Reaumując, wydaje się, że dla osoby mało "technicznej", chcącej posiadać dobre automaty na polskie wody, w których trudno jest coś zepsuć a przy tym chcącej zapłacić w rozsądną i umiarkowaną kwotę i nie "szpanować" automatami na nurkowaniu, optymalnym wyborem może być zestaw 2*DS4 + 2*XTX50 (bo TX już raczej tylko na rynku wtórnym). Zgodzicie się ze mną?
Niezupełnie Hubert.
A do czego ma sobie świeży właściciel takie dwa DS4 wkręcić ?
Większość butli do wypożyczenia w polskich bazach ma pojedynczy zawór, ze o Egipcie itp nie wspomnę.
Chyba ze kolega ma już swoja butle z zaworem podwójnym i nie wie co dalej z tym począć.
Bo jak nie, to następnym krokiem przy kupionym 2xDS4 będzie - a teraz kup sobie Pan butle ....
Wtrącę się i zapytam czy te długie kierownice wydechu z TX 40 albo TXT50 pasują do ATX 40? Czy przy okazji przeglądu serwisowego można zrobić taki upgrade ATX 40?
ja nie wiem co wy robicie z tymi ateixami, mi się nic nie zacina - może te na Polski rynek mają gorszy plastyk.
drugi zestaw który bym polecał to aqualung na drugim ds4 mam powieszone 2 octopusy od aqualunga
te najprostsze z pojedynczą regulacją - jakoś lepiej w gębie leżą niż atxy no i dla ogólnego zadowolenia gawiedzi nie ma się jak w nich bajpas zaciąć.
--- z każdym dobrze wyregulowanym automatem się dobrze nura, nie ważne czy jest nowy czy stary, co do kierownicy wydechu - jak mawiała moja babcia złej baletnicy to i rąbek od spódnicy przeszkadza, mam 14 automatów nuram z każdym, po kolei od zabytków, po 20 letnie z nowych mam 2 apeksy, Sherwooda.
każdy jest spoko bo o nie dbam, są suszone, myte, mają wymieniane o ringi i zrobione serwisy, i poza szczegółami budowy, wielkością puszek i paroma innymi bzdurami wszystkie działają tak samo dobrze, czym więcej pierdół w automacie (np. nie lubię turetów)
tym więcej słabych punktów, czym więcej pokręteł śrubek i oringów - tym więcej rzeczy które mogą się zepsuć, zużyć, puszczać lub bablować itd...
lubię stare konstrukcje aqualunga - działają po 10 lat nawet bez serwisu, i w razie potrzeby można użyć do samo-obrony hehehe
zresztą religia dir mówi że automat powinien być koszerny,
Ostatnio zmieniony przez adriano210 15-02-2011, 04:25, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 15-02-2011, 19:53
Myślę, że przychylę się do zdania Huberta z jedną modyfikacją
XTX50/DS4 i jako octo XTX50 bo jak pisano nie będę miał narazie co zrobić z drugim Ist.
Jeszcze jedno może głupie pytanie.
octo XTX50 jest w dużo dużo wyższej cenie niż standart w kol. czarnym. Czy jest jakaś podstawa prawna takiego stanu?
W moim przypadku kupowałem zestaw XTX50 + XTX40 + DS4 i było taniej czarny z żółtym niż 2 czarne (DS4 oczywiście srebrny). Ale zwykle żółte denko z jakiegoś powodu jest droższe.
do 40stek można też dokręcić takiego dzynksa, robiącego z nich prawie-50tkę.
~S
ja z pewna Kolezanka wespol zabieralysmy pod wode ampule, zeby sie bawic w pokrecanie i regulacje... mnie juz przeszlo, po tym jak kilka zgubilam, ale zabawa (i bez dzinksa) byla przednia
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-03-2011, 16:56
Syrenka_013 napisał/a:
styx napisał/a:
do 40stek można też dokręcić takiego dzynksa, robiącego z nich prawie-50tkę.
~S
ja z pewna Kolezanka wespol zabieralysmy pod wode ampule, zeby sie bawic w pokrecanie i regulacje... mnie juz przeszlo, po tym jak kilka zgubilam, ale zabawa (i bez dzinksa) byla przednia
nie od dziś wiadomo że dziewczyny lubią się dziwnymi gadgetami bawić...;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko