Wysłany: 15-01-2015, 02:10
Ja posiadam vypera i nie narzekam. W zasadzie ma to co powinien - air, nitrox, gauge, podświetlenie*, logbook, możliwośc przesłania danych do kompa.
Swoją drogą - trochę nieczytelny w pewnych okolicznościach ale to prawdopodobnie przypadłośc wszystkich LCD. Do (o)led'ów nie ma co porównywać. Jednak na nurze wszystko widać ok.
* - znam osoby które z tego nie korzystają, biorą latarkę i doświetlają z zewnątrz
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 15-01-2015, 07:30
Od czasu założenia tego wątku zainteresowany pewnie już kupił kompa...
Ostatnio zmieniony przez krzysiek_x 15-01-2015, 07:30, w całości zmieniany 1 raz
To przy okazji może trzeba porozmawiać o awaryjności tych komputerów ? Mam Gekko który od Vypera różni się paroma dosłownie elementami. No i w Gekko lecą często czujniki głębokości. A wymiana za łatwa nie jest. No i o czujnik trudno.
lecą często czujniki głębokości. A wymiana za łatwa nie jest. No i o czujnik trudno.
wiesz może kto się zajmuje takimi naprawami?
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 23-09-2015, 08:54
connan1973 napisał/a:
To przy okazji może trzeba porozmawiać o awaryjności tych komputerów ? Mam Gekko który od Vypera różni się paroma dosłownie elementami. No i w Gekko lecą często czujniki głębokości. A wymiana za łatwa nie jest. No i o czujnik trudno.
Co oznacza często? Mamy 4 sztuki Gekko, 3 Vypery od 10 lat i żaden nie szwankuje. A czujniki zdaje się mają identyczne. Można pokusić się, że różnią się tylko przygotowanym oprogramowaniem. Vyper ma otwartych kilka więcej możliwości - Gekko możnaby upregedować do poziomu Vypera. Co prawda podświetlenia się nie zrobi i podłączenia IRC - bo to już fizyczna ingerencja musiałaby być.
Baterię wymieniamy średnio raz na 4 lata.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 23-09-2015, 08:54, w całości zmieniany 1 raz
Właśnie kupiłem uszkodzonego Suunto Vyper. Usterka standardowa czyli głębokość na biurku od 40 do 140m. Komputer kupiłem wiedząc o tym że nie działa i właściwie tylko po to by zajrzeć do środka i ewentualnie użyć do zupełnie innego niż nurek urządzenia pływającego
Dotychczas wymieniałem baterie w komputerach Uwatec
Po rozmontowaniu i zapoznaniu się z bardzo prostą budową Suunto pierwsze co przyszło mi do głowy to oczywiście czujnik. Zajmuję się elektroniką od dawna i ciekawość często wygrywa w tym temacie, obejrzałem go dość dokładnie i nie spodobał mi się sposób lutowania czujnika do płytki. Pomyślałem, że w sumie i tak złom który znajdzie wykorzystanie w zupełnie innym pływającym urządzeniu więc nie szkoda poćwiczyć. Używając bardzo cienkiego grotu do smd przelutowałem czujnik. Po złożeniu (oring oczywiście przećwiczył moją cierpliwość) komputer pokazuje 0. Nie wierzyłem w to że jest ok i zamknąłem Vypera z Uwatec`iem w szczelnym przezroczystym plastikowym pudełku napełnionym wodą. Ściskając pudełko obserwowałem wskazania i obydwa zeszły równo do 1,3 m. Na dalsze próby zabrakło siły, pozycja w wannie nie sprzyjała.
Użyję Suunto jako drugi komputer i przy najbliższej okazji sprawdzę i opiszę.
Myślę, że przyczyną może być problem z brakiem połączenia, pola lutownicze nie mają nawet 1mm² ilość cyny jest bardzo mała i dodatkowo jest szczelina między płytką czujnika i płytka główną. Prawdopodobnie ciśnienie wody powoduje że płytka czujnika pracuje i z czasem luty puszczają.
Przepraszam za offtop. Nie zamierzam namawiać nikogo do takich napraw.
Ostatnio zmieniony przez catx 26-10-2015, 21:08, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko