Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-05-2011, 18:12
kopyto napisał/a:
No i muszę przeprosić. Przejrzałem w nurkomanii( http://www.nurkomania.pl/...ia_owd_padi.htm ) zakres kursu PADI OWD i nie ma tam, że należy się nauczyć kontroli głębokości. Za nieporozumienie przepraszam: nie zawsze oczywiste dla mnie sprawy, takimi są dla innych.
Ostrożnie z tym przepraszaniem, Nurkomania nie jest źródłem standardów.
PADI:
W rozdziale Standardy i postanowienia ogólne, w punkcie Standardowy sprzęt nurka (6) czytamy: "przyrząd do pomiaru głębokości".
W standardach szczegółowych kursu OWD mamy odstępstwo w brzmieniu:
"alternatywne źródło powietrza i głębokościomierz są opcjonalne (ale zalecane) na nurkowaniu nr 1 na wodach otwartych"
Wynika z tego jasno, że na nurkowania: 2 (do 12m), 3 (do 18m) i 4 (do 18m) kursant nie ma prawa wejść do wody bez głębokościomierza.
"Indywidualizowanie podejścia" to łamanie standardów.
I dalej, nurkowanie nr 4 na wodach otwartych, punkt 5:
"Wykonać 5-cio punktowe zanurzenie bez wizualnego punktu odniesienia na głębokość nie większą niż 18 metrów".
Nie jest wprost powiedziane o nauczeniu korzystania z głębokościomierza ale konia z rzędem adeptowi, który wykona poprawnie to zadanie bez głębokościomierza (i nie walnie w dno będące płycej niż 18m). Intencją twórcy tego punktu jest w moim pojęciu właśnie nauczenie i wyegzekwowanie umiejętności zanurzania się wyłącznie na przyrząd.
Wysłany: 27-05-2011, 18:21
Może dlatego, że nie mam absolutnie żadnego doświadczenia w szkoleniu innych trudno mi się pogodzić z takim podejściem ale jakoś do mnie nie przemawia, aby pozbawiać podstawowych urządzeń kursanta bo coś mu tam może przeszkadzać. Po to chyba są najpierw zajęcia teoretyczne, później basenowe aby na wodach otwartych kursantowi nic nie przeszkadzało – ba... by wiedział po co to mu „dynda, sterczy, wystaje, pika dźwiękiem lub jest gdzieś schowane”. Z jednej strony fajnie, że instruktor znalazł sposób aby pozbyć lęku u kursanta ale moim zdaniem metoda dość inwazyjna i na skróty. Tak sobie myślę czy to aby nie niedouczenie i nieoswojenie kursanta przed przejściem do etapu szkolenia na wodach otwartych.
Jozio – jak nie masz swojego to pożyczasz a nie wchodzisz z kimś kto ma (1 komp na 2 osoby, 1 nóż na 2 osoby itd.)
Może dlatego, że nie mam absolutnie żadnego doświadczenia w szkoleniu innych trudno mi się pogodzić z takim podejściem ale jakoś do mnie nie przemawia, aby pozbawiać podstawowych urządzeń kursanta bo coś mu tam może przeszkadzać. Po to chyba są najpierw zajęcia teoretyczne, później basenowe aby na wodach otwartych kursantowi nic nie przeszkadzało – ba... by wiedział po co to mu „dynda, sterczy, wystaje, pika dźwiękiem lub jest gdzieś schowane”. Z jednej strony fajnie, że instruktor znalazł sposób aby pozbyć lęku u kursanta ale moim zdaniem metoda dość inwazyjna i na skróty. Tak sobie myślę czy to aby nie niedouczenie i nieoswojenie kursanta przed przejściem do etapu szkolenia na wodach otwartych.
Jozio – jak nie masz swojego to pożyczasz a nie wchodzisz z kimś kto ma (1 komp na 2 osoby, 1 nóż na 2 osoby itd.)
O tym pomysle jak bede kiedys nurkowal z kims innym ale w tym przypadku widac moj instruktor uznal ze to mi wystarczy poniewaz to on prowadzil ja sie tylko niego blisko trzymalem i nie odstepowalem nawet na chwilke.
Ciekawa jestem ile osób z czytających forum dostało komputer (lub coś innego do pomiaru) na kursie OWD?
np. ja. znam rowniez kilka takich przypadkow wsrod moich znajomych.
potem przez jakis czas nurkowalem bez zegarow i uwazam, ze na znanym akwenie w przedziale do 20m jest to rozsadne. glebokosc da sie ocenic po ilosci swiatla, a czas po zuzyciu gazu - oczywiscie trzeba miec pewne dane i swiadomosc ze bedzie to ocena zgrubna. podobnie jak mozna nawigowac bez kompasu .
A we Włoszech sprawa komputera jest uregulowana prawnie, na dwóch nurków musi być przynajmniej jeden komputer. I takowy można wypożyczyć praktycznie w każdej bazie, tak samo jak każdy inny element wyposażenia.
A we Włoszech sprawa komputera jest uregulowana prawnie, na dwóch nurków musi być przynajmniej jeden komputer. I takowy można wypożyczyć praktycznie w każdej bazie, tak samo jak każdy inny element wyposażenia.
A widzisz wprawdzie to nie Wlochy a Polska ale tu tez tak widocznie mozna ale ja sie nie znam wiec moge sie mylic (kwestie prawne mam na mysli)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko