Zrównajmy głębokości - AOWD @PADI, Deep@SSI Lepiej zrobić jedno nurkowanie głębokie pod okiem instruktora i mieć uprawnienia do 30m po AOWD@PADI, czy lepiej zrobić 4 nurkowania w ramach specjalizacji Deep@SSI i mieć te same uprawnienia?
Trening czyni mistrza, 4 to więcej niż 1. Doświadczenie zdobywa się podczas praktyki niezależnie, czy pod okiem instruktora, czy podczas nurkowania z kimś bardziej doświadczonym.
[ Dodano: 22-07-2013, 14:09 ]
Cytat ze strony PADI:
and making at least four deep dives under the supervision of your PADI Instructor
Teraz warto by było zadać sobie pytanie, czy osoba, od której się dowiedziałaś o przebiegu deepa (bo zrozumiałem, że nie robiłaś tej specjalizacji) nie była czasem u tego samego instruktora, co mój kumpel w sobotnie popołudnie.
Ostatnio zmieniony przez Johnny_ 22-07-2013, 14:03, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 22-07-2013, 14:57
Johnny, ale chyba trochę mieszasz, bo porównujesz rzeczy nieporównywalne - nurkowanie głębokie w ramach kursu AOWD, a specjalizację/ kurs deep. W Padi też jest specjalizacja głębokiego nurkowania i tę można z innymi podobnymi kursami w innych organizacjach porównywać.
Wiedzę o kursie deep w Padi czerpię ze stron CN, które ten kurs oferują
przykładowy cytat:
Cytat:
Jak wygląda kurs specjalizacyjny PADI Nurkowanie Głębokie?
Na kurs specjalizacyjny PADI Nurkowanie Głębokie składają się wykłady teoretyczne oraz 4 nurkowania: dwa w zakresie 20-30 m oraz dwa w zakresie głębokości 30-40m
Podczas każdego nurkowania należy wykonać różne ćwiczenia pod nadzorem Instruktora nurkowania
plus cele kursu
Cytat:
Celem kursu specjalistycznego PADI Nurkowanie Głębokie jest zapoznanie kursantów z umiejętnościami, wiedzą, planowaniem, organizowaniem, procedurami, technikami, problemami, ryzykiem i przede wszystkim przyjemnością nurkowania na głębokościach pomiędzy 18m, a 40m. Kurs specjalistyczny PADI Nurkowanie Głębokie jest bezpieczną formą wprowadzenia kursantów w nurkowanie głębokie w ramach limitów nurkowania rekreacyjnego.
do ich realizacji nie jest potrzebne 4 krotne schodzenie na 40 m
ale rozumiem...
Cytat:
Teraz warto by było zadać sobie pytanie, czy osoba, od której się dowiedziałaś o przebiegu deepa (bo zrozumiałem, że nie robiłaś tej specjalizacji) nie była czasem u tego samego instruktora, co mój kumpel w sobotnie popołudnie.
że już Ci się trochę znudziła merytoryczna dyskusja warto trochę personaliami dziobnąc ?
odpowiadając na pytanie- nie, nie mam deepa jakoś tak się złożyło, że okazje do robienia deepa miałam w wodach ciepłych i jasnych i uznałam, że to bez sensu, a zanim przyszła okazja do deepa w naszych wodach podjęłam decyzję o innym kursie, do którego deep mi był potrzebny, jak kwiatek do kożucha
jednak z uwagi na ilość nurkowań w przedziale 30 do 45m wykonanych w ciągu swojego dwuletniego ( no, juz troche ponad ) nurkowania, a szczególnie ostatniego roku, pewne drobne pojęcie o tym, co się tam na dole dzieje mam I po prostu wiem, że jak naprawdę ogarniasz wszystko na 30 m i masz doświadczenie na tej głębokości, to potem to juz nic nowego. Natomiast 1-4 krotne przegłębienie na 35+ człowieka, który nigdy wcześniej nie schodził poniżej 18 m...hmm daje niewiele.
Słyszałam kiedyś opowieść ( nie wiem, na ile prawdziwą ) o dość doświadczonych nurkach technicznych-wrakowych hiszpanskich, którzy mieli okazje zanurkować w Bałtyku- na zatoce, wiec na srednich głębokościach. Ponoc, gdy się wynurzyli "santa maryjom" nie było końca, a w odcieniach skóry zbliżali się do sinozielonych
W tym roku w Chorwacji rozmawiałem z DM prowadzącym grupy i nurkującym dość głęboko w Adriatyku. 80m. powietrze. Opowiadał, że jakiś czas temu grupa znajomych z Polski zaprosiła go na wraki Bałtyku 30-40m. Kilka razy powtarzał słowa "Božićni Mario" Nie wiem co to znaczy. Ale chyba mu się bardzo podobało
Natomiast 1-4 krotne przegłębienie na 35+ człowieka, który nigdy wcześniej nie schodził poniżej 18 m...hmm daje niewiele.
Po żadnym normalnym kursie absolwent nie jest super fachowcem. Po studiach też nie, chociaż zajmują ładnych kilka lat.
Natomiast głównym powodem dla którego mam zamiar zrobić deepa, jest powód formalny. Jeśli zdarzyłby się jakiś wypadek (odpukać) i ubezpieczyciel zobaczyłby, że często przekraczałem swoje uprawnienia, to mógłby robić trudności z wypłatą. Lepiej też uniknąć dylematów typu "skłamać co do głębokości i być leczonym jakbym był na 30m, czy powiedzieć prawdę i trzeba będzie sprzedać samochód na spłatę komory dekompresyjnej".
Oczywiście chodzi o wyjazdy poza strefę NFZ-tu.
Wysłany: 22-07-2013, 23:56
ależ Maciek ja nie kwestionuję potrzeby robienia deepa- u mnie tak wyszło, że go nie zrobiłam, bo poszłam w inną ścieżke, ale generalnie jak najbardziej widzę sens. Raczej kwestionuję w odniesieniu do warunków w polskich wodach sens takiej opcji, że po OWD, bez doświadczeń poniżej 18 m robi się od razu deepa z uprawneniami do 40 m i to na tych maksymalnych głębokościach- uważam, że niewiele dadzą takie nurkowania- w znaczącej ilości przypadków.
Ostatnio zmieniony przez lozerka 22-07-2013, 23:57, w całości zmieniany 1 raz
Natomiast głównym powodem dla którego mam zamiar zrobić deepa, jest powód formalny. Jeśli zdarzyłby się jakiś wypadek (odpukać) i ubezpieczyciel zobaczyłby, że często przekraczałem swoje uprawnienia, to mógłby robić trudności z wypłatą. Lepiej też uniknąć dylematów typu "skłamać co do głębokości i być leczonym jakbym był na 30m, czy powiedzieć prawdę i trzeba będzie sprzedać samochód na spłatę komory dekompresyjnej".
Oczywiście chodzi o wyjazdy poza strefę NFZ-tu.
Moim zdaniem robienie deepa tylko z powodów formalnych nie ma sensu. Wielokrotnie proponowano mi zrobienie tego w PADI - ale po co?
Wolę dorosnąć do deep-a w IANTD (i pewnie zrobić AdvNtx przy okazji) - tutaj rzeczywiście uczysz się nowych rzeczy.
Co do ubezpieczenia w DAN - przegłębienie jak rozumiem nie powoduje automatycznej odmowy ubezpieczenia - co do innych ubezpieczycieli - nie wiem.
Johnny_ [Usunięty]
Wysłany: 23-07-2013, 07:59
lozerka napisał/a:
Johnny, ale chyba trochę mieszasz, bo porównujesz rzeczy nieporównywalne - nurkowanie głębokie w ramach kursu AOWD, a specjalizację/ kurs deep. W Padi też jest specjalizacja głębokiego nurkowania i tę można z innymi podobnymi kursami w innych organizacjach porównywać.
Tak, w pewnym sensie są to rzeczy nieporównywalne. Rozmawialiśmy o drodze do uzyskania "aowd", są 2. W PADI deepa możesz zrobić dopiero po aowd, dlatego nie pisałem o tej specjalizacji.
lozerka napisał/a:
Wiedzę o kursie deep w Padi czerpię ze stron CN, które ten kurs oferują
Wybacz, ale to nie jest pierwszy raz, kiedy wiedzę opierasz na źródłach internetowych i pamięci. Później źle doradzasz i wycofujesz się.
lozerka napisał/a:
Johnny_ napisał/a:
(..) Ci się trochę znudziła merytoryczna dyskusja warto trochę personaliami dziobnąc ?
odpowiadając na pytanie- nie, nie mam deepa
Wiedziałem o tym, kiedyś pisałaś.
lozerka napisał/a:
Natomiast 1-4 krotne przegłębienie na 35+ człowieka, który nigdy wcześniej nie schodził poniżej 18 m...hmm daje niewiele.
OK Można wysnuć tezę, że niewiele też daje przekraczanie NDL podczas kursu Deco Procedures. W końcu to też tylko kilka nurkowań, a ludzie na tym poziomie mają już wszystko ogarnięte. Poradzą sobie. Idąc dalej tą drogą wracamy do lat 60-70. Czytałaś pewnie autobiografię Exleya, wtedy ludzie dawali radę bez kursów (bo ich nie było), to i teraz dadzą. Przyznasz, że nie jest tak do końca?
Wysłany: 23-07-2013, 11:07
Johnny_ napisał/a:
Wybacz, ale to nie jest pierwszy raz, kiedy wiedzę opierasz na źródłach internetowych i pamięci. Później źle doradzasz i wycofujesz się.
wybaczam
a do rzeczy- masz do zaproponowania inną wiedzę o przebiegu tego kursu i jego celach, niż to, co ja wkleiłam "ze źródeł internetowych" stron CN PADI poza własnym przekonaniem, że jest inaczej ? Poza własnym przekonaniem i tym, że nie jest tak, jak twierdzę, bo kiedyś się pomyliłam ?
Bo informacje ze strony PADI, którą wkleiłeś na pewno nie są sprzeczne z tym, co ja wkleiłam- nurkowania głębokie to te poniżej 18 m i takie cztery w ramach kursu musisz wykonać, a na stronach było uszczegółowienie ile nurków, w jakich przedziałach głębokości musi się mieścić
Jonny_ napisał/a:
lozerka napisał/a:
Johnny_ napisał/a:
(..) Ci się trochę znudziła merytoryczna dyskusja warto trochę personaliami dziobnąc ?
odpowiadając na pytanie- nie, nie mam deepa
Wiedziałem o tym, kiedyś pisałaś.
jakoś nie wydaje mi się, bym o tym pisała poza tym wątkiem, ale nie upieram się, bo czasem piszę/czytam coś na forum na 15% uwagi tyle, że uwaga o personaliach nie dotyczyła kwestii posiadania, czy nie przeze mnie deepa ( to jest fakt, a nie przytyk ), a sugestii lamerskości tego, od którego miałam czerpać na temat tego kursu wiedzę
Jonny_ napisał/a:
lozerka napisał/a:
OK Można wysnuć tezę, że niewiele też daje przekraczanie NDL podczas kursu Deco Procedures. W końcu to też tylko kilka nurkowań, a ludzie na tym poziomie mają już wszystko ogarnięte. Poradzą sobie. Idąc dalej tą drogą wracamy do lat 60-70. Czytałaś pewnie autobiografię Exleya, wtedy ludzie dawali radę bez kursów (bo ich nie było), to i teraz dadzą. Przyznasz, że nie jest tak do końca?
Kompletnie nie wiem, jaki ma związek to, co piszesz z tym, co ja napisałam i w ogóle z prezentowanym przeze mnie tokiem myslenia . Moje posty w tym temacie to jakis ciąg myslowy, a nie oderwane od siebie twierdzenia. Jak już wyżej pisałam, nie sugeruje rezygnacji ze zdobywania uprawnien na tym poziomie, a twierdzę - wbrew temu, co niektórzy tu uwazają - że ciągnięcie kogos z OWD i bez żadnych doświadczeń poniżej 18 m na te 40m ( w wodach, jakie są w Polsce ) nie ma większego sensu. Oczywiscie przetrwa to, ale bedzie to w olbrzymiej ilości przypadków jedynie klepnięcie głębokości niewiele uczące. Nasza percepcja pod wodą zmienia się, w miarę zdobywanego doświadczenia rozszerza się i dobrze wykonane, z zaplanowanymi ćwiczeniami 4 nurkowania w przedziale 25-32/33 m dużo więcej takiej osobie dadzą, niż ściągnięcie na maksymalną głębokość. Do tej można stopniowo dochodzić już mając kwity.
Dlatego też- ze swojego doświadczenia- oceniam, że lepsze jest zrobienie najpierw uprawnien do 30 m, jako takie oswojenie się z tą głębokością , a potem robienie deepa( jako takie- bo potem pod kątem zdobywania nowych umiejętności traci to sens, jest tylko kwestia zdobycia kwita ).
I cały czas zaznaczam, że odnoszę to do naszych warunków, bo w innych wodach nie będzie to miało takiego znaczenia.
I oczywiście nie czytam w głowach osób opracowujących standardy, ale tak sobie myślę, ze te zakresy głębokości, pozostawione swobodzie instruktora też z tego wynikają, że woda wodzie nie równa, nurkowanie- nurkowaniu.
i tyle mojego w tej dyskusji, bo się trochę jałowa zaczyna robić i jakoś mało na temat, bo..kolega to w zasadzie o nawigację pytał, a nie deepa
Johnny_ [Usunięty]
Wysłany: 23-07-2013, 12:02
Przeczytaj, co kolega w całym pierwszym poście w tym temacie napisał.
[ Dodano: 24-07-2013, 11:08 ]
ej, a gdzie ta piosenka? Nie zdążyłem jej przesłuchać.
Wysłany: 25-07-2013, 21:35
Dopiero zaczynam nurkowac ale napewno planuje zobic AOWD droga czterech osobnych specjalizacji (nawigacjia nocne nitrox suchy) jak dla mnie to najbardziej optymalna droga to do zdobycia tego stopnia bo jak sie nurkuje w PL suchy sie przyda zeby wydluzyc sezon
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 28-07-2013, 08:44
ale robisz kurs na SS bo chcesz się nauczyć szybko w nim nurkować, czy też uważasz że aby móc nurkować w suchym należy mieć kurs na SS?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko