Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Trym - jak zapobiec....
Autor Wiadomość
arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2014, 16:25   

mi_g napisał/a:
arkac123 napisał/a:
Skrzydło - pozwoli na lepsze rozmieszczenie balastu

Powiedz mi gdzie w skrzydle układasz balast bo jakoś nie widzę tej przewagi nad jacketem. W obu wypadkach kieszenie trymujące sa w okolicy pasa...

Ventr napisał, że balast ma na pasie balastowym - wywnioskowałam z tego, że jego jacket nie ma ani kieszeni balastowych, ani trymujących.... Zdanie powyższe jest skrótem myślowym.

Jeszcze doprecyzujmy: w skrzydle/jackecie kieszenie balastowe są w okolicy pasa, trymujące - różnie, zazwyczaj wyżej przy piance, niżej w przypadku SS, ale oczywiście jest to sprawa indywidualna.

Oczywiście, nie ma większej różnicy w trymie pomiędzy skrzydłem (tutaj jeszcze w rozważaniach musimy uwzględnić płytę) a jacketem z zintegrowanym balastem. :ping:
Ostatnio zmieniony przez arkac123 30-10-2014, 16:33, w całości zmieniany 3 razy  

adamjoker 

Stopień: PE+PN1
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2014, 20:09   

Chłop się pyta o konkret a tu jak zwykle, skrzydło, twin, suchy. Ech...... specjaliści wysokiej klasy z kursami nie mieszczącymi się w pięciu linijkach. Ja miałem to samo w jackecie. I nie piszcie że trym siedzi w głowie jak dupa za ciężka. Cytując klasyka - nie bądź pan głąb - praw fizyki pan nie oszukasz. W jackecie nogi mi zawsza szły do dołu i kończyłem kołyską na plecach. Ostatnio do egiptu tak jak Piotrek wziąłem pas do butli i 3kg umocowalem na samej górze. I dopiero wtedy spokojnie mogłem nurkować i trym był dość dobry. Jeśli będziesz nurać w jackecie musisz kupić sobie taki pas i rozłożyć balast na pas na butli - jak najwyżej, ale zabezpiecz go jakoś żeby się nie zsunął, a resztę na pas na brzuchu. Ja jeszcze dodatkowo zrobilem sobie pętlę z gumki bungee czy jak sie to pisze i przekładałem ją przez pas z klamrą jacketu i pas balastowy. Bo zawsze zakładałem pas wysoko a lądował mi na biodrach co tylko pogarszało sytuację.

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2014, 20:24   

adamjoker napisał/a:
I nie piszcie że trym siedzi w głowie jak dupa za ciężka. Cytując klasyka - nie bądź pan głąb - praw fizyki pan nie oszukasz.

Przeczytales, ale nie zrozumiales.

ravanson 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2014, 20:27   

Tylko co ta cała kosmiczna technologia ma do opadania nóg? Koledze nogi opadają, bo nie trzyma ich mięśniami. Nawet cały balast na butli tu nie pomoże. A ja może przewrotnie zapytam, to już z opadającymi nogami nie da się nurkować? W czym to przeszkadza? Balast jest na pasie, żeby w razie awarii go zrzucić. Zakładanie go na butle jest raczej niebezpieczne. Tak mnie uczyli.

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2014, 20:36   

ravanson napisał/a:
Koledze nogi opadają, bo nie trzyma ich mięśniami. Nawet cały balast na butli tu nie pomoże .

Miesnie nie maja tu nic do rzeczy. Dziala rownowaznia, punktem "podparcia" jest srodek ciezkosci. Zeby uproscic, pomysl o hustawce, na ktora z dwoch stron wchodza dzieci o roznej wadze. Cytujac klasyka - dajcie mi punkt podparcia, to podniose Ziemie.
Za jakis czas ktos Ci powie, ze balast zrzucalny niekoniecznie jest dobrym rozwiazaniem w sytuacjach podbramkowych ... ale to nieco inny temat.

ravanson 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2014, 20:50   

Żeby nogi nie opadały to się dupę zaciśniętą trzyma a nie balast przekłada. A żeby balast mieć przypięty do butli, musi mieć podwójny jacket. Może się nie znam, ale u mnie to działa.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2014, 20:57   

ravanson napisał/a:
Żeby nogi nie opadały to się dupę zaciśniętą trzyma a nie balast przekłada. A żeby balast mieć przypięty do butli, musi mieć podwójny jacket. Może się nie znam, ale u mnie to działa.

przerzuć cały balast, który masz na górę butli i spróbuj się utrzymać w poziomej pozycji ściskając posladki :)

to ściskanie, to pomaga w niełamaniu się w biodrach, a nie jest receptą na prawidłowe rozłożenie balastu. Być może masz prawidłowo rozłożony, stąd nie widzisz istoty problemu.

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2014, 21:09   

ravanson napisał/a:
się dupę zaciśniętą trzyma

kiedy trzeba pedem biec do toalety i jeszcze z suchacza sie wydostac. Na trym niewiele Ci to pomoze :-) . Moglbys tak zdradzic, ktory z instruktorow Cie szkolil ? :-)

lozerka napisał/a:

przerzuć cały balast, który masz na górę butli i spróbuj się utrzymać w poziomej pozycji ściskając posladki

Na pewno pomoze utrzymac kombinezon w czystosci ;-)
Ostatnio zmieniony przez gorcio 30-10-2014, 21:12, w całości zmieniany 2 razy  

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2014, 21:21   

W tej sytuacji mam wrażenie że ściskanie pośladków niewiele pomoże. Ostatecznie prawdopodobnie tak czy siak będą mu nogi opadały pionując go przy okazji.
Także patrzyłbym również w stronę rozłożenia balastu wyżej na butli.

adamjoker 

Stopień: PE+PN1
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2014, 23:42   

Może mieć i poczwórny jacket aby miał dwa źródła wyporu. Czy ja pisałem żeby cały balast ładował na butlę? Ma rozłożyć na butlę i na pas. Na pas w domyśle żeby było co zrzucić dopóki nura w piance. Bo pianka zabija:-) Jak przejdzie na suchy to już bez różnicy gdzie i jaki balast bo będzie mieć drugie źródło wyporu. Uprzedzając wybitnych nurków, dopóki nie weźmie się za super techniczne nurki z kilku stagemi bo wtedy ppodwójne skrzydło i najlepiej idrodyna na 500kg jeszcze. Czy teraz jest ok?
Gorcio - przepraszam. Faktycznie przeczytałem i nie zrozumiałem. Troszkę za szybko napisałem ale powoli już mnie zaczyna irytować to podejście na forum. Sam wiesz oczym mówię. Skrzydło suchy itp bo jak nie to dupa nie nuranie. A nie każdego stać, nie każdy chce z twinem ganiać. Niektórzy chcą fajnie i dobrze ponurkować na tym co mają.
Ostatnio zmieniony przez adamjoker 30-10-2014, 23:48, w całości zmieniany 1 raz  

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 31-10-2014, 02:12   

adamjoker napisał/a:
Skrzydło suchy itp bo jak nie to dupa nie nuranie. A nie każdego stać, nie każdy chce z twinem ganiać. Niektórzy chcą fajnie i dobrze ponurkować na tym co mają.

A skrzydło jest drogie?
Ja za swoje WTX dałem jakieś 500zł nówka (kupowane w Anglii).
Suchy jest dużo bardziej praktyczny, polskim problemem jest chyba konieczność kupowania w Santi, bo innych producentów to się marszczą w kroku :-P
Ja za nowy suchy szyty na miarę dałem coś ok. 2200zł.
W piance trym jest ogólnie zmienny i trudniejszy do utrzymania (stąd np. będzie trudno wykonać back kick).
Po co sobie życie utrudniać?

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 31-10-2014, 08:53   

adamjoker napisał/a:

Gorcio - przepraszam. Faktycznie przeczytałem i nie zrozumiałem. Troszkę za szybko napisałem ale powoli już mnie zaczyna irytować to podejście na forum. Sam wiesz oczym mówię.

Spoko. Dlatego napisalem, ze skrzydlo nie koniecznie musi byc rozwiazaniem :-) .

Teraz tylko chcialbym sie dowiedziec o tym sciskaniu posladkow zeby utrzymac trym, bo cale zycie sie czlowiek uczy ... ;-)

beroduar - bez przesady - w piance i jackecie mozna rownie latwo i poprawnie sie wytrymowac i wykonac dowolony manewr taki jak zaba wsteczna.

Ventr 

Stopień: AOWD + Deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2014, 09:47   

Słuchajcie - nie chodzi mi o to, aby załatwić trym za $$$ - czyli w wersji skrzydło, suchacz.
Chcę się dobrze wytrymować w jackecie. Jak to pójdzie to będzie mi łatwiej w dalszej drodze.
Pozatym będę miał wtedy już porónanie pomiędzy "jackiem", a skrzydłem.

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2014, 09:58   

Ventr napisał/a:
Chcę się dobrze wytrymować w jackecie. Jak to pójdzie to będzie mi łatwiej w dalszej drodze.

A Twoja "dalsza" droga to...........????
Jeśli chcesz nurkować w kraju, ze względu na temperatury, bez SS się nie obejdzie, a w SS naprawdę łatwiej jest się wytrymować.
Jeśli natomiast chcesz nurkować od czasu do czasu na wyjazdach, to dałabym sobie spokój z poszukiwaniem trymu. :ping:

Pomijając to, co poprzednicy napisali, aby mieć dobry trym, to niestety, oprócz wiedzy jak to zrobić, trzeba poświęcić sporo czasu na ćwiczenia, no i przede wszystkim............... nurkować....
Ostatnio zmieniony przez arkac123 31-10-2014, 10:01, w całości zmieniany 1 raz  

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 31-10-2014, 10:15   

arkac123 napisał/a:

Jeśli chcesz nurkować w kraju, ze względu na temperatury, bez SS się nie obejdzie, a w SS naprawdę łatwiej jest się wytrymować.

Umiejetnosc wytrymowania sie nie powinna zalezec od sprzetu.
arkac123 napisał/a:

Jeśli natomiast chcesz nurkować od czasu do czasu na wyjazdach, to dałabym sobie spokój z poszukiwaniem trymu. :ping:

Dlaczego ? W Egipcie mozna orac nogami po gorgoniach ? Wbrew pozorom, trym przyda sie nawet/zwlaszcza przy robieniu fotek czy filmow. Skoro pyta - to znaczy, ze chce umiec utrzymac w wodzie pozycje i dobrze. Jesli nauczy sie teraz, jego dalsza droga bedzie latwiejsza. A na pewno bedzie mu sie przyjemniej nurkowalo, kiedy on bedzie ustalal pozycje, a nie ona jego.

arkac123 napisał/a:

Pomijając to, co poprzednicy napisali, aby mieć dobry trym, to niestety, oprócz wiedzy jak to zrobić,.

Przeciez to nie jest wiedza tajemna - to podstawy fizyki.

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2014, 11:25   

Ventr napisał/a:
Chcę się dobrze wytrymować w jackecie.

Jak rozumiem - w jackecie i piance.
Jeżeli w Polsce, to pewnie overall+ocieplacz. To oznacza, że przy właściwym wytrymowaniu przy powierzchni, po zejściu na 20m będzie kładło na twarz ze względu na kompresję neoprenu. I na to chyba nie ma rady (poza przejściem na suchacz...).
Jeżeli nogi idą w dół, to trzeba ciężar (balast, butle, etc) przesunąć wyżej i nie ma tu za dużej filozofii. Pozostają pomysły jak to zrobić - parę rad padło, trzeba kombinować biorąc pod uwagę szczegóły Twojego wyposażenia. Ja jeszcze widziałem redbule wpięte do dringów na na szelkach.
Można jeszcze pomyśleć o dołożeniu pasa krocznego (koszt to kilkanaście zł), bo jacket w ma tendencję do przesuwania się do góry i nogi jadą w dół. Utrzymanie jacketu pasem jak najniżej i przesunięcie butli maksymalnie do góry mi kiedyś wystarczyło...

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2014, 11:25   

gorcio napisał/a:
Wbrew pozorom, trym przyda sie nawet/zwlaszcza przy robieniu fotek czy filmow. Skoro pyta - to znaczy, ze chce umiec utrzymac w wodzie pozycje i dobrze. Jesli nauczy sie teraz, jego dalsza droga bedzie latwiejsza. A na pewno bedzie mu sie przyjemniej nurkowalo, kiedy on bedzie ustalal pozycje, a nie ona jego.

Gorcio, mam wrażenie, że piszemy o czymś innym. :ping:

Ile nurków, Twoim zdaniem, ma poprawny trym, doskonałą pływalność, potrafi zawisnąć w idealnym poziomie w bezruchu podczas robienia zdjęcia? W moim odczuciu - mniej niż 10% ( sama nie mam idealnego trymu - mnie musi być wygodnie pod wodą, więc przyjmuję różne dziwne, niekoniecznie zgodne ze sztuką nurkową pozycje :bee; ).

Nie mylmy trymu (czyli idealnie poziomej sylwetki) z pływalnością.

Być może za dużo moich znajomych skupiło się na poszukiwaniu idealnego trymu, a kiedy go już odnaleźli............... przestali nurkować, twierdząc, że w nurkowaniu osiągnęli już wszystko.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2014, 12:01   

gorcio napisał/a:
Umiejetnosc wytrymowania sie nie powinna zalezec od sprzetu.

Pod warunkiem że sprzęt nie jest skonstruowany tak, że praktycznie uniemożliwia prawidłowe wytrymowanie. W przypadku takiego kompensatora można osiągnąć "jako taki" trym, czyli z pełną butlą będzie dobrze, ale z pustą już nie lub odwrotnie. Oczywiście suchar rozwiązuje problem trymu bo pozwala wprowadzić korekty i to wystarczający środek zaradczy, ale w piance jest już problem.

Problem ten dotyczy w większym stopniu konfiguracji SM, bo w tym przypadku wiele konstrukcji robionych było na zasadzie: nie nurkujemy w SM ale wypuśćmy produkt bo wszyscy wypuszczają. Na szczęście rynek zaczął mocno to weryfikować i właściwie teraz zostało kilka wiodących rozwiązań.

Dla jasności: jako bardzo dobre wytrymowanie uznaję sytuację, w której można pozostać przez np. 2 minuty w zupełnym bezruchu (nogi złączone) i trym się nie zmienia niezależnie od ilości gazu w butli.

Ventr napisał/a:
Chcę się dobrze wytrymować w jackecie.

Rzecz podstawowa: zrezygnuj z pasa balastowego. Jeżeli natomiast Twój jacket nie ma kieszeni balastowych, to albo zaakceptujesz takie rozwiązanie i wtedy nie zawracaj sobie głowy trymem, albo i tak będziesz musiał kupić inny kompensator.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 31-10-2014, 12:07, w całości zmieniany 4 razy  

Ventr 

Stopień: AOWD + Deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2014, 12:30   

No więc tak. Moja obecna konfiguracja to pianka 7 (ew. +7 ocieplacz) + jacket + butla 15L i pas.

Co do róznicy w wytrymowaniu na 2 i 20 metrach i ilości gazu w butli - to muszę zaakceptować. Chodzi mi o znalezienie dobrego trymu, a nie idealnego w każdych warunkach.

Ot - przykładowo taki, żeby zrobić 2-minutowy hover bez jakichś wielkich korekt.

A, że z czasem i głębokością będą "odchyły" - fizyka zjawisk. Nie przeskoczę.

Pas kroczny do jacketu - rozważę taką modyfikację.

grol napisał/a:

Ja jeszcze widziałem redbule wpięte do dringów na na szelkach.

Co masz na myśli pisząc o redbulach?

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2014, 12:40   

Ventr napisał/a:
Co masz na myśli pisząc o redbulach?

Zapomnij o tym rozwiązaniu. Jest bardzo niewygodne (uderzają), niebezpieczne (odstają) i zmieniają położenie środka ciężkości podczas zmiany pozycji, co skutecznie potrafi rozwalić trym.

Ventr napisał/a:
przykładowo taki, żeby zrobić 2-minutowy hover bez jakichś wielkich korekt.

Dwuminutowy hoover w prawidłowej, poziomej pozycji w jackecie i piance to spore wyzwanie. To możliwe, ale dla określonej ilości gazu w butli i określonego zakresu głębokości.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 31-10-2014, 12:42, w całości zmieniany 3 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu