Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Butla do nurkowania
Autor Wiadomość
Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 11-01-2016, 20:29   

Morox25 napisał/a:
. NIE musi byc stac, mozna wypożyczać

Musi bo inaczej zadluzasz się ekonomia jest jedna przynajmniej w normalnym świecie
Ale faktycznie można wybrać droższy wariant i wypożyczać jest ok można tak woleć :-)

Problem w tym gdy ktoś zaczyna doradzać zle i krytykować poprawne rady bo ma ból dupy bo go nie stać wtedy lepiej dla wszystkich jak zmieni wajche na bierki albo piłkę siatkowa

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2016, 20:51   

Scaner trochę masz i trochę nie masz racji :)
Mało osób kupuje sprzęt z grubej rury nie wiedząc ogóle o co kaman w tym wszystkim, czyli przed pierwszym nurkowaniem. Nie chodzi o to czy mam kasę, czy nie. Chodzi o to że nie wiem czy to moje hobby będzie. Tak sądzę na podstawie tego, co obserwuję dookoła odkąd nurkuję.
To podobnie jak z autem, kiedy chcę kupić nowe korzystam z jazdy próbnej.
Ja tam rozumiem ludzi którzy nieśmiało zaczynają i stawiają pierwsze kroki. Inna sprawa że jeszcze zdążą wydać pieniądze ;) Ale muszą sami do tego dojrzeć.

Morox25 

Stopień: mam
Kraj:
Germany

Wysłany: 11-01-2016, 20:52   

Nie neguje Twoich rad bo w zasadzie sa konstruktywne, ale sposob przekazywania. Nie zabieraj nikomu jego pasji bo nie ma "konkretnego" sprzetu. Kiedys bedzie mial, a moze nawet ten jego "gowniany" sprzet moze komus uratowac zycie pod woda, Moze i dla Ciebie lub dla mnie. Zycie jest przewrotne. Spuscmy wszyscy troche cisnienia. Pozdrawiam brac nurkowa.

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 11-01-2016, 21:16   

Morox25 napisał/a:
Wyzyny inteligencji :) I tak Cie nie stac na moj sprzet., ale mniejsza o to. Pozdrawiam Pana od puszek.

Pewnie tak bo ja mam maksymalnie uproszczony zwykły szpej. Pozdro dla kolegi od zajebistego najdroższego na świecie sprzętu

steve1973 

Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2016, 21:36   

Panowie..... Jak to mówi klasyk .... Zluzujcie!!! Przypominam, ze autor wątku pyta o zasadność zakupu butli 20 l. Moim skromnym zdaniem odradzam.

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 11-01-2016, 22:29   

Turlogh napisał/a:
Scaner trochę masz i trochę nie masz racji :)
Mało osób kupuje sprzęt z grubej rury nie wiedząc ogóle o co kaman w tym wszystkim, czyli przed pierwszym nurkowaniem. Nie chodzi o to czy mam kasę, czy nie. Chodzi o to że nie wiem czy to moje hobby będzie. Tak sądzę na podstawie tego, co obserwuję dookoła odkąd nurkuję.
.

Tak ale :-)
Wątek był o tym czy flaszka 20 l na kurs OWD jest ok?
Z grubsza padła odpowiedz ze nie.
Ktoś inny pociągnął ze jak już kupować wielka flachę to lepiej twina i się zaczęło.
Twin na OWD ? A moze jeszcze suchy? Przecież taniej jest...

Inna sprawa i tu już bliżej tego co napisałeś tani czy drogi szpej? Ja mam takie obserwacje ze Allegro jest pełne " szpeju lepszego na początek" i takiego co to miał byc " lepszy i tańszy"
I 2 obserwacja nigdy do mnie nie trafił nikt kto by miał problem z tym ze kupił zadobry sprzęt ale co 2 a moze nawet większość to wyruchani przez forumowych doradzaczy ze szpejem dobrym na początek a ten jak zawsze nie jest dobry ani na początek ani na koniec on jest dobry tylko na Allegro.
3 obserwacja jest taka ze zdarzają mi się pytania ile kosztuje sprzęt do nurkowania bo chce zacząć odpowiadam np 10 tys bedzie git i jest super do czasu kiedy klient wraca i mówi ze nie starczy 10 i co bym polecił tańszego bo sam komputer kosztuje 4 tys wtedy najcześciej odpowiadam Batllefield 4

Co widać nad woda ? Starych wygów płyta worek suchy jety i kolejnych frajerów w nowych piankach owiniętych w jackety i telewizory za 4 tysie na ręce.

Podałem z pały pierwsza lepsza konfiguracje OWD co w niej jest zbyt drogie? Automaty ? Moze ale akurat mk25 idealnie układają się do pojedynczej flachy i do twina jety? Chyba nie bo te płetwy kupuje się raz w życiu
Suchy? Bez jaj niewiele droższy od dobrej pianki a na wiele lat.
Płyta? Worek? Tańsze niż jackety no tak problem zaczyna się jak zamiast digitala z 4 stówki trzeba kupić KOMPUTER z kolorowym telewizorem i koniecznie helowy i z CC :-)

Jest jeszcze core tego wszystkiego ucz się tak jak będziesz nurkował a u nas jakoś trudniej znaleźć instruktora który zapewni szpej docelowy na kursie za to łatwo takiego kto doradzi coś na początek i chętnie sprzeda po paru miesiącach ten dobry właściwy szpej
Dla początkujących nurków mam takie rady
1- instruktor zaczyna mowić kup na początek... Wyjdź ze sklepu i nie trać czasu
2- ten szpej jest wystarczający... Wyjdź ze sklepu szpej jest dobry albo nie a oba kosztują podobnie.
3- taniej bedzie.. Pierxxij dżwiami i nie wracaj to niebezpieczny człowiek
W nurkowaniu taniej zawsze śmierdzi trupem

[ Dodano: 11-01-2016, 22:41 ]
Ktoś kiedyś powiedział ze wypadki nurkowe zawsze zaczynaja się na powierzchni i to prawda a większość z nich od słów "tak będzie taniej"

[ Dodano: 11-01-2016, 23:31 ]
Crypturgus napisał/a:

edit:
Chciałeś się pochwalić, że zarabiasz kupę siana?
To ja się pochwalę: Mam ładne oczy.

Całkowicie źle odczytujesz to co napisałem. Napisałem z własnego doświadczenia a konkretnie ( poważnie)

Planowałem upolować w ciągu 3-4 lat
Bawół,
Słoń
Lew
Lwica
Leopard
Nosorożec
Hipopotam

Było blisko ale odpuściłem nie stać mnie, a jest to prosta sprawa wyjazdy są organizowane z Polski firmy reklamują się co roku na targach broni np w Sosnowcu.
http://www.huntadventure....ica/?setlang=pl

Odpuściłem i wcale nie wypisuje na forum dla myśliwych że zamiast upolować lwa lepiej przykleić w okół ryja świni kupionej od rolnika stary futrzany kołnierz po babci i odpalić ją bo wyjdzie taniej a wygląda prawie jak lew.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 11-01-2016, 23:32, w całości zmieniany 3 razy  

Crypturgus 

Stopień: LOK/CMAS* (P1)
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2016, 10:20   

Żeby zakończyć tą niepotrzebną burzę, podtrzymuję to co wcześniej napisałem:
Cytat:
Fajna konfiguracja i jak kogoś stać to świetna po owd, a i wystarczy jeszcze na trochę.

Podana przez Ciebie konfiguracja jest bardzo fajna (co nie znaczy, że jedyna słuszna).
Pomysł z 20l butlą jest słaby, jak nie twin to 12 lub 15, najlepiej z dwoma I stopniami.

Pawel71 

Stopień: Szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2016, 10:23   

Scaner - to ma dużo racji - zwłaszcza z tą taniością i chyba jest źle odbierany bo mówi co jest bezpieczne i logiczne a nie że jest taki zajebisty bo to wszystko ma. Z tym twinem i suchmy na OWD to przynajmniej mi nie chodziło o koszty a ogarnianie sprzętu. Na początek to po prostu chyba za dużo - choć to jest względne. Chyba trudniejsze w gruncie rzeczy byłoby ogarnięcie SS niż lekkiego twina.

Co prawda widziałem OWD w suchym i to ma sens - jak ktoś wie że będzie nurkować w zimnych wodach (parokrotnie odradzałem tu zakup paniki jako stratę pieniędzy sam ten błąd kiedyś popełniłem).

Czy rzeczywiście robienie w zestawie jaki proponuje Scaner jest złe - na pewno ciekawa opcja. Ale nawet u nas gdzie jest statystycznie dużo więcej nurków tech jednak 90% czy coś koło tego to nurkowie nie tech więc powinni robić OWD w tym w czym będą nurkować ...

Sam jak zaczynałem do głowy mi nie przyszło że będę szedł dalej.

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 12-01-2016, 11:09   

:beer3:

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 12-01-2016, 12:45   

Scaner,odstawiłeś leki :zdz: ?

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 12-01-2016, 12:48   

jaros4 napisał/a:
Scaner,odstawiłeś leki :zdz: ?

Nadal się onanizujesz czytając FN ?

jaros4 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 12-01-2016, 13:17   

Człowieku,przecież możesz się wypowiadać w sposób zupełnie inny a przy tym przekazywac swoje.

connan1973 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2016, 14:54   

Raz miałem na plecach flaszkę 18L . Niezapomniane przeżycia :D

[ Dodano: 12-01-2016, 14:58 ]
Jednak do nurkowania polecam 12L , 15L , lub mały twin 2x 7-8L @200-232bara

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 12-01-2016, 15:08   

jaros4 napisał/a:
Człowieku,przecież możesz się wypowiadać w sposób zupełnie inny a przy tym przekazywac swoje.

To ze wygraliście wybory przejęliście TK i media nie znaczy ze teraz będziesz na FN pouczał nurków jak maja pisać

jaros4 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 12-01-2016, 23:53   

puknij sie w łepetyne.nigdzie nie tu nie znajdziesz zadnych moich pouczajacych postów.Nie mam do tego kwalifikacji i uprawnień.Natomiast nie cierpie hamstwa którym epatujesz,a przecież niepotrzebnie.Tak wiec nie pouczam zadnych nurków,natomiast nie zgadzam sie na zamienianie tego miejsca w chlew,do czego uporczywie dążysz.Sprawiasz wrażenie jakbyś co dzien zbierał kopy na jaja juz od rana,i tu sobie próbował odbijać powstałe z tego frustracje.

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 13-01-2016, 01:00   

jaros4 napisał/a:
puknij sie w łepetyne.nigdzie nie tu nie znajdziesz zadnych moich pouczajacych postów.Nie mam do tego kwalifikacji i uprawnień.Natomiast nie cierpie hamstwa którym epatujesz,a przecież niepotrzebnie.Tak wiec nie pouczam zadnych nurków,natomiast nie zgadzam sie na zamienianie tego miejsca w chlew,do czego uporczywie dążysz.Sprawiasz wrażenie jakbyś co dzien zbierał kopy na jaja juz od rana,i tu sobie próbował odbijać powstałe z tego frustracje.

Nie mniej postanowiłeś w związku z tym ze FN jest w ruinie dokonać lepszej zmiany i je naprawić.

dariusznow 

Stopień: aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2016, 09:49   

:((:
Morox25 napisał/a:
Sprawiasz wrażenie jakbyś co dzien zbierał kopy na jaja juz od rana,i tu sobie próbował odbijać powstałe z tego frustracje.

wydaje mi się, ze trafiłeś w sedno, niestety :((:

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 13-01-2016, 12:48   

dariusznow napisał/a:
:((:
Morox25 napisał/a:
Sprawiasz wrażenie jakbyś co dzien zbierał kopy na jaja juz od rana,i tu sobie próbował odbijać powstałe z tego frustracje.

wydaje mi się, ze trafiłeś w sedno, niestety :((:

Nie potrafisz nawet prawidłowo zacytować a co dopiero oceniać kogoś

Crypturgus 

Stopień: LOK/CMAS* (P1)
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2016, 13:16   

Może już czas zakończyć to obrzucanie się błotem, bo to nic nie wnosi?

Wiemy, że nurkowanie do drogie hobby, polecana butla to 12 lub 15 (a najlepiej twinset), a OWD można zrobić z twinem, w suchym i nie jest to wcale jakoś bardzo skomplikowane.
A jak kogoś nie stać na dobry sprzęt niech zacznie grać w bierki.

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 13-01-2016, 13:20   

Crypturgus napisał/a:
Może już czas zakończyć to obrzucanie się błotem, bo to nic nie wnosi?

Wiemy, że nurkowanie do drogie hobby, polecana butla to 12 lub 15 (a najlepiej twinset), a OWD można zrobić z twinem, w suchym i nie jest to wcale jakoś bardzo skomplikowane.
A jak kogoś nie stać na dobry sprzęt niech zacznie grać w bierki.

Słusznie 100% zgoda

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu