Musi bo inaczej zadluzasz się ekonomia jest jedna przynajmniej w normalnym świecie
Ale faktycznie można wybrać droższy wariant i wypożyczać jest ok można tak woleć
Problem w tym gdy ktoś zaczyna doradzać zle i krytykować poprawne rady bo ma ból dupy bo go nie stać wtedy lepiej dla wszystkich jak zmieni wajche na bierki albo piłkę siatkowa
Scaner trochę masz i trochę nie masz racji
Mało osób kupuje sprzęt z grubej rury nie wiedząc ogóle o co kaman w tym wszystkim, czyli przed pierwszym nurkowaniem. Nie chodzi o to czy mam kasę, czy nie. Chodzi o to że nie wiem czy to moje hobby będzie. Tak sądzę na podstawie tego, co obserwuję dookoła odkąd nurkuję.
To podobnie jak z autem, kiedy chcę kupić nowe korzystam z jazdy próbnej.
Ja tam rozumiem ludzi którzy nieśmiało zaczynają i stawiają pierwsze kroki. Inna sprawa że jeszcze zdążą wydać pieniądze Ale muszą sami do tego dojrzeć.
Nie neguje Twoich rad bo w zasadzie sa konstruktywne, ale sposob przekazywania. Nie zabieraj nikomu jego pasji bo nie ma "konkretnego" sprzetu. Kiedys bedzie mial, a moze nawet ten jego "gowniany" sprzet moze komus uratowac zycie pod woda, Moze i dla Ciebie lub dla mnie. Zycie jest przewrotne. Spuscmy wszyscy troche cisnienia. Pozdrawiam brac nurkowa.
Scaner trochę masz i trochę nie masz racji
Mało osób kupuje sprzęt z grubej rury nie wiedząc ogóle o co kaman w tym wszystkim, czyli przed pierwszym nurkowaniem. Nie chodzi o to czy mam kasę, czy nie. Chodzi o to że nie wiem czy to moje hobby będzie. Tak sądzę na podstawie tego, co obserwuję dookoła odkąd nurkuję.
.
Tak ale
Wątek był o tym czy flaszka 20 l na kurs OWD jest ok?
Z grubsza padła odpowiedz ze nie.
Ktoś inny pociągnął ze jak już kupować wielka flachę to lepiej twina i się zaczęło.
Twin na OWD ? A moze jeszcze suchy? Przecież taniej jest...
Inna sprawa i tu już bliżej tego co napisałeś tani czy drogi szpej? Ja mam takie obserwacje ze Allegro jest pełne " szpeju lepszego na początek" i takiego co to miał byc " lepszy i tańszy"
I 2 obserwacja nigdy do mnie nie trafił nikt kto by miał problem z tym ze kupił zadobry sprzęt ale co 2 a moze nawet większość to wyruchani przez forumowych doradzaczy ze szpejem dobrym na początek a ten jak zawsze nie jest dobry ani na początek ani na koniec on jest dobry tylko na Allegro.
3 obserwacja jest taka ze zdarzają mi się pytania ile kosztuje sprzęt do nurkowania bo chce zacząć odpowiadam np 10 tys bedzie git i jest super do czasu kiedy klient wraca i mówi ze nie starczy 10 i co bym polecił tańszego bo sam komputer kosztuje 4 tys wtedy najcześciej odpowiadam Batllefield 4
Co widać nad woda ? Starych wygów płyta worek suchy jety i kolejnych frajerów w nowych piankach owiniętych w jackety i telewizory za 4 tysie na ręce.
Podałem z pały pierwsza lepsza konfiguracje OWD co w niej jest zbyt drogie? Automaty ? Moze ale akurat mk25 idealnie układają się do pojedynczej flachy i do twina jety? Chyba nie bo te płetwy kupuje się raz w życiu
Suchy? Bez jaj niewiele droższy od dobrej pianki a na wiele lat.
Płyta? Worek? Tańsze niż jackety no tak problem zaczyna się jak zamiast digitala z 4 stówki trzeba kupić KOMPUTER z kolorowym telewizorem i koniecznie helowy i z CC
Jest jeszcze core tego wszystkiego ucz się tak jak będziesz nurkował a u nas jakoś trudniej znaleźć instruktora który zapewni szpej docelowy na kursie za to łatwo takiego kto doradzi coś na początek i chętnie sprzeda po paru miesiącach ten dobry właściwy szpej
Dla początkujących nurków mam takie rady
1- instruktor zaczyna mowić kup na początek... Wyjdź ze sklepu i nie trać czasu
2- ten szpej jest wystarczający... Wyjdź ze sklepu szpej jest dobry albo nie a oba kosztują podobnie.
3- taniej bedzie.. Pierxxij dżwiami i nie wracaj to niebezpieczny człowiek
W nurkowaniu taniej zawsze śmierdzi trupem
[ Dodano: 11-01-2016, 22:41 ]
Ktoś kiedyś powiedział ze wypadki nurkowe zawsze zaczynaja się na powierzchni i to prawda a większość z nich od słów "tak będzie taniej"
[ Dodano: 11-01-2016, 23:31 ]
Crypturgus napisał/a:
edit:
Chciałeś się pochwalić, że zarabiasz kupę siana?
To ja się pochwalę: Mam ładne oczy.
Całkowicie źle odczytujesz to co napisałem. Napisałem z własnego doświadczenia a konkretnie ( poważnie)
Planowałem upolować w ciągu 3-4 lat
Bawół,
Słoń
Lew
Lwica
Leopard
Nosorożec
Hipopotam
Było blisko ale odpuściłem nie stać mnie, a jest to prosta sprawa wyjazdy są organizowane z Polski firmy reklamują się co roku na targach broni np w Sosnowcu.
http://www.huntadventure....ica/?setlang=pl
Odpuściłem i wcale nie wypisuje na forum dla myśliwych że zamiast upolować lwa lepiej przykleić w okół ryja świni kupionej od rolnika stary futrzany kołnierz po babci i odpalić ją bo wyjdzie taniej a wygląda prawie jak lew.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 11-01-2016, 23:32, w całości zmieniany 3 razy
Żeby zakończyć tą niepotrzebną burzę, podtrzymuję to co wcześniej napisałem:
Cytat:
Fajna konfiguracja i jak kogoś stać to świetna po owd, a i wystarczy jeszcze na trochę.
Podana przez Ciebie konfiguracja jest bardzo fajna (co nie znaczy, że jedyna słuszna).
Pomysł z 20l butlą jest słaby, jak nie twin to 12 lub 15, najlepiej z dwoma I stopniami.
Wysłany: 12-01-2016, 10:23
Scaner - to ma dużo racji - zwłaszcza z tą taniością i chyba jest źle odbierany bo mówi co jest bezpieczne i logiczne a nie że jest taki zajebisty bo to wszystko ma. Z tym twinem i suchmy na OWD to przynajmniej mi nie chodziło o koszty a ogarnianie sprzętu. Na początek to po prostu chyba za dużo - choć to jest względne. Chyba trudniejsze w gruncie rzeczy byłoby ogarnięcie SS niż lekkiego twina.
Co prawda widziałem OWD w suchym i to ma sens - jak ktoś wie że będzie nurkować w zimnych wodach (parokrotnie odradzałem tu zakup paniki jako stratę pieniędzy sam ten błąd kiedyś popełniłem).
Czy rzeczywiście robienie w zestawie jaki proponuje Scaner jest złe - na pewno ciekawa opcja. Ale nawet u nas gdzie jest statystycznie dużo więcej nurków tech jednak 90% czy coś koło tego to nurkowie nie tech więc powinni robić OWD w tym w czym będą nurkować ...
Sam jak zaczynałem do głowy mi nie przyszło że będę szedł dalej.
puknij sie w łepetyne.nigdzie nie tu nie znajdziesz zadnych moich pouczajacych postów.Nie mam do tego kwalifikacji i uprawnień.Natomiast nie cierpie hamstwa którym epatujesz,a przecież niepotrzebnie.Tak wiec nie pouczam zadnych nurków,natomiast nie zgadzam sie na zamienianie tego miejsca w chlew,do czego uporczywie dążysz.Sprawiasz wrażenie jakbyś co dzien zbierał kopy na jaja juz od rana,i tu sobie próbował odbijać powstałe z tego frustracje.
puknij sie w łepetyne.nigdzie nie tu nie znajdziesz zadnych moich pouczajacych postów.Nie mam do tego kwalifikacji i uprawnień.Natomiast nie cierpie hamstwa którym epatujesz,a przecież niepotrzebnie.Tak wiec nie pouczam zadnych nurków,natomiast nie zgadzam sie na zamienianie tego miejsca w chlew,do czego uporczywie dążysz.Sprawiasz wrażenie jakbyś co dzien zbierał kopy na jaja juz od rana,i tu sobie próbował odbijać powstałe z tego frustracje.
Nie mniej postanowiłeś w związku z tym ze FN jest w ruinie dokonać lepszej zmiany i je naprawić.
Może już czas zakończyć to obrzucanie się błotem, bo to nic nie wnosi?
Wiemy, że nurkowanie do drogie hobby, polecana butla to 12 lub 15 (a najlepiej twinset), a OWD można zrobić z twinem, w suchym i nie jest to wcale jakoś bardzo skomplikowane.
A jak kogoś nie stać na dobry sprzęt niech zacznie grać w bierki.
Może już czas zakończyć to obrzucanie się błotem, bo to nic nie wnosi?
Wiemy, że nurkowanie do drogie hobby, polecana butla to 12 lub 15 (a najlepiej twinset), a OWD można zrobić z twinem, w suchym i nie jest to wcale jakoś bardzo skomplikowane.
A jak kogoś nie stać na dobry sprzęt niech zacznie grać w bierki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko