Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pianka do Egiptu.
Autor Wiadomość
TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 07-12-2013, 20:32   

I bez maski, bez płetw, będąc na długim wężu partnera. Lewą ręką strzelasz boję a prawą kręcisz zaworami.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2013, 20:40   

TYMOTEUSZ napisał/a:
I bez maski, bez płetw, będąc na długim wężu partnera. Lewą ręką strzelasz boję a prawą kręcisz zaworami.

Ooooo, jesteś lepszy. :aaa:

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2013, 20:41   

arkac123 napisał/a:
Nie "po co", ale dlaczego. Przypuszczam, że Conan nie ma suchego, i dorobił sobie teorię o twardzielach w piankach...

Gosiu suchego Conana widziałaś kiedyś na mnie . To mój suchacz ten czarny ND . Kolega choć to wydaje się dziwne dostał go odemnie Gratis .

Marras napisał/a:
Zaczynam wątpić czy byłeś kiedykolwiek w suchaczu (i ocieplaczu!) pod wodą.

Możesz wierzyć że był . Co prawda nie ze mną bo by takich idiotycznych pytań tutaj nie zadawał .
Conan jak znajdę trochę czasu to nad Tobą popracuje .

Przy okazji znowu sprawa się rypła .

connan1973 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2013, 20:43   

arkac123 napisał/a:
Lepsze będą dwa.
Dwa kobiece :D Bo jeśli mowa tu już o pojemności płuc u kobiety (drobnej) a rosłego faceta to to będzie tak jak z wydoleniem 60minut na flaszcze 11.1L ?
slawek290 napisał/a:
suchego Conana widziałaś kiedyś na mnie
Ha ha ha :) Posikałem się :aaa:

Sławek , to Ci mówiłem. U nas basen w kilku , jeden tor. Pokażesz mi parę "chwytów" na tego suchego i będzie chyba lepiej.
Ostatnio zmieniony przez connan1973 07-12-2013, 20:46, w całości zmieniany 2 razy  

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2013, 20:48   

slawek290 napisał/a:
arkac123 napisał/a:
Nie "po co", ale dlaczego. Przypuszczam, że Conan nie ma suchego, i dorobił sobie teorię o twardzielach w piankach...

Gosiu suchego Conana widziałaś kiedyś na mnie . To mój suchacz ten czarny ND .

Conan już się pochwalił w tym wątku, że chociaż ma SS, to woli nurkować w piance, bo SS nie ogarnia - więc tak jakby wyszło na moje - ale nic straconego - weź go kiedyś przywieź na ćwiczenia na Zakrzówek (na Balatonie jest za dużo mułu). :ping:

[ Dodano: 07-12-2013, 20:50 ]
connan1973 napisał/a:
arkac123 napisał/a:
Lepsze będą dwa.
Dwa kobiece :D Bo jeśli mowa tu już o pojemności płuc u kobiety (drobnej) a rosłego faceta to to będzie tak jak z wydoleniem 60minut na flaszcze 11.1L ?

Jak zrobisz dwa męskie, to będzie lepiej stała (ja muszę dodmuchac na powierzchni). :aaa:

connan1973 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2013, 21:04   

arkac123 napisał/a:
to woli nurkować w piance, bo SS nie ogarnia

Znaczy jestem nieco pod ścianą bo grubszą piankę musiałbym kupić lub pożyczyć a tu mam SS na którym staram się czegoś nauczyć . Tylko moje próby są żałosne bo jak nuram z kolegami co mają na sobie pianki to nie bardzo mam u kogo podpatrzeć jak i co. I tak to wygląda. Jedynie co sam wyczaję że jest tak czy inaczej.
arkac123 napisał/a:
ja muszę dodmuchac na powierzchni

Z tą bojką to myślałem że puszcza ją się na długość "sznurka". A przy puszczaniu nigdy nie trzyma się za kołowrotka tylko robiąc "oczko" z palcy jak przy opustówce kontroluje wypłynięcie tej bojki. Oczywiście dmucha się z oddechu bo na początku bojkę trzeba przytrzymać do napełnienia i gdyby się dodatkowo w nią dymało z innego automatu to zwiększa się ilość powietrza wypierającego na górę (znaczy w jackecie mamy to dochodzi jeszcze bojka). Dobrze kombinuję ?
Ostatnio zmieniony przez connan1973 07-12-2013, 21:11, w całości zmieniany 5 razy  

canimo 

Kraj:
Madagascar

Wysłany: 07-12-2013, 21:45   

Oczko ale za szpulke .Kolowrotek to ma jeszcze hamulec, raczke i inne bajery. Mnie wydaje sie przesadny do bojki.
Z ustnym dmuchaniem to idz od razu do GUE-tam tak ucza (przez kruciec oczywiscie).
Tylko ze z 10 m to srednio napompowana wychodzi przynajmniej mi.
Co do glebokosci-warto wiedziec ile masz na szpulce. Jak puszczasz z 30m na 20 metrowej to lepiej puscic i szpulke.

Nie przejmuj sie- jest latwiej niz by sie wydawalo. Tylko wez szpulke a nie jakies wynalazki na sznurku z ciezarkiem.
Ostatnio zmieniony przez canimo 07-12-2013, 21:48, w całości zmieniany 1 raz  

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2013, 22:09   

connan1973 napisał/a:
Dobrze kombinuję ?

Connan, nie kombinuj (wiem, że niektórzy próbują uczyć nurkowania korespondencyjnie, ale to nie jest dobry pomysł); wybierz się ze Sławkiem na basen w suchym i z bojką. ;)

AkademiaNurkowania 

Stopień: TDI/SDI Instruktorzy
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2013, 22:16   

connan1973 napisał/a:
jak nuram z kolegami co mają na sobie pianki to nie bardzo mam u kogo podpatrzeć jak i co

Jak masz czas, wpadaj jutro na Koparki.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2013, 22:32   

Jedz Sebastian jedz na Koparki .

arkac123 napisał/a:
Connan, nie kombinuj (wiem, że niektórzy próbują uczyć nurkowania korespondencyjnie, ale to nie jest dobry pomysł); wybierz się ze Sławkiem na basen w suchym i z bojką.

Gosiu on potrzebuje kwity . To mu tłumacze idż zrób kwity u naczelnego instruktora w Łekend 10 specjalizacji a potem Ci pokarze co i jak . Byle plastiki nie za drogie były :aaa:
Trzeba aktualne promocje prześledzić .
Ostatnio zmieniony przez slawek290 07-12-2013, 22:36, w całości zmieniany 1 raz  

connan1973 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2013, 22:42   

Jacku , Koparki mnie wołają tyle że robota nie pozwala. Mam teraz popołudniówki które są czasowo ni w p ni w oko. Także czekam na wolne lub na nocki.

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2013, 23:05   

slawek290 napisał/a:
Gosiu on potrzebuje kwity .

Z tego co pisze, to Connan IMHO potrzebuje kilka warsztatów i opływania (kwity już ma: P1).

Ale spokojnie: jak nie Koparki z Jackiem, to może basen, lub ewentualnie Zakrzówek na wiosnę (już będzie za zimno w polarku - sama nurkuję w cienkim polarku + merynosy od czerwca do października, teraz wkładam BZ400, a i tak wytrzymuję ok. 40 minut, nie więcej).

Marras 

Stopień: coraz wyższy :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2013, 23:26   

TYMOTEUSZ napisał/a:
!!!!!!TAK SiĘ NIE STRZELA BOJKI !!!!!!!!

Masz dwa inne sposoby
- bojkę z tzw. Kaczym dziobem strzelasz poprzez nadmuchanie jej z powietrza wydychanego kierownicą wydechu w automacie
........

Nigdy nie strzelasz bezpośrednio z automatu, czy to głównego czy octopusa.

Oczywiście są różne sposoby napełniania bojki z kaczym dziobem, ale dla mnie napełnianie z kierownicy wydechu to proszenie się o kłopoty, bo:

a) musisz się trochę natrudzić żeby ją napełnić - na 40m jeszcze ok, ale im płycej tym gorzej - na 10m trochę się nadmuchasz (3-4 wydechy? może 5?), czas leci i powoli napełniana bojka zaczyna zawodnika wynosić w górę a powierzchnia niedaleko... (zakładam że pompujemy nie jakąś "bojeczkę" tylko porządną boję dekompresyjną - np. taką co ma 150-180cm i 25litrów pojemności - i pompujemy tak żeby na powierzchni była pełna).

b) majtająca się przed samą maską linka z kołowrotka to proszenie się o kłopoty - zwłaszcza u niedoświadczonego nurka: można stracić "tylko" maskę , można też się tak zaplątać że pofruniemy z boją ku powierzchni...

Dlatego też głównie ze względu na linkę chyba najbezpieczniej jest gdy zmontowaną boję trzymamy i napełniamy jak najdalej od siebie - na odległość wyciągniętych rąk.

Takie jest moje zdanie ale może macie inne doświadczenia?

canimo napisał/a:
Kolowrotek to ma jeszcze hamulec, raczke i inne bajery. Mnie wydaje sie przesadny do bojki.

Może i tak, ale czasem fajnie jak jest.
Poza tym szpulki mają ograniczoną ilość linki.
Gdy strzelasz bojkę na co dzień z kołowrotka a potem przesiadasz się na szpulkę to jest raczej pikuś.
Przesiadka w drugą stronę nie musi być tak prosta - bo ze szpulki strzelanie jest zdecydowanie łatwiejsze.
Dlatego chyba warto umieć strzelać z kołowrotka.

AkademiaNurkowania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2013, 09:10   

Marras napisał/a:
szpulki mają ograniczoną ilość linki

Kołowrotki też :) :ping:

Marras napisał/a:
Gdy strzelasz bojkę na co dzień z kołowrotka a potem przesiadasz się na szpulkę to jest raczej pikuś.

Przesiadka w drugą stronę nie musi być tak prosta - bo ze szpulki strzelanie jest zdecydowanie łatwiejsze.

Jedno i drugie jest banalnie proste. Kłopoty może sprawić przekombinowany kołowrotek, ale normalny - np. taki bez bajerów typu 278 zapadek, 13 hamulców - niewiele różni się od szpulki. Teraz w handlu można spotkać bardzo fajne szpulki z korbką. Osobiście uwazam to za nadmiar szczęścia, ale jak ktoś lubi... :)

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2013, 21:40   

Marras napisał/a:
Dlatego też głównie ze względu na linkę chyba najbezpieczniej jest gdy zmontowaną boję trzymamy i napełniamy jak najdalej od siebie - na odległość wyciągniętych rąk.

Najbezpieczniej jest jak puścimy 500 razy bojkę w ramach ćwiczeń. Wtedy nawet otwartą bojkę ze szpulki puszcza się w kilkanaście sekund absolutnie bez ryzyka zaplątania :)

Marras napisał/a:

Moje obserwacje wskazują na coś zgoła odwrotnego :ping:
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 09-12-2013, 21:41, w całości zmieniany 1 raz  

Marras 

Stopień: coraz wyższy :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2013, 23:15   

piotr_c napisał/a:

Marras napisał/a:

Najbezpieczniej jest jak puścimy 500 razy bojkę w ramach ćwiczeń. Wtedy nawet otwartą bojkę ze szpulki puszcza się w kilkanaście sekund absolutnie bez ryzyka zaplątania :)

Święta racja, tyle tylko, że po 500 puszczeniach bojki nie możemy mówić o niedoświadczonym nurku, a sprawę zaplątania się w linkę wspomniałem właśnie odnośnie nowicjuszy :)

piotr_c napisał/a:
Moje obserwacje wskazują na coś zgoła odwrotnego :ping:

Na pewno masz większe doświadczenie ode mnie, więc absolutnie nie mam zamiaru się spierać. To co napisałem wynika jedynie z moich prywatnych doświadczeń i doświadczeń moich znajomych.
Ostatnio zmieniony przez Marras 09-12-2013, 23:47, w całości zmieniany 2 razy  

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 10-12-2013, 00:36   

Marras napisał/a:
A już zalodzenie automatu przy strzelaniu przez kursanta bojki z 30m widziałem wielokrotnie. (co zapewne spowodowane bywa przez zbyt długie trzymanie wzbudzonego automatu przy próbie napełnienia bojki)

Ja tylko w kwestii formalnej - a na jakiego grzyba strzelać bojkę z 30 m?
Poza oczywiście chęcią zalodzenia automatu przez kursanta (co można zrobić bez bojki).

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-12-2013, 01:24   

beroduar napisał/a:
Marras napisał/a:
A już zalodzenie automatu przy strzelaniu przez kursanta bojki z 30m widziałem wielokrotnie. (co zapewne spowodowane bywa przez zbyt długie trzymanie wzbudzonego automatu przy próbie napełnienia bojki)

Ja tylko w kwestii formalnej - a na jakiego grzyba strzelać bojkę z 30 m?
Poza oczywiście chęcią zalodzenia automatu przez kursanta (co można zrobić bez bojki).

nie tyle do kursanta ( tu potrzeby szkoleniowe chyba musieliby omówić instruktorzy ), co przyczyn strzelania bojki z 30 i głębiej, jeśli to możliwe, metrów- w przypadku nurkowania z łodzi, na morzu, oceanie, utraty z powodu np prądu kontaktu z punktem odniesienia, opustówką, bojkę strzelasz jak najszybciej, by umożliwić łodzi zlokalizowanie pozycji nurka, zanim go w ogóle pośle w świat- a w przypadku porządnego prądu, długiego wynurzania się - z jakichkolwiek przyczyn, zanim dotrzesz na 6 m np. mogłoby znieść nurka na bardzo znaczne odległości, z których bojka już widoczna nie byłaby.

Don Gregor
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2013, 01:57   

Prad jest najbardziej mocny przy powierzchni. Zaloga na lodzi dokladnie wie (powinna wiedziec), w ktora strone ma zagladac, za zagubionym nurkiem :-) Bojke mozna oczywiscie strzelic z nawet duzo wiekszej glebokosci ale w pradzie jest to dosc utrudnione zadanie. My tu podplywamy do 3 min stopu i walimy bojki. Nurkowanie przewaznie jest ustawiane pod prad, takze nurkowie zbyt daleko nie zaplyna. W razie problemu prad cofa nurka w okolice lodzi lub za nia ale w tym momencie powinien byc juz przy powierzchni i strzelac bojke. Nie mowie oczywiscie o nurkowaniach,gdy ktos ma 2godz deco do zrobienia.
W mojej okolicy, oprocz bojki wkladam jeszcze 10 euro, do kieszeni suchara. Jeszcze mi sie nie zdazylo ale kolega juz dwa razy wracal taxi na nurkowisko ;-)

[ Dodano: 10-12-2013, 08:18 ]
Don Gregor napisał/a:
zdazylo
zdarzylo znaczy :-)

AkademiaNurkowania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-12-2013, 09:45   

Don Gregor napisał/a:
W mojej okolicy, oprocz bojki wkladam jeszcze 10 euro, do kieszeni suchara. Jeszcze mi sie nie zdarzylo ale kolega juz dwa razy wracal taxi na nurkowisko

:beer3: :D
lozerka napisał/a:
chyba musieliby omówić instruktorzy

Jakby to powiedzieć.... :D

Ostatnio zmieniony przez AkademiaNurkowania 10-12-2013, 09:47, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu