Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: martin
29-03-2011, 12:35
Balast na nogi i sma do suwaka
Autor Wiadomość
Bird 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 19:55   

Czy pod woda trzeba byc cieplej ubranym niz nad przy takiej samej temperaturze?

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 31-03-2011, 20:10   

"Cieple ubranie" to wartosc mocno subiektywna.

Przewodnosc cieplna wody 0,5562; powietrza 0,0262 W/(m*K) -> w wodzie wyziebiasz sie okolo 20 razy szybciej.

Bird 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 20:14   

Jakies porady ak wybrnac z impasu :) ?

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 31-03-2011, 20:23   

Tak:
1.) zakrecic sie kolo nurkow i poprobowac rozne ocieplacze.
2.) jak nie starczy, dokupic ogrzewanie elektryczne
3.) jak nie bedzie lepiej, przerzucic sie na fotografie rybek i wrakow, wtedy termika nie bedzie limitujacym faktorem ;)
Ostatnio zmieniony przez martin 31-03-2011, 20:24, w całości zmieniany 1 raz  

Bird 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 21:39   

Ale nie obejdzie sie tez bez olowiu

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 31-03-2011, 22:29   

Jesli chcesz sie zanurzyc i ma byc cieplo, to niestety nie.

Stare przyslowie nurkowe mowi: jesli chchesz sie docieplic, doloz dwa kilogramy ;)

Bird 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2011, 05:16   

martin napisał/a:
Jesli chcesz sie zanurzyc i ma byc cieplo, to niestety nie.

Stare przyslowie nurkowe mowi: jesli chchesz sie docieplic, doloz dwa kilogramy ;)

To jaki ten balascik kupowac (gdzie jest tanio), jakos dodatkowej wagi sie nie boje bo w sumie to tam gdzie planuje plywac to do wody ma blisko.
I chyba w te pletwy SCUBAPRO JET FIN, tylko to musza byc XXL.
W zimie tez nurkuje to jak sie ubieracie, tylko pewnie w neoprenach, ja nie chcaialem neoprenu bo chyba jest mniej trwaly i w lecie mzoe byc za cieply, chcialem termike regulowac iloscia ocieplenia w suchym i czasem bedzie trzeba czolgac sie po ziemi trafiajac na muszle kamyczki.

Na ladzie w zimie to najbadziej marzy mi nogi.
jak patrze na swoje ocieplacze do nurkowania to one ocisle to pewie tak ma byc?
Ostatnio zmieniony przez Bird 01-04-2011, 05:27, w całości zmieniany 3 razy  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 01-04-2011, 10:49   

Bird napisał/a:
SCUBAPRO JET FIN

Jest OK. Zanim wydasz kase – staraj sie wyprobowac, jak ci pasuje.

Bird napisał/a:
W zimie tez nurkuje to jak sie ubieracie, tylko pewnie w neoprenach

Ja nurkuje w trilaminacie caly rok, pod spod dobra bielizna termoaktywna + ocieplacz (weezle extreme+). Tyle ze ja jestem maksymalnie ~90 minut pod woda.

Neopren jest cieplejszy tylko z definicji ;)

IMHO bez ogrzewania I bez ruchu masz realne szanse na jakies 120 minut w wodzie o temp. 0°C – niezaleznie jak gruby byl by ocieplacz. Dluzsze czasy tylko w konfiguracji “kombinezon ratunkowy” ktory dziala troche inaczej: tutaj kluczem jest wysuniencie Cie ponad powierzchnie wody na ile tylko sie da.

Bird napisał/a:
jak patrze na swoje ocieplacze do nurkowania to one ocisle to pewie tak ma byc?

Tak, ocieplacz nie moze zawierac zbyt duzo powietrza. Jesli bedzie puszysty, to bedzie sie zbijal na brzuchu (tam bedziesz szybko marzl) a na plecach bedzie pojawial sie duzy babel powietrza, ktory (poza tym ze bedzie niekontrolowanie zapierniczal po skafandrze) nic nie wnosi do konfortu cieplnego.

Bird napisał/a:
Na ladzie w zimie to najbadziej marzy mi nogi.

Fizjologia. Twoje cialo czuje ze nie wydaza z dostarczeniem ciepla wiec zaczyna sie chronic. W pierwszej kolejnosci wylacza krazenie obwodowe – bez palcow u nogi mozna przezyc, z zamarznietymi plucami nie. Jest to paradoksalne, ale zeby nie marzly nogi, musisz zadbac zeby ogolnie bylo Ci cieplo.

Bird 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2011, 13:18   

To zobacze sobie te pletwy jutro w Lublinie, tylko nie będzie okazji wypróbować bo ekipa pojechala do Egiptu.

Na moje buty to ma byc 3 XL :)
I wezme balastu tylko jaki brac, ten o mam pozyczony to jest srut ale pas ma tylko 4 kieszenie wiec wiecej nie wejdzie a te 8 kg to moze byc troche malo?

A moze mam nie właściwą technike plywania ze nogi ida do gory?
Moze mi zostaje powietrze w ramiona ktorego nie da sie juz wypusci?
Ostatnio zmieniony przez Bird 01-04-2011, 13:21, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 01-04-2011, 13:36   

Bird napisał/a:
to jest srut ale pas ma tylko 4 kieszenie wiec wiecej nie wejdzie a te 8 kg to moze byc troche malo?

Ilosci balastu nie dobierze Ci nikt przez internet. Srot jest wygodniejszy, kafle sa tansze. Srut mozna upchac w kieszaniach ocieplacza ;)

Bird napisał/a:
A moze mam nie właściwą technike plywania ze nogi ida do gory?

stan na chwile w wodzie - cisnienie wypchnie zbedny gaz do gory. Wtedy nalezy go wypuscic z suchara - dlatego przydal by sie zawor upustowy.

Bird napisał/a:
Moze mi zostaje powietrze w ramiona ktorego nie da sie juz wypusci?

Powietrze w ramionach wypycha ramiona, powietrze w nogach wypycha nogi. Nie ma powietrza ktorego nie da sie wypuscic - przy odrobinie wprawy potrafisz "zalaminowac" sie tak, ze nie bedziesz w stanie sie ruszyc.

Bird 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2011, 22:26   

Nie pytalem o ilosc balastu :) tylko jaki itp.

Dzis powalczylem troche z tematem.
Bylem ocieplaczu polarowym dwuwarstwowym i puszystej kurtce, jak troche postalem w wodzie to zaczynałem odczuwac zimno, moze przez to ze ubranie zostalo ściśnięte i juz nie bylo takie puszyste, albo bo moze przez to ze kurka namiekla od potu?
Wiec chyba trzeba bedzie sie docieplic, tylko czym, dolozyc polara, i bielizy termicznej, zdjac puszysta kurke, znowy testy.
Zimniej by bylo w miejscu pasa z balastem, chyba by sie przydalo balast powiesic na szelkach i mniej sie wtedy scisnac w pasie?
Na próbę założyłem SCUBAPRO JET FIN ale tez nogi z nimi miałem na powierzchni, wiec tez trzeba bedzie je dociazyze 2 kg na noge, mile widziane podpowiedzi w tym temacie :)
Na pasie mialem 11 kg balastu.
"Wyskoczyl" jeden modle i jakies zdjecie zrobile.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 03-04-2011, 23:03   

Bird napisał/a:
ak troche postalem w wodzie to zaczynałem odczuwac zimno, moze przez to ze ubranie zostalo ściśnięte i juz nie bylo takie puszyste, albo bo moze przez to ze kurka namiekla od potu?

Polary srednio nadaja sie na ocieplacze - gromadza wilgoc, przez co sa "zimne". Puchowe kurtki podobnie. Czules ze przesuwa Ci sie gaz w sucharze? Byl gdzies odczuwalny babel? wypusciles nadmiar?

Cytat:
Zimniej by bylo w miejscu pasa z balastem, chyba by sie przydalo balast powiesic na szelkach i mniej sie wtedy scisnac w pasie?

Bird napisał/a:
Na pasie mialem 11 kg balastu.

No jest to wmiare normalne, jesli jestes duzym chlopcem. Byles pod woda, czy plywales jak koreczek?

Bird napisał/a:
ale tez nogi z nimi miałem na powierzchni, wiec tez trzeba bedzie je dociazyze 2 kg na noge, mile widziane podpowiedzi w tym temacie

Jak bylo z gazem w butach/nogawkach? Jesli masz za luzne nogawki, i duze buty, bedzie tam zbieral sie gaz. Wpinajac ciezarki na nogi, tylko niepotrzebnie sie zmeczysz (przy plywaniu tymi ciezarkami trzeba machac), sprobuj najpierw zmniejszyc ilosc gazu w nogawkach - stojac pare minut w wodzie, lub sciskajac nogawki.
Nurkowie uzywaja sciagaczy, ty mozesz na poczatek owinac nogi pare razy folia sporzywcza i zlapac tasma klejaca.

Bird 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-04-2011, 09:05   

Polary odprowadzaj pot na zewnatrz.
Nie czulem przesuwajacego sie gazu, bąbla tez nie stwierdzilem, albo go nie rozpoznalem?
Powietrze to trzeba kilka krotnie pewnie wypuszczac, juzt teraz widze ze przydal by sie zawor.
Duzy chopiec 186 cm okolo 92 kg, stopa 46.
Jak jest nazwa tych szelkek i sciskaczy na nogi, moze bym takie zrobil?
Juz nie pamietam jak sie zachowywalem czy bylem koreczkiem ale chyba nie choc chyba powietrze mialem bo chyba jak poszlo w nogi to mialem problemy z przekreceniem, ale jak sie stanie w wodzie to cisnienie powinno wypychac powietrze?
Jak stalem to cisnienie sciskalo mi gumowce w palcach.
Mam luzne nogawki, i duze buty i mialem 2 pary skarpet z neoprenu i skarpety z goretexu, chyba by sie przydaly jedne porzadne cieple skarpety.
Czy pas z balastem nie blokuje powietrza ktore zostalo nizej?
Ostatnio zmieniony przez Bird 04-04-2011, 09:53, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 04-04-2011, 10:43   

Bird napisał/a:
Polary odprowadzaj pot na zewnatrz.

Na reklamach I tylko, jesli pot ma gdzie sie wydostac (znaczy odparowac). W nurkowaniu dziala to inaczej: wewnetrzna strona suchara jest zimna, wiec wszelka wilgoc w skafandrze skrapla sie na niej i wsiaka w ubrania – jesli moze. Polar nie jest najszczesliwszym wyborem. Jesli masz dobry ocieplacz, to miedzy ocieplaczem a skafandrem zbiera sie warstewka wody, ocieplacz pozostaje suchy. Polar bedzie wilgotny i tym samym „zimny“.

Bird napisał/a:
Nie czulem przesuwajacego sie gazu, bąbla tez nie stwierdzilem, albo go nie rozpoznalem?

To sie raczej czuje, ze cos “paleta” sie po skafandrze. Ale moze po prostu nie zwrociles uwagi, albo myslales ze tak ma byc.

Bird napisał/a:
Powietrze to trzeba kilka krotnie pewnie wypuszczac, juzt teraz widze ze przydal by sie zawor.

Cisnie mi sie na usta „a nie mowilem“ ;)

Bird napisał/a:
Duzy chopiec 186 cm okolo 92 kg, stopa 46.

Okolo 10% ciezaru ciala jest wartoscia startowa do doboru ilosci olowiu. Mysle ze jak sie troche oplywasz to dobierzesz sobie optymalnie. To 11kg jest w tej chwili jak najbardziej ok.

Bird napisał/a:
Jak jest nazwa tych szelkek i sciskaczy na nogi, moze bym takie zrobil?

Szelki to szelki. Mozna samemu sporzadzic podobna uprzez z kawalkow pasa o szerokosci 50mm, do kupienia na metry w wiekszosci sklepow z pasmanteria.

„Owijki“ zwa sie Gator Wraps. Tak naprawde to tylko dwie listwy z materialu, miedzy ktorymi wszyte jest pare kawalkow szerokiej gumy do majtek.

Bird napisał/a:
choc chyba powietrze mialem bo chyba jak poszlo w nogi to mialem problemy z przekreceniem,

Czyli byla jednak kulka gazu wariujaca po sucharku.

Bird napisał/a:
Jak stalem to cisnienie sciskalo mi gumowce w palcach. ,

Tak ma byc. Wtedy musisz jeszcze tylko wywalic nadmiar gazu z suchara I powinno nie wywalc Ci nog do gory.

Bird napisał/a:
Czy pas z balastem nie blokuje powietrza ktore zostalo nizej?

Co najwyzej spowalnia lekko przeplyw. Nie powinienes sie tym przelmowac.

Bird 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-04-2011, 11:58   

Na polar moge zalozyc kombinezon z goretexu.
Wszyscy porzedni w liczbie 2-3 os mowil ze bez zaworow z tym ze jeden uzywa suchego z neoprenu takiego jak do nurkowania.
Szelki juz ma tylko maja one wyciolki z gabek na ramiona
takie http://special-warfare.ne...tlbv_2nd_03.jpg
tylko ja ma pionowe kieszenie.
Czy taka owijka scisnie gumowce, czy sciskac dopiero powyzej, ale zostanie powietrze w gumowcu, moze oddzielnie sciskac gumowca i powyzej?
Bo na zdjeciach wszedzie sa pokazne z malymi miękkimi butami
Tu jest najlepsze zdjecie

http://www.stfu.no/tilsal...gator-wraps.jpg
choc nie pokazuje wszystkiego, chyba jest zapinana na rzep z obu stron?

Balas mam w kaflach tylko 2 sztuki to goły ołów moze to wadzic w koszulke termo kurczliwa jak bedzie taki rozmiar?
Na kolanach mm laty z kevlaru moe w nich sie zbiera powietrze, maja male dzurki do wylotu wody na dole.

Dziekuje za pomoc i poświecony czas bo czasem pytania pozstaja bez odpowiedzi :)

[ Dodano: 04-04-2011, 23:14 ]
Jak zachowa sie powietrze z butów/gumowcow?
Owijkami sie go nie wycisnie jak sciskaniem chyba?

[ Dodano: 06-04-2011, 21:36 ]
Owijki zrobilem, nie pomogly pletwy nadal na powierzchni.
dopiero pomógł ołów 1,2 kg na noge, choc noga mogla by byc jeszcze nizej.
Lapia mnie skurcze w lydki i wydaje mi sie ze SCUBAPRO JET FIN sa za duze ciezko sie macha nimi, duzy opór duzej pletyw, powalcze z malymi?
Ostatnio zmieniony przez Bird 04-04-2011, 13:02, w całości zmieniany 5 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu