozdrawiam

Arturro 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2006, 16:20   

Witam ponownie,
Podzielam opienie większości osób które nurkowały z Magne że opłaca się odżałować tych parę złotych :-D
Na stronie http://www.lofotdykk.no/engelsk/home.htm można znaleźć szczegółowe informacje.
Dla mnie największą atrakcją były nurkowania wrakowe z brzegu. Hamburg i Fram są tego najlepszym przykładem.
W Norwegii zrobiłem swoje pierwsze zdjęcia podwodne...
http://www.nurkowanie.web...oty/album0.html
A
Ostatnio zmieniony przez Arturro 14-01-2006, 19:20, w całości zmieniany 1 raz  

stefan-stefan 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2006, 17:17   

Postaram się przybliżyć mój punkt widzenia na koszty wyjazdu na Lofoty w obu przypadkach.
Arturro napisał/a:
Jedno nurkowanie z bazy w Norwegii to koszt rzędu 200 pln!

Zupełnie inna jest cena jak wykupujesz pakiet.
Arturro napisał/a:
organizując wyjazd samodzielnie wydałbym znacznie więcej

Czyżby? Oto cena RZ'a + np.400 które wydałeś dodatkowo na nurki z Lofotdykk.
A to LOFOTDYKK
Cytat:
Prices 2005, includes VAT, in NOK
Packages Diving, total amount per person
DIVING WEEK - LONG
Lodging 6 nights, 8 boat dives and free air-fills
........... 1 pers 4600,- .... 2 - 5 pers 3900,- .... 6 - pers 3600,-

Zakwaterowanie - 1200NOK
Policz..., Z Magne dogadasz się i za nurki zapłacisz 1600zeta, z zakwaterowaniem 2100-2200 w zależności od ilości osób.
Różnica? W cenie niewielka, doliczywszy jeszcze koszty transportu i wyżywienia.
Za to logistycznie kolosalna -2 łódki 9,9KM, zabierające max 4 nurków RZ'a (kiedyś, przed Tobą była jedna, co gorsza zepsuła się podczas nurkowań na pełnym morzu) a Ocean RIB 28 stopowa hybryda z 300konnym dizlem Yanmar. Max prędkość 40 węzłów. Max 15 nurków, chart plotter, echo sounder, VHF, oxygen and 1. Aid equipment, ewentualnie, Kuter M/S Anne Bro, doskonała znajomość nurkowisk, wraków(to jednak lokalna baza zaopatrzona w profesjonalne mapy i nurkująca tam cały rok), możliwość zorganizowania nurkowania w dryfcie. Dodatkowo miejsce do płukania sprzętu (nie prysznic!), profesjonalna suszarnia. Rozbierasz i ubierasz się w bazie pod dachem, i w expresowym tempie jesteś na nurkowisku powyższą łodzią, gorąca woda na łodzi (dla tych w piankach by je nią zalać i ogrzać nurków po wyjściu z wody), ciacho i kawa po nurze.
Oczywiście wrakowe z brzegu możesz tez zrobić, niezależnie od pakietu Magne.
Jakoś nie widzę zalet...
Żeby rozwiać wątpliwości, koszty przejazdu/promów trzeba w obu przypadkach pokryć samemu.
PS. Fajne fotki, coś przypominają... :-D
Pozdrawiam
PTB

Arturro 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2006, 17:40   

Nie wiem jak dobrym nurkiem jest Karolina której próbujemy wybrać najlepszą ofertę wyjazdu do Norwegii?
Wybierając się z grupą doświadczonych nurasów na nurkowania wrakowe pewnie wybrałbym ofertę Magnego.
Jadąc w gronie mniej doświadczonych osób pojechałbym z RZ-em.
Zamiast 8 nurkowań z łodzi zrobiłbym 14 albo więcej nurkowań z brzegu lub z łódki.
Dodatkowo mam obiadokolację z owoców morza.
Koszt w przeliczeniu na nurkowanie jest nieporównywalnie mniejszy w przypadku wyjazdu z RZ-em.
Pozdrawiam,
Arturro

stefan-stefan 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2006, 18:02   

Arturro napisał/a:
Nie wiem jak dobrym nurkiem jest Karolina której próbujemy wybrać najlepszą ofertę wyjazdu do Norwegii?
Wybierając się z grupą doświadczonych nurasów na nurkowania wrakowe pewnie wybrałbym ofertę Magnego

W/g mnie Magne jest na tyle doświadczony, że odpowiednio dobierze nurkowania do umiejetności/tego co oczekują nurkowie. Natomiast dobrze, że mamy różne zdanie bo może skorzysta na tych informacjach nie tylko Karolina. Poza tym ona sama bedzie mogła lepiej wyrobić sobie zdanie.
Arturro napisał/a:
Zamiast 8 nurkowań z łodzi zrobiłbym 14 albo więcej nurkowań z brzegu lub z łódki

stefan-stefan napisał/a:
Oczywiście wrakowe z brzegu możesz tez zrobić, niezależnie od pakietu Magne.

Arturro napisał/a:
Dodatkowo mam obiadokolację z owoców morza.

Tia, jak wszędzie... Jaki problem wyjąć ją z wody i przyrządzić? :22: bo na tym to polega
Pzdr
PTB

Arturro 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2006, 18:14   

Tak naprawdę wszystko rozbija się o zasobność portfela.

stefan-stefan 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2006, 18:22   

Arturro napisał/a:
Tak naprawdę wszystko rozbija się o zasobność portfela.

I właśnie ze względu na oszczędność, płacąc tyle kasy za dojazd (dla mnie to 2500km +prom) i zakwaterowanie, wolę troszkę dołożyć i wydusić maxa z nurkowań, kto wie kiedy będzie okazja na powtórkę?

Arturro 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2006, 18:52   

Podsumujmy więc ile wynosi dołożenie "tego troszkę" w przypadku Lofottdyk:
8 nurkowań z łodzi i spanie jakieś 2200 pln, za dodatkowych 6 nurkowań zapłacisz kolejny 1000 pln. Razem to 3200 pln.
Według moich skromnych wyliczeń różnica w porównaniu do Millennium wynosi jakieś 1700 pln :-D
Może lepiej pojechać na dwa tygodnie z RZ-em za 2490 pln i zrobić jakieś 30 nurkowań pod okiem instruktora?
Pozostawmy więc problem wyboru do rozstrzygnięcia Karolinie.
Mam nadzieję że jej jeszcze nie zniechęciliśmy ;)
Pozdrawiam,
Arturro
p.s. jeszcze kilka zdjęć z podróży: http://www.nurkowanie.web.info.pl/3/album0.html

stefan-stefan 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-01-2006, 10:19   

Myślę, że bardzo się pomyliłes w obliczeniach...
Arturro napisał/a:
za dodatkowych 6 nurkowań zapłacisz kolejny 1000 pln

Skąd ta cena!? Skoro mówimy o nurkowaniach z brzegu Magne i jego RIB nie jest Ci do niczego potrzebny (najwyżej wskaże najciekawsze miejsce na mapie). Wystarczy, że masz powietrze - bicie butli u Magne to 50NOK - jakieś 24zeta.

Arturro napisał/a:
8 nurkowań z łodzi i spanie jakieś 2200 pln, za dodatkowych 6 nurkowań zapłacisz kolejny 1000 pln. Razem to 3200 pln.
Według moich skromnych wyliczeń różnica w porównaniu do Millennium wynosi jakieś 1700 pln
Może lepiej pojechać na dwa tygodnie z RZ-em za 2490 pln i zrobić jakieś 30 nurkowań pod okiem instruktora?

Ja bym to tak policzył
8 nurkowań z łodzi i spanie jakieś 2200 pln-zgadza się
22 dodatkowych nurkowań-528zeta za bicie butli.
U Magne w tej cenie masz 6 noclegów czyli max dodatkowych nurków w tym czasie to: 8dni x 2nurki dziennie to 16, 8 masz w pakiecie - dobijasz 8, zostaje 16 czyli dodatkowe 8dni zakwaterowania czyli jakieś 570zeta(mozna robic po 3 nurki dziennie co obniży koszty kwaterunku).
Sumujemy
2200
528
570
Co daje nam na równo 3300
Z RZ na równo 2500 + np. 2 nurkowania z Magne 400, lub 4 czyli 800 co daje kwotę zbliżoną lub nawet identyczną!!!
Jak zrobisz u Magne 8 nurkowań to z RZ wychdzi drożej!
Zakwaterowanie i wyposażenie bazy Lofotdykk, jak pisałem wcześniej jest dużo lepsze niż proponowane przez RZ'a.
Jeżeli pomyliłem się w obliczeniach to mnie popraw...
Pozdrawiam
PTB

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu